Copy
Is deze mail niet goed leesbaar? Bekijk hem in uw browser
Nationale Databank Flora en Fauna
De meest complete natuurdatabank van Nederland
Share
Tweet
Forward
Soortendiversiteit van Nederland op de kaart via de NDFF

In de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) zijn inmiddels meer dan 80 miljoen waarnemingen opgeslagen. Dankzij deze gegevens kan de biodiversiteit in Nederland op de kaart worden gezet.

Vanuit de NDFF zijn de data van de volgende soortgroepen betrokken: Vaatplanten, Amfibieën, Reptielen, Vissen, Libellen, Dagvlinders en Vogels. Van deze soortgroepen is per kilometerhok het aantal soorten bepaald. Daarnaast is per soortgroep een berekende onderzoeksvolledigheid meegenomen. Op basis van deze gegevens ontstaat onderstaande kaart, waarin de biodiversiteit in Nederland wordt weergegeven. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het aantal (te verwachten) soorten. 

Lees meer en bekijk ook de kaart op basis van Rode-Lijstsoorten


Soortenrijkdom in Nederland. Op basis van 7 soortgroepen, gecorrigeerd voor waarnemersintensiteit - © NDFF, 2015. Het strepenpatroon dat opvalt in de provincie Drenthe wordt veroorzaakt door de meetpunten van het Provinciaal meetnet waar intensief gemonitord wordt.
Afsluiting 'jaar van de eekhoorn'

2014 was het jaar van de eekhoorn: een jaar waarin de Zoogdiervereniging en de Stichting Eekhoornopvang extra aandacht vroegen voor deze soort.

Verzamelen verspreidingsgegevens
Mensen werden opgeroepen om waarnemingen van eekhoorns door te geven. Dat is op verschillende manieren gedaan, waaronder via zoogdiergezien.nl en de speciale eekhoornapp voor smartphones. Al die aandacht heeft ervoor gezorgd dat er in 2014 maar liefst 5.969 waarnemingen zijn binnengekomen. Nog nooit eerder werden er in één jaar zo veel meldingen van eekhoorns ontvangen.


Lees meer
Nieuwe versie NDFF-Uitvoerportaal

Op 26 januari is een nieuwe versie van het Uitvoerportaal van de NDFF geïnstalleerd. In deze nieuwe versie is een aantal fouten opgelost en er zijn een aantal gebruikerswensen toegevoegd.

Hieronder staan de belangrijkste veranderingen op een rijtje: 

* De samenvatting is alfabetisch gesorteerd;
* Het veld 'protocol' is toegevoegd aan de tabel;
* Wanneer u zoekt op (bijvoorbeeld) soortgroep, protocol of bron, worden deze rood weergeven; zo zijn uw selectiecriteria altijd goed terug te vinden;
* U kunt het zoekgebied na het tekenen aanpassen, zonder dat u opnieuw hoeft te beginnen met tekenen;
* Er zijn verbeteringen doorgevoerd voor de kml- en csv-exports.

Meer weten? Kijk op www.ndff.nl
Gegevens uit de NDFF in excel

Wanneer u zoekt in de NDFF, worden de resultaten op de kaart, in de samenvatting en in de tabel getoond. Om de gegevens gemakkelijker te kunnen analyseren, kunt u ze exporteren naar excel. De geëxporteerde gegevens kunnen op twee manieren worden geopend in Excel: via een shapefile-export en via een kommagescheiden bestand. 

Bekijk het filmpje
Lees de beschrijving



Hulp nodig? Mail de Helpdesk.
Nieuwsbrief 'Kijk op Exoten'

De nieuwsbrief 'Kijk op Exoten' is onderdeel van het 'Signaleringsproject Exoten', dat op initiatief van het Team Invasieve Exoten (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) is opgestart. Het Signaleringsproject Exoten heeft als doel vrijwilligers te enthousiasmeren uit te kijken naar exoten en waarnemingen te melden via Waarneming.nl of Telmee.nl. Via deze kanalen komen de waarnemingen ook in de NDFF terecht. 
 
Download de nieuwsbrief
Agenda

7 maart
Landelijke Dag De Vlinderstichting

19 maart
Symposium 'Ecologie in de Praktijk'

18 juni
Cursus 'werken met de NDFF'

5 november
Cursus 'werken met de NDFF'
Meer weten over gegevens uit de NDFF
Facebook
Twitter
Website
Copyright © 2015 Het Natuurloket / NDFF


uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp