Copy
Belangrijk nieuws over hepatitis voor u op een rij. 
Bekijk de nieuwsbrief in uw browser
Stichting Hepatitis Info

Nieuwsbrief van de Stichting Hepatitis Informatie, maart 2015 

NAFLD en Hepatitis C

Bij NAFLD  treedt overmatige opslag van vetten in de lever op. Dit heeft nadelige effecten op het functioneren van de lever.  In een deel van de personen met NAFLD kan dit leiden tot ontstekingen, fibrosevorming in de lever en steatohepatitis. Risicofactoren voor het ontstaan van NAFLD zijn met name overgewicht en insulineresistentie.

Chronische hepatitis C is één van de risicofactoren voor NAFLD. Geschat wordt een prevalentie van steatohepatitis bij chronische hepatitis C van 30-70%. Zowel eigenschappen van het hepatitis C-virus als de gastheer spelen een rol bij de ontwikkeling van steatohepatitis. De aanwezigheid van steatohepatitis verhoogt de kans op het ontwikkelen van cirrose en op hepatocellulair carcinoom.

Insuline resistentie speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van NAFLD bij chronische hepatitis C, met name bij genotype 1. In de NHANES studie bleek meer dan 70% van patiënten met chronische hepatitis C, en die ouder waren dan 40 jaar, diabetes mellitus type 2 te hebben.
Voor hepatitis C genotype 3 is het niet de insuline resistentie maar eiwitten van het virus die belangrijk zijn bij de ontwikkeling van steatohepatitis.

Lees verder:
NAFLD en Hepatitis C
NAFLD en NASH

Daklinza vergoed vanuit basispakket voor behandeling hepatitis C


Daclatasvir (Daklinza), een nieuw geneesmiddel voor de behandeling van chronische hepatitis C, wordt vanaf 1 maart 2015 voor een verzekerde van 18 jaar en ouder met chronische hepatitis C genotype 1 of 4 vergoed vanuit het basispakket.

Daklinza bevat de werkzame stof daclatasvir (een NS5Aremmer) en is door de European Medicines Agency (EMA) goedgekeurd voor de behandeling van volwassen patiënten met chronische hepatitis C genotype 1, 3 of 4 in combinatie met andere middelen.

Lees ook: 
Hepatitis C behandeling 

Richtlijnen behandeling hepatitis C

Bron:  Persbericht Rijksoverheid

Nieuwe App met publicaties over chronische hepatitis B en C
 

In het kader van het nationale programma Bewustwording Identificatie Behandeling chronische Hepatitis B en C (BIBHEP) heeft LiverDoc een app ontwikkeld om hepatitis behandelaren maandelijks te informeren over klinisch relevante publicaties over chronische hepatitis B en C.

LiverDoc maakt maandelijks een selectie van klinisch relevante artikelen en publiceert deze maandelijkse DocTop met een kort commentaar voor de clinicus op haar website. Met de lancering van de DocTop app wordt deze informatie toegankelijker via smartphone, tablet en laptop. Elke maand kunt u een berichtje krijgen als de nieuwe top 10 beschikbaar is. 
 
Lees meer over BIBHEP

Bron: BIBHEP nieuwsbrief februari 2015

Rapport ECDC seksueel overdraagbare ziekten, inclusief HIV, hepatitis B en C


Het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) heeft het  Annual epidemiological report Sexually transmitted infections, including HIV and blood-borne viruses 2014 gepubliceerd. Het rapport geeft een overzicht van de epidemiologie van besmettelijke ziekten die belangrijk zijn voor de publieke gezondheidszorg in Europa. Het betreft gegevens uit 2012.

De belangrijkste oorzaak van chronische hepatitis B was in 2012 moeder-kind transmissie (67%), voor acute hepatitis B is dit heteroseksuele transmissie (31,2%) gevolgd door nosocomiale transmissie (20,6%), MSM (11,1%), niet-werkgebonden letsel (9,3%) en injecterend druggebruik (8,7%).

Voor hepatitis C was de belangrijkste oorzaak van besmetting injecterend druggebruik (76,5%). De prevalentie en incidentie van hepatitis C verschilt per land. Er wordt uitgegaan van 9 miljoen mensen met chronische hepatitis C in de WHO European Region.

Bron: ECDC

Studies in Nederland op het gebied van hepatitis


Op www.hepatitisinfo.nl staan overzichten van studies in Nederland op het gebied van virale hepatitis waar patiënten nog geïncludeerd kunnen worden.

Ga voor meer informatie naar Trials

Geneesmiddelen HCV


De behandelingsduur met nieuwe geneesmiddelen kan teruggebracht worden tot 8 of 12 weken, afhankelijk van o.a. het genotype. De resultaten zijn veelbelovend.

Veel nieuwe antivirale middelen in ontwikkeling kunnen leiden tot genezing. De verschillende direct acting antivirals (DAA's) kunnen onderverdeeld worden in drie groepen: HCV protease remmers, HCV polymerase remmers en NS5A/B remmers.

Lees ook: Richtlijnen hepatitis C en Hepatitis C behandeling.

Agenda     

  • 5 en 6 maart: European Fatty Liver Conference. Info
  • 19-20 maart: Voorjaarsvergadering NVGE. Info
  • 31 maart: Post- CROI symposium 2015. Info
  • 22-26 april: EASL The International Liver Congress 2015. Info
  • 7-9 mei: ESPGHAN 48th Annual Meeting. Info
  • 12 mei: Virale hepatitis - Na EASL 2015. Info
  • 3-5 juni: 13th European HIV&Hepatitis workshop 2015. Info
  • 2-4 september: World Hepatitis Summit 2015. Info
  • 1 oktober: Nationale Hepatitis Dag 2015. Info
  • 3 oktober: Nationale Hepatitis Dag 2015 voor patiënten
  • 8-9 oktober: Najaarscongres NVGE
  • 24-28 oktober:  UEG week 2015. Info
  • 13-17 november: AASLD 2015. Info

De nieuwsbrief is mogelijk gemaakt door een (educational) grant van:

 




In deze nieuwsbrief staat de laatste informatie over bewustwording, preventie en behandeling van hepatitis. 

De nieuwsbrief is een uitgave van de Stichting Hepatitis Informatie.

Uitschrijven    Doorsturen 

Email Marketing Powered by Mailchimp

U kunt contact opnemen via:  
Stichting Hepatitis Informatie
Lomboklaan 10
3956 DG Leersum, NL
Netherlands

Voeg ons toe aan je adresboek
 
Twitter
Website