Copy

Jaargang 9 - nummer 2
Juni 2015
 

Bekijk deze nieuwsbrief online in uw browser >>

In dit nummer onder meer:

Gefeliciteerd! Vakbekwame Veetransporteurs

Als vereniging hebben we voor de leden de cursus ’Vakbekwaam Veetransporteur’georganiseerd. Dit certificaat heeft u nodig wanneer u;
  • Of meer dan 10 schapen vervoert
  • Of schapen vervoert over een afstand < 65 km in Nederland                             
  • Of schapen vervoert naar een slachthuis                                                                      
  • Of schapen vervoert over de grens.
Als vereniging konden we de organisatie voor de leden op ons nemen en het collectief zorgde er ook voor dat het scheelt in de kosten voor de deelnemers.
Er was een goede belangstelling voor de cursus, die op 22 mei jl., samen met Verkeerschool Blom in Etten Leur, georganiseerd was.

Circa 30 deelnemers volgden het ochtendprogramma, waarbij duidelijk gemaakt werd wat je van het examen kon verwachten. Ook werden de vragen goed geoefend, alles onder toeziend oog van Verkeersschool Blom. Iedereen ging na de lunch dus voorbereid op pad naar De Lier, net onder Antwerpen, waar het examen werd afgenomen.

Dat ging echt op zijn Belgisch;  Ga maar zitten en vul de antwoorden van de meerkeuzevragen in, 15 algemene en vervolgens nog  eens 10 per diergroep.
Veel deelnemers deden maar direct examen voor Schapen, Varkens, Kippen, Paarden en Rundvee. Het examen was gelukkig niet heel erg moeilijk, dus is iedereen geslaagd! Voor menigeen was dit hun eerste 'internationale diploma'. En sommige deelnemers gingen zelfs met 5 certificaten naar huis!

We hebben nu dus genoeg Vakbekwame veetransporteurs binnen de VSS, die zonder risico op een bekeuring, met hun dieren veilig de weg op kunnen.
Lammereninspectie

Wilt u uw lammeren als stamboekdier laten registreren? Meldt u zich dan nu aan voor de inspectie!
 
Eén van onze inspecteurs komt bij u thuis de lammeren inspecteren op stamboekwaardigheid en indien gewenst kan er een monster voor genotypering afgenomen worden.

Ook kunt u van uw volwassen dieren (ouder dan 1 jaar) een puntenbalk op laten maken om zo een beter inzicht in de kwaliteit van de dieren te krijgen.
 
Via e-mail heeft u een aanmeldformulier en inspectieprotocol ontvangen. Deze zijn tevens te vinden op onze website. In het inspectieprotocol leest u wat u zoal moet doen voordat de keurmeester komt. Lees het protocol daarom goed door. 


Het belangrijkste is dat de dieren gemerkt zijn en u een invulformulier uit Falcoo, met uw dieren erop vermeld, uitgeprint heeft klaarliggen. De dieren moeten opgehokt zijn en er moet een schone overall en laarzen voor de keurmeester aanwezig zijn.
 
Let op! Alleen dieren die op de invullijst staan, kunnen geïnspecteerd worden. Kruislingen komen altijd in een hulpstamboek terecht.
 
Opgave voor lammereninspectie is inmiddels gesloten en de keurmeesters zijn op pad. Mocht u toch vergeten zijn uw dieren aan te melden. Neem dan even contact op met het secretariaat van de VSS. Dan kunnen we, in overleg met de partijen, misschien nog regelen dat er een inspecteur op bezoek komt.
 
Wij wensen u  en uw dieren mooie resultaten toe!
Dom schaap, hoezo?!                               Column
Door: Annemarie Hoenderdos
Schapen hebben het imago dom te zijn. Schaapachtige kuddedieren, die als er één schaap over de dam, is zich gewillig naar de slacht laten brengen. En veel hiervan is maar al te waar. Toch zit er meer in een schaap weet iedereen die werkt en houdt van deze dieren.
In deze Ruif, en wie weet ook in de komende edities, mooie, leuke, verbluffende of ontroerende voorbeelden van s
chapengedrag.

Heeft U ook een voorbeeld van schapengedrag waaruit blijkt dat ze toch slimmer zijn dan veelal wordt gedacht? Mailt U dan naar hoenderhave@planet.nl, dan neem ik contact met u op om er een mooie column van te maken. Een kant-en-klaar artikeltje is ook van harte welkom.
In de rouw
 
De meeste mensen, die naar een kudde schapen kijken, registreren veelal bolletjes wol, die verspreid in de wei staan. De dieren grazen wat of liggen herkauwend wat sloom en ogenschijnlijk gelukkig om zich heen te kijken. Het ziet er vreedzaam uit, maar  ook wel wat leeghoofdig.  Als er lammeren zijn, kun je zien welke lammetje bij welk schaap hoort.  Maar verder lijkt er, op het eerste oog, niet veel interactie tussen de dieren te zijn.
Maar als je zelf schapen houdt, weet je wel beter. De moeder-kindband is tomeloos. De onderlinge concurrentie wie ‘moeder-overste’ mag zijn, is vilein en soms meedogenloos.
De familieband is sterk. Er kunnen onderlinge irritaties zijn, maar ook hechte vriendschappen worden gesloten. Je moet goed observeren om het te ontdekken, maar soms is het zo klaar als een klontje.
 
Beauty was een echte schoonheid en Minnie heet Minnie, omdat het leek alsof ze wat achter leek te blijven in de groei. Maar ze bleek gewoon een wat langzame groeier te zijn en werd net zo groot als Beauty. Beauty en Minnie leken verdacht veel op elkaar. Ze hadden dezelfde vader en de moeders waren nichtjes. Beauty en Minnie bleken niet alleen uiterlijk op elkaar te lijken. Ook wat betreft hun gedrag deden ze niet voor elkaar onder. Ze waren altijd bij elkaar in de buurt. Ze graasden samen op en herkauwden zij aan zij. Ze waren ook allebei wat schichtig. Als je de kudde bij elkaar wou krijgen, gooide altijd wel één van de twee roet in het eten door niet te komen of weg te rennen of te weigeren om verder te lopen. En de andere deed dan ‘gezellig’ mee. Maar het waren mooie schapen en goede moeders. Beide ooien gaven, zonder problemen, 2 prachtige en gezonde lammeren. Maar Beauty kreeg gezondheidsproblemen en we besloten haar aan het einde van de zomer naar de slacht te brengen. Eerst viel het ons niet zo op, maar Minnie kwam daarna steeds als laatste bij de voerbak of ze kwam helemaal niet. Als de kudde aan de ene kant van de wei stond, stond Minnie alleen aan de andere kant van de wei. Ze zonderde zich af en ze werd magerder.  Ik had mijn twijfels of ik haar moest laten dekken, maar ik kon verder niets bij haar vinden.
In het voorjaar kreeg ze één rammetje en het leek wel of het haar goed deed. Ze begon zich weer wat bij de kudde te voegen. En soms was ze zelfs als eerste bij de voerbak. Ze ging zich weer gewoon als kuddedier gedragen en probeerde zelfs een korte tijd of het lukte moeder overste te worden. 
Ik vind dat je dieren geen menselijke eigenschappen moet toedelen, hoe leuk dat vaak ook is om te doen. Maar een schaap is een schaap en geen mens. En toch vraag ik  me af: was Minnie in de rouw?
Recepten in De Ruif
Door Annemarie Hoenderdos

Als er iets veelzijdig is om klaar te maken, dan is het wel gehakt. De wereld van gehakt is zo veelzijdig dat je er het halve internet mee kunt vullen. 

In Nederland eten we vooral rundergehakt en half- om-half gehakt. We zijn zo’n beetje het enige land in de wereld die runder- en varkensgehakt door elkaar mengen; voor een sappige gehaktbal, wordt er gezegd. En lekker goedkoop zal ook wel een motivatie zijn. Tegenwoordig zie je steeds meer soorten gehakt, zoals kipgehakt, vegetarisch gehakt …. en gelukkig ook lamsgehakt.
Als je zelf je dieren laat slachten en jij, of de slager, maakt van de ‘onsoortige’ stukjes vlees gehakt, dan heeft dat geen betoog nodig. Dat is puur lamsgehakt en dat is heerlijk!

Helaas kan je dat niet altijd zeggen als je lamsvlees, dus ook lamsgehakt, bij slager of supermarkt koopt.  Naast andere soorten vlees (bijv. kalfsvlees, runder- en paardenvlees) wordt nu ook gerotzooid met lamsvlees. De consument wordt bedot met kalkoen. 
Ook individuele slagers rommelen soms maar wat aan; ze verkopen schapengehakt voor lamsgehakt of malen er veel te veel vet doorheen. Niet echt lekker of beter gezegd; ècht niet lekker.
Jammer, want juist lamsvlees had een goed imago. En wat mij betreft heeft het dat nog steeds, want met lamsvlees zelf is niets mis.  
Dus het kopen van lamsvlees is een beetje een gokje tot je een betrouwbare slager hebt gevonden, dat kan een Hollandse slager zijn, maar ook een halal slager. Laat je dus niet afschrikken als je een keer geen lekker lamsgehakt hebt gegeten. Zoek een andere slager en gelukkig zijn er voldoende hele goede.
 
Lamsgehaktballetjes in cognacsaus
Tijdens de jaarvergadering van de VSS had Betty Stikkers heerlijke lamsgehaktballetjes meegenomen, lekker pittig en vol van smaak. Deze balletjes in cognacsaus kun je warm eten met rijst (doe dan 2x de hoeveelheid). En koud zijn ze ook erg lekker als tapas met stokbrood, gemengde salade, een borrel of glas wijn.  Veel mensen vroegen om het recept: bij deze dus!

Bereiding:
Vermeng het gehakt met het ei, knoflook, peterselie, zout en peper. In een apart schaaltje broodkruim weken in de rode wijn en toevoegen aan gehaktmengsel. Goed mengen. 30 eenhaps balletjes vormen.
De olie in een grote pan verhitten en de gehaktballetjes aan alle kanten bruin bakken. Ui toevoegen en glazig laten worden. Cognac verhitten en toevoegen (flamberen) Dan de tomatensaus en de bouillon toevoegen.
Deksel op de pan en het geheel 45 minuten zachtjes laten pruttelen.
 
Bij grote hoeveelheden:
Eerst de uien fruiten en flamberen. Daarna tomatensaus en lamsbouillon erbij.
De balletjes frituren in een grote pan olijfolie, als ze bruin zijn bij de saus doen. Dit herhalen tot alle balletjes gebakken zijn. Daarna de pan op een lage warmtebron zetten, bv een petroleumstel. Het vlees moet niet bakken maar smelten.
 
Eet smakelijk!

Kom eens in de stal van…..

Door: Judith Steginga

Voor het vijfde jaar is de groep Solognote liefhebbers bij elkaar gekomen op zondag 14 juni om de fokkers dag te vieren. Ieder jaar is het weer leuk een andere locatie te bezoeken om zo elkaars stal te bekijken; ditmaal waren we uitgenodigd door Marion Teeuwen en Willem Verstijnen bij: Solognotes van Mellifera.  Hun voormalige boswachterswoning van buitenplaats Oosterhout staat in een prachtige omgeving langs de Waal. Op het terrein bloeien diverse bloemen, grassen en kruiden want hun tweede passie is het houden van bijen. Diverse kasten staan aan de rand van de houtwal en er om heen zoemen de bijen. Ze beloven ons straks een kijkje erin…  In het midden van het perceel ligt hun stal verzonken. Bijna opgenomen in de natuur want het dak wordt begroeid met sedumplantjes. De stal staat in het middelpunt van vier weilandjes waarin de prachtige bruine Solognote schapen grazen. Een idyllisch tafereel. De lammeren zijn al bijna net zo groot als hun moeders, ze zijn geboren eind februari.

We worden ontvangen met koffie, thee en keuze uit twee vlaaien. Iedereen is weer blij elkaar te zien en ervaringen over het afgelopen lammer seizoen doen de ronde. Niet bij iedereen is het over rozen gegaan… sterfte en moeilijke bevallingen,  vroeggeboortes, een aantal ooien die niet bevallen zijn, een tweeling die beiden zwart zijn en zelfs een bont lam… maar ook allemaal blijdschap met hetgene wat er wel goed is gegaan. Want bij alle schapenhouders geldt nog altijd; blijf vooruit kijken, alleen dan houden we het jaren vol!
Marion heet ons welkom met een kort praatje over het ontstaan van de naam Mellifera (=honingbij); waarom ze voor bijen en schapen (beide kuddedieren) gekozen hebben. Dan geeft ze het woord aan Gerrie van Alst, onze rasvertegenwoordiger. Gerrie begint met een algemene update van de Solognote groep; populatie, fokkers, fokcirkel, lammerseizoen enz.. De rasbeschrijving krijgt grote aandacht. Vanuit Frankrijk hebben we de originele beschrijving gekregen en er blijken nogal verschillen te zitten in een aantal kenmerken, zoals bijvoorbeeld de staartlengte, onbewolde buik en wat is het nut van wenselijk of niet gewenst? 
Ook de prijsafspraken krijgen de nodige aandacht. Spreken we samen een vaste prijs af  of een van/tot prijs? Aan het eind van de vergadering draagt Gerrie, na vier jaar trouwe dienst, het stokje over aan Jacqueline Oosterbroek, zij zal de nieuwe rasvertegenwoordiger worden. De ‘wisselbeker’ is een miniatuur Solognote schaapje, gemaakt van stof, wol en hout. Gerrie en Inge van Alst kregen het vier jaar geleden van Anton Sauve, de rasvertegenwoordiger van toen en de man die 21 jaar geleden het ras naar Nederland heeft gehaald.
Een zeer smakelijke lunch wordt geserveerd, gemaakt door de vluchtelingenvrouwen Wereldkoks Plan B .  Zo was er een heerlijke linzensoep uit Congo, bladerdeeg hapjes, salade, quiches, couscous en stokbrood met tzatziki…  en water met limoen en munt; kom er maar es op!
Om de benen even te strekken, wandelen we via het bos naar een ander perceel weiland waarin de 3 imposante rammen van Marion en Willem staan. Het land van 1,9 ha wordt erbij gepacht.
Na de lunch geeft Bert Steginga een PowerPoint presentatie over bewust ontwormen; hij heeft met een aantal andere fokkers de cursus “Wormen bij schapen en geiten” door Gijsbert Six gevolgd via de VSS met zowel theorie als praktijk. Omdat het wel een heel belangrijk onderwerp is willen we op deze manier collega’s helpen eens anders te kijken naar hun schaap door niet zomaar klakkeloos te ontwormen omdat het zo hoort. Met meegebrachte mestmonsters gaat een groepje aan de slag om onder de microscoop te speuren naar wormeitjes zoals Strongylus type ei, Nematodirus Battus en Eimeria oocysten . De rest van het groepje gaat mee met Willem naar de bijen, om een uitleg te krijgen over het leven van deze dieren. In een observatiekast is het prachtig te zien. De koningin met een blauwe stip is mooi te herkennen! Voor degenen die willen krijgen ook een jas met hoed aan om veilig in de kast te kijken….
Het was een geslaagde fokkersdag!
Voor meer informatie over ons ras:  www.imkerijbloem.nl en www.doldestee.nl

 
WALLISER SCHWARZNASE DAG
 
Op zaterdag 9  mei 2015 hebben we weer een Walliser-dag gehouden. De vorige was al weer 3 jaar geleden. Het resultaat van de uitnodiging aan al onze 56 leden was dat we met 13 personen te gast waren bij Marjo Hommerson, in Ochten. Elf leden hadden zich afgemeld.
Henk Slaghuis was zo vriendelijk om aanwezig te zijn, en ’s morgens hebben we met hem de schapen en lammeren van Marjo bekeken. De raskenmerken werden door Henk uitvoerig toegelicht.
Tussen de middag had Marjo gezorgd voor lekkere soep met broodjes, die we genoeglijk aan een lange tafel met elkaar genuttigd hebben.
Hans Jacobs, helaas verhinderd, werd bedankt voor zijn jarenlange inzet voor ons ras.
Daarna hebben we vergaderd waarbij vele onderwerpen zijn besproken: over het voer, hoefproblemen, aftekening, beschikbare rammen, en nog veel meer.
Iedereen vond het een geslaagde en gezellige dag, en we hebben afgesproken dat we elk jaar bij elkaar komen op de zaterdag voorafgaand aan moederdag Vier aanwezigen stelden reeds hun locatie beschikbaar voor de bijeenkomst volgend jaar.
Marjo werd bedankt voor de gastvrijheid, en Henk voor zijn interessante bijdrage.
 
Annet Ockhuysen, rasvertegenwoordiger
In de stal van Marjo Hommerson werden onder leiding van keurmeester Henk Slaghuis op genoeglijke en instructieve wijze haar lammeren bekeken
Kort nieuws

Hieronder leest u diverse interessante korte artikelen welke reeds eerder gepubliceerd zijn in andere magazines, nieuwsbrieven en op internet. Tevens publiceren we hier korte belangrijke nieuwtjes vanuit onze vereniging. Heeft u een kort nieuwtje wat u wilt delen? Geef het door! Wij zorgen dat het in De Ruif verschijnt.

Veldproef StopMyasis

Stopmyasis is een milieuvriendelijk alternatief voor gebruik als preventiemiddel tegen myiasis bij schapen. Het is een olieachtige vloeistof met natuurlijke plantenextracten, waaronder Eucalyptus citriodora en Geraniol.

In andere landen zijn er al proeven in de praktijk uitgevoerd met bemoedigende resultaten. Om objectief de werking van Stopmyasis onder Nederlandse omstandigheden in de praktijk te meten wordt in 2015 een veldproef uitgevoerd. Schapenhouders met minimaal 20 dieren kunnen zich hiervoor aanmelden.

Er is een speciale website voor deze veldproef ingericht met meer informatie. Ga hiervoor naar: Myasis.schapenpedia.nl >>

Interessante FAQ-sheet over Chlamydia

Wat is Chlamydia abortus? Deze en nog meer vragen en antwoorden over Chlamydia heeft Pharmaceut MSD Animal Health overzichtelijk in kaart gebracht. Deze informatiesheet is hier in pdf te downloaden >>
Vrijwilligers gezocht voor 26, 27 en 28 juni as.!

Aankomend weekend is het zo ver... de 20ste Farm & Country Fair in Aalten. 
Al jaren lang is onze vereniging daar met een groot aantal  leden en rassen aanwezig om onze dieren te presenteren aan een groot publiek. Op deze wijze willen wij onze rassen promoten, om zo de afzet te bevorderen en leden voor onze vereniging te werven.
Wij zoeken nog vrijwilligers om ons te helpen in onze stand/winkel, hulp bij de op/afbouw of als promotor van een ras van onze showcollectie…..
 
Heeft u zin in een leuke dag uit, en kunt u ons een paar uur ondersteunen, meldt u zich dan nu nog aan!
Vele handen maken licht werk, wanneer iedereen een paar uurtjes helpt, blijft het voor iedereen leuk……, de rest van de dag/ avond kunt u dan (gratis) de prachtige Fair bezoeken!
 
Kijk op www.countryfair.nl >> voor een indruk van de leukste Fair van Nederland!
 
Wanneer u zich aanmeld, geef dan even aan welke dag/ dagdeel uw voorkeur heeft, dan proberen we een planning te maken. Stuur een mail naar 
karinwassink@vssschapen.nl >>
Nieuwsbrief De Ruif is er voor iedereen!

We hebben de laatste tijd enkele mailtjes met vragen ontvangen over deze digitale nieuwsbrief. Daarom even een korte update; De Ruif is er voor alle leden en oud-leden van de VSS, sponsoren en relaties in ons netwerk. Met De Ruif proberen wij op een luchtige wijze nieuws en weetjes over onze vereniging en de speciale schapenrassen te verspreiden. Heeft u zelf iets leuk voor De Ruif, geef het dan door via vssschapen@gmail.com.
Mocht u geen lid meer zijn van onze vereniging dan blijft u ook gewoon De Ruif ontvangen. Afmelden kan via de speciale link onderaan de nieuwsbrief. Let op, dit is alleen een afmelding voor deze digitale nieuwsbrief. Alle andere verenigingszaken gaan via het secretariaat van de VSS.
Schapendag Odiliapeel blij met komst VSS

Odiliapeel- Op zondag 12 juli wordt in het Brabantse Odiliapeel de 41e schapendag gehouden. Een initiatief dat ruim 40 jaar geleden begon te  Exloo in Drenthe. Stichting Ovilio heeft verheugd gereageerd dat de vereniging van Speciale Schapenrassen(VSS) zich komt presenteren in Odiliapeel met ruim 15 verschillende rassen.

De organisatie Ovilio heeft onder aanvoering van Michiel van Schaijk enkele jaren geleden weer echt ingezet op de hoofdattractie op de braderie en dat zijn en blijven de schapen. De onderkomens zijn veranderd en zijn de schapenkeuringen weer terug. Zo zijn er meer dan 200 schapen aanwezig van wel 25 verschillende schapenrassen. Dit jaar worden zelfs 3 rassen gekeurd, de Jacobsschapen, de Clun Forest en de Bleu du Maine. Het beste schaap wordt gekozen door de keurmeesters. Het mooiste schaap wordt aangewezen door het boerenbruidspaar.
Gratis toegang

Voor het eerst is de toegang gratis. “Daarmee willen we Schapendag nog toegankelijker maken voor jong en oud”, vertelt voorzitter John Timmers van Stichting Ovilio. Het belooft weer een gezellige Schapendag te worden met leuke verrassingen voor het hele gezin. De activiteiten vinden plaats op en rondom het dorpsplein, dat wordt omringd door vele terrassen, een gezellige braderie en leuke attracties voor alle leeftijden.

  
Meer informatie: www.odiliapeel.com. Of stuur uw vraag naar ovilio@odiliapeel.com 
 
Elk jaar voor het keuringsseizoen van start gaat organiseren we een voorjaarsbijeenkomst voor de inspecteurs . Het doel van deze bijeenkomst is, naast  een aantal standaard regelzaken en de neuzen allemaal dezelfde kant op, om ons elk jaar te verdiepen in een bepaalde problematiek of een bepaald ras. Elk jaar gaan we op bezoek bij een fokker van een ander ras.
Dit jaar waren we te gast bij Betty Stikkers en ging het over de Shetlandschapen. Betty had een mooie presentatie gemaakt over de historie van de Shetlandschapen, de verschillende types onder de dieren, de typerende vorm van de staart , en natuurlijk ook de verschillende kleuren en aftekeningen, iets wat bij dit ras natuurlijk een grote rol speelt.

Ook hebben we het uitgebreid gehad op de hoorn vorming en hoornstand van de dieren. Dit is soms een heikel punt en bij de lammeren is het vaak nog moeilijk te zien hoe deze zich gaan ontwikkelen. Gezondheid en symmetrie zijn belangrijk, dus voldoende tussenruimte (3 vingers tussen de hoornaanzet) en voldoende ruimte tussen de horens en de wangen. 
Wil je dus uitsluitend fokken met  mooie rammen en goede horens, gebruik dan oudere dieren die wél uitgegroeid zijn en waarvan een puntenbalk is opgemaakt!

Het opmaken van een puntenbalk geeft absoluut een beter inzicht in je fokmateriaal. Ook hier blijkt dat dieren de tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen, alle kampioenen van de afgelopen jaren waren minimaal 2 jaar of ouder!
De lammer-inspectie is een momentopname, en zoals het woord het al zegt, een inspectie….
Het lam wordt geïnspecteerd op erfelijke afwijkingen en op de eisen van de rasstandaard. Een héél mooi lam kan een +je krijgen,dit dier heeft de potentie om uit te groeien tot een mooi schaap, maar ook dat is altijd maar weer afwachten!
 
De rasstandaard is de leidraad voor de inspecteurs. We zijn al eerder tot de conclusie gekomen dat deze bij vele rassen herschreven moet worden. Termen als gewenst/ niet gewenst, voldoende,etc.., daar kan je als inspecteur niet veel mee. Het moet duidelijker zijn; een ja of nee.
Het is een item waar we dit jaar mee aan de slag gaan, in overleg met de rasvertegenwoordigers.
Ook willen we een soort standaard checklist ontwikkelen om de dieren systematischer te beoordelen. Dit is een hele uitdaging!
 
Kortom, het was een erg interessante dag, die duidelijkheid gaf en ook weer genoeg werk opleverde om ons verder te ontwikkelen!
Hulpherders

Door: Hetty van Riessen

Achter op het terrein van een groot thuinhuizen complex zijn wij 2 jaar geleden met onze 6 Walliser Schwarznase neergestreken in een prachtig stuk bos met veel grasland.
Samen met onze Walliser Schwarznase proberen we een educatie en recreatie toevoeging te zijn voor oa de mensen hier op het park (356 huisjes )
Behalve dat we schoolklassen ontvangen worden er ook kinderpartijtjes gehouden, geven we spinles en vilten we vachten en dit alles tussen onze Wallisers!

Dit voorjaar hebben we een 'feestje' rondom het scheren houden. Behalve dat er allemaal wolproducten aanwezig waren, was ook de locale kaasboer gekomen met schapenkaasjes, waren er cursisten aan het spinnen en had de plaatselijke chocolaterie gezorgd voor een traktatie voor alle hulpherdertjes. De kinderen van het park konden zich namelijk opgeven om hulpherder 2015 te worden!
De schapen werden dit jaar bij de ingang van het park geschoren, zodat ook mensen die wat slechter ter been zijn bij het scheren aanwezig konden zijn. Het is echter wel een stukje lopen vanaf  De Schaperie naar de hoofdingang dus zo ontstond het idee om de kinderen mee te laten helpen om de kudde te verplaatsen.
Hulpherder van De Schaperie, wat moet je kunnen en doen om dat te worden?
  • zelf een herderstok in het bos zoeken
  • goed  kunnen tellen
  • zorgvuldig  op de schapen kunnen letten
Om 11 uur verzamelden de hulpherders zich voor de voorbespreking; “We hebben allemaal een stok en waar is die eigenlijk voor? Hebben we goed geteld met hoeveel schapen we gaan vertrekken? We moeten onder weg goed op 3 schapen passen. Twee schapen hebben enorme jeuk op hun kont....zo erg dat het zelfs groen ziet van het schuren tegen de boom ( spots getekend met het dekblok) én 1 schaap was de hele week al wat verdrietig. Kortom een hele klus voor de 28 kinderen die zich opgegeven hadden!

Om de feestvreugde te verhogen had ik allemaal Zwitserse bellen op markplaats gekocht en ben ik een paar dagen van te voren al met de schapen gaan oefenen. En dat was maar goed ook! Je kan als Walliser dan wel van origine  uit Zwitserland komen....geklingelklangel van een bel aan je kop was toch wel even een rede om gek te doen.
Voor vertrek zingen we nog het lied van "schaapje schaapje heb je witte wol" onder begeleiding van de huisaccordeonist.....tellen we nog een keer de schapen en dan gaan de hekken open!

Het gaat fantastisch!! Het is een heuse optocht...met een hoop belgerinkel...want aangezien er meer bellen dan schapen waren, had ik de overige bij de kinderen om de nek gehangen! Onderweg houden we een keer halt voor een tussentijdse beoordeling en gaan we in een grote kring om de schapen staan; Hebben we nog dezelfde hoeveelheid schapen, hadden er schapen jeuk of was er soms nog een verdrietig ??? .....zo niet dan kunnen we weer verder!

Dan arriveren we met 6 schapen en 28 hulpherders en niet één verdrietig schaap op plaats van bestemming en kan het scheren beginnen, maar niet voordat alle kinderen een groot applaus gekregen hebben omdat zij allen geslaagd waren voor hun hulpherdersdiploma 2015!!!                
                                              
Wist u:
  • dat de website van de VSS maandelijks ruim 3000 bezoekers heeft?
  • dat u er dus veel meer kan uithalen… dan wat er in zit?
  • dat vraag & aanbod kan worden gebruikt om uw dieren te verkopen?
  • dat de site een evenementenkalender heeft….
  •  dat de site veel informatie geeft?
  • dat u de website mag gebruiken om uw fokkersdagen te melden?
  • dat er een link is gemaakt naar Facebook … speciaal voor VSS-leden
  • dat wij zitten te springen om uw nieuws?
Help dus… en stuur uw berichten naar: website@vssschapen.nl

De Ruif wordt uitgegeven onder verantwoordelijkheid van het VSS bestuur 
  
Voorzitter: Jan vd Zanden  
Selissen 2a | 5283 SB Boxtel | tel. 0411 61 66 36 | janvanderzanden@vssschapen.nl
 
Secretaresse: Karin Wassink
Hengeloseweg 4 | 7261 LV Ruurlo | tel. 0573 45 35 96|  karinwassink@vssschapen.nl
 
Penningmeester: Carel van Amersfoort
Ekris 63 | 3931 PV Woudenberg | tel. 0332 86 71 54 | carelvanamersfoort@vssschapen.nl
 
Foktechnische commissie:Harrie Roekevisch
Klokkendijk 4 |  7241 SP Lochem | tel. 06 204 14 454 | harrie@vssschapen.nl
  
Vertegenwoordiger rassenafdelingen en importbeleid: Bert Steginga
De Leiding 18 | 7738 PH Witharen | tel. 0523 677000 | bert@vssschapen.nl


Lay-out De Ruif en website www.vssschapen.nl: Hanneke Noij
Grotestraat 22 | 6617 AJ Bergharen | tel. 06-42309118 | vssschapen@gmail.com


Meer informatie over administratieve zaken?

Dan kunt u terecht bij onze administrateur:
Harry Hoving
Gageldijk 1 |  7241 RJ Lochem | tel.  0573 25 25 56 | Fax: 0573 25 25 76 | harryhoving@vssschapen.nl

Bezoek onze besloten Facebookpagina. Klik op de link hiernaast. Meld je aan via Facebook en wordt lid! Deel je nieuws, foto's en weetjes met onze vereniging!

SAVE THE DATE!