Copy
View this email in your browser
DSOG Nyhedsbrev
September 2015


Nyhedsbrevets indhold

Formandens klumme
af Karen Reinhold Wøjdemann

Kejsersnit kommer ofte i fokus – i marts i år som temanummer i Bibliotek for Læger, i denne uge som leder i Ugeskrift for Læger og i WHO tidligere på året i form af udmeldingen om, at 10-15% måske er den ideelle sectio-frekvens.

Vi besluttede derfor tidligere på året, sammen med Jordemoderforeningen, at det var tid til et fælles temamøde, hvor vi diskuterer, hvordan vi får lavet ”de rigtige kejsersnit”.  Imidlertid blev vi overhalet indenom af Tværfagligt Obstetrisk Forum (TOF), som i oktober holder møde under overskriften ”Har kejsersnittet vundet?” – og dét møde har mange af de samme aktører og emner med, som vi kunne forestille os skulle på banen i denne debat. Bestyrelsen har derfor valgt, ikke at holde et DSOG tema-møde, men at opfordre interesserede i at deltage i debatten på TOF-mødet.  Se kalenderen på hjemmesiden.

Der mangler i øvrigt ikke spændende møder i kalenderen – 10 ting i september og 7 i oktober – er annonceret indtil videre. Herunder selvfølgelig Hindsgavl guidelinemødet, FIGO-verdenskongressen og til november kommer Efterårsmødet, som igen i år kommer til at have et virkelig interessant program, spændende oplægsholdere og et brag af en fest.

Husk, at sende information om møder og kongresser, som kan have interesse for kolleger, til vores webredaktør Søren Lunde. Også information om PhD-forsvar og tiltrædelsesforelæsninger kan annonceres på hjemmesiden – f.eks. er vores videnskabelige sekretær i DSOG og nyudnævnt professor, Ulrik Kesmodels tiltrædelsesforelæsning annonceret – Tillykke Ulrik.

Hen over sommeren har vi igen i år været hørt i pressen om gyn/obs-emner:  HPV-vaccine, P-piller, æg-forbytning, gamle mødre, sen afnavling og NIPT (non invasiv prænatal test). Tak for hurtige tilbagemeldinger fra de kolleger, vi har rådført os med, når detaljerne skulle på plads.

Et af de områder, hvor der har været allerstørst interesse omkring vores debatindlæg er vedrørende vores Facebook-opslag om besparelser på fødeområdet. Vi er jo som bekendt ikke en fag-politisk organisation, men når politiske prioriteringer influerer på ordentlig patientbehandling og dermed faglighed skal vi være med i den offentlige debat, også selv om vi ikke bliver spurgt af pressen. Dér har de sociale medier vist sig, at have en stor fordel i forhold til vores hidtidige måder at kommunikere hurtigt med både medlemmer og andre interesserede. I skrivende stund er vi nået ud til næsten 80.000 personer med vores opslag på Facebook.

Om et par dage mødes Bestyrelsen med repræsentanter for alle subspecialer på det årlige strategiseminar – vi ser frem til at høre om og arbejde med visionerne, og ønsker jer alle en god sensommer.


På Bestyrelsens vegne.


Karen Reinhold Wøjdemann
Formand DSOG, Overlæge, PhD

FYGO Formandens klumme
af Camilla Mandrup

Ugeskrift for Læger har primo september 2015 udgivet et temanummer om læring, som belyser flere relevante aspekter af den lægelige videreuddannelse. Vores speciale har tradition for at være god til uddannelse. Der har i mange år været – og er heldigvis stadig – mange ildsjæle rundt omkring i landet som brænder for undervisning og uddannelse. Samtidig prioriterer DSOG uddannelse højt med de to underudvalg UU og EFU som har fokus på netop disse områder. Det er vi som yngre læger i specialet utrolig glade for.
 
Men vores gode rygte må ikke blive en sovepude. Den daglige supervision, vejledning og feedback i klinikken er patienternes, de uddannelsestagendes og speciallægernes garanti for, at vi som yngre læger opnår de kompetencer som det forventes, at en speciallæge besidder. Som redskab til dette er kompetencevurderingsredskaberne indskrevet i målbeskrivelsen for både introduktions- og hoveduddannelsen. Doris Østergaard, professor i medicinsk uddannelse og leder af Center for Klinisk Uddannelse (CEKU) og Dansk Institut for Medicinsk Simulation (DIMS), udtaler i det omtalte temanummer, meget præcist, vigtigheden af, at læger på alle uddannelsesniveauer kender til og anvender kompetencevurderingsredskaberne:
 
„Vi har ingen eksamen for speciallæger, og derfor skal vi gøre os mere umage, når vi kompetencevurderer læger. Hvis ikke vi kompetencevurderer lægerne ordentligt, ved patienterne ikke, om lægerne kan det, de skal. Det skal ikke bare være et skilt på den hvide kittel, der skal være indhold bag. Og vi skal altså gøre os mere umage”.

I FYGO har vi i samarbejde med de prægraduate kliniske lektorer udarbejdet kurser for de uddannelsestagende læger, for at lære dem om kompetencevurderingsredskaberne. Det er vores indtryk at kurserne har været gavnlige, men der er ikke taget stilling til om kurserne skal fortsætte. Samtidig har der i de regionale råd/følgegruppe nord været arbejdet med metoderne. Spørgsmålet er om vi har gjort nok? Er vi i mål med implementeringen af redskaberne i den kliniske hverdag?
 
Som uddannelsestagende har vi yngre læger selvfølgelig et ansvar for vores egen læring, men som Doris Østergaard påtaler, står vi ikke alene med det ansvar:
 
”Vejlederen og de uddannelsesansvarlige overlæger har ansvar for at skabe rammerne, og de må ikke undskylde sig med, at der er for travlt, og der mangler folk eller patienter. Og så skal ledelsen være med på, at det koster resurser at uddanne en speciallæge”.
 
Spareplaner, stigende produktionskrav og efterspørgsel af individualiseret behandling er nogle af de ting som står i vejen for at prioritere uddannelse i hverdagen. Men vi skal prioritere det, for vores patienters, vores egen og vores kollegaers skyld.
 
Hvis I har idéer til forbedringer af vores uddannelse, eller bare vil dele gode erfaringer fra jeres afdeling, vil vi i FYGO meget gerne høre fra jer. 

På vegne af FYGO’s Bestyrelse



Camilla Mandrup
FYGO Formand, Reservelæge, PhD studerende

DFKO Formandens klumme
af Tine Tetzschner

Moderniseringsprocessen er i fuld gang - det indledende møde med Danske Regioner fandt sted den 26. august og en række møder vil løbe henover de næste 3 måneder.  Herefter kommer økonomiforhandlingerne.  Moderniseringsudvalget under DFKO består af Helle Kirkeby, Morten Ring, Tine Tetzschner og som ressourceperson for FAPS og DFKO John Dræby.
Moderniseringsudvalget i DFKO har arbejdet med de input, der er kommet fra arbejdsgrupperne og vil meget gerne sige tak herfor.
 
DFKO vil opfordre alle til at deltage i Gynækolog Klubbens kursus på Hesselet den 25.-26. September.  Emnerne vil være konflikthåndtering, service og kropssprog, samt personaleforhold
 
Endnu et spændende arrangement finder sted den 13.-14. november – DSOG’s Efterårsmøde. Emnet er abort I et større perspektiv fra fakta, statistikker, kvindens rettigheder, arbejdsforhold for abortlæger i USA, hvad koster aborterne samfundet, hvem  sætter “pris på sundhedsvæsnet”  - Politikerne, DJØF’erne eller Lægerne?
 
FIGO’s Verdenskongres i Vancouver finder sted fra 4-9. oktober og her er i år også meget stor deltagelse fra Speciallægepraksis.
 
Rekruttering af kolleger til fagligt arbejde i DFKO’s bestyrelse og de Regionale FAPS-bestyrelser: DFKO så gerne, at alle regioner er repræsenteret i DFKO og at der er en DFKO'er i hver regionsbestyrelse.



Tine Tetzschner
DFKO Formand, Speciallæge, PhD

Gynækologisk Guidelinemøde 2015

Årets guidelinemøde holdes som vanligt på Hindsgavl Slot, den 18. og 19. september med start fredag kl. 9.00 og afslutning lørdag kl. 14.00. Se nye guideline oplæg.

Tilmelding:
Foregår ved mail til Solveig Brixen Larsen (brixen@dadlnet.dk). Husk at angive:

1) Navn og ansættelsessted
2) Om tilmelding er med eller uden overnatning
3) Om og evt. med hvem man vil dele værelse. En del af enkeltværelserne kan være på Byggecentrum.

Samtidig indbetales relevant beløb til DSOG’s konto i Lægernes Pensionsbank. Reg nr 6771. Konto nr. 6225663. Tilmelding er først gyldig, når beløbet figurerer på DSOG’s konto.

Priser:
Deltagelse i mødet med overnatning: 2000 kr.
Deltagelse i mødet uden overnatning: 1000 kr.

Program:

Fredag den 18. september

9.00-9.30
Ankomst og kaffe

9.30- 9.45
Velkomst og introduktion

09.45-10.15
Gynækologiske infektioner (Rikke Bek Helmig)

10.15-10.45
PCOS (Pernille Ravn)

10.45-12.00
Diskussion af Infektions- og PCOS-guidelines i grupperum – inkl. KAFFE

12.00-12.30
Publikationsetik (Gunnar Lose)

12.30-13.30
Frokost

13.30- 14.15
HNPCC (Zohreh Ketabi)

14.15-15.00
Hyperprolaktinæmi (Ditte Trolle)

15.00-15.30
KAFFE

15.30-17.00
Fordele og ulemper ved GRADE sammenlignet med Oxford gradering af evidens (Britta Tendal, Sundhedsstyrelsen) (Helga Gimbel og Jeppe Schroll, Styregruppen)

Erfaringer med GRADE i Sandbjerg guidelines (Niels Uldbjerg)

17.00
Fælles løb, svømning og rundbold.

19.00
Festmiddag med musik og dans.


Lørdag den 19. september

9.00-10.00
Kontraception (Lars Franch Andersen)

10.00-10.30
KAFFE

10.30-11.30
Profylaktisk oophorektomi ved hysterektomi på benign indikation (Ellen Løkkegaard)

11.30-12.15
Nyt fra hysterektomi databasen (Annette Settnes)

12.15-12.30
Frugt, vand og strække ben

12.30-13.30
Afrapportering af NKR om hysterektomi (Sigurd Beier Slot) – og kan vi leve med denne retningslinje? (Pernille Ravn)

13.30-13.45
Nye guidelines

13.45
Opsamling – herefter SLUT & Sandwich to go


 

Efterårsmødet 2015

13. - 14. november 2015
Charlottehaven, København

DSOG´s Efteruddannelsesudvalg kan med glæde byde velkommen til Efterårsmødet i Charlottehaven, København.

Hvor mange aborter foretages i DK, og hvad er reglerne i landene omkring os?
Hvorfor vækker provokeret abort så kraftige følelser hos os, og findes der virkelig ”dødslister” med abortlægenavne?
Kan det være sandt, at der er forskel i prisen på abort i praksis og på hospitalerne?
Hvordan skal vores knappe ressourcer fordeles, hvad siger lægen, økonomen og politikeren?

Kom og deltag i en spændende og livlig debat med dine kolleger.

Foreløbigt program for fredag d. 13. november:

Kl. 11.30 – 12.00: Registrering & sandwich

Kl. 12.00 – 12.05: Velkommen ved EFU´s Formand

Kl. 12.05 – 12.35: En status på aborter samt abortankenævnet (Danmark + øvrige Europæiske lande) Overlæge, professor Ø. Lidegaard, samt ledende overlæge Janni Salvig

Kl 12.35 – 13.05 kvindens ret til fri abort, historiske perspektiver herpå ved Journalist Karen Thisted

Kl. 13.05 – 13.35: Abortion and contraception, history and opinions ved Dr. Christian Fiala, Østrig

Kl. 13.35 – 14.00: Kaffepause og udstilling.

