Afgelopen week zijn de eerste glazen puien in de gevel van Museum Voorlinden geplaatst! Met een hijskraan en grote zuignappen worden de glasplaten stuk voor stuk in het stalen frame gehesen, waarna ze stevig bevestigd worden. Vervolgens wordt de gevel afgewerkt en met speciale rubbers wind- en waterdicht gemaakt. Wist u dat iedere gevelplaat ruim 600 kilo weegt?
Ook op de dakconstructie komen glazen panelen, in totaal wel 484 stuks, om daglicht toe te laten in de museumzalen. Veranderende weersomstandigheden, zoals het voorbij drijven van een wolk of het doorbreken van de zon, zullen binnen te beleven zijn. Het glas in het museumgebouw is voorzien van een UV-filter dat de kunstwerken beschermt tegen het schadelijke zonlicht.
Hans Op de Beeck, After the gathering (2007)
Op de Beeck op reis
Ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan, organiseert het Israel Museum in Jerusalem de tentoonstelling Happy Birthday. En wat is een verjaardag zonder taart? Met zijn sculptuur After the gathering toont Hans Op de Beeck (1969) ons een uit de kluiten gewassen slagroomtaart met kaarsjes en al, reeds aangesneden, half opgegeten, en achtergelaten. De Belgische kunstenaar presenteert met zijn werk situaties die ons allen bekend voorkomen, maar toch enigszins vervreemdend werken. Vanaf 11 mei tot en met 26 december is het werk in Jerusalem te bekijken.
Constant Gabriël, Le point du jour (ca. 1878)
Holland op z'n mooist
In de 19e eeuw veranderde Nederland in snel tempo; de ongerepte natuur moest steeds meer plaatsmaken voor nuttige landbouwgrond en industrie. De schilders van de Haagse School verlieten hun ateliers en trokken er op uit om het Hollandse landschap vast te leggen. Met de gezamenlijke tentoonstelling Holland op z’n mooist presenteren het Gemeentemuseum Den Haag en het Dordrechts Museum de landschapsschilderijen van de Haagse School. Ook ons werk Le point du jour van Constant Gabriël (1828-1903) is in de tentoonstelling opgenomen, en is tot en met 30 augustus in Den Haag te zien.
Giorgio Morandi, Natura Morta (1955)
Curator's choice: Morandi
De Italiaanse kunstenaar Giorgio Morandi (1890-1964) werd in de jaren ‘50 beschouwd als de grootste levende schilder van zijn vaderland. Talloze combinaties van flessen, vazen en potten kenmerken zijn karakteristieke, sobere stillevens. Toch is zijn oeuvre niet saai; met subtiele kleurvariaties en composities die nét niet in evenwicht zijn, weet Morandi een bepaalde spanning te creëren. “Niets is abstracter dan de realiteit”, zei de kustenaar ooit. “De potjes en flesjes zijn herkenbaar, maar door de eenvoud is het werk zo sereen. Je kan er uren naar blijven kijken”, aldus conservator Irene de Haan over het schilderij Natura Morta.
Correspondentieadres
Buurtweg 90
2244 AG Wassenaar
Nederland
070 51 21 660
Je bent momenteel aangemeld voor de nieuwsbrief van Voorlinden. Via de volgende link kun je je gegevens wijzigen of jezelf afmelden voor de nieuwsbrief.