Copy
Kunt u deze email niet goed lezen, bekijk dan de webversie.











 


Nr. 239 | 24 september 2015

Agenda

 
  • 30 september: ouderavond en voorlichting decaan leerjaar 3
  • 7 oktober: schoolfotograaf leerjaar 1 en 4
  • 15 oktober: terugkomdag oud leerjaar 4
  • 19 - 23 oktober: herfstvakantie
  • 4 november: dankdag voor gewas en arbeid
  • 5 november: studiebeurs Zwolle


BOVENBOUW-NIEUWS

 


Op dit moment zijn de diverse vakgroepen bezig met het analyseren van de examenresultaten van het afgelopen cursusjaar.  We analyseren het slaginspercentage, het gemiddelde cijfer Centraal Examen en vooral het verschil tussen het Schoolexamen(SE) en het Centraal Examen(CE).  Hoe kleiner het verschil tussen deze 2 cijfers, hoe beter het voor onze school is. ( minder dan 0,5 punt is voldoende). Ook wordt een 4-jaren-trend bestudeerd van alle kernvakken. Uit deze analyses komen verbeterpunten voor het huidige examenjaar. De analyses worden ook besproken in het vaksectieoverleg  wat gevoerd wordt met onze directuer-bestuurder Dhr. Frankema.

17 september jl. was de ouderavond van leerjaar 4.  De mentoren hebben voorlichting gegeven over een groot aantal zaken betreffende het komende eindexamen. Een plezierig verlopen avond, waarop veel ouders aanwezig waren. Als u nog vragen hebt, neem dan even contact op met de mentor van uw zoon of dochter of met mij.

Woensdag 30 september is de ouderavond van leerjaar 3. De decaan zal voorlichting geven en de mentoren zullen spreken over  welke veranderingen in de bovenbouw voor de leerlingen van belang zijn.  Wat is een PTA, welke cijfers tellen al voor het eindexamen, hoe kiezen we straks een sector, wat gaan we doen aan Loopbaan Oriëntatie, zo maar een greep uit de vele onderwerpen die besproken zullen worden. Wij vinden het fijn als u deze avond bezoekt.

Maandag 21 september is  schoolexamenperiode 1 ( voor leerjaar 3) en periode 4 ( voor leerjaar4 ) gestart. Inmiddels hebben de leerlingen de data waarop diverse toetsen uit het programma van toetsing en afsluiting zullen worden afgenomen gekregen, zodat ze op tijd met de voorbereiding daarvan kunnen beginnen. De schema’s zullen ook op de website geplaatst worden, zodat u een oogje in het zeil kunt houden en uw kind kunt stimuleren zich maximaal voor te bereiden. Voor deze toetsen geldt het examenreglement. Dat betekent dat als leerlingen  onwettig afwezig zijn er een cijfer 1.0 gegeven moet worden. Daarna moet de leerling zijn herkansing gebruiken om de 1.0 weer op te halen. Daarom aan u een dringend verzoek: is uw kind op de dag van een PTA ziek, meldt hem/haar dan af voor  08.00 uur .

Niet leuk, maar een aantal ouders hebben inmiddels een brief ontvangen met de mededeling dat hun kind onwettig afwezig is geweest.  Is een leerling te vaak onwettig afwezig, dan volgt een melding bij de leerplichtambtenaar die daarna actie onderneemt.  Als school en ouders hebben we samen de inspanningsverplichting ervoor te zorgen dat leerlingen geen lessen verzuimen. Aanvragen voor verlof graag een aantal dagen van te voren en niet op de dag zelf of achteraf.

In week 41 gaan de leerlingen van leerjaar 3 afdeling Dienstverlening & Producten op stage. We hopen op een nuttige tijd, waarin ze zich een beeld kunnen vormen van de beroepenwereld. In week 42 gaan de leerlingen uit leerjaar 4, afdeling verzorging en nautisch, op stage.

Op 15 oktober houden we onze ‘Terug-kom-dag ’voor de 4-de klassers van afgelopen jaar.  Even bijpraten over hoe het nu met hen gaat. Of ze de goede vervolgopleiding hebben gekozen, altijd een plezierige bijeenkomst met een grote opkomst.

Ten slotte: hebt u vragen- of opmerkingen, neem dan even contact op met de mentor van uw zoon of dochter of met mij.

Vriendelijke groeten,

-dhr. J.E.F. Nagel,
Teamleider bovenbouw.
 

 


ONDERBOUW-NIEUWS

 


Inhoud van de mentorlessen
Tijdens de mentorlessen wordt aandacht besteed aan sociale- en studievaardigheden. In leerjaar een hebben de lessen o.a. in het teken gestaan van het maken van de Citotoetsen en het leren werken met de ICT in school en Magister. De maand oktober zal in het teken staan van het leren plannen van huiswerk. Hoe krijg je overzicht in wat je moet maken en leren. En hoe combineer je dit met andere verplichtingen zoals trainen en catechisatie? In leerjaar twee is aandacht besteed aan omgangsvormen en respect voor elkaar. Hoe ga je met elkaar om en wat zijn jouw grenzen. Positie bepalen in de klas is een normaal verschijnsel in deze tijd van het jaar, soms hebben klassen wel wat ondersteuning daarbij nodig. In leerjaar een zal het project schrijfvaardigheid gehouden worden in de maand oktober. Naast aandacht voor netjes schrijven zal aandacht besteed worden aan het formuleren van antwoordzinnen en creatief schrijven. Uit het screeningsdictee blijkt, dat aandacht voor net schrijven voor een aantal leerlingen geen kwaad kan.

Ouderavond leerjaar een
Op 8 september is de ouderavond voor leerjaar een gehouden. Deze goedbezochte avond stond in teken van informatie over de begeleiding van de leerlingen in leerjaar een. De overstap gaat in heel veel gevallen goed, toch blijkt het voortgezet anders te werken dan het primair onderwijs. Aandacht voor de verschillen is daarbij nodig. Ondersteuning vanuit thuis is daarbij een vereiste. Het inpakken van de schooltas, het plannen en maken van huiswerk vragen hulp van ouders. In het eerste leerjaar wordt aangeraden met een papieren agenda te werken, hierdoor leert een leerling overzicht te krijgen over het huiswerk en vooruitkijken. Ook hierbij geldt dat aandacht vanuit thuis noodzakelijk kan zijn. Het hulpmiddel Magister is een mooi instrument als ondersteuning, maar het bijhouden van huiswerk is in alle gevallen een verantwoordelijkheid van de leerling.

Verder was er deze avond een kennismaking met de mentoren. Voor sommige ouders een eerste kennismaking met het Berechja College, voor anderen een weerzien met bekende en minder bekende docenten. We mogen terugzien op een geslaagde avond. Er zijn ouders geweest die deze avond jammer genoeg niet konden bezoeken. De PowerPointpresentatie die deze avond gehouden werd, is terug te vinden op de downloadpagina van de website.

Vriendelijke groeten,

-dhr. J. Schaak,
Teamleider onderbouw

 
 


GEBRUIK VAN SOCIALE MEDIA

 

 
De overstap naar het Voortgezet Onderwijs gaat meestal gepaard met de aanschaf van een smartphone. Het gebruik van sociale media als Facebook, Instagram en apps als WhatsApp en Snapchat zijn daarna haast een logisch gevolg. Het kunnen omgaan daarmee kan lastig zijn voor leerlingen. Doordat op een redelijk anonieme manier berichten verstuurd kunnen worden, kan dit opmerkingen uitlokken, die beter niet gemaakt kunnen worden. Dit kan leiden tot ruzies die in een groepsapp een vervolg krijgen doordat anderen zich ermee bemoeien. Soms krijgt zo’n conflict een vervolg op school. Wij besteden aandacht aan het omgaan met sociale media, over de mogelijkheden en gevaren die hiermee vergezeld gaan. Wij kunnen niet en gaan dat ook niet doen, alle berichten controleren en conflicten oplossen. Wij vragen u als ouders het gesprek aan te gaan met uw kind over het gebruik van sociale media. Geadviseerd wordt mee te kijken met uw kind en de smartphone regelmatig te controleren.
Op onze website leest u meer over hoe wij over smartphonegebruik denken.

 
 


Decaan


Op het moment ben ik, samen met de decanen van andere scholen, druk bezig om voorbereidingen te treffen voor de Beroepen en Opleidingen Markt (afgekort BOM). Deze zal plaatsvinden op dinsdagavond 17 november. Als uw zoon of dochter in klas vier zit, krijgt u deze week een informatiebrief via de mail. De Leerlingen krijgen deze brief en een keuzeformulier mee. Vraag hiernaar en bespreek samen welke voorlichtingen u samen met uw zoon/dochter gaat bezoeken. De leerlingen krijgen op deze avond voorlichting over een aantal opleidingen en krijgen op basis van die voorlichting een beter beeld van een bepaald beroep of opleiding.

Op donderdagmiddag 05 november gaan we met alle leerlingen uit klas 4 naar de onderwijsbeurs in de IJsselhallen in Zwolle. Ook weer een gelegenheid om informatie in te winnen over verschillende opleidingen en beroepen. Meer informatie vindt u ook in bovengenoemde brief.

In de komende tijd zullen de open dagen weer van start gaan die voor de leerlingen van klas vier en hun ouders interessant kunnen zijn. Ik zal proberen om zoveel mogelijk informatie hierover in Magister te zetten, zodat de leerlingen zelf kunnen bepalen of ze daar heen gaan of niet. Investeer in de toekomst van uw zoon/dochter en bezoek samen open dagen in de regio.

Niet alleen in klas vier moeten leerlingen nadenken over een vervolgstudie en over een eventueel beroep, ook in klas drie en twee moeten er dit jaar al keuzes gemaakt worden. Een sectorkeuze en een vakkenpakket kiezen. Het is goed om ook in die leerjaren met uw kind in gesprek te gaan over hun toekomst; wat vinden ze leuk, wat heeft hun interesse, enz. Op school zijn we hier regelmatig mee bezig, maar het is ook goed als er thuis ook aandacht aan wordt gegeven.

Wanneer u vragen hebt aangaande het decanaat of vragen over vervolgopleidingen,
mag u mij altijd bellen!


Met vriendelijke groet,

Mevr. M. Visser-Kramer, decaan


 


Zorg & Welzijn



Derde leerjaar
Onze leerlingen zijn bezig met de afronding van het (LWP) project beroepenoriëntatie. In dit project hebben onze leerlingen geoefend met het geven van een presentatie en het maken van een mindmap. Tijdens dit project zijn er twee gastlessen gegeven. De leerlingen hebben onder andere les gehad van een doktersassistent. Tijdens deze gastles mochten de leerlingen door middel van rollenspel een vingerprik doen om het glucosegehalte in het bloed te meten. Leerlingen mochten ook nog een urinetest doen. Daarnaast heeft onze oud leerling Jan Maarten Zwaan een voorlichting gegeven over de opleiding SAW en het werken met cliënten met een beperking. De gastlessen waren erg leerzaam! Volgende week gaan we starten met het project kinderen. De leerlingen leren in dit project onder andere hoe ze een draaiboek moeten maken voor een gezellige sinterklaasmiddag voor kinderen uit groep drie van de Frits Bodeschool.

