Copy

Kunt u deze e-mail niet lezen? Klik dan hier.

 
Nieuwsbrief voor agrarische leden van WLD 9 juni 2015
 
Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer 2016
Er wordt hard gewerkt aan het nieuwe stelsel voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer 2016. Aan het eind van deze maand wordt de definitieve offerte bij de provincie ingediend. Hiervoor moeten nog wel wat puntjes op de i worden gezet. Om dat te kunnen doen heeft Water, Land & Dijken nog informatie nodig met betrekking tot verschillende onderwerpen. Zie hieronder de onderwerpen waar u meer informatie over kunt verwachten en/of waarop u nog kunt reageren.
 
     
 
Hoogstamboomgaarden
Over hoogstamboomgaarden:
 
Binnen ANLB vanaf 2016 is het ook mogelijk een beheervergoeding te ontvangen voor half- en hoogstamboomgaarden. Deze boomgaarden zijn niet alleen landschappelijk van groot belang, ze hebben vaak ook grote ecologische waarde vanwege broedende vogels als steenuil. De beheereisen voor half- en hoogstamboomgaard zijn als volgt;
  • Minimaal 90% tot maximaal 100% van de beheereenheid wordt gesnoeid in de periode 1 oktober van het vorige kalenderjaar tot 15 maart van dit kalenderjaar. Het overige deel wordt in stand gehouden [22]
  • Snoei- en of maaiafval is verwijderd [24]
  • Uitsluitend gebruik van chemische onkruidbestrijding op max. 10% van de beheereenheid [7]
Voor aanvullende eisen zie onder het kopje Natuur- en landschapsbeheer, Nieuw stelsel agrarisch natuurbeheer, Half- en hoogstamboomgaard.
 
De beheervergoeding is € 1.600 per ha.
Indien u een beheervergoeding wilt ontvangen voor uw boomgaard, dan kunt u contact opnemen met Martine Bijman via m.bijman@waterlandendijken.nl of 0299-437463.
 
     
 
SNL A contracten die doorlopen na 1 januari 2016
Zoals wellicht bij u bekend gaat er met ingang van 1 januari 2016 een nieuw stelsel voor agrarisch natuurbeheer (Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer, ANLB) van start. De kern van het nieuwe stelsel is een collectieve benadering vanuit de streek zelf en het agrarisch natuur- en landschapsbeheer alleen daar toepassen waar dit het meest kansrijk is voor een goed natuurresultaat.

Om deze reden heeft provincie Noord Holland weidevogelgebieden aangewezen. Binnen het nieuwe stelsel is het alleen mogelijk om in weidevogelgebied een vergoeding te krijgen voor agrarisch natuurbeheer.
 
Alle lopende contracten die zijn gesloten via het huidige stelsel voor agrarisch natuurbeheer, de regeling Subsidie Natuur- en Landschapsbeheer, onderdeel Agrarisch (SNLA), kunnen met ingang van 1 januari 2016 overgaan naar ANLB, áls de percelen gelegen zijn binnen weidevogelgebied.

Alle, ons bekende agrariërs met een doorlopend SNL A contract hebben van ons een brief gekregen waarin gevraagd wordt of u wel of niet kiest voor het voortzetten van de SNL A periode. Zie ook onder kopje Actueel op de website van Water, Land & Dijken.
 
     
 
Vaartoelsag
De onderhandelingen tussen Water, Land & Dijken (WLD) en de drie terreinbeherende organisaties (TBO) over de vaartoeslag zijn afgerond. 

Er zijn drie situaties:

1. vaarland dat eigendom is van een TBO, maar waarop de pachter zelf SNL-subsidie voor agrarisch natuurbeheer aanvraagt (zgn oude pacht van voor 1 december 1977). In dit geval ontvangt de TBO geen vaartoeslag . WLD zal hiervoor een vaartoeslag regelen in het kader van het agrarisch natuurbeheer vanaf 2016. Voor het jaar 2015 is er op deze percelen geen vaartoeslag beschikbaar.
 
2. vaarland in particuliere eigendom (landbouwgrond). Ook hier wordt geen vaartoeslag ontvangen. WLD zal hiervoor een vaartoeslag regelen in de gebiedsofferte voor het nieuwe agrarisch natuurbeheer, dus vanaf 2016. Ook voor deze percelen is voor het jaar 2015 geen vaartoeslag beschikbaar.
 
3. vaarland dat eigendom is van een TBO en waarop de TBO de beheersubsidie aanvraagt. In dit geval ontvangt de TBO ook de vaartoeslag. De TBO’s zijn voornemens de vaartoeslag door te betalen voor vaarland waar het beheer geheel of gedeeltelijk wordt uitgevoerd door de agrariër. Er is niet gekozen voor een uitwerking per polder.
Uitgangspunt is doorbetaling zonder herverdeling. Wel is het zo dat de TBO’s zelf werk uit (laten) voeren waar ze vaarkosten voor maken. Het gaat bijvoorbeeld om de jaarlijkse schouw, monitoring en toezicht. Er is nu afgesproken dat de TBO’s 85 % van de vaarvergoeding doorbetalen aan de grondgebruiker,
15 % blijft bij de TBO. Natuurmonumenten gaat echter in het Wormer en Jisperveld de totale vergoeding doorbetalen omdat dit duidelijk ook zo in de samenwerkingsovereenkomst is afgesproken.
 
     
 
Bagger 2015
Alle leden van WLD hebben afgelopen zaterdag de brief over de Baggerregeling 2015 in de bus gekregen! Let op: binnen 48 uur melden aan uw veldmedewerker of aan het secretariaat. Meer informatie op de website van Water, Land & Dijken onder het kopje 'actueel' Baggerregeling 2015.
 
     
 
Dialoogdag woensdag 17 juni

Kom naar de Dialoogdag 2015, hét festival voor iedereen actief in het groen op woensdag 17 juni in de Tolhuistuin in Amsterdam

De Dialoogdag, een festival waar alle natuurvrijwilligers, natuurorganisaties en beroepskrachten op het gebied van Natuur zijn uitgenodigd. De avond wordt georganiseerd door IVN Noord-Holland, in opdracht van de provincie Noord-Holland.

Ook de agrarische natuurbeheerders zijn die actief zijn in Laag Holland zijn van harte uitgenodigd voor de Dialoogdag.

Zie hier voor meer informatie en programma

Wint uw groene idee 1.000 euro?
Heeft u een groen initiatief om een Noord-Hollands natuurgebied te verbeteren of meer mensen bij natuur de betrekken? U maakt kans op Eerste Hulp bij Groen prijs 2015 t.w.v. 1.000 euro! De jury bestaat uit een Noord-Hollandse boswachter, Jan Hylkema (directeur Recreatie Noord-Holland) en Bavius de Vries (Grontmij BV). Meld uw initiatief aan onderaan deze pagina. Lees meer over de prijs voor uw groene idee.

 
     
 
Rustpunt Landleven
 
Rustpunt in de Engewormer
 
         
 
Ook Rustpunt worden?

Lijkt het u leuk om fietsers en wandelaars gelegenheid te bieden om op uw erf te pauzeren, genietend van het prachtige landschap? Dan is een Rustpunt wellicht iets voor u. Een Rustpunt ligt aan een wandel-/fietsroute waar de recreant op basis van zelfbediening (dus u hoeft er niet bij te zijn) zelf koffie/thee/limonade kan maken tegen een bijdrage voor in de geldpot. De recreant kan er even uitrusten, de boterham opeten en gebruik maken van het toilet.
 
Over heel Nederland zijn inmiddels Rustpunten te vinden. In Laag Holland zijn ca. 40 Rustpunten, gelegen op plekken waar geen horeca in de buurt is en een pauzestop gewenst. Juist een pauzestop op een agrarisch bedrijf wordt erg gewaardeerd door de recreanten. In Laag Holland is ruimte voor een aantal nieuwe Rustpunten. U krijgt Rustpunt inventarisatie als een picknicktafel, Senseo app. e.d. in bruikleen. Criteria voor een geschikt Rustpunt zijn:

  • Uw bedrijf ligt in het buitengebied aan of vlakbij een wandel-/ of fietsroute
  • U vindt het leuk om recreanten een pauzeplek te bieden op een mooie plek of hoekje van uw erf
  • Minimale afstand tot horeca en andere Rustpunten is 2 km
  • Toiletvoorziening is aanwezig
Interesse? Neem dan contact op met Fred Heemskerk van Stichting Rustpunt, 06-20541555 of info@rustpunt.nu. Voor meer informatie zie www.rustpunt.nu.

 
     
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van Water, Land & Dijken, Slenkstraat 70, 1441 MS Purmerend
Telefoon 0299-437 463         Website www.waterlandendijken.nl         Facebook volg ons op Facebook
 
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u uit te schrijven van onze mailinglijst
Klik hier om uw gegevens aan te passen

Email Marketing Powered by Mailchimp