Copy
In deze nieuwsbrief: eierstokken, eileiders en de baarmoeder.
View this email in your browser
VRIJDAG 2 januari is er weer een GRATIS KINDER-INLOOPSPREEKUUR Meer weten? Neem contact op of lees de nieuwsbrief juni 2014.
Facebook
Facebook
Website
Website
Email
Email
LinkedIn
LinkedIn

Eierstokken en eileiders

De eierstokken en eileiders in het vrouwelijk lichaam zijn cruciaal voor de hormonenproductie en voortplanting. Er ontstaan problemen bij een krappe doorgang in de eileider als gevolg van te veel spanning of bij een ontregelde cyclus door complicaties met de hypofyse. Viscerale Therapie spoort spanningen en belemmeringen op, waardoor het lichaam zich kan herstellen.

De eierstokken zijn verbonden met de onderrug via de vierde lumbale wervel (L4). De eileiders zijn uitlopers aan weerszijde van de baarmoeder met een lengte van 10 tot 18 centimeter.
Onder invloed van het follikelstimulerend hormoon (FSH), dat door de hypofyse wordt afgegeven, worden in de eierstokken follikels gevormd waaruit na 14 dagen een eitje wordt losgelaten (ovulatie) en wordt opgevangen in de eileider. Als een zaadcel de weg heeft gevonden, kan er bevruchting plaatsvinden. Na 5 tot 6 dagen komt het bevruchte eitje aan in de baarmoeder waar het zich innestelt (ongeveer 10 dagen na ovulatie) en waar het embryo in week 7 na bevruchting zich heeft ontwikkeld tot foetus van ongeveer 5 centimeter. Hierna groeit de foetus uit totdat het rond week 40 de baarmoeder verlaat en geboren wordt.

 

Als er geen bevruchting plaatsvindt, wordt het baarmoederslijmvlies na dag 28 afgestoten als gevolg van verminderde hormoonproductie en begint de cyclus opnieuw.

Bij het gebruik van de pil zorgen de synthetische hormonen in de pil ervoor dat er geen eicel vrijkomt. Ook beïnvloeden ze de baarmoederwand, zodat een bevrucht eitje zich daar niet kan nestelen. Bovendien wordt het slijm in de baarmoederhals dikker, waardoor de zaadcellen minder goed in de baarmoeder kunnen doordringen.

Spanning op een van de eileiders of te veel ontspanning als gevolg van spanning op de andere eileider kan de doorgang voor een zaadcel of eicel bemoeilijken.
Doordat de hypofyse de vorming van de eicel stimuleert, zullen problemen met de hypofyse grote gevolgen hebben voor de cyclus.

Bekend is dat na een hoofdtrauma de cyclus ontregeld kan zijn en dat bij uitblijven van de cyclus een behandeling van de onderbuik en hypofyse met Viscerale Therapie goede resultaten heeft.
Baarmoeder

De baarmoeder kan kampen met fixaties waardoor er diverse klachten tijdens de cyclus kunnen ontstaan. Door verklevingen, littekenweefsels en omliggende structuren bij de baarmoeder te behandelen met Viscerale Therapie zullen klachten verminderen en verdwijnen.

De baarmoeder steunt op de blaas. Op haar beurt steunt de blaas op de schede. Vanachter wordt de baarmoeder gesteund door het rectum. Verder is de baarmoeder opgehangen aan banden verbonden met het sacrum, het schaambeen, de beide bekkenhelften en de bekkenbodem.
De blaas is verbonden met de onderrug via de vijfde lumbale wervel (L5). Als de mobiliteit van de blaas beperkt is, heeft dit ook grote gevolgen voor de baarmoeder en de eileiders, die op hun beurt weer verbonden zijn met de vierde lendewervel (L4). Door deze verbindingen zijn rugklachten als gevolg van problemen met de blaas, eierstokken of baarmoeder te duiden en ook te verhelpen.

 

Tijdens de cyclus buigt de baarmoeder van rechts naar links. Net na de menstruatie ligt de baarmoeder licht naar rechts, rond de ovulatie staat de baarmoeder in het midden. In die periode is er de minste spanning op de eileiders en is de doorgang voor zowel het eitje als het sperma optimaal. Vlak voor de menstruatie zwelt de baarmoeder en buigt naar links.

Als deze bewegingen niet kunnen plaatsvinden omdat de baarmoeder gefixeerd is, ontstaan er klachten tijdens de cyclus. Bij een fixatie naar rechts zijn er vaak pijnklachten vlak voor de menstruatie en voelt de menstruatie als bevrijdend. Soms komt de menstruatie ook eerder.
Bij een fixatie naar links is de menstruatie pijnlijk, verlengd en er is vaak sprake van tussentijds vloeien.

Als gevolg van fixaties kunnen spanningen op de eileider(s) ontstaan, waardoor de zaadcellen niet bij de eicel kunnen komen of de bevruchte eicel niet op tijd in de baarmoeder aankomt met kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Fixaties van de baarmoeder kunnen het gevolg zijn van:
  • blindedarmoperatie (appendix)
  • liesbreuk
  • keizersnede
  • ontsteking van de baarmoederwand
  • chlamydia
  • problemen met laatste deel dikke darm
  • buitenbaarmoederlijke zwangerschap
  • bij te vroeg beginnen met de pil
  • problemen met blaas
  • navelpiercing
De fixaties van de eierstokken en baarmoeder zijn veelal te behandelen met Viscerale Therapie door de verklevingen, littekenweefsels en omliggende structuren weer vrij te maken. Zo kunnen menstruatieklachten, tussentijds vloeien, problemen met zwanger worden en bijkomende rug-, knie- en polsklachten behandeld worden.
De linkernier staat ten dienste van de eierstokken en baarmoeder, en zal proberen door te zwellen de mobiliteitsproblemen te verhelpen. Om deze reden wordt de linkernier ook behandeld.

 
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2014 Lourenz Nienhuis, Praktijk voor Cranio Sacraal Therapie en Viscerale Therapie, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp