Copy
Nummer 4
27 mei 2015

Redactie:

Marcel de Roij
Jacques van den Born
nieuwsbrief@rsvbreda.nl
w
ww.rsvbreda.nl

In deze nieuwsbrief

 

Aanvullend ondersteuningsplan 2015-2016

 

Tarief Leerkracht

 

Arrangeer samen

 

Terugblik bijeenkomsten groeidocument

 

CTLV- zaken

Aanvullend ondersteuningsplan 2015-2016

Het aanvullende ondersteuningsplan is door het bestuur van het samenwerkingsverband vastgesteld en heeft de goedkeuring gekregen van de ondersteuningsplanraad. Ook met de gemeenten is overeenstemming bereikt. Het vastgestelde ondersteuningsplan en een samenvatting van dit plan zijn te vinden op de website van het RSV Breda onder het kopje ‘scholen’.

Tarief leerkracht

Nu binnen het samenwerkingsverband de uitkering van een arrangement zware ondersteuning afhankelijk is geworden van wat er nodig is om aan de ondersteuningsbehoefte van de leerling tegemoet te komen is de discussie ontstaan welke uren geteld mogen worden en welk tarief dan van toepassing is. Tot nu toe heeft de CTLV arrangementen gehonoreerd uitgaande van een tarief van € 30, - per uur voor de extra inzet van een leerkracht. Het dagelijkse bestuur vindt het van belang dat de basis voor de samenwerking wordt gevonden in integriteit en vertrouwen en heeft het besluit genomen om bij de toekenning van arrangementen vanaf het nieuwe schooljaar uit te gaan van:

• Een uurtarief van € 36, - per uur voor de extra inzet van een leerkracht. Dit tarief komt overeen met de gemiddelde werkgeverslast voor leerkrachten;

• Voor vergoeding komen zowel uren uitvoering als ook de uren voorbereiding en nazorg in aanmerking.
 

Arrangeer samen

Het samenwerkingsverband heeft voor alle scholen
de TIB –tool ‘Arrangeer samen’ besteld.In dit boekje geven de auteurs, Simone van Dijk en Sofie Rijnberg, adviezen, tips en tools aan de intern begeleiders, directeuren en schoolbegeleiders, die van belang zijn bij het arrangeren. Deze boekjes worden op 16-06-2015 aan de bestuurders meegegeven om aan de eigen scholen uit te delen.
 

Terugblik bijeenkomsten groeidocument

Van bijna alle scholen in het RSV Breda ( 95%) heeft of de directeur en/of de intern begeleider één van de geplande bijeenkomsten bezocht. Dit geeft vertrouwen voor het verdere traject met betrekking tot de implementatie van het groeidocument en het handelingsgericht werken. Aan de hand van blauwe formulieren heeft elke deelnemer tijdens de bijeenkomst kunnen reageren, hetgeen heeft geleid tot een palet aan opmerkingen en wensen. In het onderstaande de belangrijkste samengevat.
 

Wat spreekt je aan?

 
• Werken vanuit HGW en het centraal stellen van deondersteuningsbehoeften van de leerling;

• De duidelijkheid over het gehele project, de open communicatie;


• Eén instrument voor het gehele samenwerkingsverband;

• De pedagogische driehoek en positionering van de ouders.
 

Wat spreekt je minder aan?

 
• Het groeidocument is lastig in te vullen en de handleiding is onvoldoende duidelijk;

• Het tijdpad is te kort en de leerkrachten sluiten nog onvoldoende aan;

• De definiëring van de basisondersteuning is onduidelijk.
 

Wat houdt je nog bezig?

 
• Het bijstellen van de mind set bij de leerkrachten:

• Nog onvoldoende invulling van de verschillende niveaus van arrangementen;

• De relatie met het schoolplan en het schoolondersteuningsprofiel;

• Het taalgebruik om het ook voor ouders begrijpelijk te houden.
 

De projectgroep kan niet alle afzonderlijke vragen beantwoorden, maar heeft in een evaluatieve reactie aangegeven dat:


• De komende bijeenkomsten tijdig zullen worden gepland;

• Het samenwerkingsverband afspraken heeft gemaakt met de besturen omtrent wie wat bekostigt:

• Het samenwerkingsverband een handreiking zal bieden aan de intern begeleiders om de basisondersteuning met de leerkracht te kunnen bespreken;

• Vragen omtrent het groeidocument worden beantwoord door de leden van de Commissie voor Toelaatbaarheidsverklaringen;

• Er blijkbaar een behoefte is aan training/coaching op het groeidocument en dat het samenwerkingsverband hieromtrent een voorstel zal doen;

• Er zit veel verschil in het niveau van HGW tussen de afzonderlijke scholen. Bij de toekomstige trainingen wordt hiermee rekening gehouden. Het helpt de projectorganisatie als de aanstaande nulmeting rondom HGW zo reëel en waarheidsgetrouw mogelijk wordt ingevuld, zodat dit input kan geven om de groepen op het scholingsaanbod af te stemmen.
 

CTLV- zaken

De CTLV komt tot de conclusie dat na een moeizame start de scholen ( lees intern begeleiders) steeds beter in staat zijn om het traject van handelingsgericht werken in het groeidocument te verwoorden. Desondanks is het groeidocument aan kritiek onderhevig en zal bijstelling noodzakelijk zijn. Scholen kunnen bevindingen rondom het groeidocument bij de Danielle Kamerman ( deskundige van de CTLV)  melden. In de maand juni wordt met vertegenwoordigers uit het werkveld het groeidocument bijgesteld. Na vaststelling hiervan in de klankbordgroep wordt de bijgestelde versie geplaatst op de website van het samenwerkingsverband. Het is verstandig om bij elke nieuwe leerling die extra ondersteuning behoeft de laatste nieuwe versie van het groeidocument te gebruiken. Aanvragen bij de CTLV.

De CTL heeft vanaf einde april vele aanvragen ontvangen.

In onderstaande tabel is een overzicht gegeven van het aantal aanvragen per categorie.

Omzetting rugzak (geldig tot 01-08-2016/01-08-2017) naar arrangement 100
Arrangement SO3 22
Arrangement SO4 32
TLV SBO 43
TLV SO3 12
TLV SO4 16

De CTLV handelt al deze aanvragen voor het zomerreces af. Voor de sub-regio Breda is op 14 juli een extra vergadering gepland. De caseload is van dien aard dat niet kan worden gegarandeerd dat alle aanmeldingen binnen de termijn van 6 weken worden afgehandeld.
 
uitschrijven    aanpassen