Copy

Här kommer en hösthälsning från Korsvei Sverige!

Det händer stora saker: nu finns det en festivalkommitté som börjar planera 2018 års svenska Korsvei-festival, och teologigruppen har börjat arbeta med temat. Samtidigt har vi ett och annat att berätta både från Sverige och från stora världen. Och en efterlysning som riktar sig till er som bor i Göteborg!

Korsveidag i Lindbacka
Lördag den 30 september hade vi en Korsveidag i Lindbacka. Vi var ungefär 20 personer, både små och stora. Det var några från en av Korsveigrupperna i Örebro, några från Korsveis styrelse, boende i huset här i Lindbacka och någon ny från en församling i stan. Vi inledde med förmiddagsfika och sedan hade vi en stund tillsammans med Anna Näppi, präst i Mikaels församling här i Örebro. Anna ledde oss i en enkel bibelmeditation och sedan samtalade vi om bönens betydelse för gemenskapen.
Vi hjälptes åt att laga lunchen, halloumistroganoff med ris, och efter maten var det dags att gå ut i det fina vädret!
En ormhassel skulle planteras, och innan dess var det nödvändigt att gräva bort ett buskage. För ett gäng korsveiare var det inte någon match! Andra jobbade med att frilägga en vinbärsbuske.
Eftermiddagsfikat kunde vi inta i solen nere vid Svartån, kanske årets sista utefika?
Dagen avslutades med nattvard där både små och stora var med och delade gåvorna.
Det var en fin dag vi fick tillsammans!

Ingrid Andersson, Lindbacka 

Ta hand om insekterna
För en vecka sedan (17/10) kunde man i bland annat DN läsa en artikel med rubriken "Dramatisk minskning av insekter en ekologisk katastrof". Bland orsaker nämns det moderna jordbruket med monokulturer och användning av insektsgifter samt klimatförändringar.

Insekter är väl inte det första man tänker på att rädda, eller som ekologen Joe Nocera säger: ”Vi har en historia av att ignorera de icke-karismatiska arterna, vilket de flesta insekter är.”
Men de utgör en stor och livsnödvändig del av ekosystemen.

Det slog mig att Paulus (utan att veta om det) talar om det här i 1 Kor 12.
De svagaste delarna och de delar vi inte tycker är fina är också viktiga för helheten. Lider en kroppsdel så lider också alla de andra. Så fungerar ett ekosystem.

Så till det praktiska:�
Nu har förhoppningsvis de flesta insekter kommit till ro inför vintern. Men när de vaknar till i vår ska de mötas av giftfria, lite skräpiga trädgårdar, insektshotell, nyplanterade sälgar och ängsblommor…�

Fler tips finns här:
https://www.naturskyddsforeningen.se/radda-bin
https://www.naturskyddsforeningen.se/…/hjalp-naturen-nara-d…

Hälsningar,

Kalle Råsmark

Nu kanske det blir mycket Lindbacka -- men läs ett reportage om boendegemenskapen där i årets femte nummer av Lunds Missionssällskaps tidskrift Uppdrag Mission!
En ung människa i Göteborg behöver ett hem -- nu genast!

Är det någon i Göteborgstrakten som kan ta emot en ensamkommande tonåring?
Det är en ung människa som kämpar hårt för en trygg framtid och som utbildar sig inom ett bristyrke.
Han har bott hos mig i fem veckor. Jag har lovat en annan ung person sedan flera år tillbaka, och den personen behöver snart flytta in. Så den ensamkommande tonåringen, som nu pluggar, kommer att bli utan bostad inom 14 dagar. Han har med sig busskort och 2500 kronor i matpengar. Medan han har bott här hos mig har han dammsugit bostaden, burit ut sopor, plockat i disken i maskinen, plockat ur disken ur maskinen och pluggat hårt. Han är en social och trevlig person. Jag har känt honom i tre år. Vädjar verkligen om hjälp! Han och jag har försökt söka inneboenderum och/eller frivilligt familjehem i två månaders tid utan att lyckas. Det är kärvt -- många ensamkommande unga behöver bostad. Det vore så jobbigt om han hamnar på gatan. Hör av dig till mig om du har plats!
Hälsningar,

Cecilia Carlsdotter
cecilia.carlsdotter@gmail.com
Fastän många -- en enda kropp

Att vara människa är att leva i relation; till andra människor, till skapelsen och till Gud. Gud som ÄR, är i sig själv relation och bjuder in oss i sin gemenskap. Vi får med våra individuella kroppar stiga in den stora, lekande och levande kropp som är den världsvida kristna kyrkan  och i henne erfara djupet av vår samhörighet med Kristus och med varandra.  
På Korsveifestivalen 2018 låter vi Gemenskapens vägvisare peka ut riktningen för oss när vi utforskar hemligheten med att vara fastän många – en enda kropp.

Hälsningar,
teologigruppen genom Caroline Kyhlbäck
Vi har en festivalkommitté!
Nu har kommittén som arbetar med festivalen 2018 träffats för första gången och börjat planera. Du som kan tänka dig att hjälpa till med något eller som har någon idé, skriv till dem!

Helena Norberg, helenas_hav@yahoo.se
Sven Svedulf, svensvedulf@hotmail.com
Ingalill Tejder, ingalill.tejder@kroppskonst.se
Sofia Westling, fingerborg_sax@hotmail.com
Carina Ericsson, cina0520@gmail.com

Boktips: Binas historia
Du som har läst om de försvunna insekterna men som ännu inte har läst Maja Lundes roman Binas historia: här har du ett boktips för hösten!
Såhär presenterar förlaget den svenska översättningen:

"Binas historia" är en roman om en av de slumrande katastrofer som alltmer kommer i blickfånget: bidöden. Krisen med bisamhällen som slås ut världen över kan se ut som en perifer detalj i det ekologiska systemet. Men utan bin, ingen pollinering. Utan pollinering, inga växter. Och vad är förutsättningarna för liv utan växter?
William är en melankolisk biolog och fröhandlare i England 1852, som bygger en helt ny sorts bikupor för att ge ära och berömmelse åt sig själv och familjen.
George är biodlare i USA 2007, kämpar för sin överlevnad och hoppas att sonen kan rädda gården. Men något håller på att hända med hans bin.
Tao arbetar med handpollinering i ett framtida Kina där bina har försvunnit. Hennes högsta önskan är att hennes son ska få ett bättre liv.
Från de första trevande försöken att odla bin över det industriella lantbruket till en framtid utan bin. "Binas historia" är tre vackert och överraskande sammanfogade berättelser om relationer mellan föräldrar och barn, och om människans sårbarhet.

Maja Lunde har skrivit manus för film och tv, och givit ut flera böcker för barn och ungdom, bland annat serien "Världens bästa gäng", som i höst ges ut på Natur & Kultur. "Binas historia" är hennes första roman för vuxna och har sålts till femton länder. Maja Lunde är bosatt i Oslo, Norge.

Nu önskar vi alla Korsvei Sveriges vänner vackra oktoberdagar med åtminstone några ögonblicks andhämtning mellan allt som kallar på ert engagemang!

Hälsningar,

Korsvei Sveriges styrelse
Copyright © 2017 Korsvei Sverige
www.korsvei.se
Skriv till:
info@korsvei.se 

Vill du ändra dina inställningar?
Du kan uppdatera eller avsluta din prenumeration.






This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Korsvei Sverige · c/o Mikael Andersson · Lindbacka 211 lgh 1001 · Örebro 705 93 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp