Copy
Exposició "El Rellotge i el Mar" XX FIra del Rellotge
Visualitza en el navegador

XX Fira del Rellotge

Exposició "El Rellotge i el Mar"

Diumenge 17 de maig de 2015, Museu del Rellotge de Catalunya

Al segle XVIII ja s'havia explorat i cartografiat gairebé la totalitat de les costes i illes del món oceànic pel qual transitaven els navegants; tanmateix aquests tenien un problema pendent per resoldre: no podien fixar la seva longitud geogràfica amb exactitud per falta d'un rellotge prou fiable. El mètode per a determinar la longitud amb un cronòmetre era simple: es posava el rellotge en hora en el port d'origen i es conservava a bord aquesta hora durant el viatge; en un lloc llunyà o en alta mar es determinava l'hora local astronòmicament i es comparava amb la del rellotge; la diferència entre una hora i l'altra permetia conèixer la diferència de longitud entre la nau i el port d'origen. Construir rellotges capaços de mantenir l’hora exacta a bord durant llargues singladures va ser un dels grans reptes tecnològics del moment. Aquest any dediquem la Fira a recordar l’apassionant aventura del rellotge en el mar.
 
A través de la historia de la rellotgeria els Cronòmetres de Marina han destacat per la seva precisió, ja que d’ells depenia conèixer la posició exacte d’un vaixell en el mar. Tenir l’hora exacte era imprescindible per conèixer la Longitud real del vaixell. ja que l’observació celeste s’havia de fer en una hora exacta. La Latitud ja es coneixia utilitzant des de molt abans instruments como l’Astrolabi. Tenint la Latitud i havent pogut conèixer la Longitud gràcies als rellotges, sobre les cartes marines es podia situar el vaixell en la seva posició exacte en el mar.
 
Els rellotges de marina ja perfeccionats apareixen a mitjans del segle XVIII, tenint com a home que va aconseguir un rellotge amb els marges de precisió requerits i amb una mecànica sòlida i segura a John Harrison de Yorkshire, Englaterra.
 
Els rellotges que s’exposaran a l’exposició “El Rellotge i el Mar” que es farà Museu del Rellotge de Sant Feliu de Codines amb motiu de la vintena edició de la Fira del Rellotge mostraran la seva evolució durant el segle XX. De principis del segle XX hi haurà rellotges de fabricació Nord-Americana, Suïssa, Anglesa i Alemanya. Les necessitats militars durant la Segona Guerra Mundial va significar un avançament molt significatiu en aquesta industria, fent una gran evolució. Duran el darrer terç del segle XX els rellotges japonesos s’imposaven a la resta i van acabar el segle com a “Reis dels Mars”. 
 
Ja des dels primers temps el rellotge va ser un dels objectes més curosament custodiats i guardats d’un vaixell, i la seva importància va augmentar a mesura que avançava el segle. Primer els vaixells portaven dos rellotges, però ja a mitjans de segle es van introduir unitats de rellotges mestres que informaven de la hora oficial a totes les estàncies del vaixell on es requeria aquesta informació, tals com les sales de radio, sales de guàrdies, ponts, etc.
 
La producció d’aquests rellotges fins els anys 40 era d’unes 500 unitats per any i majoritàriament eren fabricats a Anglaterra, Alemanya i Suïssa. La producció es va multiplicar per vint amb l’arribada de la Gran Guerra i països com Estats Units que fins llavors a penes havien fabricat rellotges d’aquest tipus, en tres anys en van arribar més de 13.000 unitats per poder equipar els vaixells militars.
 
Els Cronòmetres de Marina mecànics fabricats fins els anys 70 estaven muntats en dues caixes de fusta noble, una de protecció i transport i una altre de vidre que contenia el rellotge. Aquest es situava al seu interior amb un complicat sistema d’estabilitat de doble cardà que permetia al rellotge mantenir sempre la seva posició horitzontal fos quina fos el moviment del vaixell. Amb aquest embolcall i mecànica sempre podia mantenir la seva precisió sota qualsevol condició fins i tot durant una tempesta o sacsejada molt forta. 
 
