Copy
Bekijk de nieuwsbrief in je browser
De Mussen, huis van de buurt
Buurtcentrum De Mussen, nieuwsbrief november 2017
dot2.png
De meerwaarde van de Schilderswijk Moeders 
 
Het Kennisplatform Integratie & Samenleving van het Verweij-Jonker instituut en Movisie hebben het afgelopen half jaar onderzoek gedaan naar de maatschappelijke en economische impact van de Schilderswijk Moeders. Hiermee is voor het eerst in Nederland wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheden van intermediairs.
De resultaten zijn zeer positief: de wetenschappers hebben met hun onderzoek aangetoond dat de werkzaamheden van intermediairs zowel maatschappelijk als economisch de maatschappij ten goede komen. Door hun brugfunctie naar de reguliere hulpverlening zorgen zij ervoor dat er tijdig hulp kan worden geboden in gezinnen die dat nodig hebben. Hierdoor lopen problemen minder uit de hand en worden er kosten gespaard. Daarnaast activeren zij geïsoleerde vrouwen in de Schilderswijk, hetgeen ervoor zorgt dat zij zelfredzamer worden en hun problemen beter aan kunnen, hetgeen ook kosten bespaart.
De afgelopen maand werden tijdens een symposium in De Mussen de onderzoeksresultaten gepresenteerd en werd het onderzoeksverslag ‘Bereikt en Geholpen’ aangeboden aan wethouder Baldewsingh. Tijdens het symposium werd met de 80 aanwezige gasten gesproken wat deze resultaten kunnen betekenen voor de werkzaamheden van de intermediairs. Op welke manier kunnen deze resultaten bijdragen aan erkenning én waardering van deze werkzaamheden? Een verder gesprek met de gemeente en de politiek hierover wordt hopelijk gemakkelijker met de resultaten van dit onderzoek.
Wordt vervolgd!



Klik hier om het onderzoeksverslag "Bereikt en geholpen" te downloaden. 
Een interview in het AD, met een van de onderzoekers, Ahmed Hamdi, vindt u hier.
Een verslag van Omroep West, waarin een Schilderswijk Moeder vertelt over haar werkzaamheden, kunt u hier bekijken. 
dot2.png
Verhalen van de Schilderswijk Moeders gebundeld
 
Het symposium werd geopend met een aangrijpend eigen verhaal van één van de Schilderswijk Moeders. Haar verhaal maakte veel indruk op de aanwezige gasten.
De Schilderswijk Moeders hebben de afgelopen maanden, onder begeleiding van een schrijfcoach, hun eigen verhaal én dat van twee vrouwen die zij hebben begeleid, opgeschreven.
De verhalen zijn gebundeld in het boek ‘Samen zijn we liefde’. 
 
‘Samen zijn we liefde’ geeft een beeld van de levens en de levensverhalen van vrouwen in de Schilderswijk. Lees hier het verhaal van een Schilderswijk Moeder. 



De andere verhalen ook lezen?
U kunt het boek bestellen door € 15,00 te storten op

IBAN NL04 INGB 0003903228 ten name van Stichting voor de Haagse Jeugd Clubhuizen De Mussen onder vermelding van "Samen zijn we liefde" én uw naam en adresgegevens. Wij sturen u dan een exemplaar toe van dit bijzondere boek uit de Schilderswijk!
 
De verhalenbundel werd mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Bylandt Stichting en de Haëlla stichting. We danken deze fondsen!
dot2.png
Verbouwing
 
De afgelopen zomer werd een leegstaand gedeelte van De Mussen verbouwd. We hebben er nu weer 240 m2 bij waar veel (nieuwe) activiteiten in kunnen plaatsvinden, zoals de Werkplaats, het Vadercentrum in oprichting, de Buurtsportvereniging, etc. Het is heel erg mooi geworden!



De volgende fondsen zijn we heel dankbaar voor hun bijdrage:
Fonds 1818, het Oranje Fonds, Stichting Dioraphte, het Europese Interreg programma en het Haagse Groene Kruis Fonds. Ook de Gemeente Den Haag heeft een bijdrage geleverd als cadeau voor ons 90 jarig bestaan, het afgelopen jaar. 
dot2.png
Opening van de Werkplaats 
 
