Copy
nieuwsbrief Goei Eete week 10 - 27 februari 2015
View this email in your browser

Nieuw nieuws


Een nieuw afhaalpunt, een nieuwe leverancier, nieuwe openingstijden en nieuwe plantjes in de grond. Genoeg nieuws dus in deze nieuwsbrief.

Bestel voor dinsdag 21.00 uur.

PSST...
Op de website staan de eerste portretten van onze vrijwilligers. Binnenkort volgen er meer!
Assortiment & leveranciers
IN Het is helaas op dit moment nog niet zeker, maar wellicht komen er dit weekend nog enkele nieuwe producten van een nieuwe leverancier op de site...

UIT De gele bieten van Oppers zijn op.

De Walhoeve gaat de winkel voortaan om 17:30 uur  sluiten. De afhaaltijden voor Goei Eete op de Walhoeve worden dus ook een beetje ingekort.
Op tuinderij De Es is het voorjaar begonnen: de eerste planten voor de kas zijn gearriveerd, en afgelopen dinsdag is er alweer geplant: bietjes, koolrabi, sla, andijvie, paksoi, bloemkool en broccoli. Dat betekent dat de winterpostelein op zijn eind loopt, dus wil je nog één keer sla of stamppot van winterpostelein eten, wees er dan op tijd bij!


PS Zaterdag (morgen) is er weer een meewerkdag voor vrijwilligers. Verder met planten.  Kom ook!
Nieuws

Opsteker van wijkraad Reeshof

Vrijdag 20 februari zette Wijkraad Reeshof Goei Eete in het zonnetje. Sinds september vorig jaar hebben we een afhaalpunt in Wijkcentrum Heyhoef in de Reeshof, waar veel belangstelling voor is. De Wijkraad gaf ons een flinke opsteker in de vorm van een stimuleringssubsidie. Die gaan we besteden aan pr- en drukwerkkosten.

Bedankt, wijkraad!



Wijkraadvoorzitter Erik Groels overhandigt de subsidie aan René Boons van Goei Eete.

Goei Eete gaat de boer op!

Zondag 1 maart zijn we tussen 12.00 en 18.00 uur te vinden op de Swan Market in de Spoorzone. Je vindt ons in de stand van De Walhoeve.

Dinsdag 3 maart gaan we samen met Blooming Bites het theater in! In de pauze van de theaterproductie Restaurant Amore van Golden Palace laten we zien hoe gemakkelijk je lekker, eerlijk en lokaal kan 'eete'.

Zondag 19 april is het koeiendans bij de Ruurhoeve! De dames mogen de wei weer in en daarbij is iedereen welkom.

Zaterdag 21 maart is het NLdoet (nationale vrijwilligersdag) en Tuin de Es doet mee. Jij ook?

Tuin de Es kan je hulp goed gebruiken en je bent heerlijk in de buitenlucht bezig inclusief een gezellige lunch gemaakt van de eigen biologische producten.

09.30 ontvangst met koffie/thee en 16.00 afsluiting en tevreden terug kijken op de dag! Graag opgeven via info@tuindees.nl of via de site van NLdoet.

Vrijwilliger Gebouw 88/MCSI

Heb jij zin om af en toe op vrijdagmiddag in Gebouw 88 te lezen, werken, studeren, dagdromen... en tussendoor de afhalers van Goei Eete te helpen?

Onze duizendpoot Claire bemenst regelmatig op vrijdagmiddag het afhaalpunt bij Gebouw 88/MCSI (Spoorzone). De komende tijd gaat ze het echter nog drukker krijgen dan ze het al had, onder andere met het nieuwe afhaalpunt bij De Bouwplaats (zie elders in deze nieuwsbrief).

We zoeken daarom iemand die haar dagen wil overnemen: 20 maart, 10 april, 1 mei, 22 en 29 mei en 12 juni.

Kun jij dit doen? Meld je dan bij Lineke.


de pakketten in Gebouw 88

Nieuw afhaalpunt in De Bouwplaats (Tivoli)

Op vrijdag 20 maart openen we een gloednieuw afhaalpunt bij De Bouwplaats (Galjoenstraat 35-37). De openingstijden zullen zijn van 14 tot 18 uur. Naast je pakket, echt kunstgras en een kar met aanbiedingen ga je er ook speltheld Dhinand aantreffen met zijn brood. We gaan er een supermooie eigen plek van maken en zien ernaar uit om alle buurtbewoners te ontmoeten! Meer hierover in de volgende nieuwsbrief.

Werkzaamheden NS-plein

De herinrichting van het NS-Plein start eind maart. Vooruitlopend hierop worden al werkzaamheden uitgevoerd aan kabels- en leidingen. Ook worden er al bomen gekapt rond het NS-Plein. Tot half juni zijn er omleidingen. Afhaalpunt Gebouw 88/MCSI blijft in deze periode wel goed bereikbaar vanuit westelijke richting.

Goed om te (w)eten: witlof
De volkse overlevering wil dat witlof toevallig werd ontdekt omstreeks 1830 tijdens de Belgische Revolutie met Nederland vlakbij Brussel toen de boer Jan Lammers in Schaarbeek de cichoreiwortels in zijn kelder onder een laagje zand verstopte. Na enkele weken, door de milde winter, stelde hij vast dat de bittere wortels waren uitgelopen en dat de blaadjes zoet en mals smaakten. Hij kwam op het idee de witte blaadjes te verkopen als rauwe wintergroente, als wit loof, omdat er weinig andere groenten ter beschikking zouden zijn geweest. Nederland was afgesloten en er was weinig vervoer. Deskundigen doen dit verhaal echter af als een mythe.
Vast staat dat Frans Breziers, cultuuroverste van de Plantentuin in Brussel, in 1850-1851 witte kropvorming op de wortelen ontwikkelde. Hij ondervond dat duisternis, warmte en vochtigheid onontbeerlijk waren voor witlof. De witte bladeren ontstaan doordat het licht de plant niet kan bereiken. Zonder daglicht produceert de plant geen chlorofyl, de groene kleurstof. Het 'wit loof' werd voor het eerst in 1867 op de Brusselse markt verkocht en in de Parijse Hallen in 1883. De kroppen werden mettertijd groter en vaster door verbetering van de teelttechniek en door veredeling.
 
Witlof behoort tot de chicorei-achtigen, waar onder andere ook roodlof en andijvie. Witlof groeit in twee fases. Een stuk op het land en een stuk binnen. In het voorjaar wordt er gezaaid op het land. Uit de zaadjes groeien wortels, die heten witlofpennen. De pennen worden gerooid en in grote kisten gedaan. De witlofpennen worden binnen in de productiehal opgezet in bakken met voor iedere wortel een speciaal vakje. Daarna gaan ze de groeicellen in, waar de witlof in het donker groeit. Op elke witlofpen groeit een kropje witlof. In 21 dagen groeien er volledige witlofkroppen op de wortels. Deze worden tijdens de verwerking automatisch afgesneden. Losse en afwijkende blaadjes worden er afgehaald. Daarna is de witlof klaar en kun jij het lekker opeten!
 
Door de schaalvergroting van de teelt ontstaat specialisatie. De teelt van de wortels verschuift meer en meer naar akkerbouwbedrijven, die een contract hebben met een witloftrekker. De witloftrekkers zorgen voor het bewaren van de witlofwortels in koelcellen en hebben zeer grote trekcellen. De wortels worden soms over verre afstanden vervoerd, bijvoorbeeld van Noord-Frankrijk naar Friesland.
In België wordt jaarlijks gemiddeld 7 kg per persoon gegeten. Witlof is er de op één na meest gegeten groente. In Nederland eet men gemiddeld 3,2 kg per jaar en komt witlof op de derde plaats. Ook in Frankrijk behoort witlof tot de favorieten. Daar verorbert men per jaar gemiddeld 3,5 kg per persoon en komt de groente op de vierde plaats. De witlofconsumptie loopt terug, in de periode 2008-2013 daalden de productie en de consumptie in de drie grootste witloflanden: Frankrijk, Nederland en België.
 
Witlof is een bron van vitaminen en bevat geen vetten, dus dit maakt de groente super gezond voor het lichaam. Eén van de belangrijkste vitaminen in een witlof is vitamine C. Neem dus gerust een extra witlof bij een verkoudheid. Witlof werkt ook erg goed tegen diarree. Er zitten bepaalde vezels en probiotica in die ervoor zorgen dat je lichaam op een natuurlijke manier hersteld. Probiotica zoals witlof bevatten bacteriën die je darmflora ook bevatten. Ze zorgen ervoor dat je darmen gezonder zijn en sneller herstellen van diarree.


Adri Oppers over zijn witlof: "De soort witlof is gedurende het teeltjaar niet syteeds dezelfde. Elke soort gedijt slechts tijdens een bepaalde tijd goed."
Afhaalpunten
Tilburg University
Do: 16:30 tot 20:00 uur
(Tilburg West)

Wijkcentrum De Heyhoef
Vrij: 11:00 tot 19:00 uur
(Tilburg Reeshof)

Gebouw 88 / MCSI
Vrij: 14:00 tot 18:00 uur
(Tilburg Spoorzone)
De Dobbelhoeve
Vrij: 9:00 tot 17:00 uur
Za: tot 13:00 uur
(Udenhout)

De Walhoeve
Do: 17:00 tot 17:30 uur
Vrij: 11:00 tot 17:30 uur
Za: 9:30 tot 16:00 uur
(Tilburg Zuid/Goirle)
Schaepsdyck
Vrij: 13:00 tot 17:30 uur
Za: 10:00 tot 16:00 uur
(Gilze)

De Zonhoeve
Vrij: 11:00 tot 18:00 uur
Za: 11:00 tot 18:00 uur
(Tilburg/Gilze/Rijen)
Vragen over je bestelling of reageren op deze mail?
info@goeieete.nl
(algemeen en vragen over je bestelling)

lineke.pijnappels@goeieete.nl
(nieuwsbrief)

 
Lineke Pijnappels
Teamlid Goei Eete (nieuwsbrief)

Facebook
Twitter
Website
Email
YouTube

Copyright © 2015 Stichting Goei Eete

Dit bericht niet meer ontvangen