Kl. 14.00 – 14.30: Abortlæger i USA, om arbejdsforhold samt at være på ”dødslister” ved journalist og tidligere USA korrespondent for Kristeligt Dagblad Anne West

Kl. 14.30 – 14.55: Paneldiskussion

Kl. 14.55 – 15.15: Kaffepause og udstilling

Kl. 15.25 – 15.45: Hvorfor koster en abort ikke det samme i praksis/på hospitalet?  Præsentation af PaSS rapporten ved sundhedsøkonom Lone Bilde

Kl. 15.45 – 16.25: Hvem sætter ”pris på sundhedsvæsenet”?
Fremlæggelser af forskellige perspektiver:
- Frank Ingemann afdelingschef Region Syddanmark.
- Svend Hartling, sundhedsdirektør.
- Politiker, navn følger

Kl. 16.25 – 16.55: Paneldiskussion og afrunding

Kl. 16.55 – 17.00: Ekstraordinær Generalforsamling

Festmiddag på Domus Medica kl. 19.00


Foreløbigt program for lørdag d. 14. november:

Når man ikke vælger/ønsker abort – eller ikke får tilladelse

Kl. 09.30 – 10.00: Kaffe og morgenmad

Kl. 10.00 – 10.05: Velkomst ved FYGO’s Formand

Kl. 10.05 – 10.45: Abnorme fund ved prænatal screening - en føtalmediciners hverdag og dilemmaer

Kl. 10.45 – 11.15: Cases fra Samrådet

Kl. 11.15 – 11.45: Kaffepause og udstilling.

Kl. 11.45 – 12.20: Sociale støtteforanstaltninger via det offentlige, hvilke muligheder er der

Kl. 12:20 – 13:00: Mødrehjælpen i Danmark. Hvem er de og hvad kan de tilbyde?

Kl.13.00 – 13.30: Afslutning og sandwich

Mødegebyr:
600 kr. for deltagelse i mødet incl. forplejning.
500 kr. for deltagelse i festmiddag på Domus Medica
1000 kr. for deltagelse i mødet og festmiddagen.

Sted:
Charlottehaven
Hjørringgade 12C
2100 København Ø

Tilmelding:
Tilmeldings- og betalingsfrist er fredag d. 31. oktober 2014. Dette sker til DSOG´s kasserer Vibeke Kramer Lysdal, vibeke.kramer.lysdal@rsyd.dk, med oplysning om hvilke dele af arrangementet man ønsker at deltage i samt navn, titel, arbejdsadresse og navn på evt. ledsager til festen.

Samtidig overføres betaling af relevant beløb til DSOG´s konto i Nordea Struer: 9617 – 6877674213. Tilmelding er først gældende, når beløbet er indsat. Der gøres opmærksom på at princippet ” først til mølle” gælder festmiddagen på Domus Medica.

Spørgsmål vedrørende arrangementet kan rettes til EFU´s Formand Julie E. Hartnack Tharin, julie_hartnack@hotmail.com, spørgsmål vedrørende betaling kan rettes til DSOG´s kasserer Vibeke Kramer Lysdal, vibeke.kramer.lysdal@rsyd.dk .

Ændringer til programmet kan forekomme.

Vi glæder os til at ser jer til november.

Birgit Arntoft, Peter Egede, Zohreh Ketabi, Hellen Edwards, Julie E. Hartnack Tharin
DSOGs Efteruddannelsesudvalg



Kalenderens næste emner

Kursus om Urogenital Prolaps, arrangeret at Dansk Urogynækologisk Selskab (DUGS). Program og tilmelding via www.dugs.dk

17.-20. september 2015
Budapest, Ungarn 
Hjemmeside
 


Links til DSOG.dk

Bestyrelsen
Undervisningsudvalget
Efteruddannelsesudvalget
Kalenderen
Obstetriske guidelines
Gynækologiske guidelines




Husk at 'like' DSOG på Facebook for at følge os
 
Bemærk, du kan ikke svare på denne e-mail.

Med venlig hilsen

Søren Lunde
DSOG Webredaktør