Bij de Werkplaats ondersteunen getrainde mentoren werkloze mensen uit de Schilderswijk.
En met succes! Op dit moment zijn er 30 mentoren actief en zijn er 10 in training. Sinds de vakantie hebben er door deze ondersteuning 7 mensen een baan gevonden en zijn er 2 mensen aan een opleiding begonnen.
De Werkplaats is gehuisvest in het nieuwe gedeelte van De Mussen en werd onlangs geopend door Mohamed el Achkar, directeur van de Dienst Publiekzaken van de Gemeente Den Haag. Deze schreef na afloop het volgende: ‘Soms heb je van die dagen dat je met een voldaan gevoel naar huis gaat. Vandaag was zo'n dag. Namens de gemeente Den Haag mocht ik Werkplaats De Mussen openen, een vernieuwend project om een bijdrage te leveren aan het taaie vraagstuk van werkloosheid. Hierbij wordt optimaal gebruik gemaakt van de Haagse kracht: werkloze moeders uit de Schilderswijk worden gekoppeld aan ervaren mentoren uit andere stadsdelen in Den Haag. Een mooi voorbeeld waarbij gewerkt wordt aan Den Haag als inclusieve en verbonden stad! Dank aan alle vrijwillige mentoren die hieraan meedoen, maar ook een compliment aan de werkzoekenden die deze kans met beide handen aanpakken! #Voorenmetdestad‘


 
Meer informatie over De Werkplaats of heeft u interesse om mentor te worden?
Kom even langs bij De Mussen, bel ons op, of stel uw vraag op het contactformulier op de website: www.demussen.nl

De Werkplaats wordt mogelijk gemaakt door financiering van het Europese Interreg programma, De gemeente Den Haag Wijkaanpak en het VSB Fonds.

dot2.png
Wethouder Baldewsingh op bezoek bij het Proeflokaal
 
 

Het Proeflokaal is een initiatief van Theater de Vaillant, Buurtcentrum Mandelaplein en De Mussen. Bij het Proeflokaal kunnen oudere mensen elkaar ontmoeten en samen een gezonde maaltijd eten. De afgelopen maand kwam wethouder Baldewsingh op bezoek. Hij werd verwelkomd door 120 ouderen, hij sprak met hen aan de verschillende tafels en nam een kijkje in de keuken. Het werd een geslaagd bezoek: de gasten stelden het erg op prijs dat de wethouder even langs kwam en tijd nam om met hen te praten.

dot2.png
Kinderen maken reis om de wereld in de herfstvakantie
 
Hoe bijzonder is het om in één week een reis te maken om de wereld? 
Tijdens de herfstvakantie maakten 100 kinderen in De Mussen kennis met de verschillende wereldsteden. Er werd gedanst, gesport en veel creatieve activiteiten gedaan; zo zijn Tower of London en de Eiffeltoren nagebouwd.
In samenwerking met Festival De Betovering hadden de oudere kinderen de mogelijkheid om de theatervoorstelling ´De Worstelaar' te bezoeken in theater aan het Spui. Een voorstelling ging over de menselijke verwachtingen, doorzettingsvermogen en je talenten ontdekken.
Ook de kleuters hebben theaterworkshops gehad waarin een feestscène werd gerepeteerd en daarna gepresenteerd.  Zij zijn ook naar het Plaswijkpark in Rotterdam gegaan. 
De laatste dag was georganiseerd door Kiyomi, één van de kinderen die De Mussen bezoekt. Kiyomi had een prijs gewonnen bij het fonds ‘Ik ben geweldig’, door iets te doen voor de andere kinderen uit de wijk. Het is fantastisch dat kinderen zelf het initiatief nemen om iets voor de wijk te kunnen betekenen.
De hele zaal was omgetoverd in een wereldmarkt. De kraampjes waren mooi versierd in de thema van wereldsteden, London, Amsterdam, Rome, Parijs, New York. Bij elke kraampje konden de kinderen lekkere hapjes proeven van alle culturen. Al met al was het niet alleen super gezellig, maar ook heel leerzaam.
De week is feestelijk afgesloten met dans- en zangoptredens van artiesten uit de wijk,, voor de kinderen én hun ouders.
Kortom: de kinderen kijken terug op een fantastische herfstvakantie! Alle vrijwilligers en stagiaires die zich weer enorm hebben ingezet om de kinderen ene fijne week te bezorgen: onze dank is groot!
 
Daarnaast willen we het Jeugd vakantie Loket, het Plaswijkpark, het festival DE BETOVERING, en Theater aan het Spui bedanken voor hun bijdrage.

 

Aanmelden / Afmelden / Doorsturen twitter.1.png facebook.1.png

De Mussen
Hoefkade 602
2526 CM Den Haag
070-3888700
info@demussen.nl