Copy
DOV Nieuwsbrief september 2017
Nieuwsbrief DOV - Databank Ondergrond Vlaanderen
In deze editie vindt u informatie over het volgende:

1. Save the date: H3O-De Kempen 16/11/2017
2. Vertaling Internationale Chronostratigrafische Tabel
3. Aanpassing van kaartlagen: "Grondwaterlichamen" en "Grondwaterwingebieden en beschermingszones"
 

1.  Save the date: H3O-De Kempen 16/11/2017 

Graag nodigen we u op donderdag 16 november 2017 uit voor de presentatie van het grensoverschrijdend (hydro)geologisch 3D-model van de Kempen – H3O-De Kempen.


 
Bij de valorisatie van de ondergrond in de grensstreek is geologische informatie vereist van het buurland. Voor verscheidene toepassingen zoals geothermie, beheer van natuurlijke rijkdommen en bij (hydro)geologisch onderzoek in de grensstreek is (hydro)geologische informatie van het buurland onontbeerlijk. Vaak blijkt daarbij dat de beschikbare informatie van de buurlanden niet goed op elkaar aansluit en/of niet dezelfde mate van detail heeft. Om die reden leeft bij partijen in Nederland (Provincie Limburg, Provincie Noord-Brabant en TNO – Geologische Dienst Nederland) en Vlaanderen (Departement Omgeving en de Vlaamse Milieumaatschappij) de wens om de geologische en hydrogeologische modellen van Nederland (DGM en REGIS II) en Vlaanderen (Geologisch 3D-model en HCOV) op elkaar af te stemmen. Deze gezamenlijke wens leidde tot het eerste H3O-project “H3O - Roerdalslenk”, dat in de periode maart 2012 – juni 2014 werd uitgevoerd door TNO, VITO en de Belgische Geologische Dienst in opdracht van bovengenoemde partijen en VITO.
Vanaf 2015 is door de projectpartners, aangevuld met Programmabureau KRW/DHZ Maasregio
en Brabant Water, gestart met een vervolg op dit project nl. 'H3O' - (Hydro)geologische 3D-modellering Ondergrond – van de Kempen.
 
Het resultaat is een grensoverschrijdend, up-to-date, drie dimensionaal geologisch en hydrogeologisch model van Quartaire, Neogene en Paleogene afzettingen in de grensstreek van de provincies Noord-Brabant (NL), Antwerpen en Limburg (Vlaanderen) dat aansluit ten westen van het model “H3O – Roerdalslenk”. Daarbij werden verschillen tussen de bestaande (hydro)geologische interpretaties opgespoord, uitgezocht en verholpen.

 
Gelieve de namiddag alvast te reserveren in uw agenda voor dit event.
De presentatie zal plaatsvinden in het Stadhuis van Eindhoven – Raadszaal, Stadhuisplein 1, 5611 EM Eindhoven (NL).
De uitnodiging met de agenda en de praktische informatie zal begin november bekend gemaakt worden.

We hopen u op 16 november 2017 te mogen verwelkomen!
 
Namens het H3O-projectteam,
Jeroen Castelijn, Jan Corluy, Jef Deckers, Chris De Groot, Erik Heskes, Vanessa Heyvaert, Noud Kuijpers, Michiel Van der Meulen en Ronald Vernes

 

2. Vertaling Internationale Chronostratigrafische Tabel 

Er is een nieuwe Nederlandstalige en geactualiseerde Internationale Chronostratigrafische Tabel beschikbaar.  Deze tabel is de officiële vertaling van de Engelstalige Internationale Commissie voor Stratigrafie (ICS) die nauw aansluit bij de praktijk in Vlaanderen. Ze is opgesteld door de Nederlandstalige leden van de Nationale Commissie Stratigrafie van België tijdens de zomer van 2017.



Deze ICS tijdstabel is een wereldwijde standaard en zoals gebruikelijk in deze internationale context is ze in het Engels opgesteld. ICS vraagt dat vertalingen ervan in andere taalgroepen ter beschikking worden gesteld zodat deze standaard tijdstabel algemeen toegankelijk kan gemaakt worden en zeker voor scholen gemakkelijk bruikbaar zou zijn.
De tabel is vrij van rechten en is te vinden op de website van de Nationale Commissie Stratigrafie waar u meer achtergronduitleg kan vinden over hoe ze tot stand gekomen is. U kan ze hier downloaden.
 

3. Aanpassing van kaartlagen "Grondwaterlichamen" en "Grondwaterwingebieden en beschermingszones"

  1. De kaartlaag van de “Grondwaterwingebieden en beschermingszones” is aangepast:
    er zijn aanpassingen in de gemeenten Balen, Ham en Laakdal.
    De dataset is aangepast op basis van het ministerieel besluit van 18 juli 2017: houdende de wijziging van het ministerieel besluit van 19 oktober 1998 houdende de afbakening van de waterwingebieden en de beschermingszones rond de grondwaterwinning van de Provinciale en Intercommunale Drinkwatermaatschappij der Provincie Antwerpen in Balen (zone Olmen-Nete en Olmen-Kanaal) op het grondgebied van de gemeenten Balen en Ham en correcties van de grenzen van de winning van Vorst (Laakdal).
  2. De dataset van de grondwaterlichamen is vervangen door twee nieuwe kaartlagen:
  • Grondwaterlichamen (horizonten):
    De Vlaamse ondergrond is opgedeeld in verschillende driedimensionale eenheden: de grondwaterlichamen. Om het driedimensionale aspect van de grondwaterlichamen te helpen verduidelijken werden deze opgesplitst in horizonten, i.e. de volgorde waarop de grondwaterlichamen in de diepte voorkomen. Op een gegeven plaats komt elk grondwaterlichaam maximum in één horizont voor en komt er in elke horizont maximum één grondwaterlichaam voor. "1" betekent dat het grondwaterlichaam bovenaan voorkomt, "2" dat het als tweede grondwaterlichaam voorkomt, "3" als derde,... Andersom kan gezegd worden dat er 4 grondwaterlichamen boven een grondwaterlichaam met horizont "5" voorkomen.
  • Grondwaterlichamen:
    Deze dataset is opgebouwd uit één polygoon voor elk van de 42 grondwaterlichamen.
Email Marketing Powered by Mailchimp