Zo maandelijks mogelijk

MARTIJN IN AFRIKA II



Voor de tweede keer dit jaar was ik in Zuid-Afrika, ditmaal om een masterclass te geven tijdens de CFO Awards in Johannesburg.
En, bovendien, voor een bezoek aan Pretoria, waar ik was uitgenodigd door de CEO en de CFO van een van de grootste telecombedrijven in Zuid-Afrika. (Ik heb het idee dat er een vruchtbare samenwerking aan het ontstaan is die me waarschijnlijk nog vele tripjes naar dit land in het uiterste puntje van het zuidelijk halfrond zal opleveren... !)


Het CFO Awards event vond plaats in een waanzinnig James Bond-waardig landhuis in Hyde Park Johannesburg. 
En ik viel er niet eens uit de toon! Maar dat kwam natuurlijk met name doordat ik met Kim van den Berg (die met me mee was, met het oog op de Permanent Beta afdeling die we in Zuid-Afrika willen opzetten) een heuse Bond-girl aan mijn zijde had.




Ik moest heel hard lachen om de stroom reacties die bovenstaande foto uitlokte, van mensen uit Nederland die mij niet kennen zo; doorgaans verschijn ik namelijk nogal underdressed bij lezingen (ik word regelmatig aangezien voor iemand van de techniek..).
Maar ik vond dit eigenlijk ook wel heel leuk, dus ik overweeg nu om me voor mijn lezingen in Zuid-Afrika een heel andere look aan te meten; die van de sharp dressed man....
Tsja, waarom niet? 
Het moet toch allemaal al anders. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn waardebepaling achteraf moeten laten varen...(dat bleek een tikje te easycratisch voor een land met zo'n lange geschiedenis van corruptie;).)


Mijn optreden ging goed en tijdens de plenaire discussie die erop volgde werd ik bijgestaan door een geweldige sidekick in de persoon van Vusi Thembekwayo, een van de beste motivational speakers van dit moment en tevens de presentator van het evenement. De dynamiek tussen ons was heel grappig, en leverde een leuk samenspel op. 
(Met alle Zulu's die ik ontmoette kon ik trouwens goed overweg; misschien omdat ze de storyteller in mij herkenden..? :))


De volgende dag verscheen deze gave recensie op de CFO website.
 


Het is leuk om ergens voor de tweede keer te zijn. Je bent niet meer helemaal op nieuw terrein, maar tegelijkertijd weet je natuurlijk nog steeds weinig. Er zijn dingen waaraan je al bent gewend en dingen die toch ineens toch weer anders zijn dan je dacht. 
De roltrappen, die ik de vorige keer nog zo spannend vond, leverden ineens geen problemen meer op en mijn conclusie dat Johannesburg eigenlijk maar een saaie stad was, moest ik bijstellen.
Zeker na twee zeer indrukwekkende uitstapjes. 

We gingen naar een leeuwenpark, waar we mochten wandelen met een paar 11 maanden oude leeuwen. Alsof je de hond ging uitlaten, maar dan anders. Ik kan je zeggen: knuffelen met een leeuw is echt een krankzinnige ervaring!  

(Het filmpje dat ik hiervan op Facebook plaatste leidde overigens tot een aantal verontruste berichten van dierenliefhebbers die me erop wezen dat ik me wellicht in een commercieel jachtpark bevond. En dat de leeuw waar ik zo leuk mee had mogen wandelen, waarschijnlijk over een paar jaar vogelvrij wordt verklaard en als prooi mag dienen voor rijkelui met een verachtelijke fetisj, die voor veel geld komen prijsschieten. Afschuwelijk! Maar dit was gelukkig in dit specifieke park niet aan de hand.)

Het andere hoogtepunt was het Apartheidmuseum
Dat was echt iets om stil van te worden. 
Ik herkende de beelden van tv, van toen ik een puber was, maar bekeek ze toch anders met de kennis en wijsheid van nu. Wat een verschrikkingen. Het is bijna onvoorstelbaar dat het nog zo is afgelopen. 

Verder heb ik ontdekt dat je in Zuid-Afrika heel fijn kunt sporten bij Virgin Active, dat het eten er over het algemeen goed en goedkoop is, dat een week rondrijden met Uber nog geen 100 euro kost en dat de mensen enorm open staan voor kansen en mogelijkheden; er heerst een enorme 'entrepreneurial spirit', ook op het hoogste niveau.

Ik hoop de komende tijd nog veel meer te leren...
 

In memoriam



Als spreker kom ik op congressen natuurlijk aan de lopende band collega-sprekers tegen en met sommigen van hen heb ik een heel leuke klik. Zo iemand was Philip de Roo. Een enthousiaste avonturier, die op zijn 15e al spannende dingen deed op Antarctica, en sindsdien vele (pool)expedities heeft ondernomen, meestal in het kader van onderzoek naar klimaat en klimaatverandering.




Ik vond het altijd leuk om hem tegen te komen. Dan gaven we elkaar een hand en een knufffel en wisselden sprekerstips uit. Ik had altijd het gevoel dat Philip iemand was met wie ik nog wel eens gave dingen zou gaan doen.

Maar nee. Dat gaat niet gebeuren. 
Door een noodlottig ongeval werd hij plotseling uit het leven gerukt, samen met zijn maatje Marc Cornelissen. Gestorven in het harnas, maar veel en veel te jong. 
Ik wens vanaf deze plek alle nabestaanden heel veel sterkte.

Wie ook overleed door een noodlottig ongeval, maar een stuk minder jong, is John Forbes Nash jr, een van de briljantste wiskundigen ter wereld. Hij kreeg met name bekendheid door zijn werk op het gebied van de speltheorie, wat hem zijn faam (en een nobelprijs!) heeft opgeleverd. 
Een hoogst fascinerende theorie, die speltheorie. Zelfs voor iemand met zo'n slechte wiskundige basis als ik.
Ik raakte ermee bekend door de film A Beautiful Mind, waarin de rol van Nash wordt vertolkt door acteur Russel Crowe. 

Heb je de film niet gezien, dan is dit een mooie aanleiding om hem te gaan kijken!


 

over songteksten en voortschrijdend inzicht



Toen ik vorig jaar las dat Lauren Bacall was overleden, viel er plotseling iets op z'n plaats. Ik kende de naam Bacall eigenlijk alleen uit de tekst van het wonderschone liedje van Suzanne Vega uit 1985: Freeze Tag: 

You stand with your hand in your pocket
And lean against the wall
You will be Bogart
And I will be Bacall


Doordat ik uit het nieuwsbericht begreep dat Bacall een actrice was en de grote liefde van Humphrey Bogart, kreeg het met terugwerkende kracht ineens betekenis.
 
Het gebeurt me vaker – en ik denk dat veel mensen dit wel zullen herkennen – dat ik pas veel later begrijp waar een bepaald nummer eigenlijk over gaat. 

Iets dergelijks overkwam me onlangs met 'We didn't start the fire' van Billy Joel. 
Vroeger vond ik dat gewoon een grappig liedje, met al die namen die achter elkaar werden opgenoemd. 
Maar laatst hoorde ik het dus opnieuw en ging me er wat in verdiepen en begreep toen pas dat het een opsomming is van historische gebeurtenissen tussen 1949, het geboortejaar van Billy Joel, en 1989, het jaar waarin het nummer uitkwam.
Geinig, toch?
Nouja, ik vind het leuk.
(Misschien omdat ik de zoon ben van een geschiedenisleraar.)




Ik had er in eerste instantie niets mee. Blendle, de 'digitale nieuwskiosk' van Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn, met artikelen uit de belangrijkste Nederlandse kranten en tijdschriften, die je tegen betaling kunt lezen.

Ik dacht: dat kan ik toch zelf wel? De interessante artikelen uit de kranten en tijdschriften filteren? 

Maar inmiddels ben ik om. Ik zou natuurlijk ook een beetje een rare lifehacker zijn als ik mijn neus op zou halen voor een tool die me tijd bespaart.

En daarnaast blijf ik heus wel zelf scheuren. Want er zijn altijd nog meer artikelen die ik óók wil lezen en bewaren.
 




Al een tijdje heb ik bij mijn klassiekers in de zijbalk een artikel van Geert Mak staan: De Mercator Sapiëns.
Onlangs las ik weer een artikel van Geert Mak, waar ik opnieuw van onder de indruk was en waar ik even bij wil stilstaan: Wij, de elites van nu, missen noblesse oblige. 

Noblesse oblige (letterlijk: 'adeldom verplicht'), de zegswijze waarmee wordt bedoeld dat iemand die bevoorrecht is de plicht heeft hier iets goeds mee te doen, lijkt niet meer van toepassing op de hedendaagse elite.
En dit kon wel eens de grondslag vormen voor de hedendaagse graaicultuur. 

De nieuwe elite (die niet meer gebaseerd is op adel, maar op talent en (nieuw) geld), erkent niet meer dat ze een elite is, en neemt de bijbehorende verantwoordelijkheid niet. De nieuwe elite is niet trots, maar schuw. Volgens Mak heeft te maken met onze egalitaire, republikeinse traditie in Nederland. Nederlandse elites zijn vaag, mistig, ongrijpbaar, en dat geldt ook voor de gedragscodes binnen al deze elites.

Nouja. Heel interessant dus. Lezen!

Ik realiseerde me trouwens ineens dat ik nog nooit een heel boek heb gelezen van Geert Mak. Heeft iemand tips?
Moet ik beginnen met 'De eeuw van mijn vader'? 
Of met 'Hoe God verdween uit Jorwerd'? 
'In Europa?'
'Ooggetuigen van de vaderlandse geschiedenis'?

Tell me!

Ik denk dat ik maar even mijn wishlist ga bijwerken...) 
 

PERMANENT BETA DAG



Komende maand, op 27 juni, is het zover, dan vindt de 6e Permanent Beta Dag plaats in de Nieuwe Stad in Amersfoort. Met een heleboel interessante sprekers en onderwerpen en een overload aan inspiratie.
Ik zeg het maar even: dat wil je niet missen!

Dus meld je aan, het kan nog, de toegang is zoals altijd gratis!
 

als je wint



Ik hou van cadeautjes geven, daarom valt er in elke nieuwsbrief wel wat te winnen.
Meestal zijn dat boeken, want ik vind ook dat kennis zoveel mogelijk gedeeld en verspreid moet worden, dus zo sla ik twee vliegen in één klap.

Maar het is ook een gedoetje. Er reageren doorgaans best veel mensen op mijn weggeefacties, ik wil al die reacties rustig lezen, vervolgens moeten er winnaars geprikt worden, adressen achterhaald, de boeken moeten worden verpakt en gefrankeerd, etc. En ik heb daar heus hulp bij, maar ik ben geen postorderbedrijf, en dat wil ik ook helemaal niet, dus het kan soms even duren. 

Het gebeurt regelmatig dat mensen een week na de aankondiging al in de mail hangen met de vraag of er misschien iets is misgegaan? Ze hadden toch iets gewonnen? Maar het is er nog niet! 
Tsja. Bij deze: het komt. Echt.
When you least expect it.



De winaars van vorige maand:

Gevangen in Structuren:
 
Linda Laven
Teus Jan de Jong
Marleen Kwast

Wetenschappelijk Onkruid:
 
Jeroen de Beer
Wendy Meijerink

De wil van technologie:
 

Ronald Capelle


En wat er deze maand te winnen valt::

3 keer How to be a Productivity Ninja van Graham Allcott.



en: 

3 keer Ontdek snel: Evernote door Ronald Smit




Meld je hier aan om kans te maken (en test meteen de Beta versie van mijn nieuwe weggeef-tool!)

"....heeft zelden gelijk, maar wel vaak een punt."

Martijn Aslander is professioneel lifehacker en verbinder van mensen, informatie en ideeën. Hij is een veelgevraagd spreker op congressen, geeft advies aan overheid en bedrijfsleven en is schrijver van o.a. het boek Easycratie.
 

Zowel in zijn publicaties als op het podium laat hij de ongekende mogelijkheden zien van de huidige netwerksamenleving voor mens en arbeidsmarkt. De ‘nieuwe renaissance’, waarin kennisverspreiding sneller gaat dan ooit, biedt enorme kansen voor mensen om zich bottom-up te organiseren en sneller, efficiënter en zonder bureaucratie dingen voor elkaar te krijgen en oplossingen te vinden voor moeilijke vraagstukken.


INTERVIEW

           






BOEKINGEN

                 


Wil je dat ik een presentatie kom houden op een congres of bijeenkomst?

Vul het boekingsformulier in >

Lees hier mijn profielpagina op thenextspeaker.com. 
En hier hoe ik lezingenaanvragen beoordeel.

En, voor wie het leuk vindt, hier is een verslag dat iemand maakte van een van mijn lezingen.

 
 

AGENDA 



8 juni: Apple viewing party WWDC 2015 (Kijk live mee naar hét Apple event van het jaar, smane met 
Erwin Blom en Maarten den Braber in de Beurs van Berlage)

Klik hier voor alle Permanent Beta bijeenkomsten

18-20 juni 2015 San Francisco: QS Global Conference

27 juni 2015: Permanent Beta dag #6

24-15 september 2015 Helsinki: Biohacker Summit

5 november: Lezing op Curaçao 

12-15 november 2015: Business (R)evolution in Barcelona

 

HOW TO BE FUTURE PROOF


PROJECTEN

               


Permanent Beta

KIJK live!
QS instituut 
Lifehacking
Wooden iPad Stand
Operatie Denkraam

7 days of inspiration

 
 

WAT IS PERMANENT BETA?


Read this article in English

Op de hoogte blijven van de activiteiten van Permanent Beta? Abonneer je op de nieuwsbrief


MARTIJN OVER DE INFORMATIE-SAMENLEVING  

 


EASYCRATIE NIEUWS

 
Easycratie heeft een nieuwe website! Bekijk hem hier!

Kleintje Easycratie is ook als luisterboek verschenen! 
KLIK>>>>>
 

Easycratie op de voet volgen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.


APPTIPS

  
 

Clean my Mac (Het beste rommelopruimprogramma voor je mac!)

En, in de rerun:

Trello (een heel handig tool om je lopende projecten te managen, ook zeer geschikt voor samenwerken)
en Textgrabber (waarmee je 'editable' tekst uit afbeeldingen kunt graaien)

 


MUST READ


Dit artikel van Petra de Boevere  is verplichte kost voor iedereen die bij een bank werkt of ermee te maken heeft.  


MUST WATCH

   


A Conversation with President Obama and The Wire Creator David Simon

The Wire, over de ontwrichtende kracht van de drugscene in Baltimore, is een van de beste series die ik ooit zag. In dit interview bekent Obama dat hij ook een groot fan is van 
de serie. 

 


MUST LISTEN

          

 


Spearhead en Michael Franti: Never too late
Luister echt goed naar de tekst! (Of beter: lees hem eerst hier.)

Maaike Ouboter: 23 april Een prachtig liedje over de dag waarop haar ouders elkaar ontmoetten. Ik ben stiekem fan van Maaike Ouboter. 
 


Beluister mijn lijst met leuke liedjes op Spotify.

(Lees hier waarom ik enorm hou van het trio iPad mini, Spotify en de Bose Soundlink.)
 

En ik heb natuurlijk nog steeds deze luistertip: mijn Inspiratie-Meditatie


KLASSIEKERS UIT MIJN PRIVÉ TOP 20


Ten reasons you should never get a job -  Steve Pavlina
Love is the killer app - Tim Sanders
1.000 true fans - Kevin Kelly
Kwantumtheorie van vertrouwen - Karen Stephenson
Meet the lifehackers - Clive Thompson
De Mercator Sapiëns - Geert Mak
 


ANDERE NIEUWSBRIEVEN EN BLOGS


Andere mensen schrijven ook nieuwsbrieven. Soms heel leuke en interessante.

Deze bijvoorbeeld, van Joost PlattelThe curious corner of the Internet 
Of die van Esther Jacobs. En van fotograaf Daniel Maissan.


Of het nieuwe blog van Jan Willem Wolff: Bierviltjes, reclame en meer.

De verhalen op het spoor van Martin Janssen zijn ook erg leuk, net als Maartje's mijmeringen en de avonturen in  Zittingszaal 14, van rechtbankverslaggever Rob Zijlstra.

En niet te vergeten Fast Moving Targets van Erwin Blom en Roeland Stekelenburg



ARCHIEF

                 

Oude nieuwsbrieven teruglezen?
Dat kan hier!



Like Over leeuwen, elite en voortschrijdend inzicht. on Facebook