Copy
Toon de nieuwsbrief in uw browser

NIEUWSBRIEF 23 - PO - september 2017

Inhoud


Jaarbericht 2016
Nieuwe datum Conferentie 2018
Veranderingen in Volglijn
Leerlijnen Vrijescholen in ParnasSys
Regenboog
Kadobon
Herziening Onderwijscurriculum
Ansichtkaarten
Stuiterballen en Unicef
Agenda cursussen

Afbeelding: Wijnbergh, A. & Gelder, I. van (2016), Leesbladen Kinderen leren lezen. Utrecht: BVS-schooladvies.
Jaarbericht 2016

2016 was voor ons een enerverend jaar. De grote transitie, waarbij we alle activiteiten rond ONL Dyslexie
beëindigden en afname van werk in de leerlingenzorg meemaakten, zorgde ervoor dat we ons volledig
moesten richten op ons werk in het onderwijsadvies. En dat is gelukt. We zijn heel blij u als partner te hebben mogen ondersteunen en zoveel solidaire reacties te hebben mogen ontvangen. We willen graag dat u als partner in het vrijeschoolonderwijs weet waar we als BVS-schooladvies (BVS) mee bezig zijn, waar we voor staan en wat we kunnen betekenen. Want we gaan ervan uit dat we elkaar nodig hebben om het vrijeschoolonderwijs verder te ontwikkelen. Leraren, intern begeleiders, schoolleiders, bestuurders en
medewerkers van de scholen geven in hun directe contact met hun leerlingen vorm aan het onderwijs. Wij signaleren wat er landelijk speelt. En dat vormen we om in ondersteuningsaanbod, waardoor alle partijen in het onderwijs zich verder kunnen professionaliseren. Vandaar ons motto: “kennis delen, mensen verbinden”.
 
Klik hier voor het jaarbericht 2016
  
Nieuwe datum Conferentie  - 16 maart 2018

Een aantal wakkere leerkrachten en een van onze collega’s viel het op dat de conferentie voor 2018 gepland bleek op de vrijdag voor Palmpasen. Omdat dit geen handig moment is hebben we een nieuwe datum bepaald: 16 maart 2018 – locatie Amsterdam.
Veranderingen in Volglijn

De afgelopen jaren hebben verschillende medewerkers van BVS-schooladvies gewerkt aan het up-to-date houden en bijwerken van de reken- en taaldoelen die te vinden waren in onze digitale producten Volglijn, reken-, taal- en kleuterweb. Hierdoor kwamen de gebruikers van deze producten veel verschillende soorten doelen en schrijfstijlen tegen.
 
De afgelopen twee jaar hebben we de taal- en rekendoelen allemaal herschreven, zodat ze qua schrijfwijze allemaal gelijk zijn. Alle doelen zijn nu in enkelvoud geschreven en beginnen met een actief werkwoord. Vb. Kent leeswijze en kijkrichting. Daarnaast hebben we voor de gebieden motoriek en sociaal-emotionele ontwikkeling (voor kleuters) en de zaakvakken heemkunde, geschiedenis en aardrijkskunde (voor klas 1 – 6) alle doelen herzien. Rond de zomer van 2018 worden deze doelen aangevuld met doelen voor biologie (mens-, dier- en plantkunde) en natuurkunde. Deze nieuwe doelen voor taal en rekenen, motoriek, sociaal-emotionele ontwikkeling, heemkunde, geschiedenis en aardrijkskunde zijn momenteel terug te vinden in Volglijn en de leerlijnmodule in ParnasSys.
 
Gedurende het proces van herschrijven zijn er een aantal inhoudelijk wijzigingen gedaan in verschillende leerlijnen. Een aantal wijzigingen springt direct in het oog.

Lees verder
Cursussen Volglijn
Omdat we merken dat scholen veel van de functionaliteit van Volglijn nog niet optimaal gebruiken, is er voor de onderbouw en kleuterbouw een aantal cursusmomenten ingericht. In deze cursus van twee dagdelen krijg je inzicht en vaardigheden in het werken met het leer- en ontwikkel-volgsysteem voor vrijescholen, Volglijn. Er is een cursus specifiek voor de kleuterleerkrachten en een cursus voor onderbouwleerkrachten, IB’ers en schoolleiders. Ook voor kerngebruikers van Volglijn is deze cursus een opfrissing. In deze cursus zullen we zoveel mogelijk toepassingen in Volglijn aan bod laten komen, toegesneden op de behoefte van de deelnemer(s).
 
Volglijn voor kleuterleerkrachten:
Data: twee dagdelen op 30 oktober 2017 13:30-17:00 uur en 9 mei 2018 9:30-13:00 uur of 7 mei 2018 9:30-13:00 uur en 22 mei 2018 9:30-13:00 uur, Utrecht.

Volglijn voor onderbouw, IB’er en leiding:
Data: twee dagdelen op 30 oktober 2017 9:30-13:00 uur en 9 mei 2018 13:30-17:00 uur of 7 mei 2018 13:30-17:00 uur en 22 mei 2018 13:30-17:00 uur, Utrecht.

Kosten: €198,- per persoon – twee dagdelen.
Aanmelden E: admin@bvs-schooladvies.nl of T: 030-2819656.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerben Deenen: M: (06) 21 84 46 94 of E: g.deenen@bvs-schooladvies.nl
 
Leerlijnen Vrijescholen in ParnasSys

Sinds augustus 2016 zijn de Vrijeschoolleerlijnen voor taal en rekenen opgenomen in een leerlijnpakket in ParnasSys. Dit pakket is deze zomer uitgebreid met leerlijnen voor de zaakvakken aardrijkskunde, geschiedenis en heemkunde voor klas 1 t/m 6 en met leerlijnen motoriek en sociaal-emotionele ontwikkeling voor kleuters.
Alle scholen die al werken met de leerlijnen Vrijescholen in ParnasSys hebben de aanvulling als een nieuw pakket gepubliceerd gekregen in de ParnasSys-beheeromgeving. Zij kunnen het nieuwe deelpakket zelf overnemen en koppelen aan kinderen. Gebruikers die na de zomer zijn gestart met het werken met de leerlijnen, kunnen het totaalpakket overnemen, waardoor zij direct beschikken over alle bovengenoemde leerlijnen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerben Deenen: M: (06) 21 84 46 94 of E: g.deenen@bvs-schooladvies.nl
Regenboog overpeinzingen

Vorige week was de laatste dag in de week tegen het pesten. Diverse media besteedden aandacht aan het voorkomen en oplossen van pestproblematiek. Iedereen binnen het onderwijs is het erover eens: dit is een belangrijk onderwerp. Dat vinden kinderen zelf ook. Afgelopen week sprak ik met een vierde klas over het verschil tussen plagen en pesten. Hoe het een soms het ander kan worden. Na afloop van het gesprek vulden de kinderen een vragenlijst in. Wanneer ze klaar waren mochten ze mij op de achterkant schrijven hoe zij dachten over pesten. De antwoorden troffen me: ‘Hoe ik denk over pesten? Sommige kinderen pesten omdat ze zelf bang zijn, of omdat ze dan cool zijn. Stom vind ik dat.’ Een ander kind schreef: ‘Kinderen die pesten zijn stom. Maar ik heb zelf ook gepest, maar dat is de grootste fout die ik ooit heb gemaakt.’ Het volgende kind bedankt voor het gesprek: ‘Het is belangrijk dat we dit bespreken, dan kunnen we gemakkelijker stoppen.’

Lees verder

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annechien Wijnbergh: E a.wijnbergh@bvs-schooladvies.nl of M  (06) 52 05 59 43
Cadeau: advies van 2,5 uur passend onderwijs in je school en in je klas

De rijke leeromgeving van de vrijescholen is al voor veel kinderen passend onderwijs. Toch zijn er ook nog veel vragen/uitdagingen. Deze komen bijvoorbeeld voort uit de dagelijkse praktijk van leerkrachten of onderwijsbeleid. BVS-schooladvies wil haar expertise graag inzetten bij het beantwoorden van deze didactische, sociaal-emotionele en beleidsmatige vragen/uitdagingen rondom de verdere uitvoering van passend onderwijs.
 
Daarom bieden wij u hierbij een kennismaking aan met de uitbreiding van onze diensten ‘passend onderwijs’. Deze ondersteuning kan o.a. bestaan uit:
  • Een klasbezoek met nagesprek;
  • een vorm van co-teaching;
  • concrete handelingsadviezen naar aanleiding van een gedrags- of leervraag van een leerling of een groepje leerlingen.
  • een andere vorm van advies en/of ondersteuning van een leerkracht, interne begeleider of Rt’er.
Doelgroep
Leerkrachten, IB’ers, remedial teachers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marlies Siers: M (06) 12 02 20 83 of E m.siers@bvs-schooladvies.nl
Herziening onderwijscurriculum 

Tot 13 oktober kunnen leraren, schoolleiders en scholen zich inschrijven voor Curriculum.nu. Zo’n 20 schoolleiders en 130 leraren uit het primair en voortgezet onderwijs (po en vo) krijgen de kans om te werken aan de herziening van het curriculum. Voor 9 vakgebieden buigen zij zich, in zogenoemde ontwikkelteams, over de vraag wat leerlingen moeten leren om uit te groeien tot volwassenen die hun steentje bijdragen aan de samenleving, economisch zelfstandig zijn én met zelfvertrouwen in het leven staan. Inschrijven kan via www.curriculum.nu
Het is voor het eerst dat Nederlandse leraren en schoolleiders uit het po en vo gezamenlijk aan de slag gaan met curriculum om te zorgen voor minder overladenheid, een betere samenhang en doorlopende leerlijnen. BVS schooladvies ziet dit initiatief als een kans voor vrijescholen om hun stem te laten horen in het proces waarin de kerndoelen worden herzien. Wij hopen dan ook dat er schoolleiders en leraren van vrijescholen zijn die hierin willen bijdragen.
Ansichtkaarten

BVS-schooladvies heeft een set van ansichtkaarten gemaakt met afbeeldingen van mooie bordtekeningen van Paul van Meurs (bron: Meurs, P. van (2016), Bordtekenen. Mercurius). Licht, sterren, Yggdrasil, vogels, dieren, planten en enkele jaarfeesten: 'van sint michael tot sint maarten', 'van sint nicolaas tot driekoningen', 'van pasen tot pinksteren', 'van sint jan tot sint michael'.

De Vijfster laat ons weten: 'De kaarten worden ingezet als verjaardagskaarten bij ons. De leraren vinden ze prachtig en vinden ze een inspiratiebron voor hun eigen bordtekeningen. Ook de eerste geluiden van kinderen zijn erg positief. Onze juffen van klas 1 en 2 vinden de kaarten wat te donker voor de jonge kinderen en zetten iets anders in.'

Meer informatie en bestellen.
Stuiterballen en UNICEF

UNICEF maakt in samenwerking met SBS het programma 'Juf in Actie'. Voor dit programma is Maikel Fricke, leerkracht in het basisonderwijs en trainer van sociale vaardigheids- en weerbaarheidstrainingen, gevraagd in vluchtelingenkamp Al Za'atari in Jordanië te filmen. In dit vluchtelingenkamp wonen 80.000 Syriërs waarvan meer dan de helft jonger is dan 16 jaar. Met het programma 'Juf in Actie' vraagt UNICEF aandacht voor het onderwijs dat deze kinderen graag zouden ontvangen. Onderwijs is hier meer dan leren. UNICEF zorgt er voor dat kinderen en hun families weer kunnen dromen over een toekomst, onbezorgd kunnen spelen en dat er psychosociale zorg is om trauma's te verwerken.

Voor het programma zal Maikel een gezin ontmoeten van wie de zoon naar school gaat en met hem zijn school bezoeken. Ook zal hij er een gastles verzorgen. Als trainer werkt hij graag met de stuiterballen van BVS-schooladvies om focus te vergroten, kinderen te laten samenwerken en te leren op elkaar af te stemmen. Aan deze doelen zal hij ook tijdens zijn gastles werken met de stuiterballen van BVS. Wij zijn blij om met een donatie van stuiterballen ook iets voor kinderen in vluchtelingenkampen te kunnen doen.

De uitzending van 'Juf in Actie' staat gepland op 14 oktober op SBS6
Agenda cursussen

U kunt op de cursusnaam klikken voor meer informatie en aanmelding.                 
                                                                                                                     
Oktober
Cursus – Netwerk Taalspecialisten (groep 3) - 2 oktober 2017
Cursus – De Extra Les - 2 oktober 2017
Cursus – NT2 en woordenschat - 3 oktober 2017
Cursus – Zinvol bewegen  - 4 oktober 2017
Cursus – Netwerk (Hoog)begaafdheidsspecialisten - 4 oktober 2017
Cursus – Netwerk (Hoog)begaafdheidsspecialisten - 6 oktober 2017
Cursus – Bevlogen schrijvers - 9 oktober 2017
Opleiding – Applicatie vrijekleuterklas- 11 oktober 2017
Cursus – Volglijn voor onderbouw, IB en leiding  - 30 oktober 2017
Cursus – Volglijn voor keuterleerkrachten - 30 oktober 2017

November
Cursus – Het leiden van een vrijeschool -1 november 2017
Cursus – Netwerk Rekenspecialisten - 3 november 2017
Cursus – Regenboog Train de Trainer Kleutertijd - 6 november 2017
Cursus – Regenboog Train de Trainer Onderbouw - 6 november 2017
Cursus – Regenboog Train de Trainer Middenbouw - 6 november 2017
Cursus – NT2 en woordenschat - 7 november 2017
Cursus – ZLKLS Voortgezet dag 2 - 17 november 2017
Cursus – De vrijekleuterklas - 24 november 2017
Cursus – Regenboog Licentiehouder Nascholing groep 1 - 27 november 2017
Cursus – ZLKLS Voortgezet dag 2 - 27 november 2017
 
December
Cursus – Teamontwikkeling in een professionele cultuur - 6 december 2017
Cursus – Regenboog Licentiehouder Nascholing groep 2 - 8 december 2017
Cursus – ZLKLS Basis Niet Klankzuiver -11 december 2017
Cursus – ZLKLS Voortgezet dag 2 (Deventer) -12 december 2017 
 
Facebook
Facebook
Website
Website
Aanmelden
Copyright © BVS-schooladvies

Ons adres:
Vondelparc
Vondellaan 50
3521 GH  Utrecht

T (030) 281 96 56

U kunt zich hier afmelden






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
BVS-schooladvies · Vondellaan 50 · Utrecht, Utrecht 3521 GH · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp