Copy

NYHEDSBREV                    

September 2015

Udviklingsplan 2015-2035

”Sammen skaber vi havnens fremtid”
Onsdag den 24/6 offentliggjorde Aabenraa Havn Udviklingsplan 2015-2035, som fortæller, hvordan vi både på kort og lang sigt ønsker at cementere vores position som en af de mest attraktive erhvervshavne i Danmark, samt hvordan det kan blive til virkelighed.

Der er sket meget i havnemiljøet gennem de sidste mange år og de danske havne er i rivende udvikling og det samme gælder for Aabenraa Havn. For de danske havne er geografisk beliggenhed en af de væsentligste betingelser for vækst og de dage, hvor det var nok at ligge tæt på en større provinsby er passé. Også de videre transportmuligheder, såsom let adgang til motorveje, gør en havns geografiske beliggenhed unik. Udviklingen af nicher og fokusområder er et kriterie for succes i fremtiden, og især investeringer i infrastrukturen vægter højt.
Derudover er et langsigtet strategisk fokus nødvendigt for at kunne tiltrække de investeringer, som er nødvendige for at udvikle havnene. Som kommerciel virksomhed og en del af samfundet er det vigtigt, at Aabenraa Havn tænker langsigtet, både i forhold til udviklingsinitiativer og investeringer, og en væsentlig del af afkastet er arbejdspladser, aktivitet og erhvervsudvikling. Vi har en forpligtelse både over for havnens økonomiske bæredygtighed og over for samfundet. De langsigtede investeringer bærer dog først frugt om måske 10 år og de vil kun være mulige, såfremt der er et stærkt samarbejde mellem Aabenraa Havn og Aabenraa Kommune.

Udviklingsplanen giver fakta om Aabenraa Havn, indsigt i planlagte projekter og den overordnede vision for en attraktiv fremtid med stigende antal arbejdspladser men der skal handles for at nå succesfuldt i mål som motor for væksten i det sydlige Jylland og det nordlige Tyskland i de kommende år.
Aabenraa Havn er i stand til selv at finansiere de investeringer der skal foretages de kommende år, for at fastholde de nuværende kunder samt tiltrække nye og herudover er udvikling af Aabenraa By også tænkt med ind i Udviklingsplan 2015-2035.

Udviklingsplan 2015-2035 ligger til fri afhentning på havnekontoret.

Aabenraa Havns nye lagerhal

Den 1. april 2015 overtog Aabenraa Havn den 3600 m2 store hal på Sønder Havnevej 1, som tidligere har været ejet af Bygma. Lokalt har hallen været kendt som Bygmahallen, men vil i fremtiden hedder Aabenraa Havns lagerhal.  
Købet skal ses som et led i Aabenraa Havns strategiplan og formålet med hallen er, at kunne tilbyde udlejning i kortere perioder, heriblandt til projektgods, som skal stå under tag.

Bygmahallen blev indtil medio 2014 brugt som lagerhal til især trykimprægneret træ, men efter Bygma har taget deres nye faciliteter i brug på Dronning Margrethes vej, så havde de ikke længere brug for hallen. 

Allerede nu, har Aabenraa Havn lejet noget af hallen ud til Shipping.dk. Herudover er der kommet flere henvendelser med interesse for de ekstra kvadratmeter overdækket lagerplads.
Aabenraa Havn er glade for, at kunne tilbyde flere af de nuværende samt potentielle nye kunder muligheden for, at have gods stående under lukkede forhold.

Aabenraa Open Air

Aabenraa Havn kan byde på andet end skibe, kraner og gods – lørdag den 22. august stod den nemlig i musikkens tegn, da Aabenraa Havn dannede ramme for Aabenraa Open Air.

Det var første gang, at så stor en koncert fandt sted på havnens arealer. Aabenraa Open Air var arrangeret af Hasse Eduard fra Gazzværket og havnen skulle ”blot” lægge areal til.
Da det endelig blev lørdag havde mellem 2500 og 3000 personer i alle aldre valgt, at bruge denne skønne solskinslørdag på, at synge med på sange fra både Jokeren, Ankerstjerne og Rasmus Seebach.  Fra klokken 17:00 og 5 timer frem var der fest og farver samt højt musik på Ro-Ro terminalens projektplads.

Et arrangement som dette er en atypisk aktivitet på Aabenraa Havn men bliver prioriteret højt, idet det er havnens mulighed for at give noget tilbage til byen. Aabenraa Havn vil hellere end gerne have, at byen bruger havnen til events og arrangementer, så der kan skabes aktivitet til borgerne samtidig med, at der stadig drives en forretning. At skulle kombinere de normale havneaktiviteter med afholdelse af en sådan koncert kan kun lykkes, fordi der har været stor samarbejdsvilje blandt havnens kunder. Også de synes det er vigtigt, at vi fortsat sikrer byens borgere, at de kan få noget ud af havnen så vi ikke altid ses som værende et lukket område.
Så i fælles samarbejde formåede vi, at mens den kæmpe scene blev bygget i den ene ende af Sønderjyllandskajen, så blev der lastet knap 1700 tons raps samt gjort klar til afskibning af flere forskellige komponenter fra Valmont SM i den anden ende af kajen.  
Alt i alt var Aabenraa Open Air et vellykket arrangement med god musik, glade mennesker og et super vejr!


 

DHL Stafetten Sønderjylland

Onsdag den 26. august blev der løbet ekstra langt og ekstra hurtigt i Aabenraa.
DHL Stafetten, verdens største stafetløb, løb for første gang af stablen i Sønderjylland og havde omdannet Ringriderpladsen i Aabenraa til en kæmpe kombineret festplads og løbebane. Inden startskuddet lød, havde 22 af havnens medarbejdere og kunder trukket i løbetøjet for at støtte op om dette nye arrangement. DHL Stafetten er, udover at være at være et stafetløb, også en kæmpe firma- og folkefest. Over 4000 løbere var ude på de 5 kilometer og Team Aabenraa Havn stillede op med 4 løbehold a 5 personer samt et gåhold. Løbeholdene skulle hver især løbe 5x5km og dette blev klaret på mellem 1 time og 55 minutter og 2 timer og 9 minutter. Gåholdet tilbagelagde de 5 kilometers vandring på cirka 60 minutter og fælles for alle hold, så var hyggen ligeså vigtig som selve løbet. I ”teltbyen” var der arrangeret borde/bænkesæt, hvor der kunne heppes på holdkammeraterne når de passerede. Da alle var færdige blev der hygget med lækkert mad og uddelt præmier og aftenen afsluttede med et flot fyrværkeri.
Udover at støtte op om de lokale arrangementer der kommer til byen, så ser Aabenraa Havn det også som en god måde at styrke sammenholdet på tværs af havnen, når vi deltager i et event som DHL Stafetten. Vi havde en virkelig god eftermiddag/aften og stiller selvfølgelig op igen næste år.

Kongelig Classic 1855

På Aabenraa Havn havde vi i den sidste weekend i august måned besøg af mange gamle og flotte træskibe. Et tilbagevendende arrangement, nemlig Kongelig Classic 1855, forvandlede Gammelhavn til en festplads og heldigt nok, så viste vejret sig fra sin flotteste side, som var prikken over i’et på et ellers vellykket arrangement.

Omkring 80 træskibe havde været i både Flensborg og Sønderborg, inden de i løbet af lørdag eftermiddag ankom til Aabenraa, og aktiviteter for både store og små var med til at trække mange mennesker ned på havnen. Udover at se de flotte træskibe, der lå side om side, så bød KC1855 også på marked, akrobater, modeshow, musik, kaproning og meget meget mere.
Regattaen Kongelig Classic fandt første gang sted i 1855 med Kong Frederik VII som protektor og som skænkede et drikkehorn af sølv til vinderen. Flensborg, Sønderborg og Aabenraa tog i 2012 ideen op igen for at markere de tre byers fælles maritime fortid, fremtid og fællesskab og det er nu blevet en årlig tradition sidst på sommeren.
Aabenraa Havn er glade for, at kunne være med til, at få et maritimt kulturevent som KC1855 op og stå og håber på, at vi i 2016 endnu engang kan lægge kajer og havnebassiner til, til formidling af søfartshistorien.

Regentparret besøger Aabenraa

Fredag den 4. september var der folkefest i Aabenraa – og festen startede på Aabenraa Havn i Gammelhavn. Klokken 10:00 lagde Kongeskibet Dannebrog nemlig til på kaj 5 i strålende solskinsvejr, med et vinkende Regentpar ombord. Aabenraa Havn var pudset og poleret, flere tusindende borgere var mødt op med flag og krone på, og modtagelseskomiteen og faneborg stod på én lang række ved den røde løber. Aabenraa Kommune havde inviteret til folkefest og bl.a. Aabenraa Havn lagde scene til dette arrangement.
Mens Regentparret var til officiel modtagelse på Aabenraa Rådhus, på karettur, besøg hos lokale virksomheder, frokost på Folkehjem med mere, så lå Kongeskibet Dannebrog stadig til kaj i Gammelhavn. Mange gæster kiggede forbi havnen og udnyttede muligheden for, at se det over 80-årige gamle, store flotte skib på nærmere hold. Dagens besøg sluttede med kirkekor og fakler, og hundredvis af borgere vinkede farvel til Regentparret. I silende regn sejlede Dannebrog stille og roligt ud af Gammelhavn og videre ud i Aabenraa Fjord med kurs mod Aarhus.   
Aabenraa Havn er stolte af, at have været med til at danne ramme om det, som vi betegner værende et vellykket besøg. Målt på antal besøgende på både Gammelhavn, men også over alt i resten af Aabenraa Kommune, den glade stemning blandt gæsterne der var mødt op for at få et glimt af Regentparret og ikke mindst betydningen af, endnu engang at få Aabenraa på landkortet, er uvurderlig. Planlægningen af besøget har krævet et organiseret samarbejde - med Aabenraa Kommune som primus motor - som har fundet sted på kryds og tværs af hele kommunen, så alle har kunne få mest muligt ud af besøget.
Vi håber, at Regentparret har haft en ligeså god oplevelse som hele Aabenraa Kommune har, og de er altid velkomne på Aabenraa Havn – hvad enten det er sommertogtvisit eller mellemstation inden besøg på Gråsten Slot.    

 

Transportminister, Hans Christian Schmidt besøger Aabenraa Havn

På Christiansborg kender man ikke nødvendigvis til Aabenraa Havn – og derfor er det yderst vigtigt, at vi gør politikkerne opmærksomme på, hvor vigtigt et transportknudepunkt Aabenraa Havn er, både lokalt, national og internationalt.
Transportminister, Hans Christian Schmidt, var mandag den 7.september på besøg hos Aabenraa Havn, hvor han blev orienteret om de forskellige aktiviteter på Aabenraa Havn, samt hvorledes et stort antal arbejdspladser i lokalområdet er afhængige af havnen og af at kunne komme til og fra havnen bedst muligt.
Derfor blev vigtigheden af gode adgangsforhold til Aabenraa Havn drøftet, og især forbedrede adgangsforhold for sværgodstransporter blev belyst.
Gode adgangsforhold er af største betydning for havnens kunder, og således kunne Oluf Lauridsen fra Valmont SM også bekræfte, at adgangsforhold til Aabenraa Havn er yderst afgørende for deres mulighed for at fastholde og udbygge deres position i markedet, hvor deres arbejdspladser er direkte afhængige af adgangsforhold til Aabenraa Havn samt transportkorridorer mellem havnene i Aabenraa og Esbjerg.
 
Aabenraa Havn har et opland i hele Sønderjylland samt det nordlige Tyskland, og derfor vil gode adgangsforhold også kunne medvirke til at udbygge det tyske marked, hvor virksomheder i Nordtyskland med fordel vil kunne anvende Aabenraa Havn, da der i de kommende mange år vil være store trafikale udfordringer i Nordtyskland, hvilket bl.a. især er gældende for Rader Hochbrücke.

 

Fuld damp på Aabenraa Havn: 1 million tons gods over kaj

Aabenraa Havn rundede fredag den 11. september 2015 1 million tons gods over kaj i år, hvilket var på omtrent samme tid som i 2014.

Stema Shipping fik i år æren af, at være den af Aabenraa Havns kunder, der rundede 1 million tons gods over kaj i 2015. Dette sker kun 1 dag senere end i 2014.
Det var Stema Shippings eget skib, Beltnes, som lagde til ved Sønderjyllandskajen sent torsdag aften med 30.000 tons skærver ombord fra stenbruddet i Jelsa, Norge. Skærverne, som er stabilgrus, skal bl.a. bruges til tilkørselsveje til vindmølleparker og kantbeskyttelse til kommunale veje. Efter at skærverne er blevet losset fredag den 11. september, så vil Aabenraa Havns 2 mobilkraner laste skibet med 30.0000 tons sand der herefter sejles til Northfleet, England og skal bl.a. bruges til beton i Londons byggebranche. Betonstøbesandet kommer fra den lokale grusgrav i Røllum, nær Aabenraa.

 

Stema Shipping kan med deres set-up, fra stenbrud til skib til terminal, forsyne Europa og fra egne salgskontorer i bl.a. Danmark, Tyskland, England og Baltikum omsættes årligt cirka 12-13 millioner tons skærver. Stema Shipping kører dagligt op til 3.000 tons skærver ud fra Aabenraa Havn, hvilket skaber et naturligt flow og gør Stema Shipping til én af havnens største kunder.

 

Fremgang af gods der kommer over kaj på Aabenraa Havn, fordeler sig jævnt ud på de fleste varegrupper, herunder især sand og grus, skærver, kalk, cement og olie.

Såfremt den positive udvikling fortsætter, er der håb om, at omsætningen fra 2014 på 1.542.000 tons vil blive overgået.

 

Vi er meget stolte, idet den stigende omsætning vidner om, at Aabenraa Havn fortsat er et vigtigt regionalt transportknudepunkt og som fastholder sin rolle, som en vigtig lokal aktør i forhold til at sikre og fastholde arbejdspladser i lokalområdet.


(På billedet ses: Maritim chef på Aabenraa Havn, Paul B. Lauridsen, Kaptajn på M/V BELTNES, Danilo Canteros samt Stema Shippings direktør med ansvar for de danske aktiviteter, Rolf Bonnichsen) 

Virksomhedspræsentation:
Viking Bioenergi


I de gamle værftsbygninger for enden af Nyhavn er er der travlt, ikke med at bygge skibe men med opsækning af træpiller og skærver.
Viking Bioenergi beskæftiger sig med salg af biobrændsel og siden oktober 2012 har Viking Bioenergi haft samlet kontor og produktion på Aabenraa Havn.
Direktør, Peter Skala Mortensen, har I over 10 år beskæftiget sig med salg af biobrændsel. Han startede med at sælge brændeovne men i 2007 blev den del skåret fra, så han udelukkende kunne koncentrere sig om salg af biobrændsel. Fra 2007 – 2011 agerede han det mellemled, der solgte skibslaster med biobrændsel videre til kunder, som så stod for opsækning og videresalg til forbrugermarkedet. I 2011 blev Viking Bioenergi oprettet med henblik på at komme ind på markedet for opsækning og videresalg til forbrugermarkedet. Hermed fik Viking Bioenergi en bid af kagen på et blomstrende biobrændselsmarked.
Ideen med et opsækningsanlæg var selv at kunne håndtere de træpiller og -flis der blev sejlet ind, opsække dem og så køre dem ud til butikkerne. Markedet for biobrændsel ændrede sig på kort tid og udbuddet oversteg efterspørgslen. Hermed var det en knap så rentabel forretning at få sejlet træpillerne til Aabenraa Havn. I januar 2013 opstod muligheden for at overtage opsækning af skærver og idet markedet for bl.a. træpiller var nedafgående og Viking Bioenergis anlæg også kunne bruges til skærver, så greb de chancen og 4 uger efter kontrakten var underskrevet, var anlægget konverteret til opsækning af skærver. Viking Bioenergi har ikke fortrudt omlægningen til skærver og er glade for, at de fik chancen for at byde ind på opgaven så den ikke røg til en anden landsdel men forblev lokal.
Ud over biobrændsel, så har Viking Bioenergi cirka 10 forskellige produkter som de opsækker, bl.a. sand, stenmel, granit med mere, som de sælger til forskellige byggemarkeder i primært Danmark. Viking Bioenergi har et samarbejde med et andet lokal firma, E. Krag, som leverer de materialer der sækkes op. 95% af skærverne bliver sejlet ind og de resterende 5% kommer fra grusgrave. Viking Bioenergi forarbejder cirka 20.000 tons skærver pr. år hvor de fx i fyringssæson 2013-2014 fik cirka 5000 tons træpiller ind over kaj. Produktionsanlægget er fuldautomatisk og er bygget til, at det kan indstilles til at pakke flere forskellige produkter. Produkterne bliver, via påslaget, hældt i poser af 25 kilo og køres på transportbånd hen på en palle. Når pallen er fuld pakkes den ind i folie og er klar til afhentning.
Produktionen er fuldautomatisk og lageret er bygget op så chaufførerne selv kan få pallerne lastet. Det betyder, at bemandingen i på både kontor og i produktionen er minimal.  Peter Mortensen sidder som direktør og er ansvarlig for salgsoptimering, koordinering samt problemløser i produktionen. Herudover er der også en kontordame ansat som kommer 1 gang i ugen. Ude på lageret sørger den ansvarlige, Palle, for at maskineriet kører og pallerne kan afhentes af chaufførerne. I højsæsonen kommer der dagligt 4-6 lastbiler og afleverer skærver fra E. Krag samt 4-6 lastbiler og henter varer som køres ud til kunderne. Sæsonen starter i marts måned og kører gerne til og med september. Resten af året bygger vi vores lager op til den efterfølgende sæson. Sækkene består af 25 kilo skærver hvilket er et forholdsvis nyt produkt på hylderne i de danske byggemarkeder og det ses på salget, at disse håndterbare poser vinder mere og mere frem. De er flytbare, kan være i bagagerummet og er generelt nemmere at bruge som havemenneske. Viking Bioenergi har netop udvidet lagerpladsen med 1000 ekstra m2 hvilket giver plads til opbevaring af cirka 2500 paller ekstra.
Inden oktober 2012 havde Viking Bioenergi kontor på Storetorv i Aabenraa og lager samt produktionen lå i Fredericia og Køge. Det fungerede ikke optimalt idet de manglede en føling med, hvad de havde på lager. 

Da Aabenraa Fjernvarme testkørte deres bioanlæg, var det Viking Bioenergi der stod for leveringen af de 3-4 skibslaster af træflis, der blev brugt. Efter en succesfuld testkørsel arbejder Viking Bioenergi fortsat på et fremtidigt samarbejde med Aabenraa Fjernvarme om levering af biobrændsel. Forventningen til fremtiden er, at biobrændselsmarkedet bliver bedre og dermed mere rentabelt at få skibe der giver gods over kaj.
I dag udgør salg af træpiller cirka 20% af Viking Bioenergis forretning. Ikke alt biobrændsel kommer forbi produktionen på Aabenraa Havn. Det skal være rentabelt at få godset over kaj, jo mindre kunderne er, jo langsommere er omsætningshastigheden og så går det for langsom i forhold til, at det kan flyttes væk fra kajen. I sådanne situationen er det mere optimalt at få varerne kørt med lastbil direkte fra Nordtyskland til kunden. Biobrændslet må ikke køres alt for langt idet profitten så forsvinder. Når varerne kommer med skib, så kommer det typisk fra Estland.
Viking Bioenergi ønsker for fremtiden er, at fortsætte som de har gjort de sidste par år. Der kigges på hvordan de kan vækste og ekspandere. Blandt andet arbejder de på hvad deres opsækningsanlæg ellers kan bruges til idet de ser et stort potentiale i det samarbejde de allerede har med diverse byggemarkeder. Der findes mange produkter i sække hos byggemarkederne og her er Viking Bioenergi en aktør der gerne vil bidrage med flere opsækningsløsninger. Og så håber de selvfølgelig på, at øget omsætningen på markedet for biobrændsel så de atter kan få skibe til Aabenraa Havn.

 

Havnedirektør,
Henrik Thykjær:


Jeg er meget tilfreds med de tre netop afviklede arrangementer på Aabenraa Havn. Det har givet Aabenraa Havn en enestående mulighed for at vise havnen frem til borgerne, og derved lade dem komme helt tæt på, om end det ikke just har været de normale havneaktiviteter, som de har kunne opleve.
Som Havnedirektør er det for mig vigtigt, at jeg, udover at sikre vores kunder de mest optimale betingelser for deres fortsatte udvikling, også sikrer at den nærvedliggende by og alle kommunens borgere får mulighed for, at få en andel af Aabenraa Havn. Det er bl.a. noget af det, der åbnes op for, når der afholdes koncert, afvikles regatta eller når Regentparret besøger Aabenraa.
Heldigvis er der blandt alle virksomheder på havnen også en meget stor forståelse for, at give noget tilbage til byen og borgerne. Virksomhederne har et klart ønske om, at havnen til visse lejligheder SKAL åbne op, også selvom virksomhederne i forbindelse med selve afholdelsen af et arrangement skal være indstillet på enten en begrænset aktivitet eller måske helt at måtte stoppe visse aktiviteter i en periode.
Jeg er derfor både glad og stolt, når jeg kort efter et arrangement møder nogle af virksomhedsejerne, der roser arrangementet, og som glæder sig over at være med til at skabe lidt glæde i byen.

 

Bestyrelsesformand,
Erwin Andresen:

 

Det er som formand for Aabenraa Havns bestyrelse en stor glæde at se, hvorledes Aabenraa Havn ved flere lejligheder i august og september måned har dannet ramme om store og flotte arrangementer, der har tiltrukket mange borgere ned til havnens kajer.

Aabenraa Havn har som et overordnet mål, at havnen skal være medvirkende til at skabe og fastholde arbejdspladser i lokalområdet. Desuden har havnen også en målsætning om, at den skal skabe velfærd i lokalområdet.
Jeg mener, at begge ovenstående målsætninger er blevet opfyldt til fulde i forbindelse med de afholdte arrangementer, som gerne skulle gøre Aabenraa Kommune endnu mere attraktiv for borgerne at bo i og det dermed sikre virksomhederne adgang til den nødvendige arbejdsplads.

Det er derfor vigtigt, at vi fortsat har fokus på, hvordan byen og havnen kan udvikles sammen, således at byens udvikling kan ske samtidig med, at havnens virksomhederne sikres de nødvendige rammer til deres udvikling. Kun på den måde kan Aabenraa Havn forblive et vigtigt lokalt, nationalt og internationalt  transportknudepunkt til gavn for hele Aabenraa Kommune.


 

This is a Text Block. Use this to provide text...
Copyright © 2014, Aabenraa Havn, All rights reserved.


        


unsubscribe from this list    update subscription preferences 


Aabenraa Havn - Mellemvej 25 - DK-6200 Aabenraa
Telefon: +45 74 62 25 14 - port@aabenraaport.dk

 
                  www.aabenraaport.dk