Vierde leerjaar
In het vierde leerjaar zijn de leerlingen aan het oefenen met EHBO. Ze oefenen bijvoorbeeld de greep van Heimlich en een vingerverband aanleggen. De leerlingen ontwerpen een EHBO boekje en de vaardigheden worden getoetst. Daarnaast maken zij een filmpje waarin ze de geoefende technieken mogen laten zien. Onze leerlingen zijn heel creatief in het bedenken van een situatie waarin de EHBO technieken van pas komen. Tijdens de theorie verdiepen wij ons in alle gezondheidsproblemen. De leerlingen krijgen over dit hoofdstuk het eerste PTA van dit schooljaar. In het kader van de gezondheidsproblemen heeft personeel van de FRS een indrukwekkende gastles gegeven.

Dicky, Jannagreet en Gerda uit klas 4A schrijven het volgende:
Vandaag is bij ons in de klas de FRS geweest, met als doel ons meer informatie te geven over de FRS. De voorlichters hadden twee koffers bij zich. De rode koffer was voor het bloed en de blauwe koffer voor de beademing. Ze hebben ons alles verteld over het werk, wat ze wel en niet mogen doen. Ze mogen bijvoorbeeld geen infuus aanleggen en wel reanimeren. Ze hebben bij onze klasgenoot de bloeddruk opgemeten en een hartfilmpje gemaakt. Het was gelukkig allemaal in orde. We mochten ook nog in de ambulance kijken, daar werd nog veel over verteld. Het was erg leerzaam en wij willen de medewerkers van de FRS bedanken!

Binnenkort in week 42 gaan de vierdejaars leerlingen voor de laatste keer op stage. Het doel van de stage is om praktijkervaring op te doen in een professionele omgeving. Tijdens de stageperiode worden diverse opdrachten die te maken hebben met het werkveld uitgevoerd. Wij wensen onze leerlingen vanaf deze plaats een succesvolle en leerzame stageperiode toe.

Wilt u erop toezien dat de boeken en mappen meegaan naar school. Nog niet alle leerlingen zijn in het bezit van een USB-stick. Een USB is belangrijk voor het opslaan van documenten waaraan gewerkt gaat worden in de les maar ook thuis. Nu zijn leerlingen vaak afhankelijk van andere leerlingen die wel een USB bij zich hebben.

Bent u in bezit van stiften, scharen, potloden, knipmateriaal en gebruikt u dit niet (meer). Wij kunnen het goed gebruiken tijdens onze lessen. Wilt u het meegeven? Hartelijk dank alvast!

Met vriendelijke groet,

-Vakgroep verzorging


 


Sportnieuws
 

Buitenperiode
De gymlessen worden nog steeds buiten op het veld gegeven. In principe duurt de buitenperiode tot aan de herfstvakantie, zolang het weer het toelaat. Het wordt de komende weken waarschijnlijk wel wat kouder dus de leerlingen mogen ook een extra trainingsjasje of trainingsbroek aan doen tijdens de les. De sportschoenen zijn ook erg belangrijk. Wilt u er zorg voor dragen dat uw kind goede sportschoenen aan heeft tijdens de gymles?
 
Gymkleding
In de afgelopen weken zijn er al een aantal leerlingen hun gymkleding kwijtgeraakt of hebben het in de kleedkamer laten liggen. Als de kleding gemerkt is, is het een stuk makkelijker om de gymkleding weer op te sporen. Daarom een oproep om de gymkleding op de labels te merken met initialen van de voor- en achternaam en de geboortedatum. Als je dit met een watervaste stift/pen doet blijft het er voor lange tijd in staan. NIET op de gymkleding zelf schrijven a.u.b.
Ook is het handig om een reserve shirt in de kast te hebben liggen. Vooral in de klassen waar ze drie keer per week gym hebben. Als het Berechja shirt in de was zit, kunnen ze hun reserveshirt meenemen. Zorg er alstublieft voor dat dit ongeveer dezelfde kleur heeft als hun Berechja shirt! In klas 1 is dat blauw en in de andere leerjaren is dat wit.
 
LO2
Onze sportklassen in zowel klas 3 als in klas 4 hebben een aantal extra uren gym. Hierin doen ze net even wat andere onderdelen dan tijdens de reguliere gymlessen. Klas 3 heeft de oriëntatieloop net afgesloten en het volgende onderdeel wat ze buiten nog gaan doen, is de sportoriëntatie mountainbike. Klas 4 heeft het softbal net afgesloten en is bezig met boogschieten. Het is heerlijk werken met gemotiveerde leerlingen die het allemaal leuk vinden om met sport bezig te zijn en zich daar wat meer in te verdiepen!
 
Buitenschoolse activiteiten
Vrijdag 11 september hebben 15 leerlingen meegedaan met de Junior Challenge in Almere. Dit is een triatlon voor scholen. Onder leiding van mevrouw Rustenburg en een aantal ouders hebben deze leerlingen een geweldige prestatie neergezet. Ze moesten namelijk 350 meter zwemmen, 18 km fietsen en 4,5 km. hardlopen. Het was een fantastische dag en volgend jaar doen we zeker weer mee!


Met sportieve groet,

-docenten LO(2)

 


Dienstverlening & Producten
 

Deze week beginnen de eerste PTA-toetsen. Er moet vanaf nu “gescoord” worden door leerlingen. De doorlopende cijferlijn binnen D&P maakt dat die spanning van een toets maken iets minder hoog is. Alle resultaten binnen het vak tellen samengesteld mee voor 1 PTA cijfer per periode. Daarnaast moeten leerlingen hun opdrachten natuurlijk op tijd inleveren. Nagenoeg alle opdrachten worden digitaal ingeleverd. Magister biedt de mogelijkheid een persoonlijk portfolio op te bouwen. Binnen dit portfolio worden bestanden, gemaakte opdrachten, geüpload. De docent kan op deze manier het werk binnen magister bekijken en beoordelen.
U als ouder kan op deze manier vrij eenvoudig het werk van uw zoon of dochter inzien.
 
In klas 3 werken we momenteel aan de module “Sportschool”. Het voeren van een goed zakelijk telefoongesprek leren ze in deze module.
De eerste telefoongesprekken voor een cijfer zijn afgenomen door mevrouw Regterschot. Een van de vele mogelijkheden om onderwijsassistenten in te zetten bij verschillende lessen binnen D&P. De theorie wordt aangeleerd in de gewone lessen. Er wordt met elkaar droog geoefend. Vervolgens nodigt mevrouw Regterschot leerlingen uit om het geleerde in een “echt” gesprek in de praktijk te brengen.  
 
De leerlingen van leerjaar 4 “werken” als stagiair in een hotel waar ze allerhande opdrachten moeten uitvoeren. Het archiveren van facturen op naam of op nummer of het testen van de kwaliteit van het water. Het maken van een nieuwe menukaart en het koken niet te vergeten. Vraagt u eens aan uw zoon of dochter wat ze op een willekeurige dag hebben gedaan.
 
Op het moment van schrijven sta ik op het punt te vertrekken naar een regiobijeenkomst elders in het land. De sectoren verdwijnen en daarvoor in de plaats komen profielen. D&P is een profiel dat deel uitmaakt van 10 andere profielen, waaronder Zorg & Welzijn en Maritiem & Techniek. We zijn nog op zoek naar de juiste afstelling van de profielen die we binnen het Berechja College willen gaan aanbieden. Het bezoeken van dergelijke bijeenkomsten maakt dat ons college goed voorbereid de nieuwe profielen kiest. Wilt u meer weten over het vernieuwde VMBO surf dan naar:
www.vernieuwingvmbo.nl


- team D&P

 

Berechja op Twitter


Met het oog op zichtbaar zijn en transparantie is het Berechja College actief op de sociale media. De sociale media zijn voor ons een extra mogelijkheid om in contact te komen en te blijven met ouders/verzorgers. Op Twitter worden gebeurtenissen aangekondigd, maar ook zijn leuke foto’s van lessituaties te zien.
Twitter: @Berechja_op_urk

 
Tweet
Copyright © 2015 Berechja College, All rights reserved.
afmelden    update contactgegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp