Copy
Möt Malin Frenning och Sven Uthorn i oktober Nyhetsbrev

I denna månads nyhetsbrev intervjuar vi Malin Frenning, Landstingsdirektör för Stockholms läns landsting  som tidigare fått utmärkelsen Årets Mäktigaste Affärskvinna och Sven Uthorn, VD på B3IT Management. 

OKTOBER 2017

"Att vi kan göra något bättre imorgon än vi gjorde igår tror jag stenhårt på"

   
Malin Frenning är Landstingsdirektör för Stockholms läns landsting, med ett förflutet som Sverigechef i Telia-koncernen och har tidigare fått utmärkelsen Årets Mäktigaste Affärskvinna.

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till den roll du har idag
Min utbildning till civilingenjör i maskinteknik förde mig till Telia som trainee redan 1993. Därefter har jag jobbat med telekom och förändringsarbete i över tjugo år i olika roller, som till exempel bredbandschef och senast som Sverigechef i Teliasonera-koncernen.

Vad fick dig att välja det jobb du har nu?
Möjligheten att få göra nytta. Att jobba i Stockholms läns landsting innebär att man gör skillnad för 2,2 miljoner invånare i deras liv och vardag, för invånare, patienter, trafikanter. Och när jag fick möjlighet att få driva den historiska utbyggnaden av hälso- och sjukvården och kollektivtrafiken som nu påbörjats, med det genomgripande förändrings- och effektiviseringsarbete som det innebär, så var det självklart för mig att tacka ja till jobberbjudandet som landstingsdirektör.

Vad betyder ledarskap för dig?
Ledarskap för mig handlar väldigt mycket om tydlighet vad gäller de mål och resultat som vi behöver uppnå. Jag vill se till att ansvar, befogenheter och mandat hör ihop i alla led i organisationen.

Hur skulle du beskriva dig själv som ledare?
Jag tycker om att åka hela hissen, från strategi till operativt arbete. Jag vill finnas där jag behövs och jag vill göra skillnad.

Hur tror du andra skulle beskriva dig som ledare?
Jag hoppas att jag uppfattas som en tydlig och rak, men också en lyssnande och lärande ledare.

Finns det någon person eller situation som har betytt särskilt mycket för dig som ledare?
Det finns många. Jag försöker ta till mig och inspireras av de bästa komponenterna från de människor jag möter och de situationer jag ställs inför.

Vad har du lärt dig av det som du har tagit med dig på vägen?
Jag har arbetat med förändringsarbete, med fokus på resultat, effektivisering, tydliga mål och med kundfokus i över tjugo år – det är erfarenheter och kunskaper som jag har stor nytta av i det genomgripande förändringsarbetet inom Stockholms läns landsting nu när vi bygger ut hälso- och sjukvården och kollektivtrafiken och samtidigt ska skapa största möjliga nytta för patienter och trafikanter, på ett ansvarsfullt och kvalitetsmedvetet sätt.

Varifrån hämtar du din inspiration?
Inspiration hämtar jag varje dag i att få vara med och göra skillnad i samhället. Och att varje dag träffa medarbetare och kollegor som, precis som jag, drivs att få göra nytta för stockholmarna i deras vardag ger mig också mycket kraft och energi.

Hur vill du helst inspirera andra?
Jag hoppas att det fokus jag och många andra medarbetare inom Stockholm läns landsting har på just att göra livet och vardagen enklare, friskare och rikare för över två miljoner invånare, ska inspirera fler att tänka på vad vi kan göra bättre imorgon än vad vi gjorde igår.

Vilka värderingsgrunder ger du aldrig avkall på?
Jag har en stark etisk kompass och har stor respekt för andra människor. Att få göra skillnad för invånare och medarbetare är det som driver mig framåt.

Är det någon skillnad på det jobb du har idag mot tidigare, rent ledarskapsmässigt?
Det finns faktiskt fler likheter än skillnader när man jämför min nuvarande roll med min tidigare erfarenhet – om jag tidigare jobbade för att skapa mer nytta för kunder, drivs jag nu av att skapa mer nytta för invånare. Det som kanske skiljer vad gäller ledarskap kanske handlar mer om att jag nu jobbar med förändring i en organisation som bygger på politiska beslut och en demokratisk process som å ena sidan kanske ibland tar lite längre tid, men å andra sidan är mer genomtänkt, underbyggd och långsiktig.

Vilka frågor är viktiga för dig att driva under den närmaste tiden?
Stockholms läns landsting har påbörjat ett genomgripande förändringsarbete med historiska utbyggnader av sjukvård och kollektivtrafik, samtidigt som vi behöver jobba effektivare och skapa största möjliga nytta för till exempel patienter och trafikanter, på ett så ansvarsfullt, ekonomiskt sätt som möjligt.

Vilka 3 råd hade du velat få som ung chef och som du skulle haft nytta av senare i din karriär?
Det är egentligen bara ett råd: Att alltid försöka göra sitt bästa i varje roll du har.

Vilka egenskaper uppskattar du mest hos dina närmaste medarbetare?
Jag uppskattar framför allt tydlighet, ärlighet och förståelse för vår roll i samhället och för 2,2 miljoner invånare, patienter och trafikanter.
Vad är viktigast att ha koll på som ledare anser du?
Att vi kan göra något bättre imorgon än vi gjorde igår tror jag stenhårt på, och viljan till ständiga förbättringar, att våga tänka nytt och ifrågasätta tycker jag är viktig hos de ledare jag har närmast mig.

Om du tvingades byta bana karriärmässigt, vad skulle du göra då?
Just nu har jag ett spännande, roligt och utmanande jobb som landstingsdirektör, och jag har svårt att tänka mig något annat i nuläget. Men säkert är att göra nytta och skapa mervärde i vardagen för människor kommer alltid att vara viktigt för mig.

Vad vill du att omgivningen ska minnas av dig som ledare?
Jag hoppas att de ska minnas mig som en tydlig och rak, men också en lyssnande och lärande, ledare.

"Jag törs säga att jag är väldigt engagerad i mitt arbete. Lusten att bygga ett spännande företag är väldigt stark, både för mig och mina närmaste medarbetare" 


Sven Uthorn är VD på B3IT Management och har en lång bakgrund i att bygga entreprenörsdrivna bolag.

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till din roll på B3IT
Född och uppvuxen på västkusten. Min mattelärare i gymnasiet satte en dator i händerna på mig och födde med det ett intresse som tog mig till Chalmers, och sedan ut i yrkeslivet.  Väl där kom jag sedan att snöa in på helt andras saker: På att göra affärer, marknadsföring, försäljning och företagsledning.
 
Efter några års industriell fostran i kraftkabelbranschen, har jag tillbragt de följande trettio åren Inom IT och Telecom, dynamiska branscher i rask förändring, och där min passion och profession har blivit att bygga företag. 28 av de senaste 30 åren har jag arbetat i företag i väldigt snabb tillväxt, sådana med genomsnitt över 20% per år. 
 
Efter två lärorika men slitsamma VD-jobb, kom jag att ta ett tredje i samband med att jag startade B3IT tillsammans med ett par kompanjoner.  Ett stort kliv var det - att gå från att vara skapligt välavlönad tjänstemanna-VD i ett börsbolag till att ta en entreprenörsroll i en startup. Att gå ut i en iskall marknad och hitta och dra in de första affärerna, börja rekrytera och växa bolaget steg för steg. På den vägen är det. På fjortonde året är vi nu 500 anställda och taktar 600 MSEK i omsättning,
 
Vad anser du är ett bra ledarskap?
En bra ledare inspirerar och entusiasmerar, får medarbetare att växa. Når resultat, bygger glädje och stolthet över det. Och visar en dos ödmjukhet därtill.
 
Vad fick dig att ta ledarrollen från början?
Lite smickrad, när jag första gången fick frågan om att ta en ledarroll. Nyfikenhet, och lusten att påverka vad och vem jag arbetade med, fick mig att ta klivet.
 
Hur skulle du beskriva ditt eget ledarskap?
Jag törs säga att jag är väldigt engagerad i mitt arbete. Lusten att bygga ett spännande företag är nog väldigt stark, både för mig och mina närmaste medarbetare. Jag tror också det är viktigt att vara genuin, att inte låtsas vara något annat än vad man är och att ge medarbetare en stor frihet. Vi driver bolaget som en koncern med många entreprenöriella krafter i våra dotterbolag, som behöver utrymme att göra sin grej. Deras drivkraft är en viktig del av vårt framgångsrecept.

Varifrån hämtar du inspiration?
Jag tar massor av inspiration ur vår verksamhet. Det handlar dels om sådant som vi åstadkommer ute hos våra kunder, när vi hjälper dem framåt att utveckla sina affärer och sin verksamhet med teknikens hjälp. Jag tycker också det är väldigt inspirerande när nya entreprenörer kommer in hos oss, bygger upp nya verksamheter, tar för sig och växer med uppgiften.
 
Men allmänt, när det gäller ledarskap, tycker jag det även finns en massa inspiration att hämta ur andra världar. Ta t ex idrottsvärlden, där man kan följa olika ledarstilar i direktsändning. Jämför Bengan Johanssons sätt att leda handbollslandslaget eller Viktor Tichonovs att leda sovjetiska hockeylandslaget. Båda väldigt framgångsrika, men diametralt motsatta vad gäller ledarstil.
 
Militärhistorien kan också ge en massa inspiration kring ledarskap -  från Sun-Tzu och Machiavelli till Napoleon och lord Nelson. Ta Nelsons sätt att delegera ansvar i sin flotta, eller Napoleons att strukturera sin armé. Och även där finns ju ett historiskt facit över vad som funkat och vad som floppat.
 
Finns det någon situation i din karriär som har gett dig särskilda insikter som påverkat ditt ledarskap?
När IT-marknaden sjönk ihop 2001. Jag ledde då ett företag som på väldigt kort tid hade att ställa om från extrem framgång och supersnabb tillväxt till att hantera en kraftigt vikande marknad med konsolidering, neddragningar, och behov av rask förnyelse.
Från läns till kryss, i seglartermer. Sedan dess tänker jag alltid kring risk och värderar den på annat sätt.
 
En annan lärdom från den tiden var att se hur de olika ledarna i organisationen tacklade situationen. Att många som fungerat utmärkt väl i medgång, hade väldigt svårt att ställa om var väntat. Men därutöver hade vi några, som haft svårt att hitta sin roll i goda tider, som plötsligt klev fram och hade en avgörande betydelse i omställningsarbetet. Man känner inte sina medarbetare innan man prövat på både med- och motgång. 
 
Vilka viktiga lärdomar har du fått med dig i ditt ledarskap som du skulle vilja ge till andra?
Att förändringsarbete går så mycket lättare om man har ett team av nära medarbetare som driver det, än om man försöker driva det själv.
 
Att grunden både för goda affärer och gott ledarskap är tillit. Oftast behöver den byggas steg för steg. Tillit behöver vara dubbelriktad och den bygger på öppenhet och ärlighet.
 
Att risk och möjlighet alltid följs åt. Är man för riskavert missar man möjligheten.  Och tvärtom, om man uppfylls av alla ”det här kan bli hur stort som helst”- hypoteser, som vår bransch är så full av, så missar man lätt att risken ofta också kan bli hur stor som helst. På det temat har jag i efterhand lärt mig att allt vad gäller affärsutveckling måste göras i tätt samverkan med riktiga kunder. Testa i liten skala, gör mer av det som flyger och ta lärdom av det som floppar. Och våga misslyckas. Det är helt fundamentalt för framgångsrikt företagande.
 
Vilka 3 råd skulle du ge till unga chefer som inte hunnit pröva sitt ledarskap fullt ut?

  • Våga vara dig själv! Det finns så många olika vägar till framgångsrikt ledarskap – du kan säkert ta inspiration av andra eller läsa några  goda managementböcker – men till sist och slut handlar det om hur du ska hitta din egen modell.
     
  • Låtsas inte att du kan något som du inte kan! Tänk på hur mycket snabbare både du själv och dina medarbetare utvecklas, om du ställer frågor till dem i stället för att alltid försöka servera dem med svar. 
     
  • Välj dina strider, håll koll på dina risker, och ta inte för många samtidigt. Underskatta aldrig betydelsen av att fokusera ordentligt på det som är riktigt viktigt.


Behövs det något särskilt ledarskap i den roll du har idag och i så fall vilket?
Konsulting är ”people business”: Dvs nyckeln till ett framgångsrikt företagsbygge är att vi kan attrahera och behålla riktigt duktiga konsulter, då de har hundratals andra arbetsgivare att välja bland.  Därför är min och övriga ledarares viktigaste uppgift att skapa en företagskultur som är attraktiv att vara och verka i, att ständigt jobba mot målet att vara Sveriges bästa konsultföretag att arbeta på.
 
Vilka erfarenheter eller lärdomar har du kvar att pröva som ledare, anser du?
Har man rätt inställning, upphör man aldrig att ta in nya lärdomar. Men pröva nytt? Ja, mänskligt att döma kommer en fas när det är dags att lämna över rodret och varva ner.
Konsten att släppa och släppa i tid, är väl också en del av gott ledarskap, och en förmåga att utveckla. Nu är det så pass roligt att bygga vidare, så jag inser att det kan bli en extra grannlaga uppgift att ta sig an.
 
Vilka egenskaper uppskattar du hos andra ledare?
Förmågan att artikulera vision och bygga entusiasm kring den, både hos medarbetare och kunder. Och förmågan att kommunicera den, gärna i enkla sentenser folk kommer ihåg och kan göra till sina. 
 
Jag uppskattar ledare som delar med sig av sina erfarenheter, som inspirerar. Och i det sammanhanget uppskattar jag också en rejäl dos av ödmjukhet.
 
Finns det någon särskild person som har betytt mycket för ditt ledarskap och vad var det hos denne som givit dig mest?
Jag hade ett antal formativa år på Sun Microsystems, där Scott McNealy och kretsen kring honom lyckades skapa en häftig framgångskultur i ett Silicon Valley-företag som växte från ingenting till ett globalt 10 BUSD-företag på ett drygt dussin år. Scott hade förmågan att bygga entusiasm och engagemang i ett närmast besjälat företag. Han hade den där förmågan att kommunicera sina värderingar och sin vision för hur företaget skulle drivas. Jag tror alla som var där ännu 20 år efteråt minns hans budskap om att våga ta initiativ ”seeking permission is asking denial”, att tänka stort, ”planer begränsar oss”, och att finna glädje i att spöa konkurrensen (”kick butt, have fun”). Men också inspirerande i ett praktiskt ledarskap – att våga ta drastiska beslut, som att slå igen hela produktlinjer för att få bättre fokus (”all the wood behind one arrowhead”), eller att stöpa om organisation och strukturer redan innan de blivit obsoleta, för att hålla dynamiken levande.
 
Sen var det sorgligt att årtiondet senare följa på distans hur detta fantastiska företag stelnade i sin kultur, stannade upp i sin förnyelse, för att sedan uppslukas av Oracle. Men det är en annan historia.
 
Vilka är dina tydligaste värderingar och hur visar de sig i vardagen?
Öppenhet och ärlighet tycker jag är viktigt. I vardagen handlar det om att säga vad du tycker – rakt och okomplicerat, dina medarbetare ska inte behöva gissa.
 
Rättvisa och respekt för andra människor är också centralt. Att se till att skapa win-win i varje affär och relation. Att göra sig tillgänglig, lyssna och ta intryck, också om man inte alltid håller med.
Jag tycker också det är viktigt att vara faktabaserad i sitt beslutsfattande. Dvs gärna jobba med magkänsla, men att alltid se till att ta in fakta också, speciellt om det handlar om viktiga saker som medarbetare och affärer.  Det handlar om respekt, om kvalitet och om ansvarstagande Hur det märks? Ja, fakta kräver ”koll-på-läget”. Det kan locka fram siffernörden i mig, jag kan få gliringar för det, men det är det värt.
 
Vilka 5 råd skulle du ge dig själv idag, som du hade behövt i begynnelsen av ditt ledarskap?
Samma som tidigare fråga. Två till? OK då: Anställ bara duktiga människor, helst sådana som är bättre än du själv på något, och som ger energi.  Men var noga med att förstå deras drivkrafter.
Och slutligen; om något skaver, ta det direkt. Priset för att skjuta upp är mentalt energiläckage, både för dig och ofta andra.
 
Om du hade tvingats välja en annan bana, vad hade det varit för någon?
Jag sommarjobbade en gång i tiden på IBMs forskninsglabb och min kinesiska chef puffade hårt för att jag skulle välja en forskarbana. Det blev nu inte så, fast det frestade. Och väl var nog det, för jag tror det kräver väldigt mycket mer tålamod och noggrannhet än vad jag kan uppbåda.
 
Vad skulle du önska att din omgivning minns dig för, i ditt ledarskap?
Om mina medarbetare någon gång i framtiden tänker tillbaka på den här tiden, och känner glädje och stolthet över vad vi åstadkom – ja då skulle det kännas bra. Om dom dessutom erinrar sig hur mycket dom själva växte och utvecklades under den här tiden, då skulle det kännas ännu bättre.

 



Vill du bli ytterligare inspirerad kring hur du kan utveckla ditt ledarskap och få din organisation att både prestera och trivas bättre genom att nyttja sin fulla potential? Ta kontakt med daniel.brodecki@performancepotential.se redan idag.

 

EVENT & KOmmande aktiviteter

  • Den 19 september genomförde vi ett uppskattat seminarium på temat innovation, kopplat till verksamheter och ledares roll framöver, där HR har en central roll.
  • Har du missat vår film från vårt seminarium i Almedalen? Ladda ner filmen här och lyssna på intervjun med Azita Shariati, VD för Sodexo Norden och vår panel med Christina Forsberg, Generaldirektör CSN, Maria Ros Jernberg, vice Generalsekreterare STF och Daniel Kruger, HR Direktör Poolia,
  • Aktuella events och händelser finns alltid på vår hemsida  under INSPIRATION eller via LinkedIn och facebook.

Nyheter

  • Nya samarbeten inför hösten med kunder inom kreditbranschen, Bank, IT-sektorn och Offentlig sektor. Våra befintliga kunder fortsätter i påbyggnad av våra verktyg, modeller och processer.
  • Lyssna till våra kunders berättelser här eller på vår hemsida, om hur de når konkret affärsnytta genom samarbete med oss.
  • Vill ni vet a mer om hur våra kunder använder vår metod, kontakta gärna daniel.brodecki@performancepotential.se
LÄSTIPS
  • Vår Facebook-sida. Aktuell trendspaning och inspiration inom kompetensförsörjning.
  • Följ oss också på LinkedIn.
  • Följ vår VD's blogg: Tankar om Ledarskap. Läs mer här.
  • PerformancePotential på Twitter.
Vi önskar alla en kommande härlig höst!

Kontakta oss

phone.png08 - 411 26 00 mail.pnginfo@performancepotential.se fb.pngBesök vår Facebook-sida twitter.pngFölj oss på Twitter

Vi levererar Potential Management för den professionella världen. Via vår Preferensanalys™, matchar vi VerksamhetensDNA™ med individers ArbetsrelateratDNA™ för att skapa tydliga förutsättningar för hur en organisation och person kan bli mer framgångsrika och produktiva tillsammans. Vårt verktyg ökar kundnytta, prestation och produktivitet, och används i kretsloppet för Affären, Medarbetarna och Kompetenspusslet. Vi säkerställer att din organisation nyttjar sin potential till fullo.

I november månads nyhetsbrev intervjuar vi Marie Lundberg, VD WASA Kredit och Lars Backhans, VD ESRI Sverige.

Vill du veta mer om den moderna formen av Potential Management och hur vår Preferensanalys™ genomförs genom, VerksamhetensDNA™ och ArbetsrelateratDNA™, är du välkommen att kontakta daniel.brodecki@performancepotential.se