Copy

Nieuwsbrief Studio 5
Lente 2015

View this email in your browser
Beste <<Voornaam>>,

Van de week leek het er even op dat de lente volop in aantocht was, maar zonder jas naar buiten is nog steeds een garantie voor een fikse verkoudheid. Zo is de gedachte aan de lente in combinatie met een paar dagen een bleek zonnetje, nog geen feit. Het is goed om bij een dergelijke gedachte stil te staan. In deze nieuwsbrief wat stappen die je helpen gedachten van feiten te scheiden.
Op verzoek van mijn yoga-cursisten, integreer ik meer en meer Critical Alignment elementen in de oefeningen. In deze nieuwsbrief een toelichting waarom Critical Alignment Yoga zulke goede resultaten geeft bij cursisten met (lichamelijke) stressklachten.
Mingyur Rinpoche, een leraar uit Tibet die in 5 minuten zijn visie op mediteren geeft.       En ook wat meer informatie m.b.t. vergoeding door de zorgverzekeraar van Mindfulness-trainingen.
Tenslotte een overzicht van de komende- en wekelijkse activiteiten in Studio 5.

Ik hoop dat we een mooie lente tegemoet gaan en ons mogen laten verrassen door de ontluikende natuur. Ik wens je veel leesplezier en hoop je gauw (weer) te mogen begroeten in 1 van mijn lessen!

Ingrid van Voorthuijsen

Mocht je zelf geen tijd/zin hebben in het deelnemen aan Studio 5 lessen, maar ken je iemand die eventueel geïnteresseerd is, geef het vooral door!
Critical Alignment Yoga: Stress en houding
We worden als baby recht van lijf en leden geboren. Ook als kind zijn we soepel en bewegen wij ons vrij. Dit verandert naarmate we ouder worden. Bij kinderen zie je een open en speelse manier van bewegen. Bij volwassenen zijn bewegingen meer gesloten en automatismen geworden. Deze veranderingen worden veelal in gang gezet door stress ten gevolge van competitie en zeker ook door het beoordeeld worden op prestaties. 
Dit zorgt ervoor dat de bewegingen die door gewoonte zijn ontstaan, worden vastgezet in het lichaam. En door herhaling van deze bewegingen worden dit ingesleten patronen. Altijd zal ons lichaam ervoor kiezen de bekende beweging te maken, de vertrouwde pose aan te nemen. Hoe zorgt dit nu voor problemen?

Spieren zorgen niet alleen voor het kunnen maken van bepaalde bewegingen, maar ook dat het skelet in balans blijft. Door de ingesleten patronen worden spieren vaak niet meer symmetrisch (aan beide kanten evenveel) belast. Omdat rechts je standbeen is en je daar altijd op gaat staan als je bijvoorbeeld moet wachten, zullen de spieren in je linkerbeen zich anders ontwikkelen dan in je rechterbeen. Door de ingesleten patronen wordt daarmee de ene spier langer en de ander juist korter. Dit heeft ook effect op de stand van je skelet: bij lange spieren staan skeletdelen verder van elkaar dan bij korte spieren. Dit kan zich uiten in pijn in de lage onderrug, tussen schouderbladen etc.
Chronische Stress
Die maakt het er allemaal niet beter op. Stress is een natuurlijke reactie van je lichaam op bepaalde situaties: zonder goed uit te kijken de straat oversteken, toeteren en een auto kan nog maar net voor je remmen. De stresshormonen die hierdoor worden vrijgelaten in je lichaam zorgen o.a. voor extra energie die je in staat stelt om snel weg te springen/rennen. Door de lichamelijke actie worden de extra vrijgekomen suikers (energie) verbruikt en komen lichaam en geest weer terug naar de ontspannen toestand.  

Soms gaat het ook anders: neem stress in de werksituatie. Het halen van een deadline, die dan weer gevolgd wordt door een volgende klus die gisteren af moest. De natuurlijke ontlading van de stresshormonen vindt niet meer plaats. Deze chronische stress uit zich ook in je lichaam en hier komen de gewoontehoudingen en ingesleten patronen weer terug. De al stijve spieren komen nog meer onder spanning te staan en zullen meer en meer de stand van je skelet negatief beïnvloeden. De neerwaartse spiraal is ingezet en klachten manifesteren zich in bovenrug, nek en/of schouders. Psychische- en fysieke klachten lopen door elkaar en waar te beginnen met de oplossing is niet duidelijk: een stressfactor erbij...

Gewoontehoudingen en CAY
Gewoontehoudingen voelen goed en vertrouwd aan in ons lichaam. Zelfs zo vertrouwd dat als je eenzelfde beweging anders uitvoert dan je gewoon bent, het misschien wel zo oneigen aanvoelt dat je moeite hebt het uit te voeren. De verbinding tussen bewegingen/houdingen en je persoonlijkheid zijn sterk met elkaar verbonden. Met Critical Alignment Yoga krijg je oefeningen die de balans in je lichaam herstellen. De oefeningen die je bij CAY krijgt aangeboden, ken je niet uit je dagelijkse bewegingspatroon. Het is daardoor makkelijker ze te accepteren want ze druisen niet in tegen je persoonlijkheidsgevoel. De oefeningen zijn er op gericht om de balans in je lichaam weer te herstellen en spieren in staat te stellen om je skelet op een juiste wijze te ondersteunen. Klachten ten gevolge van gewoontehoudingen en ingesleten bewegingen zullen verdwijnen. Het komt er eigenlijk op neer dat we met CAY niet nieuwe dingen aanleren, maar verkeerde zaken afleren.
Wil je ook eens een gratis yoga les (met CAY-oefeningen) proberen? Meld je dan aan!
Gedachten zijn geen feiten: een oefening
Gedachten zijn slechts mentale activiteiten, niks meer en niks minder. Maar ze vinden wel plaats diep in onze automatische laag. Dit maakt dat we ons er maar zelden van bewust zijn dat we denken, laat staan wát het effect van dat denken op ons is. En zeker bij blokkerende gedachten (pessimistische gedachten, gedachten die jou klein maken, zelfveroordelende gedachten...) is het belangrijk om je er wél van gewaar te worden, zodat je die negatieve spiraal – als je dat wilt – al vroegtijdig kunt doorbreken voordat die zijn vernietigende werking kan uitoefenen.

Wanneer het je lukt om wat ruimte tussen jou en je reacties te krijgen, verandert dit de relatie die je hebt met je gedachten. Je ziet ze komen en weer gaan in plaats van ze gelijk te zien als een voldongen feit. 

Er is nog plek bij de eerstvolgende Mindfulness training? Kijk hier voor informatie of meld je hier aan voor de training.
Vergoedingen voor Mindfulness
Per 2015 vergoeden verzekeraars VGZ, Univé, Umcz en IZA in het aanvullende pakket mindfulness bij burn-out klachten. Voorwaarden: de MBSR of MBCT moet gegeven worden door mindfulnesstrainers die VMBN lid categorie 1 zijn (dat ben ik). Ook moet de deelnemer een verwijsbrief van huisarts of bedrijfsarts hebben. De verwijsbrief kan de deelnemer samen met de factuur van de trainer meesturen naar de verzekeraar​

Werkgever betaald mee
Je kunt ook overwegen om jouw werkgever te vragen om een vergoeding. Het is gebruikelijk dat werkgevers bijdragen in de kosten voor preventie of behandeling van psychische klachten (bijvoorbeeld in het geval van een burnout). Ook kunnen de kosten soms gedeclareerd worden in het kader van een persoonlijk ontwikkelingsplan.

Mindfulness voor mantelzorgers
Menzis biedt mogelijkheden tot vergoeding van de mindfulnesstraining als je intensief betrokken bent bij de verzorging van een naaste. Vraag de voorwaarden voor de vergoeding goed na. Ik voldoe aan de gevraagde registratie bij de VMBN.​
Meditatie toegelicht door Mingyur Rinpoche:
Deze Tibetaanse leraar legt kort en helder uit hoe hij mediteren ziet. Niet het uitschakelen van je denken, maar het vertrouwd raken met en het trainen van je denken. 
Aan de hand van de 'aap in je hoofd', schetst hij twee keuzes hoe hiermee om te gaan. Interessant, en zeker grappig, ook als je niet bekend met meditatie.
Mingyur Rinpoche legt uit dat de aap in je hoofd ook je vriend kan zijn.
Minimal

Vogel wipt. 
Tak kraakt. 
Lucht betrekt.
Bijna niets 
om naar te kijken 
en juist dat 
bekijk ik.

Roland Jooris  uit: Het museum van de zomer, Yang Poëzie Reeks, 1974
Agenda komende periode Studio 5
Datum Activiteit Waar
Vrijdagavond 27 maart 2015:
19.30 uur tot 21.30 uur
Mindfulness workshop Studio 5, Hagestraat 5
Donderdag 2 april 2015 Start Babymassage Studio 5, Hagestraat 5
Vrijdagavond 3 april 2015:
19.30 uur tot 21.30 uur
Mindfulness workshop Studio 5, Hagestraat 5
Vrijdag 17 april 2015
19.30 uur-22.00 uur
(8 weken)
Start Mindfulnesstraining Studio 5, Hagestraat 5
Donderdag 23 april:
9.00 uur - 10.30 uur
Stilte wandeling Kennemerduinen
Zondag 17 mei:
10.00 uur - 13.00 uur
Stilteochtend Studio 5, Hagestraat 5
Week agenda Studio 5
Dag Activiteit Tijd
Maandag 55+ Yoga/CAY 10.15 uur- 11.30 uur
maandag Zwangerschaps Yoga 19.00 uur-20.15 uur
Maandag Hatha Yoga/CAY 20.30 uur- 21.45 uur
Dinsdag Hatha Yoga/CAY 19.15 uur -20.30 uur
Dinsdag Hatha Yoga/CAY 20.45 uur- 22.00 uur
Donderdag  Babymassage Cursus 10.00 uur-11.00 uur
Vrijdag Hatha Yoga/CAY 09.00 uur-10.15 uur
Vrijdag Mindfulness 19.30 uur - 22.00 uur
Copyright © 2015 Studio 5,


Schrijf je uit voor deze nieuwsbrief

Email Marketing Powered by Mailchimp