Els Cronòmetres elèctrics o electrònics fabricats des de mitjans dels anys 60 deixaren de utilitzar els sistemes mecànics ja que no es veien afectats pel moviment del vaixell. Una de les característiques d’aquests rellotges es que sempre havien de mostrar “la reserva de marxa” que expressa el temps en hores que els queda d’autonomia o funcionament abans de que el rellotge s’aturi per falta d’energia ja sigui mecànica o elèctrica.
 
Fent un breu resum de les peces que es podran veure a l’exposició, podrem veure entre les més de 50 peces exposades: Waltham (EEUU), de 1919, amb 8 dies de reserva de marxa; Zenith, Suïs, dels anys 30; els coneguts Hamilton 21 i 22 (EEUU), dels anys 40;  Glashütte i Wempe de fabricació Alemanya; varis rellotges de fabricació Soviètica, Kirova, anys 50; i tota la família dels Cronòmetres de Marina Seiko, des dels anys 65 fins el 2.000. Completa l’exposició varies mostres de Cronòmetres Mestres encarregats de subministrar el temps real a tota una embarcació mitjançant rellotges esclaus o secundaris, que reben la informació des del rellotge Mestre.
 
Aquesta exposició temàtica s’ha pogut preparar gràcies als col·laboradors de la Fira de “relojes-especiales.com” i de Tandetemps. Així mateix, en l’exposició es podran veure les peces i material de l’exposició permanent del Museu del Rellotge de Catalunya, de les que destaquem peces històriques de la mesura del temps, peces mecàniques de principis del segle XVIII, una col·lecció de rateres de la Selva Negra, rellotges de campanar un dels quals peça única en marxa inversa, una mostra de bancs i eines antigues de rellotgers i una biblioteca i hemeroteca de consulta rellotgera.
 
El Museu del Rellotge i l’exposició “El Rellotge i el Mar” serà visitable el Dissabte 16 de maig de 11h a 14h, el Diumenge 17 de maig de 10:00h a 14h i el Diumenge 24 de maig de 12h a 14h.També es podrà visitar en altres horaris convinguts i es faran descomptes especials per grups, escolars i jubilats. Els membres del JORG (Col·legi Oficial de Joiers, Orfebres, Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya) presentant el seu carnet tindran l’entrada gratuïta. Per la resta de visitants l’entrada valdrà 2,00 €.
 
Recordem que l’exposició s’emmarca dins la XX Fira del Rellotge de Catalunya que es farà el diumenge 17 de maig de 2015 al matí, a la Plaça de l’Ajuntament de Sant Feliu de Codines. A les 9h del matí es posaran dotzenes de parades de rellotges i el seu mon i fins aproximadament les 14h del migdia es podran visitar.
 
En motiu de la celebració del vintè aniversari de la Fira a la mateixa Plaça de l’Ajuntament, al mateix costat de les parades de la Fira, i gratuït i per tots els públics es farà un gran espectacle de Teatre i Mim. La “Cia La Tal” representarà l’espectacle únic a Catalunya i premiat a l’estranger “Carrilló”. Es representarà en dues úniques ocasions, la primera a les 11:30h i la segona a les 13:00h.
  
Per més informació i contacte: Sr. Pere Riera, tel.603837079, coordinador; Sr. Josep Vilanova, tel. 609818569, president, Sr. Joan Fernandez, tel. 675617447, vice-president.
 
Pàgina web: http://www.firadelrellotge.org; E-mail: fira@firadelrellotge.org; Pàgina a Facebook, perfil “Fira del Rellotge”: http://www.facebook.com/firadelrellotge; Twitter: http://www.twitter.com/firadelrellotge (@firadelrellotge  “Hastag” #firadelrellotge); Diversos vídeos a Youtube, buscar “fira del rellotge”.
2015 Fira del Rellotge de Catalunya, .


Per deixar de rebre emails    Per actualitzar les seves dades de subscripció

Email Marketing Powered by Mailchimp