Copy
View this email in your browser

Unieke gebiedstransformatie

Het voormalige Cereolterrein, in de Utrechtse wijk Oog in Al, is getransformeerd tot een nieuw woon- en leefgebied. Het oude fabrieksgebouw, de Cereolfabriek, is gerenoveerd en hier omheen is het nieuwe woningbouwcomplex Meyster’s Buiten verrezen.

In opdracht van Blauwhoed, Heijmans en VORM hebben wij oud en nieuw op een unieke manier samengebracht. Al ware het één fabriekscomplex, zijn rondom het Rijksmonument de nieuwe woongebouwen ontworpen in een industriële stijl, die aansluit bij de sfeer van de fabriek. De mooie mix van XLstadswoningen, parkappartementen en hofappartementen zijn door middel van workshops met de toekomstige bewoners tot stand gekomen. De synergie tussen het monument, de industriële architectuur en de inrichting van de openbare ruimte zorgen ervoor dat de wijk haar historische karakter behoud. Het voormalige Cereolterrein is verandert in een levendig woongebied, waar het prachtig wonen is rondom de oude fabriek.

Verbazingwekkende metamorfose

De bestaande flat was aan vernieuwing toe; de appartementen waren te klein en voldeden niet meer aan de behoeftes van de bewoners. In opdracht van Woonstad Rotterdam is op een spectaculaire manier invulling gegeven aan de wensen om het gebouw aan de eisen van de moderne tijd te laten voldoen.

Het eenvoudige en krachtige ontwerp doet eer aan het oorspronkelijke gedachtegoed van de jaren 60 architectuur. Dankzij het uitgekiende ontwerp beschikken de bewoners over een royaal appartement met een groot balkon en opvallend brede galerijen. Tijdens het ontwerpproces is nadrukkelijk geluisterd naar de wensen van de bewoners. De voorheen 165 appartementen van 55m2 zijn anders ingedeeld en samengevoegd tot 114 levensloopbestendige woningen, waarvan 80 van 84m2. Licht, lucht en ruim zicht op de groene omgeving zijn behouden en ook de privacy op de balkons is gewaarborgd. De compleet nieuwe gevel met een speels patroon legt een verband tussen de individuele woning en het gebouw als geheel, zodat een grotere herkenbaarheid van elke woning ontstaat. Dankzij de nieuwe gevel zijn riante balkons van 2,2m diep en 5,5m breed mogelijk gemaakt. De Nieuwe Margriet is een verbazingwekkende metamorfose van een jaren 60 galerijflat tot een appartementencomplex met een luxe uitstraling.

GroosmanGuides


Op zaterdag 20 juni a.s. tijdens de Dag van de Architectuur openen twee door ons ontworpen gebouwen hun deuren voor publiek. Wij nodigen je van harte uit om deel te nemen aan de rondleidingen.

Bent u nieuwsgierig naar de gebiedstransformatie van het voormalige fabrieksterrein Cereol in Utrecht? Neem dan deel aan één van de persoonlijke rondleidingen door architect Gert de Graaf door het unieke wooncomplex Meyster’s Buiten.

Of bent u benieuwd naar de verbazingwekkende metamorfose van een jaren 60 flat tot luxe appartementencomplex? Kom dan naar de recent gerenoveerde flat De Nieuwe Margriet in Rotterdam voor een exclusieve rondleiding door de architecten en de opdrachtgever.

Nieuw dorpscentrum voor Berkel-Enschot

Heijmans Vastgoed schreef een selectie uit voor het ontwerp van centrumplan Koningsoord. Groosman won zowel de design als engineering opdracht van het nieuwe dorpscentrum.

Het bestaande winkelcentrum Eikenbosch wordt verplaatst naar het kloosterterrein. Hier wordt tevens een nieuwe woonwijk gerealiseerd. Het centrumplan bestaat uit vier gebouwblokken met in de plint horeca en winkels en daar boven 130 appartementen. Het nieuwe winkelcentrum, met onder meer drie supermarkten, komt te liggen tegenover Abdij Koningsoord. Rondom de monumentale kloostergebouwen worden een marktplein en groenvoorziening aangelegd, die de nieuwe functie van het kloosterterrein als dorpscentrum versterken.
Koningsoord wordt het nieuwe dorpshart van Berkel-Enschot! Een gezellig groen pleintje en een dorpsplein met markthalletje voor weekmarkten en braderieën dragen bij aan het dorpse karakter. De oude abdij, het eikenlaantje, de bijzondere heggen en de uitstraling van het klooster zelf blijven behouden en bepalen voor een belangrijk deel de sfeer van het nieuwe dorpscentrum. Een plek met karakter en historische waarde.

BIM en PIM


Rekenen aan parkeerbehoefte en ontwerpen van parkeergelegenheid gebeurt nu nog vaak los van elkaar.  Er wordt veel meer mogelijk op het moment dat je rekent en ontwerpt in dezelfde omgeving: in een Parkeer Informatie Model.

Een parkeerplaats functioneert in een omgeving. Die omgeving is niet te vangen in alleen een tabel of alleen een tekening. Die omgeving bestaat juist uit de combinatie van ruimtelijke verbanden en diverse soorten informatie. Precies die factoren worden in een verwant vakgebied steeds meer integraal bekeken. In de bouw is het tegenwoordig gebruikelijk om te werken met een Bouwwerk Informatie Model (BIM), waar geometrie gekoppeld kan worden aan informatie, het resultaat geanalyseerd kan worden en de analysedata kan worden ingezet om het ontwerp te optimaliseren. De trend in de bouw is om naarmate een bouwproces vordert naar een steeds kleiner en gedetailleerder schaalniveau toe te werken. Groosman ziet mogelijkheden om juist op een groter schaalniveau en vroeg in het proces verbanden te leggen tussen ruimte en informatie.

De eerste stap die we hebben gezet is het deels loskoppelen van informatie en objecten. De ene parkeerplaats is immers de andere niet. We delen de informatie op in geometrisch gerelateerd (breedte, lengte, parkeerwegbreedte, etc.) en context gerelateerd (bediende functie, afstand tot die functie, rekenwaarde volgens de lokale parkeernorm). We doen dat voor de parkeerplaatsen zelf, maar ook voor de bediende functies die we modelleren in een driedimensionaal vlekkenplan. De definitie van die functies is namelijk, meer nog dan die parkeerplaatsen zelf, subjectief en onderhevig aan politieke invloeden. Daar zijn we dus uiterst flexibel in, terwijl ons Parkeer Informatie Model te allen tijde betrouwbare data produceert.
Een eenvoudig voorbeeld, waarin alleen behoefte was aan aantallen, is het afgebeelde project Rijswijk Buiten. Alle getoonde data is direct en ‘live’ aan elkaar gerelateerd. Een parkeerplaats in 3D verwijderen levert direct een waarschuwing op in de telstaat, maar ook de gevolgen van een aangepaste parkeernorm of rekenwaarde van een dubbele parkeerplaats op eigen terrein zijn niet te missen.

Made to meet you


Niet alleen via onze website kun je meer te weten komen over Groosman. Ook via social media informeren wij over de meest recente ontwikkelingen en onze activiteiten. Volg ons op twitter en linked-in of like ons op facebook, zodat je altijd op de hoogte bent van Groosman!

Rondje rond de kerk

Met dit nieuwe centrumplan, ontwikkeld door Kavel Vastgoed en Hoogvliet Beheer, heeft Berkel en Rodenrijs weer een echte dorpskern gekregen. De kerk en het gebied er omheen vormt weer het kloppend hart.

Voor ons plan gingen we terug naar de oorsprong. Panden die in hun uitstraling van historische waarde zijn voor Berkel en Rodenrijs vormden onze inspiratie om de historische kern te verrijken. In De Hoge Singel zijn 2 supermarkten, een restaurant, een lunchroom en overige winkels gevestigd met hier boven 24 woningen, waarvan er 17 uitkijken op de indrukwekkend kerk.
Het nieuwe centrumplan heeft een losse korrelstructuur, waardoor een gedifferentieerd gevelbeeld ontstaat, wat aansluit bij het bestaande karakter van het Berkel en Rodenrijs. Door de positionering van de gebouwen in een halve cirkel vormt de kerk weer het middelpunt. Het centrumplan is geïntegreerd in het bestaande karakter, waardoor kwaliteit aan de historisch kern van Berkel en Rodenrijs is toegevoegd en een stukje nostalgie terugkeert in het gezellige, levendige dorpshart.



Waar wij nog meer trots op zijn?

Bezoek groosman.com

Tweet
Share
Share
Forward