Copy
Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk hem in uw browser.
Wro digitaal, nieuws over Ruimtelijkeplannen.nl, RO Standaarden en meer in één overzicht

Via deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de digitale aspecten van de Wro. Geonovum attendeert u via deze service op (aanstaande) wijzigingen in de RO Standaarden, gemaakte werkafspraken en de ontwikkelingen rondom de standaard voor digitale welstandsnota’s (IMWE). Het Kadaster verzorgt via deze service het laatste nieuws over Ruimtelijkeplannen.nl.

In deze editie:


Mededeling ministerie over digitale welstandsnota's en Ruimtelijkeplannen.nl
Op verzoek van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit heeft het ministerie van IenM samen met het ministerie van BZK de mogelijkheid onderzocht of de digitale welstandsnota's kunnen worden gepubliceerd via Ruimtelijkeplannen.nl. De combinatie van een gering aantal deelnemende gemeenten, een langere dan gedachte voorbereidingstijd en de nu te maken bouw- en beheerkosten in relatie tot de in voorbereiding zijnde Omgevingswet, heeft het ministerie van IenM doen besluiten niet te investeren in het implementeren van de digitale welstandsnota's in Ruimtelijkeplannen.nl.
Tussen de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en het ministerie van IenM is nog wel overleg gaande of er alternatieven zijn om de huidige centrale voorziening van de Federatie voort te zetten tot aan het moment dat het digitale stelsel Omgevingswet voorziet in de digitale ondersteuning van welstandsnota's. Zodra hierover meer bekend is wordt u hierover nader geinformeerd.



Koppeling Ruimtelijkeplannen.nl en Staatscourant
Per 1 juli 2015 dienen decentrale overheden verplicht publicaties aan te leveren via de Staatscourant Invoerapplicatie of via de Gemeenschappelijke Voorziening Officiële Publicaties: GVOP. Voor de bekendmakingen van ruimtelijke plannen wordt hier ook gebruik van gemaakt. Bij het goed invullen van de metagegevens van de bekendmaking wordt bij publicatie automatisch de koppeling gelegd tussen Staatscourant en Ruimtelijkeplannen.nl. Dit geldt ook wanneer de publicatie eerder plaatsvindt dan het aanbieden van het ruimtelijk plan op de Landelijke Voorziening.  Er zijn een aantal aandachtspunten in dit werkproces.

  • Bij een bekendmaking wordt gerefereerd naar maximaal 1 ruimtelijk plan. In de metagegevens wordt het planidentificatienummer (NL.IMRO…) ingevoerd conform  de RO Standaarden 2012.
  • Bij een kennisgeving van een voornemen om een structuurvisie of een bestemmingsplan op te stellen conform art. 1.3.1 van het Bro wordt in GVOP niet het type ’plannen | ruimtelijk’ gekozen maar het type ‘plannen | overig’. Er wordt dan niet gevraagd naar een IMRO nummer.

Conform artikel 1.2.1 van het Bro moeten die ruimtelijke plannen, visies en besluiten met behulp van de RO Standaarden 2012 digitaal beschikbaar, vindbaar en raadpleegbaar worden gemaakt. In het geval dat u een plan publiceert volgens een oude standaard (bijvoorbeeld Plancontour en PDF), dient u in de GVOP tevens voor het type ‘plannen | overig’ te kiezen.
Voor meer informatie, raadpleeg de website van het Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP).


Het 50.000e plan is gepubliceerd!
Op 4 augustus jl. is het 50.000e plan op Ruimtelijkeplannen.nl gepubliceerd. Het beheerteam Ruimtelijkeplannen.nl van het Kadaster en Geonovum schenkt aandacht aan deze mijlpaal. De bronhouder die het 50.000e plan beschikbaar heeft gesteld wordt uitgenodigd om een kijkje achter de schermen te nemen. Meer hierover in een volgende editie van deze nieuwsbrief.


Uitkomsten gebruikersenquête Ruimtelijkeplannen.nl
Dit voorjaar is voor de vierde keer de gebruikersenquête Ruimtelijkeplannnen.nl uitgevoerd. We waren benieuwd of de vorige jaar nieuw ingevoerde kaartviewer een positief resultaat heeft op de gebruiksvriendelijkheid van de website. De enquête was gelijk aan de eerder gehouden enquêtes, waardoor een goede vergelijking van de resultaten mogelijk was.
De belangrijkste conclusie die uit de analyse van de resultaten naar voren komt, is een stijgende lijn in tevredenheid. De stijgende  tevredenheid betreft zowel de gebruiksvriendelijkheid, het gebruik van de zoekfunctie, het gebruik van de kaartviewer én de performance (snelheid van reageren) van de voorziening. Wat ons is opgevallen is dat de particuliere gebruikers achterblijven in tevredenheid ten opzichte van het bedrijfsleven en de overheid.  Deels is dit te verklaren uit het feit dat overheid en bedrijfsleven meer frequent gebruik maken van de site dan particulieren. Toch neemt het beheerteam de achterblijvende tevredenheid van particulieren uit de enquête mee als aandachtspunt en als potentieel verbeterpunt.  


Harvesten Pilotomgeving uitgeschakeld
In de nieuwsbrief van juli hebben we aangekondigd om op de pilotomgeving het harvesten uit te schakelen bij bronhouders waar geen manifestlocaties zijn ingevuld. Inmiddels is dit gebeurd.
Wilt u weer gebruik maken van de pilotomgeving? Vul dan de manifestlocatie in, schakel het automatisch harvesten weer in en vergeet niet om een emailadres in te vullen.
Maakt u actief gebruik van de pilotomgeving? Dan hebben we geen actie ondernomen.
De pilotomgeving vindt u via pilot.ruimtelijkeplannen.nl. Het beheerteam Ruimtelijkeplannen.nl raadt het gebruik van deze omgeving aan. Via deze omgeving kunt u nieuwe plannen toetsen of ze geschikt zijn voor publicatie op de productieomgeving. Wilt u hier meer informatie over? Neem dan contact op met de helpdesk van Ruimtelijkeplannen.nl.


Wist u dat …
… relaties tussen ruimtelijke plannen belangrijk zijn?
Een gedeeltelijke herziening, een uitwerkings- of een wijzigingsplan worden gemaakt op basis van een eerder vastgesteld bestemmingsplan. Hierbij is het van belang dat een relatie wordt gelegd met het bestemmingsplan waarop de herziening, uitwerking dan wel wijziging betrekking heeft. In de RO Standaarden noemen we zo’n relatie een ‘verwijzing naar een extern plan’ en geven we ‘rol van de relatie met dat externe plan’ aan.
Bij het raadplegen van ruimtelijke plannen in een interactieve raadpleegomgeving is het weergeven van de relaties tussen de ruimtelijke plannen van toegevoegde waarde: zo kan de raadpleger de samenhang tussen de verschillende ruimtelijke plannen op een locatie en de status van dat plan inzien.

In hoofdstuk 4 van de Praktijkrichtlijn Bestemmingsplannen (PRBP2012) wordt omschreven hoe om te gaan met de verwijzing naar extern plan. Zowel de definitie als de vorm van de relatie wordt hier uitgelegd.


Gevonden voorwerpen
Naast de berichten in deze nieuwsbrief stellen we u ook graag op de hoogte van berichten die een relatie hebben met digitale aspecten in de ruimtelijke ordening en de Omgevingswet.



Agenda
30 september | Geo Gebruikers Festival
1 oktober | Dag van de Omgevingswet van VVM
15 oktober | Provero bijeenkomst Digitalisering en geo-informatie
12 november | Provero bijeenkomst digitale aspecten Omgevingswet
 

 

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor hebt ingeschreven op de website geonovum.nl of www.ruimtelijkeplannen.nl

Schrijf <<Emailadres>> uit van deze lijst| Stuur deze nieuwsbrief door

Vragen? Neem contact op met
Helpdesk RO Standaarden
Helpdesk Ruimtelijkeplannen.nl