Copy

- Turneringer -

September 2017

Kommende turneringer
7.10. Hajfri Hygge-Cup 8.0
28.-29.10. Individuel DM kvalifikation i Øst og Vest 
11.11. Bussen Open 3.0 Se mere her Alt udsolgt!
18.-19.11. Individuel DM og DM i speedbackgammon

Redaktøren har ordet

Af Taus Bøytler

Highlights fra tidligere nyhedsbreve
Kære læser,

Dette er den 25. udgave af nyhedsbrevet, der for første gang så dagens lys onsdag den 9. september 2015. Altså en vaskeægte jubilæumsudgivelse.  

Det primære formål med nyhedsbrevet er at sikre et overblik over kommende danske turneringer, så travle backgammonspillere med trang til langtidsplanlægning kun behøver at orientere sig ét sted. Det sekundære formål er at give et indblik i alt, hvad der måtte være relevant for danske backgammonspillere. Det kan for eksempel være interviews med vinderen af større (eller mindre) turneringer, medrivende reportager eller nyt fra bestyrelsen, TU og Ordens- og Amatørudvalget.

I det aktuelle nyhedsbrev kan du for eksempel læse Peter Lygteskovs medrivende reportage fra DM i Mix. Og hvis der er andre ude i backgammonmiljøet, der gerne vil bidrage med en eller flere artikler, skal I være mere end meget velkomne til at kontakte mig. Der er masser af ledig spalteplads til kreative sjæle. Skrappe spillere kan bidrage med en analyse af en position, nye spillere kan bidrage med deres første oplevelse i holdturneringen, mens alle uanset niveau kan bidrage med optakter, reportager, find selv på mere. Kun fantasien sætter grænser.

Når det er sagt, så hverken kan eller skal nyhedsbrevet dække alt. Jeg ville rigtig gerne have bragt en reportage fra VM, men ingen greb en pen, og så gav svaret sig selv. Fred være med det.

I skrivende stund har nyhedsbrevet 275 abonnenter. Rami Ibrahim og Rasmus Pemann, begge fra Absalon, blev henholdsvis nummer 274 og 275. Velkommen til. Afslutningsvis har jeg en stille bøn: Hvis du læser nyhedsbrevet, så tilmeld dig, så du får det direkte i din indbakke. For antallet af abonnenter er den eneste måde, vi kan måle udviklingen i antallet af læsere.

Her kan du tilmelde dig nyhedsbrevet.

Det er en tilbagevendende fest at lave nyhedsbrevet. Tak fordi du læser med.

DM Mix - Set fra bunden

Af Peter Lygteskov

I midten ses vinderholdet: Christian Munk Christensen og Katrine Pawlik
Fotos: Sally Larsen og Taus Bøytler
Team Hyttel/Lygte (Annie Hyttel og Peter Lygteskov, red.) kom med store forventninger til årets DM Mixed Doubles! Men vi blev hurtigt pillet ned, men når det så er sagt, så var det stadig en fed turnering! Vi kommer igen i 2018.

Vi ankom til Oehlenschlægersgade skole, blev registreret og fik hilst på gamle backgammonvenner; eller min backgammonfamilie, som jeg plejer at sige! Så kom lodtrækningen; det blev ikke den nemmeste kamp, men på den anden  side, så er der jo ikke nemme kampe til DM-mix!

Skidt start mod de senere vindere
Vi skulle møde Christian Munk Christensen og Katrine Pawlik i første kamp: Christian og jeg mødtes i en kort men fed kamp, som kun bestod af 4 partier. Jeg gik doblet gammon i første parti. Andet parti var rollerne byttet om: jeg var så tæt på at komme på uafgjort og vi kommer ned til, at Christian skal bruge minimum pas 4 for at redde gammon, så helt naturligt: pas 5, så jeg måtte nøjes med at komme på 2-4.

Ved stillingen 2-5 tager jeg en cube, som jeg nok skulle have holdt mig fra. Den kostede 0,429 (i performance rating, red.) og kampen. Annies kamp mod Katrine blev en gyser som endte i double match point, hvor Katrine trak det længste strå. Så nu var der jo kun en vej: vi skulle vinde resten!

Hån inden første terningekast
Anden runde var mod Ole Nielsen og Tia Nielsen. Ole er altid hyggelig at spille mod, og vi havde som altid en god stemning over brættet. Vi havde en tæt kamp, som Ole vandt 9-8. Annie og Tia spillede mod hinanden i en kamp, som Tia vandt 9-6. Så var det lige som på plade, 0 ud af 4 kampe.

Runde 3 var et rigtigt lokalderby: Easy Take vs. Brønshøj eller en familiefejde: For Per Madsen er Annies lillebror og min svoger. Per spillede sammen mod Lene Lund Sørensen (begge fra Brønshøj Backgammon Klub, som også er Annies klub). Per og jeg har spillet den hel del med hinanden gennem årene, men af en eller anden grund har jeg problemer med svoger eller Madsen, som jeg kalder ham, når vi spiller ratede kampe, så der var hån, allerede inden første terning var kastet.

Også her var det en fed kamp med masser af hån og drillerier…fed stemning. Jeg ender med at vinde 9-7, vores første point var hjemme. Så skulle Annie bare hive nr. 2 hjem! Det lykkes bare ikke, Lene vinder 9-5 over Annie, så nu havde vi 1 ud af 6 kampe, det lignede mere og mere, at vi skulle til at tænke på søndagsspurten!

Gode kebaber
Efter kampen var vi alle fire blevet sultne og blev enige om, at vi godt kunne nå at få lidt at spise inden runde 4. Lige rundt om hjørnet fra Oehlenschlægersgade skole ligger Københavns bedste kebabsnedker: Kebabistan - de har vundet flere priser. På vej ud af døren mødte vi Karsten Bredahl, og han så også sulten ud, så ham tog vi med. Jeg kunne jo ikke have, at han blev væk i storbyen. Karsten er jo fra landet og ikke vant til larm og tumult i storbyen. KB måtte indrømme, at det var nogle rigtig gode kebaber, men det var det jeg sagde!

Vi satte kursen mod Oehlenschlægersgade skole igen. Da vi ankom, var lodtrækningen allerede fortaget. Jeg tjekkede lige min telefon og havde to ubesvarede opkald fra Pernille Rosendal. Min telefon er altid lydløs under turneringer.

Brok og super brok
Så vi skulle igen møde et stærkt hold, Martin Foldager og Pernille; et hold som jeg forventet ville ende i top 3 i denne weekend. Men nu sad de her, så den store terninggud har heller ikke været ved deres brætter! Foldager er altid sjov at spille mod, og det gik efter planen, altså min plan!

Annie kom godt fra start, og jeg var foran 5-3, da jeg doblede med én på reolen mod lukket bord. Jeg har dog Foldagers sidste tre brikker fanget bag en sekserprime med hul i, hvilket gjorde at Foldager skulle have 5 el. 6. Foldager sagde haps, hvorpå jeg sagde: En bluffdobling! Foldager smilte, men den var måske lidt frisk! Se stillingen her:



Herfra tabte jeg 2 point, helt naturligt! Og hvis I syntes det var sygt, så kommer det store klynk nu! 



Herfra gik jeg (hvid) gammon uden at blive hittet!
Foldager slog sin pas 5, jeg rullede noget ligegyldigt. Så sagde Foldager, at grunden til, at jeg ikke dobler er: der er stadig en teoretisk mulighed for, at jeg vinder gammon! Og det gjorde han så! Jeg måtte ikke rulle en 1-2er i sidste rul, og det gjorde jeg. Det ender med jeg tabte kampen, men der blev lidt glæde, da Annie vandt 9-8 over Pernille. Nu havde vi 2 ud af 8, nu skulle vi have en god søndag!

En jyde der spiller mere end Taus Bøytler
Runde 5: Der skulle vi møde Bjørn Kruse og Maja Sterup. Annie blev savet over 9-2 af Maja, og jeg havde en hyggelig kamp mod Bjørn, som vandt 9-6. Bjørn har engang vundet individuelt DM.

Vi var ved at være trætte, men vi skulle lige have dagens sidste kamp afviklet.
Hvem havde Rikke Kragh og Sanne Birch (turneringslederne til DM Mixed Doubles, red.) nede i hatten til os? En fyr fra Århus, en der om muligt spiller mere end Taus Bøytler, og hvad man ikke tror muligt, han taler også mere end Taus B. Det var ikke mindre end: Mr. TMP. Max Pohle(dance) en jyde, jeg holder rigtig meget af, han har altid en plads på min sofa, hvis han har behov for overnatning.

En rigtig fin bafflebox
Max spillede sammen med Heidi Havmøller (medlemsnummer 9179), som vandt over Annie 9-4. Max har jo en rigtig fin baffle box, som en sløjdlærer har konstrueret til ham. Men det lykkes mig at vinde 9-5 til trods for hans fine box. Med 3 sejre ud af 12 kampe sagde vi tak for i aften, vi ses i morgen!  Der var jo stadig spurten at spille efter!

