Copy
View this email in your browser
På spaning i världen och Europa!

Slutet på 2014 och början på 2015 har FN och EU ägnat åt förberedelser. Millenniemålen revideras och formuleras av FN och världsnationer som den nya globala agendan för utveckling.
Jean-Claude Juncker, en luxemburgsk kristdemokratisk politiker och statsman som är Europeiska kommissionens ordförande sedan den 1 november 2014, har med sina 10 mål stakat ut vägen för EU 2015 och framåt. EU har utnämnt 2015 till Europaåret för utvecklingssamarbete.
I Sverige har UD och SIDA nyligen lanserat året på Rosenbad.

På Intercult och Europa Direkt-kontoret arbetar vi med att främja internationella samarbeten – med en ny yrkesteaterskola på Västbanken, lanseringen av EU-projektet CORNERS i Haninge och öppna möten för kultursektorn i Alby och Haninge.
Som vanligt tipsar vi också om aktuella utlysningar, publikationer och konferenser. Trevlig läsning!

Tips och nyheter från EDI
Med Europa Direkt Intercults nyhetsbrev håller vi dig uppdaterad om EDI-aktiviteter och korta nyheter från Europa. Varannan månad får du lättlästa sammanfattningar med länkar till europeisk press och andra källor för fördjupning.

Zlatan
Milleniemålen ersätts med global utvecklingsagenda
Ingen har väl missat Zlatans tatueringskupp mot hungern i världen? Det är en kampanj för FN:s World Food Programme! Bakgrunden finns i Millenniemålen och den nya globala utvecklingsagendan!
Bilden är hämtad från Milleniemålen.nu
Den nya globala agendan för utveckling – så ska den finansieras
Världens länder har träffats flera gånger för att diskutera finansieringen, bl a genom ökade skatteintäkter, investeringar, handel, bistånd mm. Konferenserna ägde rum i Monterrey och i Doha. Nu är förberedelserna i full gång inför den tredje stora konferensen den 13-16 juli 2015 i Addis Abeba
2015 – Europaåret för utvecklingssamarbete
Hela Europa Direkt-nätverket närvarade 13 februari på Rosenbad vid invigningen av ‪#EYD2015SE Europaåret för utvecklingssamarbete. I Sverige är det UD, Concord Sverige och SIDA som samordnar och fördelar stödet. Sida kommer att bjuda in till ett antal evenemang och där kan man söka medel för att arrangera en egen aktivitet som berör temaåret. Potten är på totalt 700 000 kronor, mer information och ansökningsformulär finns på sida.se 
Europeiska Kommissionens Generaldirektorat för internationellt samarbete och utveckling (DG DEVCO) är ansvarigt för framtagning av den europeiska internationella samarbets- och utvecklingsstrategin och för att leverera bistånd till alla världsdelar. 
Rapport från CONCORD – Fit for the Fight against Global Poverty?
EU med dess institutioner och 28 medlemsländer står för mer än hälften av världens bistånd med en insats på 56,35 miljarder euro. Det gör EU till världens största givare. Rapporten EU Budget 2014-2020. Fit for the Fight Against Global Poverty? framtagen av organisationen CONCORD slår fast att EU:s medlemsstater bör stå fast vid sina biståndslöften (0,7 procent av BNI för de äldre medlemsstaterna och 0,33 procent för de nyare) samt vid EU:s kollektiva mål om 0,7 procent av BNI till bistånd.
Sök bidrag för utvecklingsprojekt – EuropeAid
Förutom potten som finns hos SIDA har ni som är intresserade av utvecklingsprojekt möjlighet att söka stöd från EuropeAid. Concord arrangerar en tvådagarskurs med handgripliga instruktioner och information den 22-23 april i Stockholm. Utbildningen riktar sig till alla som jobbar för en organisation som arbetar med internationella biståndsprojekt och har ansvar för att söka finansiering till utvecklingsprojekt.
Från Sverige till Palestina – praktikplatser efterlyses!
Intercult har genom Creative Force i två år arbetat med ett projekt i Palestina med syfte att bygga upp PARC, en yrkesutbildningsskola för teateryrken på Västbanken. Skolan öppnade 11 september 2014 och den 3 mars startade kurser med internationella lärare. Skolan saknar fortfarande en lärare i ljudteknik, och det finns möjlighet att få resan och per diems betalt.
EU-kommissionens arbetsprogram 2015
Ahmad Alhendawi, FN:s representant för ungdomsfrågor, medverkade 12 februari vid ett ungdomsforum i New York och sa att en ”känsla av delaktighet” är avgörande för framgången för den kommande utvecklingsagendan. Och att världens 1,8 miljarder unga människor är redo att ”bära sin del” av post-2015-utvecklingen (efter Milleniemålen). EU 2020 ska samspela med den nya globala utvecklingsagendan framför allt hållbarhetsfrågan och fattigdomsbekämpning.

Vilken del av utvecklingen är EU och dess medlemmar redo att bära vidare till 2020? Var har EU en viktig roll att spela? Vad tycker Sverige? Den viktigaste regeln som gäller i EU i förhållande till medlemsstaternas nationella parlament är subsidiaritetsprincipen. 
Utvecklingsområden för Europa 2015 och framåt – här är målen!
EU-kommissionen presenterade i december 2014 sitt arbetsprogram för 2015.
Alla är överens om att Europa behöver ekonomisk tillväxt. För att skapa tillväxten behövs satsningar på inre marknad och fler arbetstillfällen. Europa ligger efter med utvecklingen av den digitala marknaden: tillgång till Internet, konsumenträtt, upphovsrätt. Jämställdhet är inte bara en grundläggande rättighet, den är också viktig för tillväxt och konkurrenskraft. Fler kvinnor måste ut på arbetsmarknaden om EU ska uppnå sysselsättningsmålet på 75 procent till 2020. Den punkten återspeglas idag inte i Europa 2020-strategin och Sverige kommer att arbeta med att placera den på den europeiska agendan. Som frihandelsnation driver vi också på internationella frihandelsfrågor och bevakar det omdiskuterade TTIP, frihandelsavtalet med USA.

Ett annat mål 2015 är att skapa ordning och reda på arbetsmarknaden. Europakommissionen förbereder ”Labour mobility package”, med regler om bl a rättvisa villkor för arbetstagare på arbetsplatser i olika länder. 
CORNERS Launch – 3 mars i Haninge kulturhus 
Vill du mingla med konstnärer i sju länder samtidigt? Kom till Haninge kulturhus, inspireras, möts och hör om, när, var och hur CORNERS landar i Haninge, tisdag 3 mars kl 17.
CORNERS är en plattform för konstnärer och publik som drivs genom ett samarbete mellan konstnärer och kulturinstitutioner från 10 länder i Europa. 
Läs mer…
Intresserad av EU-projekt för kultur? 
Intercult driver sedan 2012 ACCESS EUROPA, en plattform för internationalisering av kultursektorn. Plattformen träffas några gånger per år för att lära sig mer om EU-projekt för kultur och utbyta erfarenheter. Under våren inbjuder vi till två spännande möten med två kulturprojekt, ett som avslutas och ett som startar. Båda mötena är ett tillfälle att lära sig mer om ett EU-projekt, antingen hur det går till från ansökan till slutfasen eller hur det går till att starta upp ett EU-projekt i praktiken. ACCESS EUROPA plattformsmöten samarrangeras med Europa Direkt Intercult och är öppna för alla som är intresserade av EU och kultur och vill ansluta sig till ACCESS EUROPA.
Läs mer och anmäl dig här
Plattformsmöte 1 – Cirkus Cirkör och presentation av EU-projektet CARE: anmäl dig här 
Plattformsmöte 2 – vi besöker CORNERS Haninge: anmäl dig här
Aktuella kulturkonferenser i Europa
Bl a (im)Possible Futures Festival i Gent, Belgien och Heritage Forum of Central Europe i Krakow, Polen.
Tips på publikationer
 
Tips om aktuella utlysningar
 
Resor att söka:
Riksutställningars armkroksresor till Warszawa, Venedig, Paris, Amsterdam m.fl.
Europa Direkt Intercult (EDI) drivs av Intercult och vänder sig till er som söker en kulturell ingång i EU eller information om t ex EUs program, inom och utanför kultursektorn.
Europa Direkt Intercult
Europa Direkt Intercult
Följ Intercult på Twitter
Följ Intercult på Twitter
Europa Direkt Intercult Website
Europa Direkt Intercult Website
Copyright © 2015 Intercult, All rights reserved.
unsubscribe from this list    update subscription preferences