Copy
Tiedekasvatusuutiset Helsingin yliopisto
Helsingin yliopiston LumA-tiedekasvatuskeskuksen uutiskirje
5.10.2017

Hyvät humanististen aineiden opettajat, opiskelijat ja muut tiedekasvatuksesta kiinnostuneet

LumA-tiedekasvatuskeskuksen ensimmäinen kesä on takana tiedeleireineen. Järjestimme 31 leiriä, joille osallistui lähes 600 lasta! Mukana oli sekä tieteenalakohtaisia että monitieteisiä teemaleirejä. Humanistiset aineet näkyivät historiaa ja maantiedettä yhdistäneellä Keskustan tutkimusmatkailijat -leirillä sekä Peliohjelmointia ja englantia -leirillä.  Lisäksi järjestimme englannin- ja ruotsinkielisiä luonnontiedeleirejä.

Syksy on lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin: kaikille avoin tiedekasvatuskurssi on käynnistynyt, tiedeluokissa ja uudessa Tiedekulmassa järjestetään tiedekerhoja ja olemme mukana Thinkfest-tiedefestivaalin perhepäivässä.

Tästä uutiskirjeestä löydät tärkeimmät kuulumiset Tiedekasvatuskeskuksesta sekä vinkkejä humanististen alojen ajankohtaisista asioista ja tulevista tapahtumista!

Ajankohtaista Tiedekasvatuskeskuksessa

Tiedekasvatuskurssi

Tiede- ja teknologiakasvatuskurssi

LumA-tiedekasvatuskeskuksen järjestämälle tiede- ja teknologiakasvatusaktiviteettien ohjauksen kurssille voi osallistua kuka tahansa! Kurssi koostuu teoriaosuudesta MOOC-verkko-opetuksena (log in as a guest) sekä tiedekasvatusaktiviteettien ohjaamisesta käytännössä. Kurssi on alkuvaiheessa luonnontiede- ja teknologiapainotteinen, mutta esimerkkejä muista tieteenaloista lisätään pikku hiljaa.
Thinkfest perhepäivä

Tiederasteja Kumpulassa 14.10.

LumA-tiedekasvatuskeskus järjestää Thinkfestin perhepäivässä lauantaina 14.10. klo 11-15 hauskoja, tieteeseen innostavia rasteja perheen pienimmille Kumpulan kampuksella. Katso tarkemmat tiedot täältä, tervetuloa mukaan!
StarT

Mukaan StarTtiin?

LUMA-keskus Suomi kutsuu oppimisyhteisöt mukaan toteuttamaan monialaisia StarT-projekteja. Varsinaisen StarT-projektin lisäksi Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi voit osallistua Suomen lippu -haasteeseen tai StarT GoEdu! -virtuaalikerhoon. Lisätietoja StarTin kotisivuilla.
Ajankohtaista

Lisää tiedotteita

Lisää tiedotteita ajankohtaisista asioista löydät LumA-tiedekasvatuskeskuksen Ajankohtaista-sivulta.

Ajankohtaista muualla

Thinkfest

Thinkfest 11.-14.10.2017

Kaikille avoin ajattelun ja tieteen kaupunkifestivaali Thinkfest järjestetään 11.-14.10.2017. Festivaalin aikana löytyy paljon monipuolista ohjelmaa ympäri kaupunkia. Esimerkiksi suosituilla aamukahveilla pohditaan, miten suomen kieli pärjää muuttuvassa maailmassa sekä miten muuttuvasta kaupungista voi tehdä paremman paikan kaikille.
Kieli, koulutus ja yhteiskunta

Kieli, koulutus ja yhteiskunta - syyskuu 2017

Kieli, koulutus ja yhteiskunta -verkkojulkaisun uusin numero on luettavissa täällä. Mukana artikkeleita liittyen esimerkiksi ääntämisen arviointiin, laulamiseen kieltenopetuksessa ja pohjoissaamen kielipesiin.
Kilpailuja lukiolaisille

Kilpailuja lukiolaisille

Talousguru 2018 -kilpailussa lukiolaiset kisaavat talousguru-tittelistä ja hienoista palkinnoista. Ilmoittautuminen on auki 14.12. saakka.

Juvenes Translatores -kilpailussa etsitään EU:n nuoria kääntäjälupauksia. Kisa on tarkoitettu 17-vuotiaille, ja siihen voi ilmoittautua 20.10. asti.
Studia Generalia

Studia Generalia: Kääntöpuolia

Syksyn 2017 Studia Generalia -yleisöluennoilla käsitellään erilaisten asioiden ja ilmiöiden kääntöpuolia. Torstaina 2.11. aiheena "Kansallisuusaatteen voima", jolloin Jyrki Nummi kertoo muuttuvista identiteeteistä suomalaisessa kirjallisuudessa ja Tiina Onikki-Rantajääskö pohtii, kuka omistaa kansallisuusaatteen. Torstaina 16.11. aiheena "Keko ja kerrostalo", jolloin Hanna Wass kysyy, voiko demokratiaa olla liikaa ja Heikki Helanterä puhuu aiheesta muurahaisten valtakunta. Katso kaikkien luentojen aiheet ja ajankohdat täältä.

Tuoreita väitöksiä

Vieraan kielen sanojen kirjoitusasu aktivoituu puhetta kuunnellessa
Outi Veivo tutki Turun yliopistossa 29.6. tarkastetussa väitöskirjassaan Orthographe et reconnaissance des mots parlés chez les apprenants tardifs de L2 sitä, miten sanojen kirjoitusasu aktivoituu puhutun kielen prosessoinnissa. Tutkimuksen kohteena olivat suomenkieliset ranskanpuhujat, joiden oppiminen oli alkanut vasta äidinkielellä lukemaan oppimisen jälkeen. Tulokset osoittavat, että sanojen kirjoitusasu aktivoituu enemmän edistyneillä oppijoilla, mikä viittaa siihen, että näiden oppijoiden mentaalileksikossa on vahvempi suhde vieraan kielen fonologian ja ortografian välillä. Väitöksen tiedote täällä.
Vanhemmat uskovat englanninkielisen opetuksen lisäävän lastensa kielitaitoa, kansainvälisyyttä ja suvaitsevaisuutta
Joanne Jalkasen Itä-Suomen yliopistossa 1.7. tarkastetussa väitöskirjassa Why English? School Choice as Sociolinguistic Practice in Finnish Primary Education vertailtiin suomen- ja englanninkielisen koulutuksen valinneiden suomalaisvanhempien sosioekonomista taustaa ja sekä syitä kielivalinnalle. Tuloksista selviää, että englanninkielisen koulutuksen lapsilleen valinneet vanhemmat uskovat sen lisäävän lastensa kielitaitoa, kansainvälisyyttä ja suvaitsevaisuutta. Väitöksen tiedote täällä.
Harvinaisten kielten verkko-opiskelu kannattaa yhdistää kontaktiopetukseen
Anna Kypön väitöskirja Climbing a mountain: Learning Slovak in New Language Learning Environments tarkastettiin 9.9. Jyväskylän yliopistossa. Väitöskirjassa tutkittiin harvinaisten kielten, kuten slovakin, verkko-opetuksen kautta tapahtuvaa oppimista. Tutkimustulosten mukaan verkkokurssille osallistuneet oppijat kokivat oppineensa etenkin lukemiseen ja kuuntelemiseen liittyviä taitoja, kun taas puhe- ja kirjoitustaidot kehittyivät vähemmän. Näin ollen verkko-opetus kannattaa yhdistää kontaktiopetukseen. Väitöksen tiedote täällä.
Maahanmuuttajataustaiset lapset oppivat hyvin suomen kielen
Riitta Sikiön Itä-Suomen yliopistossa 22.9. tarkastettu väitöskirja Reading and spelling skill development in elementary school: Effects of minority languages and parental home involvement käsittelee luku- ja kirjoitustaidon kehittymistä 1.-4. luokalla. Sikiö vertaili maahanmuuttajataustaisia lapsia, suomalaisia lapsia ja lukemisen suhteen riskiryhmään kuuluvia lapsia sekä heidän vanhempiensa roolia näiden taitojen kehittymisessä. Tutkimustulosten mukaan maahanmuuttajataustaiset lapset saavuttivat hyvin suomalaisia lapsia, mutta lukemisen riskilasten taidot jäivät heikommiksi 2. luokalla. Lisäksi selvisi, että vanhempien usko lapsensa kykyihin on yhteydessä hyvään luku- ja kirjoitustaitoon. Väitöksen tiedote täällä.

Tulevia tapahtumia

7.10.
2017
Väitös: "(Dis)empowering assessment? Assessment as experienced by students in their upper secondary EFL studies" (Jyväskylä)
Pirjo Pollarin väitöskirja tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa la 7.10. klo 12.
9.10.
2017
Kieli ihmisen sosiaalisuuden välineenä (Tampere)
Jarkko Toikkasen luento Tampereen yliopistossa. Kohtaamisia median ja teknologian äärellä - avoin luentosarja.
10.10.
2017
Kielen tila (Helsinki)
Mitä Suomessa puhutaan sadan vuoden kuluttua? Mikä on suomen kielen asema maailman kielten joukossa nyt ja tulevaisuudessa? Tilaisuus on osa Tiedekulman avaussarjaa Pieni maa, suuri muuttuja, jossa syvennetään ymmärrystä Suomea kohtaavista muutoksista.
12.10.
2017
Maailma Suomessa - the World in Finland (Helsinki)
Suomi, eurooppalaisen suurvaltapolitiikan sivutuote, ei ole eikä koskaan ole ollut irrallaan muusta maailmasta. Tilaisuus on osa Thinkfestiä ja Ihminen muutoksessa -tiedeteemaa.
24.10.
2017
Juurettomat (Helsinki)
Juuret tai verenperintö sisältävät vahvoja ja vaikuttavia mutta myös harhaanjohtavia oletuksia. Voiko ihminen juurtua muulla tavoin kuin paikallaan ollen? Tilaisuus on osa Tiedekulman avaussarjaa Pieni maa, suuri muuttuja, jossa syvennetään ymmärrystä Suomea kohtaavista muutoksista.
28.10.
2017
Monikielistä oppimateriaalia saksantunnille (Helsinki)
Saksankielinen työpaja opettajille. Ilmoittautuminen viim. 15.10.
30.10.
2017
Uudistuva pedagogiikka ja ylioppilaskoe - psykologia, uskonto, filosofia ja elämänkatsomustieto (Helsinki)
Opetushallituksen koulutustilaisuudessa jaetaan hyviä pedagogisia käytäntöjä ja perehdytään digitaaliseen yo-kokeeseen.
13.11.
2017
Uudistuva pedagogiikka ja ylioppilaskoe - suomen kieli ja kirjallisuus, ruotsin kieli ja kirjallisuus, suomi ja ruotsi toisena kielenä (Helsinki)
Opetushallituksen koulutustilaisuudessa jaetaan hyviä pedagogisia käytäntöjä ja perehdytään digitaaliseen yo-kokeeseen.
15.11.
2017
100-vuotiaat naapurit Suomi ja Venäjä: Yhteiset globaalit haasteet  (Helsinki)
Aiheesta alustamassa Pekka Haavisto ja Christer Pursiainen. Luentosarjan aiemmat luennot katsottavissa YouTubessa.
18.-19.11.
2017
HYOL ry:n syyspäivät (Helsinki)
Ilmoittautuminen viim. 6.11.
12.-13.12.
2017
Draamasta Puhviin - Näkökulmia puhe- ja vuorovaikutustaitojen opettamiseen (Helsinki)
Opetushallituksen koulutuksessa kehitetään puhe- ja vuorovaikutustaitojen opetusta ja arviointia sekä edistetään draaman käyttöä opetuksessa.
19.1.
2018
Kielikasvatusfoorumi (Tampere)
Teemoina mm. eheyttävät oppimiskokonaisuudet ja kieliaineet sekä monikielisyyden tukeminen.
Helsingin yliopiston LumA-tiedekasvatuskeskus
Helsingfors universitet LumA-vetenskapsutbildningscentrum
University of Helsinki LumA Science Education Centre

helsinki.fi/tiedekasvatus
tiedekasvatus@helsinki.fi

Uutiskirjeen koonnut: Tuuli Holttinen

Lähetä Helsingin yliopistolle ideoita ja palautetta tiedekasvatustoimintaan liittyen
facebooktwitter
Copyright © 2017 Helsingin yliopisto, All rights reserved.
Saat tämän sähköpostiviestin, koska olet tilannut Helsingin yliopiston tiedekasvatusuutiskirjeen.

Peruuta tämä uutiskirje  Päivitä tietosi