Copy
Piet's Buxus Advies Brief nr37-augustus-2015:
Buxusrups, snoei- en bemestingsadvies.
View this email in your browser
PLANTEN
Planten met goed doorgewortelde kluit kunnen direkt geplant worden. Ook als het paar dagen warm weer wordt. De doorgewortelde kluit wortelt snel vast in de bestaande grond.

Buxus struiken als wortelgoed of met kluit kunnen vanaf half september weer geplant worden als de temperatuur rond de 15 graden is. Wij hebben dan ook weer nieuwe partijen Piet's Heggetjes leverbaar.
Buxusmot - Buxusrups
In de omgeving Oud-Beijerland, Papendrecht, Gorinchem en in Noord-Limburg rond de grote rivieren is de Buxusmot / Buxusrups actief.

Kijk uw Buxus even goed na of u geen rupsen ziet.
Heeft u een beginnende schade dan zou ik de heg snoeien als u dat de laatste tijd nog gedaan heeft. Snoeiafval opruimen en afvoeren. Vervolgens alles goed inspuiten met  Pyrethrum, Spruzit of Karate. Dit zijn contact-middelen, het is de bedoeling dat u de rups goed raakt.
Is de rups al door u hele plant heengegaan dan kunt u de planten het beste inpakken en afvoeren om verdere verspreiding tegen te gaan.

Meer foto's en informatie uwbuxus.nl>>
Onze webshop is nog niet helemaal af maar er staat al veel info en duidelijke foto's op. Het Buxus sortiment wordt later toegevoegd.


Ook voor gewasbeschermingsmiddelen kunt u bij ons op de kwekerij en online bij uwbuxus.nl terecht. Ik adviseer bijvoorkeur voor u luxan-pyrethrum>>, Compo Karate>>  of Spruzit. Menig product is helaas al niet meer voorradig bij leveranciers, en tuincentra. Maar niets doen is geen optie! 
Dus wanneer bovenstaande u producten niet kunt verkrijgen kan u nog aan de slag met Compo Karate Spray>>  Ik heb een paar flessen hiervan als service in huis genomen.
Compo Karate>> geconcentreerde verpakking heb ik ook nog beschikbaar.

Als u het zelf niet wilt of kunt bestrijden dan adviseer ik om het door een goed hoveniersbedrijf te laten behandelen. Hoveniers met vragen kunnen mij ook bellen.
Bladvlekken - Schimmel
Schimmel (bladvlekken, bladval)

Hoge temperatuur samen met lange natte perioden en nieuw zacht blad kan schimmel gevaar opleveren.
Kijk uw hagen en planten even na of er geen bladvlekken in zitten of andere rare plekken.
Schimmelplek

Als u dit aantreft, kunt u beter de planten laten staan om verdere verspreiding te voorkomen en de planten 2x behandelen met Health mix. Zo snel mogelijk en dan na 2 weken nog een keer. Het aangetaste blad zal eraf vallen. Na enkele weken zal de plant weer herstellen als het wortelgestel goed is.

Als u vorig jaar schimmel in uw Buxus heeft gehad is het verstandig de planten deze maand 1x in te spuiten. Preventief kunt u ook Health-Mix gebruiken. Door uw planten te bespuiten met dit middel maakt u het blad harder waardoor de schimmel minder kans maakt om uw planten aan te tasten.

Het is namelijk lang niet altijd schimmel. Het kan ook het resultaat zijn van verkeerde toepassing van: onkruidbestrijdingmiddel of meststof. Maar ook planten die slecht groeien door te weinig of verkeerde voeding of schildluis

Bij twijfel kunt u foto's mailen of met wat takjes op de kwekerij langskomen.
 
ALGEMEEN ADVIES:
Eind augustus is het meestal warm en vochtig weer. Ik adviseer uw Buxus een keer in te spuiten met Health-Mix.>> 
SNOEIADVIES
De meeste Buxus hebben weer voldoende nieuw blad gemaakt. U kunt uw Buxus nu nog 1x snoeien. De Buxus maakt dan nog een keer nieuw blad en gaat zo mooi strak en beschermd de winter in.

De normale Buxus Sempervirens en Buxus micr. Faulkner (die met rond en glanzend blad) zou ik de komende weken nog een keer snoeien. Pas wel een beetje op met zonnig weer, probeer ze te snoeien als er een paar bewolkte dagen komen.

Snoei al het nieuw aangegroeide blad eraf. Niet tot in het oude hout dan krijg je kale plekken.

Heeft u een dwergsoort en heeft u deze de in de laatste 3 maanden gesnoeid dan zou ik deze niet meer snoeien.
Hier snoei ik een bol met een gebogen schaar, erg handig als u veel bollen heeft staan. De schaar is verkrijgbaar in 2 maten.
BEMESTINGS ADVIES
Staat u Buxus er prima groen bij en heeft u de laatste 2 maanden nog een keer bijgemest dan is dit voldoende.
Heeft uw Buxus last van wat voeding gebrek(gele randjes) of weinig nieuwe groei dan kunt u dat nu nog bijvoeden met gedroogde kippenmestkorrels. Dit is kalkrijk en werkt ongeveer 8 weken zodat de Buxus goed gevoed de winter in kan gaan.
Oude hagen zou ik nog extra bijmesten met extra magnesium, daar worden ze mooi dondergroen van.

Alle meststoffen zijn in de webshop te bestellen of op de kwekerij af te halen.
WATERGEVEN JA/NEE?
Buxus die al langere tijd op dezelfde plaats in de tuin staan hebben de laatste week voldoende regen water gehad. Buxus in potten hebben tijdens de warme dagen extra water nodig.
Het water kunt u het beste op de grond boven de wortels gieten. Maak de wortels niet lui, 2x per week veel water is beter dan elke dag een beetje.
Buxuskwekerij PIET SMITS BV | PIETBUXUS.NL
Galgweg 1 | 2391MV | Hazerswoude Dorp
T: +31(0) 6 23 64 19 46

Openingstijden op vrijdag 
10 tot 12 uur & 13 tot 17 uur

Openingstijden op zaterdag:
februari t/m maart - van 10 tot 12 uur
april t/m juni - van 10 tot 14 uur
juli t/m november - van 10 tot 12 uur

Buiten deze tijden op afspraak mogelijk
 
Facebook
Twitter
Website
Email
Forward
Share
Tweet
Share
+1
Read Later
Deze informatie is zorgvuldig opgesteld. Ten aanzien van schades voortkomend uit onze aanbevelingen en adviezen kunnen wij geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden. 
Copyright © 2015 PietBuxus.nl / Buxuskwekerij Piet Smits bv, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp