Copy
Möt Karin Eriksson och Nicklas Henriksson i september Nyhetsbrev

I denna månads nyhetsbrev intervjuar vi Karin Eriksson, nytillträdd VD för XL Bygg och Nicklas Henriksson, VD på ITF Svensk IT Funktion. 

SEPTEMBER 2017

"Jag har förändrat mitt ledarskap mycket genom åren och har lärt mig av mina misstag"

   
Karin Eriksson har en lång bakgrund som ledare inom försäljning och marknadsföring. Ett flertal år inom ICA har nu bytts till att vara VD på XL Bygg.

Berätta lite kort om din bakgrund och hur du hamnade i den roll du nu nyligen fått
Jag har arbetat med försäljning och marknadsfrågor hela mitt yrkesverksamma liv. Senaste nio åren har jag varit inom ICA Sverige där jag har haft olika roller, bland annat som Försäljningschef för affärsområdet ICA Maxi. Senaste åren som Affärschef för ICA Kvantums 126 butiker i Sverige med en omsättning på ca 26 miljarder.
 
Vad var det som fick dig att tacka ja till VD rollen på XL Bygg?
Det som lockade mig var kombinationen av att få fortsätta arbeta i ett entreprenörsstyrt företag men i en ny bransch.  XL-bygg har samma affärsmodell som ICA med fria företagare i samverkan. Men också att få fortsätta verka inom handeln, med alla de utmaningar som fysisk handel står inför. Den transformation som pågår just nu är den största som skett sedan självbetjäning infördes i butikerna i mitten av förra seklet.
 
Vad ser du framför dig som din viktigaste ledarskapsfråga framåt?
Att ta vara på den kraft som finns hos fria företagare och kombinera den med att samverka tydligare på områden som kan göra vår verksamhet smartare, effektivare och kundvänligare.
 
Hur skulle du beskriva ditt ledarskap och vad som är signifikant för dig?
Öppet, delegerande och engagerande. Jag tror på att transparens och delaktighet skapar engagemang.
 
 Vad ser du att du kan göra för branschen som sådan?
Jag kan framförallt föra in perspektivet på butik från dagligvaruhandeln, där det finns mycket kunskap kring säljplanering, sortimentsarbete mm. Jag har fått många frågor kring hur jag som den första kvinnliga VD:n i byggmaterialhandeln kommer att verka för jämställdhet. Det är en mycket viktig fråga men jag förväntar mig att den är lika viktig för mina konkurrenter; oavsett kön på den som leder företaget.
 
Vilken har varit din hittills största utmaning som ledare och vad har du lärt dig av den?
Jag har förändrat mitt ledarskap mycket genom åren och har lärt mig av mina misstag. Jag fick stort chefsansvar tidigt i livet och jag skäms ibland över vilken dålig ledare jag var då. Som ledare vill man vara snabb att agera, men den största läxa jag lärt mig genom åren är att som ny låta det gå lite tid och lyssna på många i företaget; både medarbetare, kunder och leverantörer innan man fattar avgörande beslut. Sanningen är inte alltid den man får en bild av i början. Man brukar prata om att använda de 90 dagarna. Jag är mitt uppe i den processen just nu.
 
Varifrån hämtar du energi och inspiration?
Från min familj, mina vänner, men också genom att träna, träna, träna. Det får mig att hålla energinivån i gång på ett positivt sätt.
 
Hur inspirerar du andra?
Förhoppningsvis av att vara en bra förebild och leva som jag lär.
 
Vilka är dina mest framträdande värderingar och hur visar de sig i vardagen?
Flera studier visar att dåligt ledarskap orsakar fler hälsoproblem än t.ex rökning. Min viktigaste värdering är att vara en bra ledare som ser till att människor mår bra och kan växa. I det ryms att visa respekt, skapa delaktighet och vara öppen med information.
 
Vad är du mest stolt över i ditt ledarskap?
Det jag nämner ovan. Och att jag lyckats skapa ekonomiskt värde för de organisationer jag varit i, genom ökad försäljning och bättre lönsamhet.
 
Vad har du kvar att utveckla i ledarrollen?
Att jobba med personers individuella utveckling på lång sikt är något som jag fått svagare betyg på flera gånger i personalundersökningar. Jag är av den uppfattningen att man som medarbetare har stort ansvar för sin egen karriärutveckling. Jag tror fortsatt på det, men jag behöver hitta bättre nycklar för att coacha medarbetare i den riktningen.
 
Har du någon person som betytt mest för ditt lärande som ledare och vad var det särskilt du tog lärdom av?
Jag vill börja med att säga att jag lärt mig mest av de dåliga ledare jag sett genom åren. Det har gett mig en tydlig bild av hur man inte ska agera. Jag kommer ofta tillbaka till dessa i mitt minne och trycktestar mig själv: jag är väl inte såhär? Men jag har självklart många positiva förebilder; framförallt chefer jag haft genom åren. Lennart Käll när han var koncernchef på Ticket Travel Group för att han lärde mig tydlighet och att vara konsekvent när det gäller att jobba med strategiska frågor. Han var också expert på att prioritera. Jag minns många ledningsgruppsmöten när vi förde fram bra intiativ och idéer och Lennart svarade; om vi ska göra detta, vad ska vi ta bort istället? Ann Carlsson när hon var chef för Affärsområden på ICA Sverige, för hennes sätt att engagera en hel organisation med sitt sätt att leda.
 
Många talar om självledarskap, vad innebär det för dig?
Jag antar att det handlar om att jobba på sin egen utveckling, det är alltid en utmaning. Senaste året har jag varit mentor och det har varit utvecklande för mig själv på ett sätt som jag inte räknat med.
 
Vilka egenskaper uppskattar du mest hos din omgivning?
Ärlighet, en positiv livssyn och inställning till företagets prioriteringar och respekt för fattade beslut.
 
Om du fick välja en helt ny bana, vad skulle det i så fall vara?
Någon form av lantbruk, det är mina bonde-gener som gör sig påminda ibland. Men än så länge räcker det på hobby-basis.
 
Om du fick starta ett företag från grunden, vad skulle det ha för inriktning?
Jag har många affärsidéer i huvudet. Saker som skulle underlätta människors vardag. Men det kommer inte längre än till tankestadiet.
 
Vad önskar du att man ska komma ihåg från just ditt ledarskap den dagen du väljer att kanske trappa ner?
Hon gav mig en tro på mig själv och vad jag kan åstadkomma.

"Det är den samlade kraften från varje enskild person som ger bäst effekt när man som ett lag samarbetar mot samma målbild" 


Nicklas Henriksson är VD på ITF Svensk IT Funktion.

Berätta lite kort om din bakgrund och hur VD rollen på ITF blev verklighet
ITF Svensk IT Funktion är ett bolag med ca 90 anställda som levererar tjänster och funktionslösningar inom IT infrastruktur. Vi startade bolaget 1999 och min första roll var sälj- och marknadschef. Jag har min bakgrund inom teknikområdet men hade jobbat med försäljning och marknadsföring under större delen av 90-talet så det området var jag bekväm i men utmaningen blev ledarskapet. Att bli ledare över ett antal personer som man känt i många år och även varit kollega till har alltid sina utmaningar men det kommunicerade målet var att vi skulle ha en platt organisation med tydligt ägandeskap hos varje individ så det gick ändå bra. 2009 fick jag frågan om jag kunde ta över rollen som VD. Vi såg vid denna tidpunkt att branschen var på väg in i ett stort skifte där just vår expertis, kunnande och leveransmodell skulle få en viktigare roll och vi behövde göra ett antal förändringar för att på bästa sätt utnyttja den tid som skulle komma. Att i detta läge ta över som VD var inget jag tänkt på eller strävat efter så det var inget enkelt beslut. Min bakgrund där jag både kan teknik, sälj och marknad gjorde att jag kunde bolagets alla avdelningar och dotterbolag samt att jag var väl insatt i vår kommande strategi, vilketgjorde att jag ändå till slut svarade ja. Den stora utmaningen blev att gå från rådgivare och medarbetare till den dåvarande VD:n till att nu ta helhetsansvaret för att genomföra den kommande strategin.  
 
Hur skulle du beskriva ditt ledarskap?
Jag har nu suttit som VD i snart 10 år och har förändrat min ledarstil över tid i och med influenser från utbildningar och kurser men framförallt i och med samarbetet med PerformancePotential.
Förståelsen för att vi som individer är olika och drivs av olika saker har fått mig att jobba mycket mer med ett individuellt ledarskap men jag har alltid haft en syn på att det är den samlade kraften från varje enskild person som ger bäst effekt när man samarbetar som ett lag mot samma målbild. Annars försöker jag vara en god förebild som är lyhörd och kommunikativ samt ser till att personalen trivs och har kul på jobbet. I vår mycket föränderliga bransch har det också varit mycket viktigt med att ha ett visionärt ledarskap och att vara nyfiken på allt som händer i vår omvärld och vilka möjligheter det skapar.
 
Vad har varit viktigt för dig när det gäller just ditt eget ledarskap?
Att vara tillgänglig och hjälpsam. I ett bolag som har satt full fart framåt mot nya mål dyker det hela tiden upp utmaningar som behöver hanteras. Att inse att man som chef lika ofta är en resurs som chef.
 
Varifrån hämtar du inspiration?
Främst från mina oerhört nyfikna och kunniga kollegor men även bekanta samt olika kurser och seminarier. Brukar även lyssna på en hel del Podcasts samt läser tidningen chef med stort intresse där jag även abonnerar på några tjänster som inspirerar mig.
 
Hur inspirerar du andra?
Genom att dagligen bry mig om och vara engagerad i vad de gör och i dagliga samtal, stora som små, komma med idéer och prata om våra mål och erbjudanden. Förändring tar tid och som ledare måste man hela tiden prata och inspirera sina kollegor om vart vi är på väg och varför.
 
Vad är det viktigaste att göra som ledare i ett bolag som ITF?
Inspirera dagligen vår väg framåt. Se till att alla kommunicerar och är tydliga med varandra då det är mycket nya processer och rutiner som hela tiden uppdateras och förbättras. Följ upp så att alla förstår vad de skall göra som enskild individ och som kollega i TEAM ITF. 
 
Vilka ledaregenskaper tror du behövs för att skapa växande och entreprenörsinriktade verksamheter?
Förståelsen för det positiva i mångfald och kunskap om digitalisering samt vilka hot och möjligheter det är.
 
Vilka 3 råd skulle du gett dig själv i början av din karriär som chef som du hade haft nytta av idag?

  • Sätt en rutin redan från början att sätta av privat tid i min kalender för reflektion
  • ”öva på” att välja bort/sluta med saker som vi inte längre skall göra
  • Bygg en liten ledningsgrupp med rätt individer och egenskaper som kompletterar dig
 
Vad är de mest utmanade med ditt chefskap idag?
Att hålla fast vid vårt mål samtidigt som jag måste parera, korrigera och utnyttja den enormt snabba förändringen som sker i och med digitaliseringen av i stort sett allt.
 
Har du någon förebild som du använt dig av genom åren och vad har du lärt av den personen?
Ha,ha kanske låter lite köpt men Marika Skärvik hos er har varit ett stort stöd i stort som smått. Hon har fått mig att inse såväl mina styrkor som svagheter och hur jag bör agera utifrån det.
 
Vilken har varit din mest utmanande ledarskapsfråga och hur har du tacklat den?
Det måste nog vara när vi skulle införliva våra dotterbolag in i modern. Många olika viljor och personliga incitament skulle hanteras. Jag skapade ett team på tre personer med olika roller och egenskaper som jobbade igenom denna process.
 
Vad lärde du dig av den?
Återigen att varje individ måste många gånger hanteras med situationsanpassat ledarskap.
 
Vad är viktigt för dig att stå för, värderingsmässigt som ledare?
Att vi måste vara mycket lyhörda för våra kunder och deras utmaningar. Vi finns enbart till som bolag för att våra kunder uppskattar oss och vill köpa våra tjänster och funktionslösningar samt att vår framgång som bolag består i varje individs enskilda insatts.
 
Vilka 5 råd skulle du ge en person som just är på väg in i sin ledarroll?
  • Skapa dig en bra insikt i dina kollegors styrkor och svagheter men framförallt personliga drivkrafter och egenskaper.
  • Om du är ny i rollen se till att ta hjälp. Gärna extern coach för det kan bli ensamt som chef ibland.
  • Bygg ditt nätverk med externa individer som har samma roll.
  • Bygg ditt team eller ledningsgrupp med individer som kompletterar dig men även kan utmana dig.
  • Håll koll på digitaliseringen och hur den kan förändra ditt bolags omvärld.


Om du tvingades byta bana, vad skulle du göra då?
Svår fråga men som jag ändå ställt mig själv många gånger. Som ung ville jag alltid bli stridspilot när jag blev stor och jag går fortfarande och funderar på vad jag vill bli när jag blir stor . . .
 
Att lämna IT branschen känns ändå helt främmande för det är ju där allt händer men jag är nog mer mogen idag att prova något nytt än för några år sedan. Den kunskap jag har fått under mina år som ledare på ITF och dialogen med alla våra kunder jag är involverad i gör mig mer förberedd på andra typer av jobb i andra branscher då de flesta affärsmodellerna involverar IT i mycket stor grad.
 
Vad vill du att man ska minnas av dig som ledare?
Att jag såg varje individ för den dom var och att jag inspirerade dem i sitt arbete, tror jag nog.

 



Vill du bli ytterligare inspirerad kring hur du kan utveckla ditt ledarskap och få din organisation att både prestera och trivas bättre genom att nyttja sin fulla potential? Ta kontakt med daniel.brodecki@performancepotential.se redan idag.

 

EVENT & KOmmande aktiviteter

  • Se vår film från Almedalen och vårt välbesökta seminarium med Christina Forsberg, Generaldirektör CSN, Maria Ros Jernberg, vice Generalsekreterare STF och Daniel Kruger, HR Direktör Poolia, samt intervju med Azita Shariati, VD för Sodexo Norden. Ladda ner filmen här.
  • Den 19 september har vi vårt frukostseminarium för inbjudna på temat HR Innovation.
  • Aktuella events och händelser finns alltid på vår hemsida  under INSPIRATION eller via LinkedIn och facebook.

Nyheter

  • Nya samarbeten inför hösten med kunder inom Byggsektorn, Servicesektorn, Säkerhetsbranschen och Bank, samt vi fortsätter i nya uppdrag med våra befintliga kunder.
  • Lyssna till våra kunders berättelser här eller på vår hemsida, om hur de når konkret affärsnytta genom samarbete med oss.
  • Vill ni vet a mer om hur våra kunder använder vår metod, kontakta gärna daniel.brodecki@performancepotential.se
LÄSTIPS
  • Vår Facebook-sida. Aktuell trendspaning och inspiration inom kompetensförsörjning.
  • Följ oss också på LinkedIn.
  • Följ vår VD's blogg Tankar om ledarskap, Läs mer här.
  • PerformancePotential på Twitter.
Vi önskar alla en fortsatt skön sensommar!

Kontakta oss

phone.png08 - 411 26 00 mail.pnginfo@performancepotential.se fb.pngBesök vår Facebook-sida twitter.pngFölj oss på Twitter

Vi levererar Potential Management för den professionella världen. Via vår Preferensanalys™, matchar vi VerksamhetensDNA™ med individers ArbetsrelateratDNA™ för att skapa tydliga förutsättningar för hur en organisation och person kan bli mer framgångsrika och produktiva tillsammans. Vårt verktyg ökar kundnytta, prestation och produktivitet, och används i kretsloppet för Affären, Medarbetarna och Kompetenspusslet. Vi säkerställer att din organisation nyttjar sin potential till fullo.

I oktober månads nyhetsbrev intervjuar vi Malin Frenning, Landstingsdirektör SLL och Sven Uthorn, VD B3IT Management.

Vill du veta mer om den moderna formen av Potential Management och hur vår Preferensanalys™ genomförs genom, VerksamhetensDNA™ och ArbetsrelateratDNA™, är du välkommen att kontakta daniel.brodecki@performancepotential.se