Copy

Konsortiechefen har ordet

Innan semestern produktionssattes Högskolan i Gävle och Mälardalens högskola vilket innebär att sju lärosäten använder nya Ladok. Även studiestarten för hösten passerat och allt fungerar väl för dessa lärosäten, vilket är otroligt roligt.

Vi har en spännande höst framför oss med tio produktionssättningar - Röda korsets högskola och Högskolan i Borås ligger närmast i vecka 38.

Självklart kommer vi att fortsätta med utbildningar, något du kan läsa mer om lite längre ner i brevet. Hösten innebär dessutom att Ladok3-projketet närmar sig slutet.


Efter semestern har vi också lanserat en FAQ-sida på ladok.se där du får svar på vanliga frågor gällande nya Ladok. Sidan kommer att uppdateras kontinuerligt:  www.ladok.se/faq-vanliga-fragor-och-svar.

Sist men inte minst närmar sig NUAK. Jag hoppas vi ses där. Byt gärna några ord med mig om det är något du funderar över!

//Mauritz Danielsson, Konsortiechef

Ladok3-projektet

 
Ladok3-projektet som företeelse och projekt går in på upploppet. Utvecklingen startade tidigt 2012 och nu fem och ett halvt år senare siktar projektet på att färdigställa ett system som möjliggör att Lunds universitet kan gå över i det nya Ladok under mars 2018.

För Ladok som system och för högskolesektorn är det här början på en resa med ett modernt systemstöd för studieadministration, men för projektet som sådant är resan snart över.

Den stora skillnaden efter själva projektgenomförandet blir styrningen. I dagsläget styrs utvecklingen via en styrgrupp och en totalbudget. Framåt kommer medel att tilldelas på årsbasis där ambitionsnivån för vidareutveckling fastställs av Ladokstämman. I övrigt förväntas övergången bli både smärtfri och sömlös.

Just nu har vi alltså fokus på kravbilden för Lunds universitet. Arbetet fortgår enligt plan med veckovisa avstämningar och vår bedömning är att vi kommer att gå i mål på tid och budget med ett tillräckligt bra systemstöd för sektorns initiala behov.

//Johan Sjödin, projektledare Ladok3-projektet

Produktionssättning


Under hösten 2017 rullar vi ut nya Ladok till tio lärosäten och vi är nu igång med tester tillsammans med fem av dessa.

Arbetet flyter på mycket bättre än tidigare då vi förbättrat rutinerna och automatiserat flera av stegen som utförs vid tester och produktionssättning.

Den stora utmaningen är registervård och rena IK körningar. För att kunna genomföra testerna behöver lärosätena ha en ren IK körning. Vi tittar på möjligheter att ge lärosätena tillgång till bättre testmiljöer ännu tidigare än idag för att avhjälpa detta.

De lärosäten som ska igång under våren 2018 kommer att bli kontaktade av oss under hösten 2017 i produktionssättningsteamet för att påbörja samarbetet.

//Malin Zingmark, produktionssättningskoordinator

Nya utbildningar i höst


I höst kommer vi att erbjuda nya utbildningstillfällen för de som jobbar med Ladok centralt på lärosätena, såsom lokala utbildningsansvariga, lokala kontaktpersoner, examenshandläggare och första linjens Ladok-support.

Utbildningarna ges vanligtvis via webben men vi planerar också att hålla några fysiska heldagsträffar.
 
Schemat för utbildningstillfällena publiceras i takt med att vi fastställer datumen: https://ladok.se/utbildning-och-dokumentation/utbildningar/kommande-utbildningar.

Vi kommer också att presentera schemat på Öppen frågestund den 13 september. Några exempel på utbildningar som kommer är:
  • Hantera utresande student, med följder i uppföljning och bevis
  • Grundflödet för forskarstuderande – från skapa ämne till dokumentera deltagande och resultat
  • Inför årsredovisning - HST, HPR, återrapporteringskrav
  • Behörighetsadministration - systemaktiviteter, behörighetsprofiler med mera
Utbildningarna är indelade i olika utbildningsvägar som vi hoppas ska stödja er i att avgöra vem som behöver gå vilka utbildningar.

Inom kort kommer utbildningsvägarna att presenteras på ladok.se, tillsammans med både utbildningsmaterial och utbildningstillfällen.

//Anna Åhnberg, ansvarig för verksamhetsstöd
 
Ladokbrevet nr 2 2017
Om Ladokbrevet
Ladokbrevet är nyhetsbrevet för alla som är intresserade av Ladok, nuvarande såväl som nya. Ladokbrevet kommer ut 10 ggr/år.
Kalendarium
I kalendern på ladok.se hittar du alltid information om kommande utbildningar, informationsträffar och andra aktiviteter. 
Driftsinformation
På Ladok.se hittar du alltid den senaste driftinformationen.
Nyheter
Få nyheter löpande via ladok.se
Dela på Linkedin
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Skicka via e-post
Du får detta nyhetsbrev eftersom du anmält dig som prenumerant på nyheter från Ladokkonsortiet.

Om du vill avsluta din prenumration klicka på denna länk: https://ladok.us13.list-manage.com/unsubscribe?u=a1fd40c89d4197fd42c0981ab&id=d35ab0ab0f&t=b&e=[UNIQID]&c=a491e61aba






This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ladokkonsortiet · Wallingatan 2 · Stockholm 11160 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp