Copy
Is deze mail niet goed leesbaar? Bekijk hem in uw browser
Share
Tweet
Forward

Vol vertrouwen naar de toekomst

De afgelopen anderhalf jaar was voor de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) een jaar vol veranderingen: op 1 januari 2014 ging de exploitatie van de NDFF over naar BIJ12. Ruim een jaar later kwamen alle betrokkenen bij elkaar, om bij deze transitie stil te staan en bij te praten over de laatste ontwikkelingen rondom de NDFF

Marly Bloem (directeur a.i. van BIJ12) opende de bijeenkomst en blikte terug. Vervolgens waren er een aantal sprekers: Martin Epe (Manager NDFF, Beheer & Exploitatie) blikte terug, Petra Loeff (Programmamanager Omgevingswet bij RIVM) schetste de plaats van de NDFF binnen de nieuwe Omgevingswet en Renée Bekker (Manager NDFF, Kwaliteit & Ontwikkeling) blikte vooruit. De bijeenkomst werd afgesloten met een informele borrel. Er wordt vol vetrouwen naar de toekomst gekeken: "de NDFF ontwikkelt zich haast tot een ecologische entiteit: ze ademt, ze groeit en ze past zich aan aan haar omgeving. Dat kost soms tijd en denkwerk, maar we werken er hard aan. En we kijken vol vertrouwen naar de toekomst."

Lees het verslag

Ruim een jaar nadat de exploitatie van de NDFF overging naar BIJ12, kwamen de betrokkenen bij elkaar om bij deze transitie stil te staan en bij te praten over de laatste ontwikkelingen rondom de NDFF. 


Schermafdruk van PlantObs

Floron lanceert app voor 'strepers'van wilde planten

Op 21 april lanceerde FLORON de app PlantObs voor het registreren van waarnemingen van wilde planten. Met deze Android-app kunnen floristen planten direct in het veld digitaal invoeren. Waarnemingen uit de app komen binnen een paar dagen beschikbaar in de NDFF, waar ze door FLORON-validatoren worden beoordeeld.

Streeplijsten

Al sinds 1900 worden wilde planten nauwgezet in kaart gebracht door op één of meer dagen een vierkante kilometer uit te kammen en alle gevonden plantensoorten te noteren. Elk jaar worden zo'n 1000 vierkante kilometers onderzocht, vooral door vrijwilligers. Traditioneel worden hiervoor streeplijsten gebruikt: papieren lijsten waarop de plantennamen voorgedrukt staan. De gegevens worden daarna digitaal ingevoerd en per lijst gegroepeerd bewaard.

Nauwkeurig registreren in het veld

De app sluit naadloos aan op de standaarden die FLORON sinds haar oprichting in 1989 hanteert voor het registreren van natuurwaarnemingen: het bundelen van gegevens in lijsten, het registreren van de bezoekduur en het aantal waarnemers dat samen op pad gaat, en het gebruik van de FLORON-aantalsklassen. Voordeel ten opzichte van de papieren lijsten is dat elke waarneming wordt vastgelegd op een paar meter nauwkeurig en dat van elke soort meerdere waarnemingen kunnen worden vastgelegd. Behalve het snel digitaal invoeren in het veld heeft de app nog meer voordelen. Na afloop van het veldwerk worden de gegevens met een druk op de knop verzonden naar Verspreidingsatlas.nl, waar de waarnemingenlijst eventueel nog verder aangevuld en bewerkt kan worden.

Meer over PlantObs

Cursus 'werken met de NDFF'


Op 18 juni 2015 wordt er weer een cursus ‘werken met de NDFF’ gegeven in Utrecht. Was u er de vorige keer niet bij? Doe dan nu mee!

Tijdens de bijeenkomst komen het invoeren van waarnemingen, de validatie, het inladen van oude data, de mogelijkheden van het Uitvoerportaal en natuurlijk het gebruik in de praktijk aan bod. 

Tijd: 13.30 tot 16.00 uur
Locatie: Utrecht


Meld u aan en leer alles over werken met de NDFF, nieuwe toepassingen en handigheidjes. Aanmelden via helpdesk@natuurloket.nl. Bent u niet in de gelegenheid om te komen op 18 juni, de volgende cursus 'werken met de NDFF' is op 5 november.

Instructiefilmpjes NDFF


Om het gebruik van de NDFF voor iedereen gemakkelijk te maken, zijn er verschillende instructiefilmpjes gemaakt. Deze staan op de website van de NDFF en op Youtube. Zo kan je bijvoorbeeld in het kort terugkijken hoe je zoekopdrachten in de NDFF opslaat, kansenkaarten opvraagt of onderzoeksvolledigheid bekijkt. 

Bekijk de filmpjes

Op de instructiefilmpjes kan je snel terugzien hoe je bepaalde zoekopdrachten in de NDFF kan doen. 

Agenda


12 mei
Cursus vernieuwing in de natuurwetgeving

5 juni
Workshop 'werken met de batdetector

9 juni
Workshop 'bouwen aan een natuurlijke stad

18 juni
Cursus 'werken met de NDFF'

5 november
Cursus 'werken met de NDFF'

Meer weten over gegevens uit de NDFF

 
                    
Facebook
Twitter
Website
Copyright © 2015 Het Natuurloket / NDFF
U ontvangt dit bericht omdat u zich heeft aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Contactgegevens
Het Natuurloket / NDFF
Natuurplaza - Mercator III
Toernooiveld 1, 6525 ED
Nijmegen

 

uitschrijven