Copy
Bekijk de online versie in uw browser
Radboudumc nieuwsbrief
25 september 2017
Afbeelding Dementie: groeiende ramp of afnemende epidemie?
In 2030 is dementie de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Dat was in 2014 tenminste de boodschap van het RIVM. Een overheidsinvestering van 80 miljoen euro in het Deltaplan Dementie moet dit probleem het hoofd bieden. Maar is er eigenlijk wel sprake van een dementie-epidemie? Vijf vragen aan geriaters Marcel Olde Rikkert en Jurgen Claassen.

Lees meer
Afbeelding Waarom komen kanker en hart- en vaatziekten zo vaak samen voor?
Kanker en herseninfarcten komen vaak samen voor. Zo hebben patiënten met een herseninfarct twintig procent vaker kanker dan de rest van de bevolking. Hoe dat komt? Dat weet neuroloog Joyce Wilbers. Zij deed onderzoek naar een belangrijke risicofactor: bestraling.
Lees meer
Afbeelding Onderzocht: DNA-mutaties veranderen niet de huid
Al jaren worden bepaalde veranderingen in het DNA in verband gebracht met de chronische huidziektes psoriasis en eczeem. Onderzoeker Hanna Niehues ontdekte echter dat de mutaties niet direct zorgen voor veranderingen in de huid. Ze veranderen namelijk mogelijk alleen de bacteriële samenstelling van de huid. Voor haar onderzoek gebruikte Niehues een bijzondere techniek.
Lees meer
Afbeelding Hoeveel tanden hebben ouderen?
Wat voor consequenties heeft een goed of slecht kindergebit nou eigenlijk op de tandgezondheid als je eenmaal oud bent? Stefan Listl, hoogleraar Kwaliteit en veiligheid van mondzorg van het Radboudumc, vond het antwoord samen met collega’s uit Australië, Duitsland, Engeland, Nederland en Nieuw-Zeeland.
Lees meer
Afbeelding Gezamenlijk onderzoek ontstekingsreuma
Het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek Nijmegen starten samen een onderzoek naar de oorzaken en behandeling van artritis psoriatica, een vorm van ontstekingsreuma die voorkomt bij mensen met psoriasis. De onderzoekers krijgen hiervoor een financiele bijdrage uit het gezamenlijke promotiefonds.
Lees meer
Afbeelding Knappe koppen
Tien hoogleraren van Radboudumc en de Radboud Universiteit zijn benoemd in de Academia Europaea, het Europese genootschap van wetenschappers die behoren tot de mondiale top. We stellen ze met trots voor.
Lees meer
Divider
Uitgelicht
Afbeelding Eindelijk weet je het
Je wordt gezondheidswetenschapper voor één dag! Dat kan op zaterdag 7 oktober, tijdens de open dag van het Radboud Institute for Health Sciences. Er zijn excursies, demonstraties, minicolleges, publieksonderzoek en kinderlezingen. Neem een kijkje achter de schermen van de wetenschap!
Lees meer
Divider
De stelling
Een wetenschapper dient zijn onwetendheid te erkennen net zoals hij zijn verworven kennis verkondigt.

Bas Hartel in zijn proefschrift Usher syndrome type IIa: Genotype-phenotype correlations and hearing rehabilitation


Agenda

hele maand oktober
50-jarig bestaan Museum voor Anatomie en Pathologie

6-7 oktober
Up! Leven voor gevorderden

7 oktober
Weekend van de Wetenschap - open dag RIHS

12-13 oktober
Radboud New Frontiers: Microbiome

8-12 november
InScience Filmfestival


 
Ondertussen online...


De eerste films van het InScience Filmfestival zijn bekend! Bekijk het programma.
Divider
© Radboudumc Postbus 9101 6500 HB, Nijmegen Netherlands
Iedere maand verschijnt de Radboudumc nieuwsbrief, met hierin nieuws over patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs van het Radboudumc. En met de agenda blijft u op de hoogte van aankomende activiteiten. U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor deze nieuwsbrief. Kijk voor meer nieuws op www.radboudumc.nl.
Afmelden voor deze nieuwsbrief
Radboudumc wapen


Email Marketing Powered by Mailchimp