Copy
View this email in your browser
Nieuwsbrief voor leden van het Platform Water Vallei en Eem

Interne nieuwsbrief                oktober 2017

Regionaal Manifest Ruimtelijke Adaptatie

Op prinsjesdag is het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie gepresenteerd. Hierin worden een zevental ambities op het gebied van klimaatadaptatie benoemd die jaarlijks uitgewerkt moeten worden. Dit vraagt om inzet op alle niveau’s. De 3 samenwerkingsverbanden binnen het Waterschap Vallei en Veluwe (het Platform, de regio Noord Veluwe en de regio Oost Veluwe) hebben de handen wederom ineen geslagen. Gezamenlijk is een Regionaal Manifest opgesteld, waarin we vastleggen dat we onze verantwoordelijkheid nemen om de klimaatverandering op te vangen.
Deltacommissaris de heer Wim Kuijken wil graag het Regionaal Manifest in ontvangst nemen. Het Regionaal Manifest wordt op dit moment in alle colleges vastgesteld en zal, in het bijzijn van de heer Kuijken, gezamenlijk worden ondertekend op 7 december tussen 12.00 uur en 14.00 uur in Meander Ziekenhuis te Amersfoort. Meer informatie volgt!

Aan de slag met klimaat en kwetsbaarheid

Op 12 oktober werden de ambtenaren in Barneveld bijgepraat. Sivie van Ee vertelde dat zij bijna alle managers van de verschillende AWT’s inmiddels heeft gesproken. Er zijn drie belangrijke items waar de managers mee ‚worstelen’: De integrale aanpak van de uitdagingen rondom de klimaatverandering, de omgevingswet en de personele kwetsbaarheid. Op 8 november komen de managers samen om te praten over knelpunten en mogelijke oplossingen. 
Het onderwerp ‚kwetsbaarheid’ komt tot uiting in het plan ‚Aan de slag’. Alle AWT’s hebben een sessie gehad met Hans van der Eem over het krijgen van inzicht op het gebied van kosten, kwaliteit en kwetsbaarheid. Ook is het kernteam bezig, samen met Wateropleidingen en RIONED, met het ontwikkelen van een 3-daagse cursus over het invullen van goed opdrachtgeverschap.
Tijdens de cursus (voorjaar 2018) krijgen berekeningen in relatie tot klimaatverandering en voorbeelden die bijdragen aan oplossingen in de openbare ruimte, nadrukkelijk de aandacht door gebruik te maken van voorbeelden binnen het Platform.  
Klimaat
Charles Rijsbosch gaf een presentatie over het programma Klimaatbestendig en de stand van zaken. Er gebeurt enorm veel op allerlei lagen, met allerlei middelen, met verschillende doelen en maatregelen (zie de presentatie).
De huisjeboompjebeterapp, een klimaateffectatlas en een waterlabel zijn voorbeelden van acties die gezamenlijk gestart zijn. Wil je meer informatie of heb je interesse in de huisjeboompjebeterapp? We zoeken nog gemeenten die hieraan deel willen nemen. Neem dan contact op met Charles via c.rijsbosch@pwve.nl.
Maarten Groenen (UvO) vertelde dat voor het gehele platform een uniforme stresstest wordt gedaan, uitgevoerd door één of meerdere marktpartijen. Maarten gaf een inhoudelijke uitleg over hoe de stresstest er ongeveer uit komt te zien. Een voorbeeld van een stresstest is te zien op de klimaateffectatlas. (zie ook de presentatie).
Stan Geurts van Kessel, zelfstandig adviseur, heeft voor de gemeente Amersfoort een werkmethode en tool ontwikkeld om klimaatadaptief werken behapbaar te maken. Er is al heel veel, ook bij andere afdelingen binnen gemeenten. Via het model Trap2050 (zie presentatie) komt dit allemaal samen en ontstaat er synergie. Door een subsidie van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie die het Platform heeft ontvangen, kan Stan deze tool voor nog twee gemeenten binnen het Platform gebied inzetten. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op met Charles Rijsbosch via c.rijsbosch@pwve.nl. Meer over Stan verderop in deze nieuwsbrief. 
Uit de praktijk: project waterbeheer AWT Barneveld Ede Veenendaal
André Meijerink van de gemeente Veenendaal vertelt over een gezamenlijk project van het AWT Barneveld, Ede en Veenendaal. In dat project is onderzocht of een onderlinge afstemming of zelfs een samenwerking in het beheer van het stedelijk water zinvol is. 

Er zijn 2 bijeenkomsten gehouden, elk met wat huiswerk. De eerste bijeenkomst was een verkenning over hoe de gemeenten omgaan met een zevental onderwerpen, zoals baggeren, de ecoscan, de legger en hekwerken (zie presentatie). Dit was een bijeenkomst met zowel mensen uit het veld als de beleidsmakers op de terreinen groen en water. Bij de tweede bijeenkomst werd de groep gesplitst. Eén groep boog zich over de inrichtingseisen en de andere groep over beleid en wetgeving. Door deze gesprekken werd duidelijk dat er onderling verschillen zijn in het beheer en onderhoud en het lastig is om gezamenlijke conclusies te trekken. Echter, de gesprekken hebben wel veel inzicht gegeven en ook bleek dat afstemming tussen gemeenten en waterschap erg belangrijk is.
Risicogestuurd rioolbeheer op AWT-niveau
Een presentatie van Simon Leertouwer, gemeente Leusden, over risico- en kwaliteitgestuurde rioolvernieuwing, was de aanleiding voor het AWT Barneveld, Ede en Veenendaal om gezamenlijk dit onderwerp op te pakken.  
Eind 2016 is het AWT gestart met een eerste oriëntatie. Rioolvernieuwing is vooral gemeentelijk belang, maar in dit geval is op AWT-niveau het onderwerp opgepakt en heeft het waterschap het werkproces gefaciliteerd. Niet alleen bij de gemeente Leusden, maar ook bij Nijkerk (Rolf Schuurman) en Soest (Sander Boot) zijn vervolgens ervaringen opgehaald. 
 
In juni 2017 is samen met Roelofs Advies en Ontwerp een concrete start gemaakt. Het werkproces is hierbij gefaseerd ingestoken. In de eerste fase, kort geleden afgerond, is een algemeen kader uitgewerkt aan de hand van een algemene risicomatrix met organisatie-/bedrijfswaarden en een specifieke risicomatrix voor rioolvernieuwing. Het AWT ziet een duidelijke meerwaarde van de benadering en is nu fase 2 aan het verkennen, een uitwerking op instrumenteel niveau waarbij risico- en kwaliteitgestuurde rioolvernieuwing wordt ingepast in de bestaande werkprocessen van de deelnemers (onder andere rioolbeheerpakketten). Meer weten? Neem dan contact op met Theo Heimensen via T.Heimensen@barneveld.nl
Even voorstellen: Stan Geurts van Kessel
Voor sommigen een bekende, voor anderen een nieuw gezicht: Stan Geurts van Kessel. Vanuit het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie is subsidie beschikbaar gesteld om het door Stan ontwikkelde Trap2050 model toe te passen bij drie gemeenten binnen het Platform. Hij gaf een presentatie hierover op het Ambtelijk Platform van 12 oktober. 

Stan stelt zich graag even voor: 

Vanuit Zeist, waar ik woon met mijn vrouw en twee kinderen, werk ik op verschillende plekken in het Platform gebied. Ik ben vooral actief op het vlak van klimaatadaptatie in bebouwd gebied, waterrobuuste nieuwbouw en aanpak van wateroverlast. Daarnaast werk ik twee dagen in de week als docent aan de Hogeschool Rotterdam.  
 
Hoe klimaatadaptief werken we al?
Begin dit jaar ging ik in de stad Amersfoort met deze vraag aan de slag. De doelstelling is om ‘in 2020 het klimaatadaptief werken onderdeel te laten zijn van de normale werkprocessen’. Niet alleen in de uitvoeringsprojecten, maar ook in werkprocessen binnen het sociale domein en buiten de eigen organisatie. Daarbij komen vragen op als “hoe krijgen we de stad in beweging” en “wanneer doen we genoeg”. Met een aantal mensen binnen de gemeente ontwikkelden we een werkmethode, de TRAP2050. Deze methode biedt onderbouwing en houvast bij alle inspanningen die de gemeente doet. Meer daarover op www.trap2050.nl. Aan de hand van deze methode coördineer ik nu de klimaatadaptieve initiatieven binnen de gemeente met als doel: initiatieven versterken en successen vieren.
Grootschalig afkoppelen zonder rioolwerk
In de Leusdense buurt Hamersveld is in een aantal straten geen hemelwaterstelsel aangelegd bij de laatste rioleringswerkzaamheden. Het zou goed zijn om er de woningen alsnog af te koppelen, maar dan zonder opnieuw rioolwerkzaamheden. Samen met de bewoners willen we onderzoeken of we het geld van rioolwerk op een toekomstvaste manier alternatief kunnen besteden. Met afkoppelmaatregelen binnen het particuliere terrein willen we ontdekken of we ‘voor hetzelfde geld’ ook de achterkant van de woningen kunnen meenemen én het afkoppelen aantrekkelijk kunnen maken voor perceeleigenaren. Als het lukt om een groot deel van de bewoners mee te krijgen, dan hebben we een werkwijze om te herhalen op andere locaties waar de gemeente grootschalig wil afkoppelen zonder rioolwerkzaamheden.
Nieuw! Videoscribe Ons klimaat verandert
Heb jij hem al gezien? We hebben een videoscribe gemaakt over het programma Klimaatbestendig. Bekijk hem op YouTube! 
Korte mededelingen
  • Het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie, we hebben het er vaak over, maar wat houdt het precies in? Bekijk de video op YouTube. Of bezoek de speciale website www.ruimtelijkeadaptatie.nl.
  • Coen Holtmaat bleek helaas binnen de uitvoeringsorganisatie niet de juiste man op de juiste plek. Hij gaat op zoek naar een andere uitdaging en we beraden ons over versterking van de UvO.  
  • De vakbeurs AquaTech Amsterdam vindt dit jaar plaats van 30 oktober tot en met 3 november. Registreer hier
  • Wist je dat de presentaties van het Ambtelijk Platform ook op de website staan? Ga naar de button Platformleden (rechtsbovenaan de homepage) en klik in het menu op Ambtelijk Platform. 
Agenda

08 november             Managersoverleg

07 december             Overhandiging Regionaal Manifest aan
                                  Deltacommissaris Wim Kuijken en                                           tevens Bestuurlijk Platform

14 december             Ambtelijk Platform
Copyright © 2017 Platform Water Vallei & Eem, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
Email Marketing Powered by Mailchimp