Copy
Catalan Water Partnership Newsletter 

N° 8- Trimestre 2 - 2015
No veieu bé aquest e-mail? 

Veieu-lo al vostre navegador

 

Índex


1.- Notícies del sector i del CWP
2.- Notícies empreses del clúster
3.- Projectes
4.- Agenda
5.- L'entrevista
6-. Fes-te membre
1.- Notícies del sector i del CWP

Assamblea CWP
 
El passat 26 de març es va dur a terme l’assemblea del CWP. A l’esdeveniment hi va participar el sr. Diego Moxó, gerent de l’Agència Catalana de l’Aigua. En aquesta sessió es van posar en comú les diverses iniciatives que el CWP porta a terme o ha finalitzat durant el període 2014/2015, i que sumen més de 8 projectes d’R+D i més de 6 projectes cooperatius de Desenvolupament del negoci en sectors diversos com l’alimentació, la química i el turisme.

El clúster ja està format per més de 40 socis.


 
El CWP rep el premi Amics de l’Aigua 
 
El Catalan Water Partnership rep Premi de l'Associació Catalana d'Amics de l’Aigua 2015 per a la seva trajectòria innovadora en el sector de l’aigua de mans de l’HC de Territori i Sostenibilitat Sr. Santi Vila. Entre els socis del CWP que van participar com a ponents en el Congrés de l’aigua organitzat pels Amics de l’Aigua hi havia el Sr. Andreu Iglesias de l’empresa Sorigué, el Sr. Tomas Michel de CETAQUA, el Sr. Jordi Aguilera i Sr. Frank Rogalla d’Aqualia-FCC, el Sr. Miquel Salgot de l’Institut de l’aigua de la UB, així com el Sr. Xavier Amores del CWP.




Podeu consultar la documentació aquí.
El clúster ja està format per 40 socis
 
Concretament, les darreres incorporacions han estat REMOSA, SMARTDAM, FCC AQUALIA, IDAEA-CSIC, TELWESA, HYDROO i BGEO. Donem la benvinguda aquests set nous socis.

 
                             
                
                                   


L’evolució en els darrers anys, tal i com es mostra en el següent gràfic, mostra que en els darrers quatre anys s’ha doblat el número de socis del clúster.

 
S’han aprovat dos projectes d'R+D presentats a la convocatòria del Departament d’Agricultura  de la Generalitat de Catalunya 

EL CWP participarà en dos nous projectes, un dels quals es realitzarà conjuntament amb el clúster Food Service, amb la participació del Centre Tecnològic de Manresa (CTM) i del Centre Tecnològic Leitat, mentre que l’altre, es durà a terme juntament amb el clúster català del vi, INNOVI, i el CTM.
En els dos casos ja s’han realitzat les primeres reunions de llançament. Els dos projectes han estat aprovats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi natural, que dona suport a iniciatives d’R+D per al desenvolupament de noves tecnologies, productes i processos per fer front al canvi climàtic i ajudar a la gestió de l’aigua.
                               

                                
 
El CWP participa a un debat a TV Girona.

Al debat hi va participar el Clúster Manager del CWP, sr. Xavier Amores, el coordinador científic del campus Universitat de Girona, Dr. Ignasi Rodriguez-Roda, el responsable del CTECNO Sr. Xavier Muñoz i el vicepresident de l'àrea de turisme de la cambra de comerç de Girona, sr. Narcís Coll. El tema central del debat era “Tecnologia i aigua” i es va parlar de les problemàtiques, els reptes i les solucions en el camp de la gestió de l'aigua, molt especialment en sectors com el turístic.


Pots veure el debat fent clic aquí.
El punt Avui publica una notícia sobre el projecte de Turisme

El diari El Punt Avui va publicar el dia 20 d’Abril una notícia fent esment del projecte que està realitzant el CWP amb el sector turístic. Cal recordar que amb aquest projecte s’ha pogut estudiar que l’aplicació de noves tecnologies per a l’ús i l’estalvi de l’aigua en el sector turístic poden permetre grans estalvis en el sector i com pot ajudar la implementació de noves tecnologies a promoure la sostenibilitat en aquest sector tan important per l’economia catalana. Així mateix es destaca el projecte Dem EAU Med promogut pel LEITAT, ICRA i ADASA i diverses solucions tecnològiques d’empreses del clúster amb el sector turístic, com el cas d’ABM.

Pots veure la notícia fent clic aquí.
Es porta a terme la jornada “Innovació tecnològica en el tractament i gestió de l’aigua”
Recentment es va celebrar la jornada “Innovació tecnològica en el tractament i la gestió de l’aigua” al parc científic i tecnològic de la universitat de Girona, en la qual els experts del sector van intercanviar opinions sobre la situació actual i futura de la gestió de l’aigua i la possibilitat de col·laboració entre les empreses, les universitats i l’administració. Entre els participants socis del CWP hi va haver-hi la participació del sr. Jordi Cros d’ADASA i el clúster manager del CWP. També van participar investigadors de l’ICRA i de la UdG, així com responsables d’innovació d’empreses de l’aigua com Aqualogy.




Llegir +
Notícia: el sector de la tecnologia de tractament d’aigües factura mil milions a Catalunya.
 
El diari de Girona va publicar una notícia fent ressò de l’impacte econòmic que està generant les tecnologies de tractaments d’aigües a Catalunya. A la notícia s’esmentava que 55 empreses, formades per 2746 treballadors es dediquen al subsector tecnològic de l’aigua, la qual cosa suposa un 27% del total que correspon al sector de l’aigua. Una altra dada significativa de la qual també s’informava és que el 52% d’aquesta facturació està relacionada amb la gestió de serveis públics.


Llegir + 

Curs d’oportunitats al sector de l’aigua en PPP
 
El CWP va realitzar a ACCIÓ (Barcelona) un curs sobre les oportunitats al sector de l’aigua en PPP (col·laboracions publico-privades). Els participants del curs van participar en diferents activitats, entre les quals destaquen conferències sobre les col·laboracions públic-privades, projectes d’abastament i sanejament d’aigua en PPP i oportunitats de negoci. Va ser una oportunitat perquè els associats del CWP coneguessin amb més detall aquest tipus de col·laboracions que cada vegada signifiquen una part més important de la facturació de la indústria de l’aigua.
 
Es porta a terme un taller sobre innovació en tractaments d’aigua als sectors químic i turístic.
 
El passat 18 de Juny el CliqIB, el clúster químic de les Illes Balears amb la col·laboració de la direcció general de Universitats i Recerca de les Illes Balears,  va organitzar un taller en el que es van tractar iniciatives de innovació i transferència del coneixement en el sector químic per al tractament d’aigua i les seves aplicacions al sector turístic. Entre els participants del CWP va haver-hi la Dr. Julia Garcia del LEITAT, el sr. Eduard Navarro, de Fluidra, la sra. Chang Wounjim de Matgas-Carburos Metalicos i el Sr. Xavier Amores, Clúster Manager del Catalan Water Partnership. Aquesta actuació es troba en el marc de les iniciatives que en els darrers mesos Balears i Catalunya promouen dins l’àmbit de l’Euroregió.



Llegir + 
El sector de l’aigua de la Unió Europea es reuneix amb el gabinet del comissari europeu de Política Regional Cretu
 
La trobada va servir per discutir sobre la importància de la política regional per a la gestió sostenible de l’aigua. En aquest sentit, es va discutir envers el fet que la varietat de reptes que planteja la gestió de l’aigua a les diferents regions europees crea la necessitat de solucions innovadores fetes a mida per a cada cas. És per aquest motiu que es necessiten les millors pràctiques entre les autoritats regionals i locals per aconseguir els millors resultats.

Llegir + 
 
ACCIÓ obre la convocatòria de Nuclis de Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental
 
El programa d’ajuts va adreçat a aquelles empreses que pretenen dur a terme projectes d’R+D i el dia 10 de Juliol hi ha programada una sessió informativa.  Des del CWP us volem recordar que sempre que tingueu una proposta de projecte podeu contactar amb nosaltres.


Llegir +

2.- Notícies d’empreses del clúster


Fluidra obre filials a Vietnam i Croàcia
 
En el que portem d’any Fluidra ja ha obert dos filials a Vietnam i Croàcia. D’aquesta manera, l’empresa aconsegueix impulsar el seu creixement en el mercat asiàtic i seguir sumant filials a l’est europeu. 

Llegir + (filial Croàcia)
Llegir + (filial Vietnam)
FCC Aqualia exposa a Qatar la seva tecnologia per millor la vida a les ciutats. 
 
L’empresa va participar a l’Arab Future Cities Summit 2015, on la seva filial per a la gestió d’aigües va exposar un projecte de biocombustibles a partir d’aigües residuals.

ABM redacta el projecte de la passarel·la del riu Ter
 
ABM ha redactat el projecte de la passarel.la al Ter que permetrà garantir la connectivitat entre les vies verdes d’ambdós marges del Ter, acostant els usuaris al riu i potenciant una nova infraestructura turística a l’espai natural de les Riberes del Baix Ter.
La construcció de la nova passarel·la de 135 metres sobre el riu Ter, entre Bescanó i Sant Gregori, que connectarà les rutes de la Vall del Ter i la Vall del Llémena es preveu que comenci a la tardor del 2015 i podria estar acabada a la primavera del 2016.
CETAQUA i la UAB organitzen l’event final del projecte LIFE AQUAENVEC
 
El passat 28 de maig més de 100 persones van participar en l’event final de presentació del projecte LIFE AQUAENVEC que organitzava CETAQUA i la Universitat Autònoma de Barcelona i que participaven com a socis del projecte.

Llegir +
SMART DAM participa al 1r Congrés de les Instal·lacions Hidràuliques a la Edificació
 
Els passats 17 i 18 de Juny es va celebrar el 1r Congrés de les Instal·lacions Hidràuliques a la Edificació en el que hi va participar SMART DAM, una de les darreres empreses que s’han adherit al Catalan Water Partnership.
L’empresa va tenir presència a l’acte amb una presentació feta per Salvador Esteban Grandia, director tècnic de SMART DAM. El ponent va parlar sobre els disjuntors d’aigua i l’estalvi hidràulic i econòmic que ens poden proporcionar.

Llegir +

L’institut de Recerca de l’Aigua de la UB té nou director
 
El passat 6 de maig el Consell de Direcció de l’Institut de Recerca de l’Aigua de la Universitat de Barcelona va escollir per unanimitat el Dr. Javier Martín-Vide com a nou director.  El Dr. Javier Martín-Vide és catedràtic de Geografia Física del Departament de Geografia Física i Anàlisi Geogràfica Regional de la UB i ha centrat la seva activitat investigadora en temes de medi ambient i climatologia.

Llegir +
 
3.- Projectes

 

Finalitza el projecte PLATAFORMA DE CONTROL AVANZADO E INTELIGENTE PARA LA OPTIMIZACIÓN DE LAS DEPURADORAS DEL SECTOR CÁRNICO
 
El present projecte tenia com a objectiu principal innovar en el procés de depuració de la industria càrnica, mitjançant la implementació de noves tecnologies de control de les EDARs que permetessin a aquest sector:
1.   Fiabilitzar i Resoldre les problemàtiques del complex procés de tractament d’aigües
2.   Reduir el seu elevat cost d’operació.


En aquesta iniciativa hi ha participat dues empreses especialistes del sector sòcies del CWP, com son SISLtech i DEPURWATER i dues plantes del sector càrnic porcí, PATEL i AVINYO, així com les dues AEIs (CWP i INNOVAC) en les tasques de gestió i direcció del projecte.
La realització d’aquest projecte ha permès a les empreses de la industria càrnica l’optimitzar el procés de tractament de les aigües residuals des d’una doble perspectiva:
-      Fiabilitzar el procés de tractament garantint la qualitat de l’aigua tractada
-      Reduir significativament el consum energètic del sistema d’aeració fins a un 23%.
Així mateix, les empreses del sector de l’aigua han pogut col·laborar per proporcionar solucions específiques i de major valor afegit pel sector alimentari-carni. Aquest projecte ha rebut el finançament del MINETUR mitjançant els ajuts a clústers (AEI).


 

Finalitza el projecte DISEÑO Y DESARROLLO DE UN WETLAND VERTICAL EN EL SECTOR TURÍSTICO PARA EL CIERRE DEL CICLO DEL AGUA.

 
El present projecte tenia com a objectiu dissenyar i desenvolupar un wetland vertical (paret verda exterior) per a la seva implementació en el sector turístic (hotels, càmpings i establiments rurals) per poder tancar el cicle de l’aigua. El sistema desenvolupat permet tractar les aigües grises en el propi edifici per tal de poder ser reutilitzades per a la descàrrega de cisternes i el reg de jardins amb un elevat valor estètic i ambiental. El projecte està finançat pel programa del MINETUR per les AEIs en la línia d'impulsar projectes d'innovació en cooperació i que comptava inicialment amb ABM, CTM i WE&B com a socis del CWP pel seu desenvolupament. En concret, els promotors del projecte han estat l’empresa ABM, que disposa de l’experiència de realitzar el primer wetland vertical a gran escala, i el CTM, soci que tecnològic expert en tecnologies de tractament i regeneració d’aigua residual. WE&B aportava la seva experiència i coneixement en solucions d’aigua que facin partícips a tots els agents implicats. El CWP ha actuat com entitat coordinadora i dinamitzadora del projecte.

    
 
El projecte ha permès, entre d’altres, obtenir un prototip, a nivell de disseny, aplicable al sector hoteler. Així mateix, s’ha desenvolupat una eina de software que permet obtenir els principals paràmetres de disseny d’un wetland de forma modular, a partir de les dades bàsiques d’un hotel.
Aquests resultats s’han difós entre els diferents els agents del sector turístic i de l’aigua, alhora que s’han identificat els principals proveïdors del producte final.


Reuse of water, Recovery of valuables and Resource efficiency in urban wastewater treatment (R3Water)

El projecte R3WATER (Reuse of water, Recovery of valuables and Resource efficiency in urban wastewater treatment) és un projecte subvencionat per la Comissió Europea dins de la convocatòria FP7-ENV-2013-WATER-INNO&DEMO i iniciat el passat Gener del 2014.
L’objectiu d’aquest estudi es centra en demostrar solucions que incrementin l’eficiència dels recursos, permetin la reutilització de les aigües residuals tractades i facilitin la recuperació, per exemple, de nutrients. 
En el marc d’aquesta iniciativa, el projecte desenvoluparà tecnologies innovadores que facilitin la transició de les plantes de tractament d’aigües residuals a una unitat de producció de diversos recursos amb valor afegit. Aquestes demostracions es duran a terme entre Bèlgica, Suècia i Espanya.
 
El projecte, coordinat per IVL Swedish Envionmental Research Insititut, compta amb 12 socis de 7 països europeus diferents, entre els quals es troben dos socis del CWP: l’ICRA i ADASA, i compta d’un pressupost de 7,8 M€.


Llegir +
*Per conèixer amb més detall informació d’aquest projecte o d’altres, no dubteu en posar-vos en contacte amb info@cwp.cat
4.- Agenda
 


 
 

 
Altres:

 

Sr. Jaume Alsina
5.- L'entrevista


       
Entrevista a:
Antoni Mansilla.
Director de desenvolupament de Lavola






 
1) Què és LAVOLA?
Lavola és pionera en el sector del medi ambient i la sostenibilitat, amb més de 30 anys d’experiència.  En aquests moments oferim solucions 360º als nostres clients, un conjunt de serveis globals per donar el millor i més eficient servei, a través de serveis de consultoria, comunicació i educació.
Són molts i diferents els serveis que ajuden a una millor gestió i a impulsar el valor de les marques i les empreses, per exemple qualitat ambiental, eficiència energètica, gestió del carboni, anàlisi de cicle de vida, responsabilitat social, edificació sostenible o en formació i divulgació.
En l’any 2014 hem obert oficina en Bogotà per cobrir LATAM (Colòmbia, Equador, Argentina,...).

2) Què espereu obtenir amb la vostra entrada al clúster.
Hem volgut entrar al clúster perquè tenim interès en desenvolupar projectes col·laboratius i fer networking amb les empreses que en formen part.  Creiem que podem aportar coneixement, maneres de fer i valors vinculats a la sostenibilitat, que poden contribuir a fer créixer el clúster, i esperem sinèrgies entre les empreses associades per aconseguir millores i beneficis per a tots.
L'aigua és i serà un element clau del desenvolupament sostenible, del futur de la societat i dels ecosistemes, tant o més que el que representa avui l’energia o les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.
 
6.- Fes-te membre

Aquests són els principals beneficis que obtindràs com a soci pel fet de pertànyer al CWP:

Sinergies i Networking global
  • Conèixer i cooperar amb els actors de la cadena de valor del negoci de l’aigua a Catalunya
  • Visibilitat  i posicionament davant els principals agents.

Desenvolupament de negoci
  • Identificació d’oportunitats de mercats i impuls a la internacionalització.
  • Impuls a projectes de desenvolupament de negoci i accés a nous sectors i mercats.
  • Acompanyament per a l’aprofitament de les oportunitats detectades.

R+D+i
  • Impuls de projectes de R+D+i de caràcter cooperatiu.
  • Informació i suport en les principals línies de finançament a l'R+D.
  • Accés a l'oferta científica i tecnològica més rellevant i especialitzada en el tractament d'aigua a Catalunya.
 
Si estàs interessat en format part del CWP posa’t en contacte amb nosaltres.
El CWP està obert a pimes, grans empreses, centres de recerca i emprenedors. Disposem de condicions especials per a spin-offs i start-ups creades fa menys de 5 anys.
 
 

Pots consultar les Newsletters anteriors fent clic aquí.
 
Copyright © 2014 catalan water partnership, All rights reserved.
Heu rebut aquest butlletí perquè en algún moment heu demanat de subscriure-us-hi.

CATALAN WATER PARTNERSHIP
Parc científic i Tecnològic de la UdG - Edifici Jaume Casademont, Porta A-B, Despatx 2.2
C/Pic de Peguera, 15 (17005, Girona)

 Donar-se de baixa al Butlletí    Canviar les preferències de subscripció   Contacte