Copy
DOV Nieuwsbrief oktober 2017
Nieuwsbrief DOV - Databank Ondergrond Vlaanderen
In deze editie vindt u informatie over het volgende:

1. Jubileumjaarverslag 1996-2016 nu beschikbaar
2. Vernieuwde indeling lithostratigrafie van de Ieper Groep
3. Bodemkaart uitgebreid met foto's en beschrijvingen van voorbeeldprofielen
4. Nieuwe kaartlaag 'Bodemprofielen' ontsloten vanuit de DOV-bodemdatabank
5. DOV komt naar de AIV trefdag op 30/11/2017

 

1. DOV-jubileumjaarverslag 1996-2016 nu beschikbaar

Databank Ondergrond Vlaanderen vierde in 2016 haar 20-jarig bestaan. In 1996 sloegen drie afdelingen van de Vlaamse Overheid de handen in elkaar om de Databank Ondergrond Vlaanderen uit de grond te stampen. Die samenwerking maakte het voor het eerst mogelijk om informatie over de ondergrond gratis toegankelijk te maken voor iedereen. In de loop der jaren heeft de databank zelf en de toepassingen die eraan gekoppeld zijn, een sterke ontwikkeling doorgemaakt. De werkwijze van DOV is de laatste jaren een stuk interactiever geworden. Niet alleen kende de hoeveelheid data en informatie een indrukwekkende groei en werden er nieuwe thema’s toegevoegd, ook de mogelijkheden om de ondergrondgegevens gericht op te zoeken werden alsmaar gebruiksvriendelijker en intuïtiever. 
 
Om deze mijlpaal te vieren opteerden wij voor de publicatie van een feestelijk jubileumjaarverslag, waarin we zowel de betrokkenen bij dit unieke project als de gebruikers van DOV een stem geven en terugkijken op 20 jaar DOV. Het DOV-jubileumjaarverslag is beschikbaar en downloadbaar in pdf-formaat op de publicatiewebsite van de Vlaamse overheid.
 

2. Vernieuwde indeling lithostratigrafie van de Ieper Groep

De voorbije jaren heeft de Subcommissie voor de Neogene en Paleogene Stratigrafie de stratigrafische indeling van de Ieper Groep herwerkt. Gepubliceerde data werden geëvalueerd en gesynthetiseerd. Louter visueel is het onderscheid tussen de verschillende eenheden moeilijk te maken, daarom werd ook gesteund op geofysische boorgatmetingen voor de karakterisatie van deze eenheden.
Deze herwerking van de Ieper Groep werd in januari 2017 geformaliseerd binnen de Nationale Commissie voor Stratigrafie en vormt de basis voor de formele lithostratigrafische indeling van de Formaties van Gentbrugge, Hyon, Tielt, Mons-en-Pévèle en Kortrijk. De Ieper Werkgroep van de subcommissie heeft een praktisch document ‘Lithostratigraphy Ieper Group’ uitgewerkt voor gebruik bij het interpreteren van boorgegevens en bij het toepassen van deze nieuwe stratigrafische indeling. Dit document is een samenvatting van het synthesedocument met gedetailleerde informatie van de formaties, leden en beds, samen met hun geofysische typering én de positie en verbreiding ten opzichte van elkaar. Klik hier voor het volledige document: ‘Steurbaut, E. , De Ceukelaire, M., Lanckacker T., Matthijs, J., Stassen, P., Van Baelen H., Vandenberghe, N., 2016. Lithostratigraphy Ieper Group’.

Deze flyer kwam tot stand binnen de Ieper Werkgroep van de Subcommissie voor Neogene en Paleogene Stratigrafie en werd gefinancierd door het Vlaams Planbureau voor Omgeving van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid.
We helpen u graag verder indien u verdere concrete informatie of achtergrond wenst omtrent deze nieuwe indeling. Voor vragen en suggesties kan u terecht bij dov@vlaanderen.be .
 
Deze praktische gids kan u zelf afdrukken. Het beste resultaat verkrijgt u met dubbelzijdig print op A3-formaat, aan elkaar plakken volgens de aantekeningen en de folder is klaar voor gebruik!
Er zijn ook papieren exemplaren beschikbaar, zolang de voorraad strekt.
 

3. Bodemkaart uitgebreid met foto's en beschrijvingen van voorbeeldprofielen

De bodemkaart is een veel gebruikte kaartlaag, maar de codes van de bodemtypes zijn vaak moeilijk verstaanbaar voor niet-specialisten. Daarom werden beschrijvingen en foto’s van een 750-tal bodemprofielen gekoppeld aan de meest voorkomende bodemtypes van de bodemkaart. Aan de hand van deze bodemprofielen kan de gebruiker meer inzicht verwerven in de opbouw, de eigenschappen en de samenhang van de Vlaamse bodemtypes van de bodemkaart.
In de pop-up ‘Toelichting bodemtype’ bij de bodemkaart in de DOV-verkenner krijg je nu een beschrijving van een voorbeeldprofiel en de verschillende horizonten (= bodemlagen), informatie over waar deze bodem typisch voorkomt (natuurlijke bodem, menselijke invloed, erosie, …) en de eventuele erfgoedwaarde van de bodem. Omdat een modelprofiel van een bepaald bodemtype niet bestaat, kan je doorklikken naar de variabiliteit (Meer foto’s) van voorbeeldprofielen met dat bodemtype.

Hoe vind je deze nieuwe bodeminformatie in DOV?

Je kan de bodemkaart raadplegen in de online DOV-verkenner. Omwille van de visualisatie is de bodemkaart onderverdeeld in 5 kaartlagen: bodemtypes, substraten, fasen, varianten van het moedermateriaal en de profielontwikkeling. De kaartlaag 'bodemtypes' bevat alle info van de bodemkaart. Door te klikken op een bodemkaartpolygoon opent het venster ‘Resultaten voor de doorprik’ en door in dit venster te klikken op het blauwe bodemtype opent zich de pop-up ‘Toelichting bodemtype’. Je moet inzoomen tot 1:150.000 om alle detailinfo van de bodemkaart te kunnen raadplegen.
Een snelle toegang tot de bodemkaart vind je in de bodemloketten. Door op de kaartafbeelding bij de bodemkaart te klikken ga je rechtstreeks naar die kaartlaag in de DOV-verkenner.
De link van de bodemkaart met de bodemprofielen is nog niet beschikbaar in de download van de bodemkaart.
 

4. Nieuwe kaartlaag ‘Bodemprofielen’ ontsloten vanuit de DOV-bodemdatabank

Er bestaan in privécollecties in Vlaanderen zeer veel bodemgegevens en beschrijvingen van bodemprofielen die niet toegankelijk zijn voor het publiek. De nieuwe DOV-bodemdatabank biedt een mogelijkheid om deze bodemgegevens te centraliseren.
De 750 bodemprofielen die gekoppeld werden aan de bodemkaart werden alvast ingevoerd in deze DOV-bodemdatabank en zijn ontsloten in de nieuwe kaartlaag ‘Bodemprofielen’. Zo kan je ook zonder omweg via de bodemkaart de bodemprofielen visualiseren en bevragen in de DOV-verkenner.
Wanneer je deze kaartlaag bevraagt, kan je kiezen tussen een eenvoudige profielbeschrijving of een gedetailleerd technisch rapport van het bodemprofiel.
De bodemprofielen uit de 'Aardewerk-Vlaanderen-2010' databank blijven zoals vroeger afzonderlijk ontsloten in de dataset 'Bodemprofielen kartering Belgische bodemkaart'.


Jouw bodemdata in de DOV-bodemdatabank?

In 2018 zullen heel wat bodemdata ingevoerd worden in de DOV-bodemdatabank en nadien via DOV worden ontsloten: bodemdata uit archeologische studies, infiltratiedata, data uit eigen onderzoek, … Er wordt ook een gebruiksvriendelijke invoer- en beheermodule ontwikkeld voor de DOV-bodemdatabank. Neem zeker contact op met DOV (dov@vlaanderen.be) indien je geïnteresseerd bent om jouw bodemdata te ontsluiten via de DOV-bodemdatabank.

 

4. DOV komt naar de Trefdag Informatie Vlaanderen op 30/11/2017

DOV zal dit jaar vertegenwoordigd zijn op de Trefdag Informatie Vlaanderen op 30 november 2017 in Gent. Je kunt ons terugvinden op stand 36. We bieden je de gelegenheid om onze applicaties life te komen uitproberen, ons vragen te komen stellen in verband met de DOV-toepassingen of gewoon met ons van gedachten te wisselen over hoe de Vlaamse ondergrondgegevens nog beter aangeboden kunnen worden. Alvast welkom!
Email Marketing Powered by Mailchimp