Godmorgen det er søndag, lørdagens 6 kampe kunne stadig mærkes! Men vi skulle jo i gang. Runde 7: Vi skulle møde bye! Som vi vandt sikkert 9-0 og 9-0, et hold havde trukket sig, Øv! Og øv igen, for så vi kunne vi have sovet 1½ time mere! Men nu var vi godt inde i spurten!

Værste DM-Mix siden Farum
Hvem skulle vi så møde i runde 8? Hr. Langebro: Jan Bendesen (3999) og Maria Bonke (4591) Annie tabte 9-7 i en hæsblæsende kamp, som kunne være gået begge veje! Som Annie senere sagde: Det er en af de tætteste kampe, jeg nogen sinde har spillet. Jan og jeg har også mange kampe bag os. De fleste på nettet (GridGammon), hvor Jan har vundet de fleste, men når vi spiller live har jeg rimeligt godt fat i Jan, og jeg vandt da også 9-7. Til trods for min sejr over Jan, så det ud til vi har spillet vores værste DM-Mix siden Farum, men det er en helt anden historie.

Sidste omgang: Her skulle vi møde Margrethe Louise Pedersen og Casper Nancke, men rollerne var blevet byttet rundt, så jeg skulle møde Margrethe og Annie Casper. Weekendens dårligste ide. Måske….jeg blev i alt fald kørt over af noget tungt og hurtigt 9-0 og i bad med mig. Annie vandt 9-6 over Casper.

Vinderne blev fundet
En hyggelig weekend var ved at være slut, en evaluering kunne være:
Det hold som slår Hyttel/Lygte i første runde 2-0 vinder DM-mix!
I år var det: Christian Munk Christensen og Katrine Pawlik. Tillykke herfra! 14 ud af 18, det er flot!
I 2009: Inga Vigh-Pedersen og Hans Kristian Mathiesen.

Tak for et fantastisk arrangement, tak til Sanne og Rikke og tak til Vesterbro Backgammon Klub for at lægge lokaler til.
Kort sagt: tak for en god turnering.

Vi ses til næste år.

Optakt til holdturneringen: KBgK - Danmark

Af Christian Skjæran

Der var både fællessang og nervepirrende kampe, da KBgK tog imod Danmark
Fotos: Christian Skjæran
Gennem mange år har KBgK torsdagen før opstarten på holdturneringen spillet en venskabskamp mod enten en klub eller her i nyere tid mod "Danmark". Tanken er at starte sæsonen op efter sommerferien med et hyggeligt arrangement samt at få varmet op med en 17pointskamp, før holdturneringen starter.

I år var det ekstra spændende, da vi også skulle indvie den nye KBgK-hjemmebane i Valbyhallens Cafe GG. KBgK vandt venskabskampen 15-7.

Sikker sejr til KBgK
Vi var cirka 40 til spisning, og i alt 44 spillere fik varmet op til holdturneringen med en 17pointskamp. De øverste fem kampe var reserveret til hhv. KBgK's guldvindere fra sidste sæsons Elitedivision og de var forstærket af topscoreren fra 1. division: Clement Breum. "Danmark" stillede med fire landsholdsspillere og en landstræner.

KBgK var ratingmæssigt underdogs i de fleste kampe, men har tradition for at finde de gode rul frem til denne disciplin. Samlet vandt KBgK 15-7, herunder 4-1 på de øverste spil.

Danskerne indtog Malmö

Af Taus Bøytler

Øverst til venstre: De tre vindere i mesterrækken: Hans Kristian Mathiesen, Steen Grønbech og Ulla Hansen. Nederst til venstre: De to bedste i talentrækken: Nouran Emirz og Birgitte Nissen
Fotos: Birgitte Nissen og Mårten Howe
Malmö Open blev et storslået dansk tag-selv-bord, hvor de rødhvide tog alle tre placeringer i mesterrækken, samt en andenplads i talentrækken. Nyhedsbrevet har mødt turneringsleder Thomas Tenland til en snak om den danske dominans.

Var resultaterne i mesterrækken det endelige bevis på, at Danmark er bedre end Sverige til backgammon?

Thomas: "Ja. Før turneringen kunne man argumentere for det modsatte set i lyset af det faktum, at Jerry Grandell er en af ​​de største spillere i historien eller Jörgen Gransteds uforglemmelige tre verdensmesterskabsguld. Men da Hans Kristian Mathiesen og Steen Grønbech besejrede Mikael Westerlund og Fredrik Carlsson i deres 7-pointskampe, ​​stod det klart, at Danmark er overlegen."

I Danmark fulgte vi resultaterne fra turneringen tæt. Flere undrede sig over, at Ulla Hansen skulle møde Navidi Afshar i både 7. og 8. runde. Mikael Westerlund og Steen Grønbech mødtes også i både 7. og 8. runde. Hvordan hænger det sammen?

Thomas: "Kort sagt: fordi det er en prioritet, at spillere med lige store tab skal mødes, før spillere, der ikke allerede har mødt, mødes. Jeg synes ikke, det er ideelt, men det er den software, vi plejede at arbejde. Når triple elimination er implementeret i Drawboss vil vi bruge det i stedet, og forhåbentlig vil det blive gjort anderledes."

Kommer Malmö Open til at være en fast tilbagevendende begivenhed?

Thomas: "Ja, det gør det".

På turneringens hjemmeside kan man her se et billede af en utrolig cool type. Er der tale om en spiller, der vil blive introduceret på Malmös hold i elitedivisionen i sæsonen 2017/2018?

Thomas: "Han forsøger at tale sin vej ind og hævder, at da han navngav sit album ’The Massacre’ i begyndelsen af ​​2000, havde han allerede Malmö-Nemesis 2016 i tankerne. Så muligheden eksisterer."

I midten af august blev du nummer fire til XII. Portuguese Open, der blev vundet af Thomas Kristensen. Hvornår kan vi regne med at se dig løfte pokalen til en stor turnering?

Thomas: "Det bliver desværre nok først på søndag, når Swedish Open afgøres"

Resultater fra Malmö Open

Championship Division (28 deltagere)
1. Steen Grønbech, Danmark
2. Hans Kristian Mathiesen, Danmark
3. Ulla Hansen, Danmark

Talent Division (8 deltagere)
1. Nouran Emirz, Sverige
2. Birgitte Nissen, Danmark

Alle kampene fra champ-rækken kan ses her.

Kampe fra talentrækken, doubles, speedturneringen og udvalgte jackpots kan ses her

Zlatans disciple vinder sølv til BG 1/2 Marathon. Reportage fra Marathon

Af Taus Bøytler

Midten til venstre: Vinderne af BG 1/2 Marathon: 'Temple'
Midten til højre: 'Zlatans disciple' på en flot andenplads.
Øverst i midten: 3.pladsen til '3 tønder og en tynd'
- hvor 'en tynd' dog ikke er med på fotoet
Fotos: Katrine Pawlik, Taus Bøytler og Lene Espersen
Jeg så engang en reklame på en amerikansk tv-station, hvor nogle unge, smukke mennesker sejlede om kap i to drønsmarte motorbåde. Den ene båd havde Coca Cola-reklamer på siden, der var hejst et Coca Cola-flag, og minsandten om ikke også der stod Coca Cola på de sejlendes tøj. På den anden båd var alt det samme, hvis blot man skifter Coca Cola ud med Pepsi. Efter en lang sejlads lød moralen så: Hvorfor gøre cola til et spørgsmål om Coca Cola eller Pepsi? Prøv i stedet den her cola, som jeg så selvfølgelig ikke kan huske navnet på.

Det navn kan bare ikke fejle
Fint nok, men hvad hulen har cola på vandet med den halvlegendariske backgammonturnering BG ½ Marathon at gøre, tænker du måske, kære læser. For at besvare det spørgsmål, bliver jeg nødt til at starte et helt andet sted: Jeg bliver altid så træt, når såkaldte eksperter forsøger at kloge sig på, om Lionel Messi eller Christiano Ronaldo er verdens bedste fodboldspiller.

I min optik må de nøjes med at slås om andenpladsen, for ingen kommer på siden af kongen: Zlatan Ibrahimovic. Og jeg var da også sikker i min sag, da jeg torsdag den 23. februar 2017 tilmeldte mit hold til BG ½ Marathon, der skulle afvikles over et halvt år senere. Holdet kom til at hedder Zlatans disciple, og forbundets mest vindende spiller, Karsten Bredahl, kunne skam også allerede på det tidspunkt fornemme, at det var noget stort på vej: ”Hold 11 vinder! Det navn kan bare ikke fejle.”, skrev han på debatten samme aften, selv om navnene på to tredjedele af disciplene slet ikke var blevet offentliggjort på det tidspunkt.

Backgammonfest uden frygt
Og så spoler vi frem til lørdag den anden september 2017, hvor årets udgave af BG ½ Marathon blev afviklet under yderst behagelige forhold i B1903´s klublokaler på Lyngbyvejen. 20 hold, bestående af tre eller fire spillere var klar til start til denne herlige backgammonfest, hvor deltagerne over fem runders monrad skulle udfordre hinanden i forskellige variationer af backgammon, der så igen gav forskellige point, der blev taget med gennem hele dagen. 

Jeg havde fået samlet mine disciple: Mark Larsen og Andreas Becher, der ligesom jeg selv tørner ud for Familien Nemesis 1 i holdturneringen. Vores taktik var klar: vi ville hverken frygte de skrappe spillere eller muligheden for at underpræstere mod de mindre skrappe. Og allerede før den første terning blev kastet havde vi planlagt, hvem der skulle dyste i hvilke discipliner gennem hele dagen.

Et par garvede turneringsledere
Turneringen blev styret med hård, men kærlig hånd af Katrine Pawlik og Inga Vigh-Pedersen, der begge er nogle garvede turneringsledere, der kan deres kram. Før det hele gik løs blev der trukket lod om en legendarisk dørmåtte, der blev vundet af mig selv. Jeg vil godt benytte lejligheden til at takke Rikke Krag for at trække mit navn op ad hatten. 

Runde 1 vs Absalon Underdogs: Consultation til 11 point og en almindelig kamp til 11 point
I første runde skulle vi dyste mod de gode folk fra Absalon, der har etableret et helt unikt backgammonmiljø på Vesterbro i København. Jeg tog mig af 11-pointskampen, hvor jeg skulle møde Christian Rønne, mens Larsen og Becher skulle spille en consultationmatch (altså en kamp, hvor man sidder to spillere, der må snakke sammen, på hver side af brættet) mod Henrik Biering og Nerssi Nasiri Amini.

Mine gode holdkammerater kom hurtigt bagud 0-4 (9), men endte alligevel med at vinde kampen. Da jeg samtidig slog Rønne 11-4, var vores start intet mindre end fantastisk: 29-0 til det store regnskab.

Runde 2 vs Icecubes: Én kamp til 7 point og to gange tre speedkampe til 5 point
I anden runde mødte vi Ringsted-holdet Icecubes. Ifølge ratinglisten havde Anette Jacobsen kun 22.0 % for at slå Mark Larsen i en kamp til 7 point, men det var hun da fløjtende ligeglad med, og med en hurtig og sikker sejr satte hun mig selv og Becher under maksimalt pres.

Heldigvis er speedkampe jo en af vores favoritdiscipliner, og da Becher vandt to af tre kampe mod en ellers bravt kæmpende Signe Pedersen, samtidig med at jeg også vandt to ud af tre i øvrigt toplirede kampe mod Thomas Larsen, endte vi med at vinde opgøret med 20-17 til det store regnskab. En marginal sejr, men trods alt en sejr.

Runde 3 vs Fulle af Fejl: Foursome-match til 9 point og en almindelig match til 9 point
Foursome er lånt fra golf, hvor et hold udgøres af to spillere, der så i et opgør mod to andre, skiftes til at slå til kuglen. I backgammonvarianten skal de to spillere skiftes til at tage en beslutning (enten brikflyt eller en beslutning med dobbeltterningen) uden at det er tilladt at tale sammen undervejs. En underholdende og lærerig disciplin.

I foursome skulle Larsen og jeg op mod Martin Foldager og Thomas ”Fulle” Fuglheim. Første parti blev et meget langt og kompliceret spil, hvor begge sider på skift blitzede eller forsøgte sig med sporadiske bagspil. Den slags parti er vanskeligt nok, når man skal hitte ud af det alene, og når man så samtidig har en makker på slæb, som man ikke må tale med, og som måske ikke helt er på linje med ens egen strategi, gør det ikke opgaven nemmere.

Zlatans disciple holdt dog hovederne kolde og endte med at vinde en stensikker gammon på modstandernes redobling. 8-0 blev hurtigt vekslet til en sejr på 9-0, ja tak. Desværre tabte Becher den almindelige 9-pointer til den tidligere ranglisteetter, Niels Bergendorff, men da foursome-matchen blev vægtet højere, vandt vi alligevel runden med 18-9.

Mad til kaniner
Efter tredje runde var der spisepause. Vejret var fremragende, så mange valgte at indtage dagens ret, lasagne og salat, udenfor, hvor man samtidig kunne nyde Klaus Switon og søn samt Birgitte Nissen udføre skudtræning på fodboldmålet. Bonusinfo: Tommy Kean rørte ikke salaten, da salat i hans optik er noget kaniner spiser. Og en stor gruppe fodboldspillere fejrede, at de havde spillet 0-0 som om, de havde vundet Champions League. Dem vender vi tilbage til.

Runde 4 vs Team Birgit Jørgensen: To mod en til 7 point og en mod to til 7 point
Efter aftensmaden skulle vi møde ud i endnu et underholdende format, hvor den bedstratede spiller fra hvert hold skulle dyste alene mod anden- og tredjesinglen fra modstandernes hold.

Vores topspiller Mark Larsen skulle således dyste mod Birgit Jørgensen og sønnike Kenny Jørgensen, mens Becher og jeg skulle op på Bjørn Kruse, der vandt DM i 2012 og DM i speed i 2013 (jeg tabte selv speedfinalen til ham). Bjørn var for stor en mundfuld, og han slog os sikkert. Heldigvis vandt Mark Larsen den anden kamp, så runden endte 14-14.

Dermed så topstillingen inden femte og sidste runde ud som følger:
1.    Temple 97 point
2.    The Icecubes 92 point
3.    3 Tønder og en tynd 82 point
4.    Zlatans Disciple 81 point  

Da der I femte og sidste runde skulle uddeles hele 45 point I hvert opgør, var medaljekampen helt åben. Og nummer et skulle møde nummer to, mens nummer tre skulle møde nummer fire. Uha, det var spændende!

Runde 5 vs 3 Tønder og en tynd: Ni speedkampe til 5 point
I femte runde skulle alle møde alle i en speedkamp til 5 point. Da vores modstandere var et enkelt point foran os, skulle vi vinde mindst fem af de ni kampe for at komme forbi dem i tabellen. Læg dertil, at der kunne komme hold trumlende med 100 km i timen fra pladserne lige under os, så intet var sikkert.

Og så alligevel: For det var helt sikkert, at de glade fodbolddrenge fra tidligere på dagen nu var i gang med et brag af en fest ovenpå, hvor der blev danset til The Magic Key og andre slagkraftige numre. Lyden gik glimrende igennem, hvilket blot var med til at gøre en særdeles fremragende backgammonturnering endnu bedre.

Nå, Tøndeholdet bestod af Rikke Krag, Marinos Hindkjær, Max Pohle samt Morten Johansen, der ikke spillede sidste runde. De tre første speedkampe endte alle med nederlag til os. Av, av, av.

Dermed skulle vi vinde fem af de resterende seks speedkampe for at komme forbi holdet fra Jylland. I runde to leverede vi begyndelsen på et fantastisk comeback, da vi vandt alle tre matcher. Momentum var derfor på vores side, inden vi skulle forsøge at vinde to af de tre sidste kampe. Becher og jeg kom simultant på 0-3, mens jeg ikke havde helt styr på Larsens opgør.

Jeg fik desværre ikke udnyttet, at lyset i kælderlokalet røg et par gange, og selv om jeg slog en ubeskrivelig dejlig og livsnødvendig etter, måtte jeg alligevel give fortabt mod Max Pohle, der knuste mig 5-0. Av, av. Det virkede helt magisk, da mine to holdkammerater begge vandt.

Afgørelsen
Og så var det ellers bare at vente. Alle var for trætte og fulde til at gennemskue det samlede regnskab. Det eneste, vi vidste med sikkerhed, var, at vi ville ende foran 3 tønder, og at The Icecubes var i store problemer mod Temple. Hvordan holdene, der før sidste runde lå bag os, klarede sig, havde vi ingen anelse om.

Temple, der til lejligheden havde forstærket sig med Malmö-spilleren Fredrik Carlsson, endte med at vinde samtlige ni speedkampe mod The Icecubes. Det sikrede dem i ganske suveræn stil en sikker førsteplads med 142 ud 166 point. Samtidig var det nok til at sende sølvmedaljerne i retning af Zlatans Disciple, mens 3 Tønder trods alt fik en flot tredjeplads.  

Klaus Switon vandt i øvrigt alle sine kampe gennem hele dagen, hvilket var stærkt medvirkende til, at han sammen med Jens Ostermann-Pedersen og Fredrik Carlsson kunne lade sig hylde som vindere. Godt gået af den nykårede stormester, der nu går direkte efter superstormestertitlen.

Fairplay-prisen gik til Lene Espersen, mens Ulla Hansen og Sanne Birch vandt brunchgavekort.

Resultaterne blev som følger:
1. Plads: Temple 142 point.
2. Plads: Zlatans disciple 106 point.
3. Plads: 3 tønder og én tynd 102 point

Klaus Switon skal fremover tituleres som stormester

Af Taus Bøytler

Klaus Switon er Danmarks attende stormester
2016 var et godt år for Klaus Switon, der både fik over 1300 i rating, vandt Champions League og rensede af til Nordic Open, hvor det både blev til en sejr i speedturneringen og en andenplads i Advanced-rækken.

Og nu kan han også skrive stormester på CV'et. Det skete, da han den 15. august slog Familien Nemesis-spilleren Kristian Helio i en 17-pointer i XG Masters og dermed opnåede sin tredje ratingnorm (1200 tmp med over 1210 i rating). At runde 1300 i rating gav også en norm, og dermed kom Klaus Switon op på de fire normer, der udløser en  stormestertitel.

Nyhedsbrevet har mødt Switon en til en snak om den flotte præstation, kærlighed til sporten, holdturneringen med videre.


Hvad er det fedeste ved at være blevet stormester i backgammon?

Klaus: "Det fedeste ved at opnå titlen som stormester er, at GM (Grand Master, red.) vil stå ved min side til den skønneste dag, hvor den bliver udskiftet til SGM (Super Grand Master) :-) Det er også en ære at være en af de 18 spillere i danmarkshistorien med denne titel pt."

En af dine fire normer fik du, da du i forbindelse med Henrik Bangs juleturnering den 27. december slog René Thor Poulsen i en 7-pointer og dermed fik mere end 1300 i rating. Det er kun få spillere forundt at krydse den magiske grænse på 1300. Hvorfor tror du, det lykkedes for dig?

Klaus: "Jeg har fundet nogle af de skjulte ”døre” i backgammon, som man ikke kan læse eller ”snyde” sig til. Jeg beviser, at jeg gør noget rigtigt uden at bruge alle de ”snydeprogrammer" som Jellyfish, Snowie, Gnu og XG. Man kan godt blive en super PR-rytter (PR betyder performance rating, red.), men det betyder ikke, at man vinder store turneringer.

Jeg tror på, at kærligheden til sporten med god table feeling og mange tangenter at spille på… Hvis det vil give en norm at nå 1350 i rating, skal jeg nok få den på et tidspunkt. Nu er den lagt op til TU.
"

Du er kendt og frygtet som en meget verbal backgammonspiller. Er det en del af dit spil, du arbejder bevidst med?

Klaus: "Ja, jeg arbejder med at tale mindre og bruge mere end 10 min på holdkampene. Det er bare svært mod nogle personer, hvor det er en god fordel…"

I holdturneringssæsonen 2016/2017 blev du topscorer i eliten med en score på 16-9, og dit hold, Temple, vandt bronze. Hvilke forventninger har du til sæsonen 2017/2018?

Klaus: "Jeg forventer at vi kommer I top 3 igen, vi er et tophold i form…"

Hvem er din skrækmodstander i holdturneringen – og hvorfor?

Klaus: "Det ville kun være Hr. Myhr, som er overskrap på alle sider af spillet, bare godt han er på Temple holdet. Ellers har jeg ingen skrækmodstander."

Følgende spillere har gennem tiden rundet 1300 i rating:

1 - Karsten Bredahl - 1330,80
2 - Tue Rex - 1329,36
3. - Klaus Switon 1325.26
4. - Henrik Løber - 1319,45
5 - Steen Grønbech - 1317,51
6 - Freddie Noer - 1317,25
7 - Morten Johansen 1316,54
8 - Rasmus G. Hansen 1311,31
9. Navidi Afshar.Kh. - 1311,30
10. - Sander Lylloff - 1308,73
11 - Rolf Mørk Nielsen - 1304,91
12 - Mogens N. Knudsen - 1304,84
13 - Mikael Jensen - 1304,38
14 - Niels Bergendorff - 1301,23

Thomas Kristensen vinder alt i Portugal

Af Taus Bøytler

Rammerne i Portugal var perfekte for et B-menneske som Thomas Kristensen
Fotos: Chiva K. Tafazzoli
Den danske landsholdsspiller Thomas Kristensen sikrede Danmark endnu en international sejr, da han i midten af august vandt XII Portuguese Open og som prikken over i´et også vandt super jackpotten.

Nyhedsbrevet har mødt Thomas Krisensen til en snak om den overlegne præstation.

Hvordan ser du tilbage på din præstation i Portugal?

Thomas: "Med glæde – alt flaskede sig! Jeg var taget af sted med Thomas Tenland i forventning om en fed blanding af ferie og backgammon. Vi havde part i hinanden i hovedturneringen, og blev bare ved med at vinde begge to!

Det var først, da vi skulle mødes i turneringen, at én af vores sejrsrækker nødvendigvis måtte ende. På grund af formatet med triple elimination, endte vi med at møde hinanden 3 (!) gange i runderne 5, 7 og 8, hvor jeg vandt de to.

Tenland spillede en fantastisk turnering med en PR på ca. 2,5 overall, men var uheldig at ryge i to gange money round - blandt de sidste 4 i main samt i last chance finalen. Derfor var det en ekstragod følelse, at jeg kunne redde hans ferie hjem ved at vinde finalen:)

I finalen spillede jeg mod det 18-årige supertalent Zdenek Zizka fra Tjekkiet, som imponerede mig meget. Der er dem, der mener (læs: Matvey "Falafel" Nathanzon), at Zdenek bliver bedre end Mochy og Sander Lylloff. Hvis han fortsætter med at tage backgammon ligeså seriøst, tror jeg, at det er uundgåeligt
."

Hvad er din holdning til formatet triple elimination, der blev anvendt i hovedrækken?

Thomas: "Jeg synes godt om det, da de sænker variansen meget i forhold til traditionel cup. Vi var kun 20 spillere i hovedturneringen, og de tre stærkeste sluttede alle i top 4 – Tenland, Zdenek Zizka og jeg selv.

Det er også en fordel, at man ikke risikerer at tage hele vejen til Portugal og ryge ud af alting lynhurtigt. Et lille minus er, at man kan ende med at møde sine venner hjemmefra flere gange i turneringen, som det skete med Tenland og jeg. Men alt i alt får man meget spilletid for indskuddet uanset styrkeniveau med det format.
"

Omgivelserne med strand og klar blå himmel ser meget tiltalende ud. Var turneringen i Portugal den perfekte blanding af backgammon og ferie?

Thomas: "Ja, kombinationen af ferie og backgammon er helt suveræn i Portugal-turneringen. Turneringsleder Chiva har sørget for, at runden først starter 14:30 om eftermiddagen hver dag. Det gav masser af tid til at ligge ved poolen, sove længe, spille tennis, spille chouette, tage til stranden osv.

For et B-menneske som mig er det helt ideelt. Desuden spillede man kun to runder dagligt i hovedturneringen, så der var tid til at tage ud og spise om aftenen på områdets gode fiskerestauranter.
"

Til turneringen blev der udråbt en daglig konge af chouetten. Er det er tiltag, der med fordel kunne indføres i forbindelse med Nordic Open?

Thomas: "Ja, der kørte to crazy €5-chouetter ved poolen hver formiddag med friske 32-cubes. Hver dag blev den største vinder kåret, og disse dystede i en slags ’superchouette’ på sidstedagen.

Jeg deltog ikke, da poolen, tennisbanen mm. trak mere end chouette-liren. Hvis det havde været i mine prof-dage, ville jeg klart have spillet den, da værdien i chouetten uden tvivl var højere end i hovedturneringen:)


Du vandt i Portugal, og senere på måneden vandt Steen Grønbech Malmö Open. I er begge en del af det danske backgammonlandshold, der til september rejser til Europamesterskabet for hold på Island. Kun en tåbe frygter ikke Danmark, men hvilke hold frygter du selv til EM?

Thomas: "Ja, Danmark har klaret sig fantastisk til EM med to gange guld og én bronze på de tre år, det er blevet afholdt. Selvom vi er det stærkeste hold, er det selvfølgelig et svineheldigt resultat! Jeg håber ikke, at det bliver i år, at vores held begynder at udjævne sig i kraft af det frygtede statistiske begreb 'Regression toward the mean':)

Af de andre hold har Sverige, Tyskland, Frankrig, England og måske Norge de bedste chancer. Det er lidt uklart, hvem de stiller med, bl.a. mangler Sverige flere af deres bedste (Mårten Howe, Jörgen Granstedt, Thomas Rönn, Sven Olav Norén), der ellers kunne have bragt dem styrkemæssigt tæt på Danmark.

Jeg vil sige det sådan, at hvis terningguderne kan garantere os gennemsnitligt held i hver landskamp, så skal det nok gå. Men hvis jeg kender terningguderne ret, findes der ingen sådanne garantier:)
"

Her kan du se alle kampene fra XII Portuguese Open.

DBgFs platforme

Følg os på W E B S I T E T
Skriv til os på E M A I L
Følg os på F A C E B O O K
BLIV MEDLEM AF DBGF
Nyhedsbrevets redaktion
Taus Bøytler (redaktør)
Lene Espersen (design og layout)
Allan Christensen (korrektur)
Copyright © *|2015|* *|LIST:DBgFs  Nyhedsliste|*, All rights reserved.

Frameld dig dette nyhedsbrev    Opdatér dine oplysniger






This email was sent to <<Emailadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dansk Backgammon Forbund · Backgammonvej 66 · København V 1600 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp