Copy
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven in uw e-mail programma? Bekijk de nieuwsbrief online.
september 2017
 
 
Een prachtige basis
 
Een prachtige basis. Die ligt er in de Peelregio met de steeds hechter wordende samenwerking tussen de verschillende partijen uit vele sectoren. In mijn korte tijd als bestuurder van het Elkerliek ziekenhuis is dat een van de -vele!- fijne constateringen. De rol die Quartz daarin heeft vervuld en nog steeds vervult, is hierbij van groot belang. Zeker met het oog op de toekomst.

Onze regio zal ook in die toekomst een eigen ziekenhuis nodig hebben. Maar wel een ander ziekenhuis dan nu. Natuurlijk blijven we mensen beter maken en helpen we ze om een goede kwaliteit van leven te houden, ook als de gezondheid slechter wordt. Dat doen we op een gastvrije manier, efficiënt, betrokken en binnen de financiële kaders.
Daarnaast voorzie ik dat onze rol ook meer komt te liggen op het voorkomen van gezondheidsproblemen. Een positieve gezondheid maakt mensen gelukkig. Daarom ben ik blij met de samenwerkingsverbanden Quartz én Peel Duurzaam Gezond. Netwerken waarin we samen kijken op welke manier we de mensen in de regio op de best passende plaats en manier kunnen helpen. Bij Peel Duurzaam Gezond is de blik nog breder. Wat kunnen we samen doen in de preventieve sfeer, maar ook: hoe zorgen we ervoor dat alle betrokken (zorg)medewerkers goed worden opgeleid en dat ze hun kwaliteiten het beste kunnen benutten.

De pijlers van Quartz zijn bij de meesten wel bekend. Het zijn goede initiatieven die ontwikkelingsruimte krijgen en absoluut versterkt worden door de uitstekende organisatie van de huisartsen en de overige zorginstellingen in de regio. De diabeteszorg, palliatieve zorg, time-out gesprekken, de ontwikkelingen in de long- en hartzorg, het ‘samen beslissen’, de acute zorg; veel staat al stevig, andere initiatieven staan nog in de steigers. Ik vind het een geweldige uitdaging om de komende jaren mede invulling te mogen geven aan al die mooie plannen. Samen met de partners in het veld, samen met onze medewerkers. Kijken hoe we slimme oplossingen kunnen inzetten, hoe we patiënten kunnen bijstaan en zo nodig coachen en hoe we ervoor zorgen dat de patiënt de zorgverlening in de regio ervaart als een goed lopend geheel. Een geheel waarin zorgverleners en alle andere betrokken partijen, zoals welzijns- en onderwijsinstellingen en gemeenten elkaar kennen, weten waar elkaars kwaliteiten liggen en samen invulling geven aan de veranderende toekomst. Dat Quartz daar een belangrijke rol in vervult, dat lijkt mij wel duidelijk.

Eveline de Bont
Bestuurder Elkerliek ziekenhuis
 
 
 
 
Pilot Time-out gesprek wegens succes uitgebreid
 
Van 1 april 2016 tot 1 januari 2017 heeft de pilot ‘Time-out gesprek met de huisarts’ gelopen onder patiënten met maag-darm tumoren in de palliatieve fase en patiënten met longtumoren stadium IV.
 
 
Hierbij werd gekeken wat het effect is van het invoeren van het Time-out gesprek met de huisarts, alvorens een beslissing te nemen over de behandeling.
Bij de evaluatie van de pilot hebben patiënten aangegeven tevreden te zijn over het Time-out gesprek en dat het aan de verwachtingen voldeed die zij hierover hadden. Zowel de huisartsen als de medisch specialisten zijn van mening dat het Time-out gesprek bijdraagt aan de gezamenlijke besluitvorming.
Om deze reden hebben we besloten de pilot verder uit te breiden en de samenwerking aan te gaan met UMC Utrecht. Naast de huidige twee patiëntengroepen, wordt nagestreefd om ook patiënten met mammacarcinoom in de palliatieve fase en patiënten met prostaatcarcinoom in de palliatieve fase te includeren in de pilot. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Quartz.
 
 
Lees meer...
 
 
 
 
 
Kwetsbare ouderen langer, veilig en zelfstandig thuis laten wonen
 
Transmuraal centrum Quartz heeft van de Gemeente Helmond subsidie gekregen om zogenaamde Probeerhuizen in Helmond te realiseren. Deze ‘Probeerhuizen’ zijn vooral gericht op mensen met (een vermoeden van) dementie of andere kwetsbare ouderen en hun mantelzorgers.
 
 
Zij kunnen hier praktische hulpmiddelen en technologische oplossingen uitproberen voor in de thuissituatie. De diverse hulpmiddelen en Smart Health toepassingen zijn erop gericht ouderen (met dementie) langer, veilig en zelfstandig, thuis te laten wonen. De Quartz-partners De Zorgboog, Savant Zorg en Sint Annaklooster spelen bij de realisatie hiervan een belangrijke rol.

Quartz helpt de Gemeente Helmond bij het uitvoeren van de Dementiedeal; een initiatief van de provincie Noord-Brabant en Brabant Region of Smart Health. Het is een doorbraakactie om manieren te vinden om Smart Health toepassingen voor mensen die leven met (een vermoeden van) dementie op te schalen. Bij Smart Health toepassingen kun je denken aan een plasroute, dat is een verzameling lichten en sensoren die de route naar de WC ‘s avonds verlichten en automatisch weer doven of een elektronische sleutelvinder (sleutelhanger die op commando van een zender een geluidssignaal geeft). Een voorbeeld van een praktisch hulpmiddel is een zwarte of rode toiletbril die goed zichtbaar en stabiel is.

Voorlichting en begeleiding
Het realiseren van goedlopende Probeerhuizen is een manier om innovatieve technologische oplossingen maar ook niet technische hulpmiddelen bij (kwetsbare) ouderen en hun naasten onder de aandacht te brengen. In het Probeerhuis krijgen zij voorlichting en begeleiding (ook thuis), bij het uitproberen van beproefde Smart Health toepassingen en allerhande praktische dingen niet zijnde technische innovaties. Wanneer mensen de voordelen daarvan hebben ervaren, zullen zij thuis ook eerder een beroep daarop doen. Hierdoor kunnen zij langer en gelukkiger thuis blijven wonen, wat de kwaliteit van leven ten goede komt.

In september 2017 gaat een groep van deskundigen uit de zorg- en welzijnsorganisaties en de gemeente Helmond een opzet maken voor de vorm, functie, begeleiding en organisatie van de Probeerhuizen. Uiteraard worden ook de eindgebruikers, mensen met (een vermoeden van) dementie en hun mantelzorgers, in een zo vroeg mogelijk stadium betrokken bij het uittesten en door ontwikkelen van de eerste concepten voor de Probeerhuizen. Voor de begeleiding en exploitatie wordt o.a. gebruik gemaakt van studenten en vrijwilligers. Hogeschool Fontys wordt ingeschakeld voor de evaluatie van het project. Aan de fabrikanten en leveranciers van Smart Health tools en andere hulpmiddelen wordt gevraagd om materialen ter beschikking te stellen om die te kunnen demonstreren in de Probeerhuizen. Het streven is om het eerste Probeerhuis voor de gemeente Helmond te realiseren voor de zomer van 2018.
 
 
 
 
 
Nieuw protocol RTA Antistolling
 
Onlangs heeft de Kwaliteitsraad goedkeuring gegeven aan de herziene versie RTA Antistolling; beleid en communicatie. De oude RTA had voornamelijk betrekking op de orale antistollingsmiddelen (coumarines).
 
 
Nieuw is dat in de herziene versie de nieuwe richtlijnen van de FNT en de FMS (antistolling) zijn verwerkt. Tevens zijn afspraken opgenomen over de directe (nieuwe) orale antistollingsmiddelen, die momenteel veelvuldig worden gebruikt. In de nieuwe RTA is ook het regionale beleid betreffende de coumarine overbrugging met laag moleculaire heparine bij een ingreep, aangepast aan de huidige stand van zaken. Ook is een regionaal ingrepenformulier ontworpen.

In het verlengde van deze herziening heeft het Quartz-werkgroep Diep Veneuze Trombose en Longembolie het Helmondse protocol Diep Veneuze Trombose aangepast.
De aanpassing betreft een toevoeging van het behandelschema met de DOAC’s. Voor verdere medicatie wordt nu verwezen naar de nieuwe RTA.

De specialisten van het Elkerliek beraden zich momenteel nog over een voorkeursmedicament.

Nascholing herziene RTA Antistolling
De transmurale centra Transmax, THEMA, HACA en Quartz nodigen u uit voor een nascholing over de herziene RTA Antistolling.  Op donderdag 5 oktober 2017 vindt van 18.00 – 21.00 uur in het Auditorium bij het MMC Veldhoven deze nascholing Antistolling plaats. Een uitnodiging volgt binnenkort.
 
 
RTA Antistolling
 
 
 
 
 
Aanvraag D-dimeer bij de diagnostiek voor een DVT
 
Voor de diagnostiek van een trombose is helaas nog steeds geen POCT D-dimeer beschikbaar. Om dit te ondervangen zijn in het Elkerliek afspraken gemaakt met de afdeling Radiologie om direct voor een echo te worden doorverwezen na een positieve D-dimeer bij de diagnostiek voor DVT.
 
 
Het is daarbij wel van belang dat u bij de aanvraag (op papier of in ZorgDomein) aangeeft dat het een aanvraag betreft voor Diep Veneuze Trombose

Als de patiënt een ELBR score heeft van >=4 (DVT) of Wells score van > 4 (LE) is het niet nodig om een D-dimeer aan te vragen en kunt u de patiënt direct insturen voor een echo (bij een DVT) of naar de SEH (bij een LE).
 
 
Protocol DVT regio Helmond
 
 
 
 
 
Spoedzorg voor kwetsbare ouderen
 
door Miriam van der Weerden, (kader)huisarts te Helmond
Op dinsdag 25 april vond bovengenoemde nascholing met aansluitend een prima discussie plaats, met inbreng vanuit zowel eerste als tweede lijn, thuiszorg en spoedzorg. Graag delen we met jullie de hoofdpunten.
 
 
Breder kijken
Loes van Nuland-van Wolferen maakte ons duidelijk dat een oudere in de spoedzorg veel sneller kwetsbaar wordt dan je op grond van de ziekte of het letsel alleen zou verwachten. Op die dame van 75 die nog fietsend haar boodschappen doet, heeft een val een veel grotere impact dan op een dertigjarige. Ook al is ze vitaal, de capaciteit om ook een licht letsel op te vangen is veel kleiner. De aanbeveling is dan ook om bij elke oudere die ingestuurd of opgenomen wordt breder te kijken dan alleen het probleem waarmee ze ingestuurd wordt. Een vraag die dan gesteld moet worden is: hoe gaat het daarna thuis? De huisarts heeft hier het beste zicht op en kan dit direct communiceren met de SEH of specialist. De SEH arts of afdeling zal bij ontslag naar huis deze vraag ook moeten stellen en bij twijfel is overleg met de huisarts een prima stap.

Eerstelijnsverblijf
Waar zijn de eerstelijnsverblijfbedden? Wie komen daarvoor in aanmerking? Als een oudere tijdelijk niet thuis kan wonen vanwege een somatische oorzaak, zijn er drie opties. Er is sprake van geriatrische revalidatiezorg. Dit wordt vastgesteld, eventueel via overleg en na beoordeling door een geriater. De oudere patiënt heeft dan behoefte aan meerdere uren per dag inzet van zorg, begeleiding van specialist ouderen en paramedici om te kunnen herstellen. Daarnaast zijn er laag en hoog complexe eerstelijns bedden (eerstelijns verblijf: ELV). Hier wordt huisartsenzorg geleverd, er is wel inzet van zorg en paramedici mogelijk, mits verzekerd in aanvullend pakket. Het gaat dan hooguit om enkele uren per week. Bij de opname ELV is terugkeer naar huis altijd het doel.

Contact en overleg
Bij een zorgprobleem hoort de patiënt niet (meer) op de SEH. Kan deze echter niet naar huis, dan bestaat 24/7 de mogelijk te overleggen met een geriater of specialist Ouderengeneeskunde (SOG) over opnamemogelijkheden elders. Bij hoog complexe ELV kan de SOG ook medebehandelaar worden. Wilma van Asseldonk, hoofd ketenzorg van de Zorgboog, heeft ons tijdens de nascholing verteld waar deze bedden zich bevinden. Deze bedden zijn in onze regio via de zorgcentrale van Savant (0492-572000) en de Zorgboog (0900 8998636) te bevragen. Via deze telefoonnummers kan ook worden overlegd met de SOG voor advies over de plaatsing. Recent is een overzicht gemaild waar deze bedden zich bevinden. Dit zijn andere bedden dan de spoedbedden voor patiënten met al een aangevraagd zorgzwaartepakket voor de WLZ.

Toekomst
De uitgesproken wensen voor de toekomst zijn: een eenvoudige complete overdracht inclusief thuissituatie en beleidsbeperkingen, zowel van eerste naar tweede lijn en vice versa, als naar de thuiszorg. We hopen op een praktische website of app waar de beschikbare eerstelijnsverblijfsbedden direct zichtbaar zijn. Spoedzorg voor kwetsbare ouderen is teamwork. Goed overleg en eerlijkheid in verwachtingen, zeker ook naar patiënt en familie, is cruciaal.
 
 
 
 
 
Verdiepingsbijeenkomst ‘In gesprek over het laatste levenseinde’
 
Op donderdag 9 november 2017 bieden we een verdiepingsbijeenkomst aan onder leiding van de heer Bert Buizert.
 
 

Hij is sinds 2008 verbonden aan stichting STEM en verzorgt bewustzijns-presentaties, verdiepingsbijeenkomsten, inspiratiecycli en STEM trajecten die op specifieke wensen van organisaties zijn afgestemd.

Zijn kracht is de omgeving van de training zo veilig te maken dat mensen zich vaak durven te openen en dan de ruimte kunnen nemen om dingen te leren.


Vanaf 17.30 uur is de ontvangst en om 18.00 uur start het programma dat ongeveer 3 uur zal duren. Locatie is de Rooseveltzaal, begane grond van het Vergadercentrum gelegen op het terrein van Elkerliek. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd.

Doelgroep: huisartsen, medisch specialisten, specialisten Ouderengeneeskunde, POH’s en verpleegkundig specialisten ziekenhuis uit de regio Helmond.

 

Meer informatie en inschrijven is mogelijk via de aanmeldknop onderaan dit artikel.
 

Reageer snel, er zijn slechts 14 plaatsen beschikbaar! De aanmelding verloopt op volgorde van inschrijving. Bij ruime belangstelling komt u op de wachtlijst en zullen we deze training zeker herhalen!

 
 
Meer informatie en aanmelden
 
 
 
 
 
Dementie en palliatieve zorg – scholing in de huisartsenpraktijk
 
Quartz heeft een scholing ontwikkeld om meer bewustwording te creëren bij zorgverleners dat dementie een progressieve ziekte is, waarbij de patiënt vanaf de diagnose in de palliatieve fase verkeert.

Daarnaast kunnen de deelnemers onderzoeken hoe je ook bij deze patiënten en hun mantelzorgers de bewustwording kunt bevorderen. Ook het vormgeven van ‘advanced care planning’ bij deze patiëntengroep komt aan bod. Tevens bestaat de gelegenheid om hierover concrete samenwerkingsafspraken te maken.

De scholing vindt plaats in de huisartsenpraktijk en duurt een uur. Het is wenselijk dat, naast de huisartsen, ook de praktijkondersteuner ouderenzorg, de specialist ouderengeneeskunde, de wijkverpleegkundige en de casemanager dementie worden uitgenodigd. Ook andere zorgverleners en welzijnswerkers die in de praktijk betrokken zijn bij dementiezorg kunnen een rol spelen in de bijscholing.

Mocht u interesse hebben in deze scholing bij u in de praktijk, neemt u dan contact op met:


Mariëlle Trompper
programmaleider ketenzorg Dementie
mtrompper@elkerliek.nl
0492-59 51 60

 
 
Meer informatie en aanmelden
 
 
 
 
 
Update RTA's 
 
RTA Zindelijkheid
Na een regionaal overleg van JGZ, huisartsen en kinderartsen is het initiatief genomen om samenwerkingsafspraken op te stellen rondom het thema Zindelijkheid. De samenwerkingsafspraak richt zich vooral op de logistiek van de zorg:  wie doet wat, wanneer verwijst men,en naar wie? Een regionale werkgroep van kinderartsen/urotherapeuten, huisartsen/POH, jeugd en JGZ-zorgverleners heeft de RTA ontwikkeld. De RTA is gepubliceerd via de app RTA ZOB en via de websites van de transmurale centra. Update RTA ADHD

Na een overleg in 2017 tussen gemeenten, kinderartsen en huisartsen over de ADHD zorg, is de RTA ADHD aangescherpt. Het gaat dan met name om afspraken rond de overdracht van bij kinderartsen bekende patiënten met ADHD naar de eerste lijn.

Update RTA Bariatrische zorg

Voor de RTA Bariatrische zorg bij volwassenen, is een nieuwe versie beschikbaar. Het gaat om een toevoeging van enkele telefoonnummers en een aanvulling bij ‘aanvullend onderzoek’, follow up/shared care.

 
 
Alle transmurale afspraken
 
 
 
 
 
Palliatief team Elkerliek versterkt
 

Het palliatief team van het Elkerliek is sinds kort uitgebreid naar drie personen. Longarts Wai Yee Lam heeft recent de kaderopleiding tot palliatief arts afgerond. Daarmee is de medische as van het palliatief team versterkt. In gesprek met artsen Maaike Veldhuizen en Wai Yee Lam en verpleegkundig specialist Ingrid van Asseldonk.

Wai Yee Lam: “In mijn werk als longarts behandel ik veel patiënten met bijvoorbeeld longkanker of (chronische) COPD. Het palliatieve aspect wat daar helaas vaak bij komt kijken, had al langere tijd mijn interesse. Om patiënten palliatief goed te kunnen begeleiden heb ik besloten me te verdiepen in palliatieve zorg. Door deze brede opleiding kan ik nu samen met de patiënt en zijn naasten, zijn prognoses beter bespreken en het laatste pad uitstippelen. Ook symptoombestrijding is hierbij van belang. Als je symptomen als pijn en benauwdheid en hiermee ook angst grotendeels kunt onderdrukken, dan verbetert dit de kwaliteit van leven.”

Afstemmen
De werkwijze van het team verandert niet. Het palliatief team wil graag in een zo vroeg mogelijk stadium worden betrokken, zodat zij tijdig verschillende scenario’s kunnen bespreken. Ingrid en Maaike blijven het aanspreekpunt voor huisartsen en specialisten. Wai Yee zal zich als palliatief arts in eerste instantie voornamelijk richten op palliatieve zorg voor long- en hartpatiënten. “De kaderopleiding tot palliatief arts is echter zeer breed”, licht Maaike Veldhuizen toe. “We begeleiden veel categorieën patiënten. Dat betekent dat bij mijn afwezigheid mijn taken zullen worden waargenomen door Wai Yee. Dat is een grote verbetering in de continuïteit van het palliatief team.”

Transmuraal
Het palliatief team heeft veel contact met huisartsen in de regio. Ingrid: “Voor mensen in de laatste levensfase is het uiteraard het prettigst om thuis te zijn. De huisarts is daar hoofdbehandelaar, wat best belastend kan zijn. Daarom kan hij altijd bij ons terecht voor advies. Als het nodig is gaan we op verzoek van de huisarts op huisbezoek bij een patiënt. Dat transmurale karakter is essentieel voor goede zorg in de laatste levensfase. We willen graag in een zo vroeg mogelijk stadium worden betrokken, zodat we tijdig verschillende scenario’s kunnen bespreken.”

Interesse
Vanuit andere specialismen is er ook aandacht voor en interesse in palliatieve zorg. Maaike: “Steeds meer komt het besef dat we er, samen met de patiënt, voor kunnen zorgen dat de laatste levensfase zo comfortabel mogelijk is. Dit is niet alleen belangrijk voor het leven van de patiënt, maar ook voor zijn naasten.”
 
 
 
 
 
Netwerk Palliatieve Zorg
 
Lezingencyclus netwerk Palliatieve Zorg
 
 
 
 
 
Mutaties
 
Mutatie huisartsenpraktijk Aarle-Rixtel
De heer F.H.L.M. Titulaer heeft per 1 juli jl. zijn werkzaamheden beëindigd.

Naamswijziging huisarts werkzaam in huisartsenpraktijk Bakel
Mevrouw C.A. Pauw – van den Beld is gewijzigd in mevrouw C.A. van den Beld.

Mutatie Gezondheidscentrum Leonardus
Mevrouw E.A.C.M. Rijnen is niet langer werkzaam bij Gezondheidscentrum Leonardus.
De heer J. van Ekkendonk is als waarnemer in dienst.

Mutatie huisartspraktijk Van de Poel
Mevrouw F.J.H. van de Poel is praktijkhouder.
 
 
 
 
 
 
 
Adresgegevens
Quartz
Wesselmanlaan 25
5707 HA Helmond
 
Doorsturen
Inschrijving beheren
Uitschrijven
 


Alle voorgaande edities van Raaklijnen vindt u hier

Deze nieuwsbrief wordt u als relatie van Quartz toegezonden, omdat u zich heeft aangemeld voor de digitale Raaklijnen.
 
Copyright © Quartz , Inc. 2017 All rights reserved
 
Email Marketing Powered by Mailchimp