Copy
De maandelijkse nieuwsbrief van Buitengewoon Lager Onderwijs De Olm Herk De Stad over autisme.
De Olm

Activiteiten VVA - Binnenstebuiten

  • Inleefmoment - Do 5/3, 20 u - CC Muze Heusden-Zolder
  • Stress, hoe ga je ermee om? - Ma 27/4, 20 u - CC Muze Heusden-Zolder

Studiedag: Austisme in de puberteit: een rollercoASSter

11/2,  9-17 u - CC Muze Heusden-Zolder

Adolescentie bij autisme zal op de eerste plaats moeten benaderd worden vanuit de gekende grote veranderingen in ontwikkeling en maatschappelijke verwachtingen voor élke jongere.
Jongeren met autisme  echter worden in deze periode, wegens hun typische ontwikkeling op gebied van omgaan met emoties, empathie en sociale vaardigheden, extra geconfronteerd met hun moeilijkheden en eigenaardigheid op dit gebied.

Met deze studiedag proberen we een overzicht te geven van deze dynamiek en vooral ook op welke manier men deze jongeren kan ondersteunen in deze –soms nogal turbulente- periode.

Naast deelnemen aan 2 thematische workshops, kan u tevens een standenmarkt bezoeken. Deze standenmarkt biedt een overzicht van het Limburgs aanbod ter ondersteuning van personen met autisme in de puberteit. We focussen daarbij extra op vrije tijd en andere dagbesteding.

Workshops:
  • autisme en seksualiteit
  • autisme en relaties
  • kwaliteiten en talenten bij jongeren met autisme
  • vrije tijd met extra aandacht voor gameverslaving
  • zelfbeeld - depressie - suïcide
  • studie- en beroepskeuze bij jongeren met een normale begaafdheid
  • dagbesteding of werkbesteding na een schoolcarrière die niet geleid heeft tot een duidelijk toekomstperspectief
Meer info over deze dag

PictureRoutines - Autiplan op de iPhone/iPad

Sinds kort is Autiplan ook beschikbaar voor op de iPhone/iPad (voor Android was deze er al). Je kan er een dagplanning op maken met pictogrammen, alarmen en spraak. Op die manier kan je de dag visueel maken. Je kan de App downloaden in de AppStore. Deze is beschikbaar in het Nederlands en het Engels.

'Die van mij wil niet blijven zitten tijdens het eten'

Enkele tips die kunnen helpen:

  • Weet het kind wel duidelijk wat er op het menu staat? Soms is er wel een dessert soms niet, eten we enkel soep of volgen er nog aardappelen? Dit maakt de duur van het eetmoment onvoorspelbaar. Het kan handig zijn hiervoor pictogrammen te gebruiken. Dit kan van het eten zelf, maar vaak volstaat het ook om dit van de materialen te doen (vb. een lepel voor soep, een vork voor de aardappelen en een klein lepeltje voor het dessert).
  • Hoelang moet ik nog blijven zitten: 'tot je dessert op is' zegt veel meer dan nog 7 minuten.
  • Tijdens het eten zijn er ook regelmatig wachtenmomenten. Als die problemen geven, zorg dan dat je kind 'tussen de soep en de patatten' iets te doen heeft. Een doos speelgoed op tafel is niet meteen ideaal, maar misschien kan je het wel een papieren onderlegger geven waarop het kan tekenen of een kleurplaat? Of waarom het niet laten helpen met het wegnemen van de soepborden? Tijd nuttig besteed!
  • Misschien is je kind wel op zoek naar zintuiglijke prikkels. In dat geval helpt het misschien om een evenwichtskussen op de stoel te leggen.
      

Hulpvragen stellen

Kinderen met autisme hebben soms moeite met het stellen van hulpvragen. Op school wordt hierop geoefend, maar ook thuis kan dit aan bod komen. Vb. aan tafel bij het eten. Meestal maak je het als ouder, terecht, heel gemakkelijk voor je kind. Maar waarom eens niet de chocopasta buiten het gezichtsveld van het kind zetten? Zo kan het deze niet gewoon nemen, maar moet het ernaar vragen. Ook kan je bv. bij het eten van soep eens 'per ongeluk' een vork leggen ipv een lepel. In zulke concrete situaties zal het kind meer gemotiveerd zijn om te communiceren. Je beloont dit gedrag en koppelt dit aan het stellen van vragen in andere situaties (vb. op school). 

Tip

'Niet ingevulde tijd is kliertijd. Doen... voorkomt ongewenst gedrag bij kinderen met ASS!' (Colette De Bruin)

Tja, eigenlijk ...

Email Marketing Powered by Mailchimp