Copy
Nyhedsbrev fra Årgang 2012. April 2018

Fra effektiv til agil 

Digitaliseringens paradokser: 12 virksomheders erfaringer med hastig forandring udkom i efteråret 2017. I bogen gennemgår jeg 12 meget forskellige organisationers udfordringer med den digitale transformation.

I apriludgaven af mit nyhedsbrev kan du læse om VOLA. VOLA er en af de virksomheder, som er lykkedes med at omlægge sin produktionsform til en ny verdens krav. VOLA gik fra effektiv til agil produktion. Det kaldte blandt andet på andre kompetencer hos virksomhedens medarbejdere.

Digitaliseringens paradokser blev kåret til en årets vigtigste ledelsesbøger i Børsen og blev i Inside Business kaldt et "mustread på direktionsgangene". 

Hvis du vil booke mig til et foredrag eller har spørgsmål, jeg kan hjælpe med at besvare, er du meget velkommen til at kontakte mig her Årgang 2012.

Bedste hilsener
Søren Schultz Hansen
Digitaliseringens paradokser: 12 virksomheders erfaringer med hastig forandring giver konkrete eksempler på de udfordringer, som danske ledere i det private og offentlige står over for, når de skal håndtere den digitale transformation. 

I bogens cases kan du læs om, hvordan Bang & Olufsen er ved at blive disruptet - af sig selv. Hvorfor MobilePay blev en succes på trods af, at app'en havde den laveste kvalitet. Hvorfor det var helt efter planen, at Sundhedsplatformen blev udrullet i en ufærdig udgave. Og hvordan McDonald’s og EY skaber loyalitet hos medarbejderne ved at kvalificere dem bedst muligt til at komme videre til et andet sted.

VOLA gik fra at sælge det, de producerer til at producere det, de sælger


Læs mere om bogen >  

Køb bogen hos forlaget >

 

Den danske virksomhed VOLA er kendt for sine karakteristiske vandhaner designet af den berømte arkitekt Arne Jacobsen. Stort set alle VOLA’s produkter og komponenter produceres i Danmark af virksomhedens ca. 200 medarbejdere.

Historien om VOLA’s forandring er paradoksal på mange måder, for rejsen starter og slutter nemlig samme sted; med on demand-produktion:
Man råbte ud i rummet, at man skulle bruge fem af dem, syv af dem, og de skulle ind på den palle. Altså fuldstændig agilt. En kunde ringede ind og skulle bruge 50 vandhaner, og så lavede vi dem så hurtigt, vi kunne.

Sådan beskriver direktør for internationalt salg, marketing og HR Birthe Tofting VOLAs produktionsmiljø, før rejsen begyndte.

Som årene gik, steg efterspørgslen, og VOLA havde svært ved at følge med ordrebøgernes krav på de eksklusive, håndlavede armaturer. Det var et omstændeligt set-up med lange leveringstider til følge.

Produktionen blev derfor lagt om til en traditionel effektiv industriproduktion. Men da VOLA producerede til grossister, som havde vænnet sig til at bestille for meget på grund af VOLA’s tidligere så velkendte langsommelighed, endte VOLA med overfyldte lagre uden reel efterspørgsel.


Planlægningens paradoks
VOLA var ved at knække nakken, fordi man prøvede at forudsige fremtidens behov og planlægge produktionen langt ud i fremtiden. De var med andre ord ramt af det, jeg kalder Planlægningens Paradoks: Det er vigtigt at have et mål, som man endelig ikke må styre efter. I forsøget på at effektivisere og producere til et forventet marked, blev man ramt af uforudsigelige sammenfaldende omstændigheder i bl.a. kundeadfærd, grossistkultur og generel stagnation.
 

Omlægningen til agil virksomhed
Katastrofen lurede, og VOLA’s ledelse traf den radikale beslutning at vende ryggen til den gamle industriverdens effektivitet og transformerede virksomheden til en agil on demand-produktion, hvor halvfærdige produkter skaber basis for langt flere varianter, der meget hurtigt kan produceres færdige alt efter efterspørgslen.

Da Finanskrisen kom, viste den nye produktionsstrategi sit værd:  VOLA kunne hurtigt tilpasse sig og undgik fortidens overproduktion. Og da tiden vendte efter krisen, og alle skreg på customization, så kunne VOLA lynhurtigt producere mange varianter efter behov uden at stå med overfyldte lagre.

Specialiseringens paradoks
Den nye måde at producere på betød, at de medarbejdere, der var specialiseret i bestemte dele af produktionen blev mindre centrale - selv om ingen var dygtigere end dem! I stedet opstod der behov for at kunne overskue produktionen og bringe faggrupperne sammen - altså bredere kompetencer.
Et eksempel på det jeg kalder Specialiseringens Paradoks: Specialiserede kompetencer er vigtigere end nogensinde — vi ved bare ikke hvilke. Som Peder Nygaard, fabriksdirektør hos VOLA forklarer:

I gamle dage var specialisterne konger. Nu er det faktisk dem, der forstår mere af alle verdener, som kan mange forskellige operationer og kan flyttes rundt mange forskellige steder, som er steget i hierarkiet.

Værdien af specialistkompetencer har dog ikke ændret sig hos VOLA - de tekniske færdigheder er et langt stykke hen ad vejen de samme nu som før. Det handler om forskydninger i kultur og mentalitet hos medarbejderne. Specialisterne skal kunne se ud over skyklapperne og samarbejde på tværs i den agile organisation.
 


Casen bygger interviews med:

  • Johannes Aa. Saugbjerg, som i 2013 kom fra en stilling som økonomidirektør i VOLA og tidligere  har været revisor hos bl.a. Deloitte. 
  • Birthe Tofting, som har været direktør for internationalt salg, marketing & HR siden 2010 og ansat i VOLA siden 1985.
  • Peder Nygaard, fabriksdirektør på VOLA's fabrik i Horsens siden 2011 og ansat i VOLA siden begyndelsen af 2000.

Sådan ser det ud, når man disrupter sig selv

Når man kigger på den hæderkronede næsten hundredårige designvirksomhed Bang & Olufsens udvikling de seneste fem-seks år,
er der to aspekter, som er særligt interessante, fordi de illustrerer nogle paradoksale logikker og dynamikker, som gælder i en digital verden i konstant og hastig forandring:

Det første aspekt handler om, at Bang & Olufsen på en meget synlig måde er ved at blive disruptet … af sig selv.

Det andet aspekt illustrerer, hvordan en succes ikke længere er resultatet af at have den rigtige og velforberedte strategi. Men afhænger af, hvordan ledelsen reagerer på det uforudsete og uplanlagte.
Læs hele min analyse på Finans.dk
Søren Schultz Hansen
Jeg er selvstændig erhvervsforsker, ekstern lektor på CBS og forfatter med fokus på digital transformation og digitale indfødte.
 
Jeg afholder hvert år op mod 100 foredrag og workshops for ledere, lærere, vejledere og andre om, hvordan digitaliseringen påvirker vores liv. Alle foredrag er baseret på omfattende kvalitative studier de seneste ti år.​

Jeg har skrevet bøgerne Årgang 2012 (2011) om den første digitale generation, Digitale indfødte på job (2015) om ledelse af en ny generation af medarbejdere og senest Digitaliseringens paradokser: 12 virksomheders erfaringer med hastig forandring (2017).
Copyright © 2018 Generation Digital, alle rettigheder forbeholdt.

Post adresse:
Generation Digital
Godthåbsvej 8B, Baghuset 2. sal
Frederiksberg 2000
Denmark

Føj os til din adressebog


Frameld nyhedsbrev

Email Marketing Powered by Mailchimp