Copy
milieueducatie.be
NME-ZINE   Departement Omgeving
Vlaanderen is omgeving

NR 69 - OKTOBER 2017

NMEDO-cursus

Driedaagse NMEDO-cursus
start op 28/02/2018 in De Helix, Grimminge


Met een groep mensen uit de educatieve sector van natuur, milieu of duurzame ontwikkeling leer je tijdens
de NMEDO-cursus heel wat bij over verschillende educatieve principes en praktijken. Tijdens de informele momenten ga je in gesprek met de andere deelnemers en krijg je uitgebreid de kans om collega’s uit andere organisaties te leren kennen, ervaringen uit te wisselen en te werken aan je professionele ontwikkeling.

De cursus is zowel voor professionelen als vrijwilligers bedoeld. Deelnemen kan enkel als je het programma van 28 februari tot en met 2 maart volledig volgt. Inschrijven kan vanaf 20 november. Graag een herinneringsmail als de inschrijvingen starten? Stuur dan een mail naar milieueducatie@vlaanderen.be.
Beneluxconferentie

Driedaagse Beneluxconferentie
start op 22/11/2017 in Nederland


Van 22 tot en met 24 november 2017 vindt in Nederland (provincie Zeeland) de Beneluxconferentie ‘Leren leven binnen de grenzen van onze Aarde’ plaats. Menselijk ingrijpen in ecosystemen vormt de rode draad van alle inleidingen, filmbeelden en excursies. Bedreigingen én kansen voor natuur, milieu en duurzaamheid komen aan bod, steeds vanuit het perspectief van voorlichting, educatie en onderwijs.

De deelnemers buigen zich in groepen over duurzaamheidsvraagstukken uit de vijf Benelux-‘regio’s’: Vlaanderen, Brussel, Wallonië, Luxemburg en Nederland. Inschrijven kan tot en met 8 november 2017.
Tools voedselverlies

Informatieve tools over voedselverlies online


De ‘Ketenroadmap voedselverlies’ is een actieplan om de voedselverliezen in Vlaanderen tegen 2020 met 15 procent te verminderen. Hieruit is de website www.voedselverlies.be voortgevloeid. Je vindt er heel wat tips om voedselverlies te voorkomen, geordend in 4 grote clusters, 'Kopen', 'Koken', 'Bewaren' en 'Restjes'. Enkele mooi geïllustreerde voorbeelden waar consumenten mee aan de slag kunnen: Daarnaast biedt de website ook informatie voor professionals met o.a. een bundeling van interessante studies, en verslagen van studiedagen en netwerkdagen. Heb je vragen, aarzel niet om contact op te nemen via voedselverlies@vlaanderen.be.
Vorming voor begeleiders van mensen met een beperking

Meer ruimte voor agro-ecologie
in landbouwopleidingen

‘Agro-ecologie’ is een nog vrij onbekend en moeilijk te vatten begrip. Dat blijkt uit een onderzoek van ILVO in opdracht van het Departement Omgeving. Om de kennis over agro-ecologie en de praktische toepassing te vergroten, zijn maatregelen nodig, zowel in het onderwijs en de landbouwsector als de maatschappij. Meer hierover lees je in het eindrapport. Werk je graag concrete acties mee uit? Stuur dan een mail naar eva.snijders@vlaanderen.be.
 
MOS-klimaattraject

MOS-klimaattraject voor basisscholen
en secundaire scholen

 

Na het klimaatakkoord van Parijs trekt MOS de klimaatkar langs een ambitieus klimaattraject. Spring mee op de kar en ga met jouw leerlingen voor nul CO2.
MOS biedt de nodige aandrijving met vormingen, netwerkmomenten, educatief materiaal en begeleiding op maat van jouw school.
 
Schrijf snel in voor het tweejarig MOS-klimaattraject. Meer informatie vind je op de webpagina’s voor basisonderwijs en secundair onderwijs.

MOS geeft gratis vormingen op maat in jouw school

Interesse in een vorming op maat? Naargelang de behoefte van je team kan MOS in overleg met de school een MOS-vorming organiseren op een personeelsvergadering of pedagogische studiedag.

Activiteiten in de educatieve centra

Wil je meer weten over het educatief aanbod, de activiteiten voor scholen, gezinnen... in de centra?

eNneeMmeE 

Oktober? Bodemhelden zoeken!
Weet jij wat er woelt en krioelt onder je voeten? En heb jij enig idee hoe belangrijk deze beestjes zijn voor de bodem? Dit najaar gaan we met z’n allen weer op zoek naar bodemhelden. Zoek mee van 1 tot 31 oktober, geef je vondst online in en win! Alle info op www.bodemhelden.be
 
Scholenactie van Oxfam-Wereldwinkels
Doe mee met ‘QUE?! Afvoeren dié handel!’ Maak kabaal voor eerlijke handel tijdens de Week van de Fair Trade, van 4 tot en met 14 oktober 2017! Doe mee met de Oxfam-scholenactie en laat de leerlingen op een ludieke manier protesteren tegen de problematiek in de koffieketen. Alle scholen uit het lager, secundair én hoger onderwijs kunnen deelnemen. Er zijn mooie prijzen te winnen!
 
Educatief pakket lager onderwijs voor Week van het bos (8-15 oktober)
Wist je dat er in het bos heel wat kampioenen leven? Ze zijn een kei in het opruimen van afval, blinken uit in samenwerking of zijn meesters in camouflage. Maak samen met je klas kennis met de boskampioenen aan de hand van onze educatieve fiches. Deze zitten tjokvol tips, inspirerende ideeën én… verrassende uitdagingen! Alle leerlingen die deelnemen aan de
Week van het Bos-wedstrijd mogen een attentie verwachten.
 
De groene evolutie in het basisonderwijs op 11 oktober in Geleen (NL)
Het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) in Nederland en het Provinciaal Natuurcentrum in Limburg organiseren samen de interprovinciale werkconferentie "De groene evolutie in het basisonderwijs" op 11 oktober van 13.30 tot 19.00 u. in Geleen (NL). Wil je weten hoe Nederlands Limburg en Noord-Brabant aan de slag gaan met Natuur en Milieueducatie voor duurzame ontwikkeling? Kom dan mee naar Geleen.
 
Educatieve milieuboottochten in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen
Meer weten over de waterloop in de buurt van jouw school? Welke zijn de functies? Hoe zit het met de scheepvaart en krijgt de natuur genoeg kansen? Hoe is het gesteld met de waterkwaliteit? En wat is Plastic Soup? Is er invloed van het veranderend klimaat? Vaar mee met de Milieuboot!
Ontdek de vaardata, -trajecten en aanlegplaatsen.
 
Dien voor 30 oktober je (kleinschalig) educatief natuurproject in
Het LIFE Belgian Nature Integrated Project (LIFE BNIP) verdeelt 100 000 euro onder startende projecten van organisaties, scholen, individuen, … die hun steentje willen bijdragen aan Natura 2000. Dit is een Europees natuurnetwerk dat de toekomst wil verzekeren van honderden bedreigde dieren en planten.
Dien je project nu in!
 
Citizen science 2017 op 16 november
Zoek je helpende handen voor natuur-, milieu-, of klimaatonderzoek? Wil je onderzoekscompetenties bij jezelf of anderen versterken? Bouw je aan draagvlak voor je onderzoek of activiteiten over natuur & milieu?Dan is deze inspiratiedag citizen science (burgerwetenschap) iets voor jou. Praktijkvoorbeelden laten je zien hoe onderzoek, educatie en sensibilisatie elkaar kunnen versterken. Keynote speaker is UNESCO-hoogleraar Arjen Wals. Meer informatie mag je verwachten vanaf 15 oktober op www.provinciaalnatuurcentrum.be.

Jonge journalisten voor het milieu
Kent jouw klas het globale actieplan voor een betere wereld al? En van welke Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen liggen jouw leerlingen wakker? Laat hen schrijven, foto’s of een video maken over uitdagingen als duurzaam samen-leven, verantwoorde consumptie en klimaatverandering. Individueel deelnemen kan ook. Deze wedstrijd van GoodPlanet loopt tot 22 december.
 
Nascholing over water en duurzame ontwikkeling voor leerkrachten basisonderwijs
Op 8 februari 2018  neemt ‘Recht door zee’ leerkrachten mee op een boeiende waterwandeling. Duurzaamheid, mondiaal beleid en milieu zijn hierbij de sleutelwoorden.
 
Deelinitiatieven voor basisscholen
Met je school werken rond sociale vaardigheden en wereldwijde thema's als milieu, vrede en armoedebestrijding? Op zoek naar een integraal en klasoverschrijdend project waarbij ouders van dichtbij betrokken zijn en de leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen? Er zijn talloze manieren om deelinitiatieven ook op jouw school te introduceren. Een boekenruilbeurs, spelletjes weggeven in een weggeefkast...
Op de projectsite www.ikdeel.be vind je inspiratie én praktische ondersteuning.

Een gezond en duurzaam voedingsbeleid
Eten betekent kiezen: veggie of vlees, chocoladereep of appel, frisdrank of water? Elke dag moet er gekozen worden. Maar hoe bewust maken we die keuze? Waar komt ons voedsel vandaan? Hoe wordt het klaargemaakt? En is het wel goed voor ons en voor de planeet? Ook voedselverspilling, wereldhandel en het eigen voedingsbeleid op school staan op het menu.  Stille waters in de kijker voor diverse doelgroepen
Stille waters zijn stilstaande waters zoals poelen, vennen, vijvers en grachten. Ze zijn van groot belang voor mens en dier. Daarom startte het Provinciaal Natuurcentrum in Limburg met tal van initiatieven rond Stille waters in Limburg voor diverse doelgroepen.
Dit is een officiële nieuwsbrief van de Vlaamse overheid
DEPARTEMENT
OMGEVING
Reactie op dit NME-zine?
Laat iets weten aan milieueducatie@lvlaanderen.be.

Ken je nog andere geïnteresseerden?
Stuur hen dit NME-zine.

Deze nieuwsbrief informeert over evoluties in de natuur- en milieu-educatieve sector, stimuleert netwerkvorming binnen deze sector en maakt het brede publiek warm voor actuele milieuproblemen door vernieuwende educatieve acties, pakketten en publicaties.

Dit e-zine bereikt 2200 abonnees uit het onderwijs, de NME-centra, de natuur- en milieu-verenigingen, de administraties, de provincies, de gemeenten, de landbouweducatie, het jeugd-werk en het sociaal-culturele volwassenenwerk.

Vlaamse overheid, Departement Omgeving,
Afdeling Partnerschappen met Besturen en Maatschappij (PBM),
Koning Albert II-laan 20 bus 8, 1000 Brussel,
tel. 02 553 82 03, fax 02 553 80 55,
milieueducatie@lne.vlaanderen.be - www.milieueducatie.be

Inschrijven | Uitschrijven
DISCLAIMER                     TOEGANKELIJKHEID