Copy

Rettigheder og pligter vedr. vintervedligeholdelse

Så nærmer tiden sig, hvor vi igen skal trækkes med vintervejr og deraf følgende fortrædeligheder af forskellig art. I kan her læse om de rettigheder og de pligter, I skal være opmærksomme på, når der sker skader på jeres veje, grundarealer m.v.

Ifølge dansk rets almindelige erstatningsregler er man kun erstatningsansvarlig for en skade, der skyldes fejl eller forsømmelse. Man skal med andre ord have gjort noget forkert eller undladt at have handlet korrekt i forhold til den arbejdsopgave, man skal forvalte.
 

Grundejerforpligtelsen

Det skærpede grundejeransvar følger af, at man som grundejer har en almindelig handlepligt til at vedligeholde og sikre den faste ejendom på en sådan måde, at almenheden ikke påføres skade som følge af ejendommens tilstand.

I har pligt til:
  • At glatførebekæmpe jeres grund; herunder adgangsveje, stier, pladser og trapper.
  • At holde jer orienteret om vejret via fx DMI.
  • At planlægge jeres vintervedligeholdelse; gerne med en logbog, så man kan se hvem, der gør hvad i hvilke situationer og på hvilket tidspunkt.
  • At holde øje med snemængder fra tage og andre udhæng og om nødvendigt foretage behørig afspærring og advare beboere (og andre) om risikoen for snefald. (I må ikke afspærre på offentlig vej uden politiets tilladelse.)
Med andre ord: Jeres medarbejdere skal holde sig orienteret om vintervejret og påbegynde snerydning og glatførebekæmpelse på jeres grunde snarest muligt efter snefalds ophør. Som tommelfingerregel skal der være sneryddet og glatførebekæmpet i tidsrummet mellem kl. 07:00 og 22:00 (søndage ml. 08:00 – 22:00).
Da mange institutioner og SFOer dog allerede åbner kl. 06:00/06:30, forventes det for kommunernes vedkommende, at der er påbegyndt rydning og glatførebekæmpelse inden åbningstid.
 

Hvad er praktisk muligt?

Det er i vid udstrækning et spørgsmål om, hvad der er praktisk muligt, og det danske vintervejr varierer jo en del, så vi nogle år har deciderede snevintre, mens vi andre år sammenlagt måske har 2-3 ugers sne- og frostvejr. I snevintre siger det sig selv, at det ikke er muligt at sørge for komplet vejfarbarhed døgnet rundt på alle adgangsveje.
 
I har ret til:
  • At prioritere jeres sne- og glatførebekæmpelse således at forstå, at hvis I har et område, som er stærkt trafikeret af fodgængere, cyklister mv., så skal dette område selvfølgelig ryddes først set i forhold til snerydning på et sted, hvor der ikke er ”fri adgang.”   Retspraksis på området tager i store træk dette med i overvejelserne, når der dømmes i sager om glatføreskader, og der gælder heller ikke her en strengere ansvarsvurdering end for andre.

Skader og forsikring 

I bør altid anmelde alle krav om erstatning til jeres forsikringsselskab, hvis I har tegnet en erhvervs- og produktansvarsforsikring.

Forsikringsselskabet vil foretage vurdering af den konkrete sag og afgøre, om I kan pålægges et erstatningsansvar for den skete skade.
Hvis I kan pålægges et erstatningsansvar, vil forsikringsselskabet udbetale erstatning til skadelidte/skadelidtes kaskoforsikring.

I tilfælde hvor det vurderes, at I ikke kan pålægges et erstatningsansvar for den skete skade, vil forsikringsselskabet friholde jer for ansvar overfor skadelidte og redegøre for, hvorfor de på jeres vegne ikke skal betale erstatning for skaden.

Vil du vide mere?

Lars Jespersen
Segmentchef for kommuner og regioner  Vest
Tel.    2042 2181
Mail   lje@contea.dk
Jette Gottlieb
Segmentchef for kommuner og regioner - Øst
Tel.    2042 3992
Mail    jgo@contea.dk
Copyright © 2017 NORTH – Your risk guide, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp