Copy
Hållbara Nyheter. Tema: Olja & Energi
Läs Hållbara Nyheter i din webbläsare istället

Teori: Saudiarabien ser slutet på oljan
 

Saudiarabien dumpar oljepriset eftersom landet ser ett slut på oljans era.  Det är en teori som kan förklara det plötsligt låga oljepriset.

Redan år 2000 sade landets dåvarande oljeminister: "Stenåldern tog inte slut på grund av bristen på sten. Oljans tidsålder kommer att ta slut långt innan världens olja tar slut."

En välspridd och spännande teori är att det låga oljepriset är resultatet av en konspiration mellan USA och Saudiarabien för att klämma åt meningsmotståndarna Ryssland och Iran. Två länder som är starkt beroende av sin oljeexport.

En annan att Saudiarabien vill slå ut sina konkurrenter vars olja är betydligt dyrare att producera än den lättillgängliga arabiska oljan.

En tredje teori som förs fram är att Saudiarabien helt enkelt ser slutet på oljan som den stora ledande energikällan i världen. Därför vill man helt enkelt sälja ut så mycket som möjligt innan det är för sent.

För att hindra en katastrofal global uppvärmning måste det mesta av oljan stanna kvar under marken och utvecklingen av alternativa energikällor går allt snabbare.

Det låga priset kan alltså helt enkelt bero på att Saudiarabien säljer med lägre marginal för att "tömma lagren" eftersom det är bättre att än att oljan riskerar att inte bli såld alls.

Läs mer: reneweconomy.com.au
Foto: Bahrain Ministry of Foreign Affairs (cropped), 
CC BY-ND 2.0

Läs på hemsidan!

Lågt oljepris bra för klimatet

Spontant låter det kanske bakvänt. Ett lågt oljepris borde göra att mer olja konsumeras, men det finns även goda argument för motsatsen.

Svårtillgänglig olja kan bli för dyr att utvinna och stannar därför kvar under jord. Det höga oljepriset har gjort att nya investeringar och utveckling av ny teknik blivit lönsam, något som inte längre gäller.

Ett annat skäl är att det blir enklare att lägga på skatter och avgifter på olja och fossila bränslen om priset är lågt, något som kan vara politiskt omöjligt när oljan är dyr. Det kan också bli läge att plocka bort subventioner av ungefär samma skäl.

Det är inte heller säkert att konsumtionen skjuter i höjden av ett lågt pris. Till exempel begränsas ökningen av bilåkningen av att ett högt oljepris förändrat trögrörliga vanor. Färre har körkort och har vant sig vid att ta sig fram på andra sätt.

Se och hör mer på: svtplay.se eller sverigesradio.se
Foto: Håkon Thingstad, CC BY 2.0

Vindkraftsligan: Sverige trea i Europa

Bara två länder i Europa installerade mer vindkraft än Sverige under 2014. Bland annat ökade kapaciteten 16 gånger mer än i vindkraftslandet Danmark.

Tyskland var överlägsen etta med en nyinstallation på 5.279 megawatt, Storbritannien är två med 1.736 MW och Sveriges 1.050 MW gav tredjeplatsen. Flera europeiska länder installerade ingen vindkraft alls.

Tyskland, Danmark och Spanien är dom tre pionjärländerna för vindkraft i EU. År 2000 stod dom för 85 procent av dom nya installationerna, men idag är deras totala andel av vinkraftskapaciteten drygt 50 procent.

Av dom 13 nya medlemsländerna är det bara Polen och Rumänien som har någon vindkraft att tala om. Sveriges totala andel är 4,2 procent av EU:s vindkraftmarknad, vilket är något mer än Danmarks.

Norge, vars energi till 95 procent kommer från vattenkraft, har ändrat skattereglerna för att få fart på investeringarna i vindkraft.

Läs mer: ewea.org och theguardian.com/environment
Foto: News Oresund, CC BY 2.0

Ny supermodern grön stad i Tokyo

Användningen av fossila bränslen har skjutit i höjden i Japan sedan man stängde kärnkraftverken. Men i Tokyo byggs en supermodern stadsdel rustad mot energikriser.

Den japanska jätten Panasonic pumpar in fyra miljarder i projektet som blir ett flaggskepp inom modern grön teknik, färdigt lagom till OS i Tokyo 2020.

Koldioxidförbrukningen minskas med 70 procent jämfört med konventionell teknik än så länge, men målet är att komma ned till noll utsläpp.

Konceptet handlar om att skapa, effektivisera och lagra energi. För detta utvecklas modernteknik, men även avancerad energistyrning som kan skötas från mobilen får delarna att samspela effektivt. Bara att visa förbrukningen på en display i badrummet gör skillnad.

- Medvetenheten minskar energianvändningen med fem procent, säger Jaja Matsasawa till VVS-forum.

Solenergi minskar känsligheten i samband med katastrofer, något man får vara beredd på i Japan. När mobilmasterna producerar sin egen el riskerar dom inte att slås ut när elnätet ligger nere.

Läs mer på: japanporten.se
Foto: fujisawasst.com

Världens största fordon bryter brunkol

Tyska dagbrott för brunkol använder världens största fordon. En enorm konstruktioner på larvfötter med mängder av skopor som gräver medan den rör sig. Se bilderna i produktkatalogen.

Företaget Takraf i Lauchhammer i delstaten Brandenburg bygger både världens största fordon på 14.200 ton och världens största rörliga arbetsmaskin.

Fordonet, Tenova Takraf SRs 8000, kan flytta 240.000 kubikmeter jord per dag. Läs produktbladet här.

Båda används vid brunkolsgruvorna. Arbetsmaskinen är en transportbro på imponerande 502x204 meter.

Produktkatalog med bilder: fischerdruckmedien.de/ePaper

Läs mer: nyteknik.se
Foto: Rene Schwietzke, CC BY 2.0

Klimattrend: Divestering

Divestering har blivit ett modeord när studenter uppmanar sina lärosäten att göra sig av med värdepapper i fossilenergi.

Att divestera är helt enkelt motsatsen till att investera. I klimatdebatten handlar det om att sälja tillgångar i kol, olja och gas för att placera pengarna i någonting annat.

Att studenter uppmanar universitet och högskolor att divestera har i dom flesta fall snarast ett symboliskt värde. Chalmers som blev den första högskolan i Sverige att divestera sålda av tillgångar för fem miljoner kronor i januari. En struntsumma i sammanhanget.

Viktigare är i så fall om juridikstudenterna på Harvard kan tvinga sitt universitet att sälja tillgångarna på 79 miljarder dollar. Harvard är världens rikaste universitet.

Andra viktiga beslut, såväl symboliskt som ekonomiskt, är att oljefamiljen Rockefeller och den norska oljefonden har sagt att dom kommer flytta sina pengar till förnybar energi istället. Bakgrunden har sannolikt affärsmässiga skäl eftersom den fossila energin går en osäker framtid till mötes.

Läs mer: gofossilfree.org/se
Foto: Mikael Miettinen, CC BY 2.0

Kinesisk energigruva på månen

Kina planerar en färd till månen 2017. Där ska man borra efter isotopen helium-3 som skulle kunna lösa jordens energiproblem för tusentals år.

Innan du läser vidare. Detta är såklart vilda spekulationen och konspirationsteorier. Men dom är för fantastiska för att inte berätta om.

Kina planerar att landa farkosten Cahnge'e på månen 2017, så långt fullt rimligt. Väl där ska man leta efter isotopen helium-3 som är väldigt ovanlig på jorden.

Det finns forskare som menar att helium-3 är en superkälla till energi. 25 ton skulle kunna försörja hela USA på energi under ett år. Chefen för Kinas rymdprogram ska ha sagt att månen är så full av helium-3 att den skulle kunna täcka jordens energibehov för 10.000 år. Minst.

Med om Kina nu planerar detta som startade sitt rymdprogram 2003. Varför har inte USA gjort det som ligger ett halvt sekel före? Jo, för att ambitionerna stoppats av mäktiga ekonomiska intressen.

Läs mer på: dailymail.co.uk
Foto: Maëllck (cropped), CC BY-SA 2.0

Copyright © 2015 För Varmt, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp