Copy
eMeal 739 - Ons wereldbeeld herzien in zaken

 

Onlangs heb ik opnieuw de klassieker van M. Scott Peck’s uit 1978 gelezen: The Road Less Traveled. Hij definieert spirituele groei als het bewegen van een microkosmisch beeld van de wereld naar een macrokosmisch beeld. Een microkosmisch wereldbeeld wordt gedefinieerd door onze ervaringen met familie, onze werkplek, nieuwe media die we zien, de geaccepteerde zienswijzen van onze “stam” en vrienden en familie die soortgelijke ervaringen hebben als wij.   


 

Om te bewegen naar een meer macrokosmisch beeld vraagt het van ons, dat we actief mensen ontmoeten en vrienden worden met mensen, die anders zijn dan ons – diegenen met andere ervaringen, etnische groepen, geloof en opleiding. Het vraagt van ons, dat we reizen, lezen, verschillende informatiebronnen nagaan en onze opleidingen verbreden.

Dit is belangrijk, want het uiteindelijke doel van spirituele groei is, om de dingen vanuit God’s perspectief te gaan zien. Dit omvat ook het zien van de wereld zonder de begrenzingen van tijd, plaats of nationale grenzen. Hij ziet elke persoon als belangrijk en van gelijke waarde, ongeacht hun verschillen.

Toen mijn vrouw en ik midden twintig waren, ontwikkelden we een mantra voor “het verbreden van onze horizon”. We waren in een sleur en hadden het nodig om nieuwe dingen te zien, nieuwe interesses te ontwikkelen en nieuwe vrienden te maken. Deze behoefte leidde ons naar een kerk, een vernieuwde relatie met Jezus Christus, en een breder wereldbeeld. We kregen een enorm verlangen om te reizen, nieuwe mensen te ontmoeten en de wereld te begrijpen. Tientallen jaren later verbreden we nog steeds onze horizon, ontmoeten we nog steeds nieuwe mensen en nieuwe plaatsen en proberen we te begrijpen vanuit een breder perspectief.

In ons bedrijf ontmoeten we en werken we met mensen met veel verschillende achtergronden. Een oprechte belangstelling in mensen is een groot goed. Ik doe regelmatig zaken met mensen uit andere landen en zodoende is het uitvinden van de reden waarom zij naar de VS kwamen een deel van het werken met- en het begrijpen van hen. Ik beschouw het als een voorrecht om te dienen als een “gezicht” van dit land voor nieuwe immigranten of mensen die nog aan het acclimatiseren zijn aan de nieuwe cultuur.

Jezus praatte doelbewust met mensen van verschillende culturen en uit andere gebieden in Zijn gelijkenissen. Voorbeelden zijn het verhaal van de Barmhartige Samaritaan (Lukas 10:25-37); Zijn interactie met de centurion in Mattheüs 8:5-13, en de vrouw bij de waterput in Johannes 4:1:42.

Aan het einde van Zijn wereldse bediening riep Jezus Zijn discipelen bijeen en gaf hen instructie om de wereld in te gaan en het Evangelie te verkondigen aan alle volken (Matthëus 28:19). Dat hebben ze gedaan, al reizende naar de verste uithoeken van de wereld zoals die toen bekend was, terwijl ze onderwijs gaven en discipelen maakten. De apostelen Petrus en Paulus zijn allebei naar Europa gegaan, bouwend aan relaties, het maken van discipelen en het opzetten van kerken op veel plaatsen en in vele culturen. Ze gaven les aan mensen met verschillende geloven, van Epheze tot Korinthe en helemaal naar Rome.

Helaas hebben veel Christenen een tegengesteld beeld van spirituele groei, zelfs op de werkplek. Hun idee van spirituele groei is om meer geïsoleerd te zijn of een beperkte stroom aan informatie toe te laten en alleen relaties aan te gaan met mensen met een zelfde microkosmisch wereldbeeld. Dit is gerelateerd aan het zien van de leefwijze in een klooster als een ideale permanente situatie, niet alleen als een tijdelijke tijd om zich terug te trekken en bezinning.

Om dichter bij God te komen, niet alleen in onze persoonlijke levens, maar ook in onze professionele, moeten we beginnen met de dingen te gaan zien vanuit Zijn perspectief – een zeer macrokosmisch perspectief, het grotere geheel – rekening houdend met de vele ervaringen van mensen en hen allen te zien als uniek en prachtig.

Vragen ter overdenking of discussie:

  1. Hoe zou jij het verschil omschrijven tussen een microkosmisch en een macrokosmisch wereldbeeld, zoals omschreven door beide auteurs M. Scott Peck and Mr. Mathis?
  2. Heb je ooit geprobeerd om relaties te bouwen met mensen met een andere cultuur, etniciteit of geloof? Zo ja, wat was het resultaat?
  3. Op welke manier kan het besluit om doelgericht interactie op te zoeken en mensen te leren kennen met verschillende achtergronden en zienswijzen ons kunnen helpen om spiritueel te groeien, zoals deze Maandag Manna ons voorstelt? Wat kunnen zulke connecties en relaties ons leren over God?
  4. Ben je het eens dat het hebben van een meer geïsoleerde benadering van het leven – en ons werk – onze spirituele groei remt, zowel als individu als in ons succes in zaken of professioneel? Hoe kunnen we dat oplossen door effectief te kijken en naar en onderzoek te doen naar mensen die anders zijn en vallen buiten onze “comfort zone”?

 

Als je een Bijbel hebt en meer over dit onderwerp wilt lezen, kijk dan eens naar de volgende gedeeltes:

Johannes 3:16-21; Handelingen 17:16-33; Colossenzen 4:5-6; 1 Petrus 3:14-16

Tekst: Jim Mathis – Vertaling: Eva Vreeken – Redactie: CBMC

Jim Mathis is de eigenaar van een fotografiestudio in Overland Park, Kansas, gespecialiseerd in zakelijke, commerciële en theater portretten en hij heeft een school voor fotografie. Hij was daarvoor bedrijfsleider in een café en regionaal directeur van CBMC Kansas City, Kansas en Kansas City, Missouri

eMeal wordt wekelijks gratis verstuurd door CBMC. CBMC wil zakenmensen helpen Jezus Christus te vinden, volgen en verkondigen. Wil jij ook eMeal ontvangen? Meld je aan via cbmcinside.nl/emeal.

Like eMeal 739 - Ons wereldbeeld herzien in zaken on Facebook share on Twitter Google Plus One Button