Copy

- Turneringer -

Februar 2017

Turneringer i februar
17.-19. 2. MPT Backgammon 2017 
24.2 CLS17 (tilmelding)
24.2 CLS Cup (tilmelding)

Kommende turneringer
1.4. DM for damer 2017
1.4. Årets tøsedreng 2017 
25.-27.8. 2017 Malmö Open 2017 
18.-19.11 DM 

Formanden har ordet

Af Taus Bøytler, formand for DBgF

Taus Bøytler er formand for DBgF - Lidt endnu
Det danske backgammonmiljø går en lys fremtid i møde. Det er mit helt klare indtryk, der bygger på flere spændende projekter, der allerede nu er på tegnebrættet. Mere om det senere. 

Som jeg allerede har meldt ud, stopper jeg som formand for forbundet i forbindelse med landsrådet, der i år vil blive afholdt lørdag den 15. april 2017. Bemærk venligst, at disse linjer ikke er den officielle indkaldelse. I skrivende stund står kandidaterne ikke ligefrem i kø til at overtage. Endnu har ingen annonceret deres kandidatur. Jeg vil derfor gerne benytte lejligheden til igen at bede alle medlemmer om at opfordre potentielle formandskandidater til at stille op. 

Lad mig blot sige dette: Banen er kridtet op for den kommende formand og hans/hendes bestyrelsen. Økonomien er yderst fornuftig, og der er som sagt en række spændende projekter, der er ved at tage form: 

1) Ny landsdækkende caféturnering
Katrine Pawlik og Heidi Munk Andersen har gang i et stort projekt, der leder tankerne tilbage til de gode, gamle dage med Carlsberg Cup. Bestyrelsen er blevet præsenteret for en projektplan, der er ambitiøs og spændende. Om alt går vel, vil den nye turnering se dagens lys i løbet af 2018. 

2) Backgammonmentorkorps 
Min egen holdkammerat, Peter Hallberg, er ved skabe et mentorkorps, der skal tage imod nye medlemmer i forbundet. Det er et spændende tiltag, som der helt sikkert er brug for. 

3) Undervisning i backgammon i folkeskolen 
Frederik Mikkelsen fra KBgK har henvendt sig til bestyrelsen med et projekt, hvor han gerne på forsøgsplan vil integrere de matematiske aspekter i backgammon i matematikundervisningen i folkeskolen. Bestyrelsen og Frederik er i dialog om projektets udformning, som vi glæder os til at fortælle meget mere om på et senere tidspunkt. 

Med andre ord: Når vi om ca. 14 måneder skal afholde landsråd i forbindelse med Nordic Open 2018, vil den kommende formand (m/k) forhåbentlig kunne orientere om nogle spændende projekter, der været afholdt med stor succes, eller som er planlagt til afholdelse i den umiddelbare fremtid. 

Men hvad kræver det egentlig at være formand eller at sidde i bestyrelsen, tænker du måske, kære læser. Det korte svar er, at det ikke er en uoverkommelig opgave. Det lidt længere svar kan du få ved at skrive til info@dbgf.dk eller ved at hive fat i mig eller en af de andre fra bestyrelsen. 

Island vinder online-EM

Af Hallur Jon Bluhme Sævarsson 

Øverst: Fra højre: Fjalarr Páll Mánason (online EM spiller), Robert Lagerman, Bjarni Freyr Kristjánsson, Guðmundur Gestur Sveinsson (online EM spiller), Hallur Jon Bluhme Sævarsson (online EM spiller), Gisli Hrafnkelsson, Stefán Freyr Guðmundsson (online EM spiller) og Ingi Tandri Traustason (online EM spiller).
Det islandske backgammonlandshold vandt forleden online-europamesterskabet i backgammon for hold (EBIF.at), hvor der er 5 spillere per hold, triple-elimination 13 points enkeltkampe spillet på GamesGrid.  21 hold stillede op, og vi kom op på i alt 12 spillede runder med Østrig og Polen i Final 3. Mit landshold formåede altså at trumfe de blå-hvide fodboldgutters fantastiske slutspilsplacering #HUH

Med blot 300.000 indbyggere og et ret ungt, men spirende backgammonforbund (se kotra.is) og –miljø, er vores præstation jo nærmest oppe i EM ’92 højder i underdog-faktor ;) 

Timingen kunne ikke blive bedre, da Island afholder EM i Backgammon senere på året i Reykjavik. Jeg kan kun anbefale at tage et par ekstra dage deroppe og komme ud og opleve lidt af det flotte landskab. Det skal nok blive sjovt.

Jeg joinede den islandske landsholdstrup for ca. halvanden år siden i forbindelse med EM i Budapest 2015. Det skete på opfordring af min KBGK-holdkammerat, Thomas Kristensen, som havde mødt islændingene året forinden og gjort dem opmærksomme på, at den muligvis skrappeste islænding altså boede i Danmark, men var pæreislandsk med tilhørende blåt pas og vikingeblod ;)

Det har været mig en ære at kunne spille for mit fædreland og er blevet venner med nogle fantastisk fine fyre. Talentudviklingen er i fuld gang deroppe, og jeg har hjulpet til med coaching og indførelse af mere systematiske analyser og finpudsning af vores spil. Island er jo en stornation (især regnet ud fra indbyggertal) indenfor skak, så hvorfor skulle det ikke også kunne lykkes indenfor backgammon?

Kristian Stegenborg: "Jeg flytter fint, men er helt væk med cuben"

Af Taus Bøytler

Kristian Stegenborg Larsen - Tidligere stjernespiller for Klaps
Han bor i Norge med Katrine, som han mødte til Nordic Open 2005. Af samme grund har han ikke spillet en ratet match siden november 2015. I 2000 var han med til at vinde elitedivision for hold sammen med Jes Bondo og Asger Kring, der fortsat spiller for Klaps og Karsten Bredahl og Steen Grønbech, der i dag spiller for Casino Copenhagen Backgammon. De sidste spillere, Henrik Bodholdt, Thomas Bræmer-Jensen og Jens Neregaard er alle stoppet. Nyhedsbrevet har mødt Kristian Stegenborg Larsen til en snak om fortiden, fremtiden, Klaps plus det løse. 

Klaps er jo et af de hold, der har været med i holdturneringen i rigtig mange år. Kan du fortælle lidt om holdets historie? 

Kristian: "Klaps blev stiftet af Henrik Bodholdt nogle år før jeg kom på holdet. Formålet var at skabe verdens bedste backgammonhold! I en årrække lykkedes det, og det var super morsomt at være en del af det. Vi spillede masse prop-chouette og var næsten altid med i titelkampen.

Desværre var der en del skud på stolpen de år. Jeg husker specielt et år, hvor jeg spillede sidste kamp mod Lars Trabolt. Vinderen ville blive danmarksmester, taberen nr. 4! Det er vel den slags som bygger karakter; jeg tabte (spillede en pas 1 meget dårligt i stillingen 12-15). Henrik var holdets ubestridte leder. Da han flyttede til Costa Rica, begyndte det gamle Klaps-hold at gå i opløsning og efter nogle år, var der flere som skiftede til andre hold eller flyttede til udlandet; en æra var slut.


I 2000 vandt du consolation i Mesterrækken til Oslo Open og i 2003 vandt du Team Event til Oslo Open sammen med Jes Bondo og Asger Kring. Havde du allerede et godt øje til Norge, før du mødte Katrine? 

Kristian: "Det var mere en interesse for udenlandske turneringer, hvor det jo er meget lettere at vinde end i Danmark, samtidig med at omgivelserne gerne er mere luksuriøse. Jeg vandt også consolation i en turnering i Cannes og var i semifinalen i Paris Open i de år. Så det var på grund af Katrine, at jeg fandt Norge ikke omvendt. Og så er der jo alle oliepengene:)"

Er du stoppet helt med at spille backgammon? 

Kristian: "Nej da, jeg spiller med XG på telefonen, når jeg kører med sporvognen. Jeg flytter fint, men er helt væk med cuben. Der er sikkert nogle i Århus og på Klaps som vil sige, at det altid har været sådan, men heldigvis plejer jeg at være heldig med de store knolde."

Hvad er den største oplevelse, du har haft som backgammonspiller? 

Kristian: "Jeg har jo mødt min kone til en backgammonturnering og vores ældste søn er født 9 måneder efter VM i 2005...

Ellers er min største oplevelse uden tvivl mit første VM. Det var i 1995 eller der omkring, hvor Morten Holm arrangerede tur med Hunden. Det var en helt fantastisk tur; værd at skrive bog om! Holmes var rejseleder, og der var utrolig mange tidligere og nuværende backgammonkoryfærer, som var med.

Bussen gik i stykker flere gange på turen ned, som tog 40 timer, men humøret var højt, selv om alle hashkagerne var spist før Hamborg. Det var før botterne var kommet frem, og vi lærte at spille prop-chouette af Morten allerede på turen fra Århus til København.

Jeg meldte mig selv og to andre spillere til turneringen, men fik ikke billetter til gallaen. Chris Ternel brugte en halv time på at overtale turneringsledelsen til at give os billetter bagefter. Vi købte vodka til 1400 franc flasken på Sporting Club (hvor gallafesten afholdtes, red.), og jeg købte et ur af Jes Bondo, som han fik for at vinde holdturneringen, men kunne ikke overtale DJ’en til at spille ”We are the Champions”.

Those were the days, backgammon var morsomt og mystisk og Tour de France var stort og dopingfrit (troede vi). Turen tilbage til København gik relativt hurtigt og smertefrit. Fra København til Århus, hvor jeg nu var eneste passager sammen med chaufføren og Morten, gik der ild i bussen, vi evakuerede hurtigt og effektivt med bræt og propkort og mistede kun en enkelt præcisionsterning.

Jeg forsøgte at slukke ilden, men fik det meste af pulveret i hovedet. Morten og jeg fik lift til færgen og genoptog proppen. Det lyder helt sindsygt, men det var magisk og jeg nød hvert øjeblik!
"

Hvornår ser vi dig igen til VM, Gibraltar, Nordic Open eller en af de andre store turneringer? 

Kristian: "Er der en turnering i Gibraltar? Vi har købt hytte på fjeldet, så alle påskeferier i al fremtid må tilbringes der, så jeg kan desværre ikke komme til Nordic. Men i 2028, når min yngste søn er gamle nok til at være med i turneringen, skal vi til VM. Hvis vi deltager alle fire, så må vi da vinde et eller andet."

Signe Pedersen:Mit indtryk af backgammonmiljøet er ret positivt" 

Af Taus Bøytler

Signe Pedersen har kendt nogle af folkene fra Ringsted Backgammonklub siden barndommen
Hun er ny i miljøet, men rejser allerede riget rundt for at deltage i diverse turneringer. Nyhedsbrevet har mødt Signe Pedersen, der spiller i Ringsted Backgammonklub. 

Både du og din bedre halvdel, Allan Tell, blev indmeldt i DBgF i august 2016, hvor I samtidig blev medlemmer af Ringsted Backgammonklub. Hvilken relation har I til de gode folk i Ringsted?

Signe: "En del af de andre medlemmer i Ringsted har både Allan og jeg kendt i flere år. Nogle går 20 år tilbage, andre lidt mindre og nogle går helt tilbage til barndommen, men vi er begge kommet i klubben jævnligt, inden vi blev medlemmer.

Vi er begge kommet der som gæst, også før vi mødte hinanden, og Allan har desuden spillet en del poker dernede.

En ting der i hvert fald ligger helt fast, er at Ringsted er Danmarks bedste klub
."

Du har I skrivende stund 534 TMP, mens Allan kun har 82. Er I ikke helt enige om, hvor meget der skal spilles?

Signe: "Jeg har spillet en del mere end Allan, da jeg, udover at have deltaget i en del turneringer, også spiller i holdturneringen.

Allan har ikke været med til så mange turneringer, da han går på jagt i efteråret og derfor har været forhindret pga det.
"

Hvad er dit indtryk af backgammonmiljøet i Danmark efter at have været med i ca. et halvt år?

Signe: "Mit indtryk af backgammonmiljøet er ret positivt.

Jeg føler mig velkommen og synes, at folk er ret imødekommende og hjælpsomme.
Jeg synes, der har været en god og hyggelig stemning ved de turneringer, jeg har deltaget i – også selv om man lige om lidt skal spille mod hinanden, og begge gerne vil vinde. Der er jo nok ikke nogen, der spiller for at tabe.
"

Hvad kan vi som forbund gøre for, at du også er medlem om eksempelvis to år?

Signe: "Jeg er ret sikker på, at jeg også er medlem om 2 år. Jeg kan dog godt savne nogle cafeturneringer, som eksempelvis Carlsberg Cuppen, så det ikke altid er i København, det foregår.

Jeg kunne rigtig godt tænke mig at deltage i nogle af dem, men det er lidt svært, når man skal op kl 4 om morgenen.
"

Har du gennemskuet dobbeltterningen, der som bekendt kan volde problemer for selv de skrappeste spillere?

Signe: "Uuuuuhhh altså….. Den dobbeltterning….. Vi er altså ikke de bedste venner os 2 – men det er blevet væsentligt bedre siden i sommer – men ja, den er til tider ret svær at gennemskue".

Christian Sørensen: "Titlen havde betydet mere for mig"

Af Taus Bøytler

Christian Sørensen vil både lære backgammon og lære fra sig
Han er dansker, men har aldrig boet i Danmark. Til gengæld har han været i finalen i Nordic Open, hvor han desværre tabte til en tysker. Nyhedsbrevet har mødt Christian Sørensen til en snak om det at komme i finalen til Nordic Open, backgammonmiljøet i Holland med mere. 

Hvordan kan det egentlig være, at du bor i Holland, og hvad får du tiden til at gå med dernede? 

Christian: "Mange backgammonspillere ved ikke, at jeg altid har boet i Holland. Jeg kommer dog tit til Danmark for at komme på ferie hos min far, Jimmy Sørensen. Så bliver der selvfølgelig også spillet en del backgammon. 

I Holland er jeg i gang med at studere virksomhedsøkonomi, et fint studie. Jeg er næsten færdig. Jeg går meget op i tal og analyse. Jeg laver kæmpe store (automatiske) regnskabsstykker til virksomheder. Det lyder måske kedeligt for nogen, men ligner meget på den måde, man regner en backgammonposition ud.


Hvordan vil du sammenligne backgammonmiljøerne i Holland og Danmark?

Christian: "Det hollandske miljø er meget anderledes end det danske. Der er kun 2 klubber og der kommer måske en ny en. Klubberne arbejder sammen for at arrangere lidt mere spil i Holland. Der bliver afholdt en serie turneringer hver anden uge i Amsterdam eller Rotterdam, som tæller op i et pointsrace. Typisk kommer der fra 10 til 25 spillere til en turnerning. Et fint tal, men det er ikke det helt store. 

I Holland har man to slags spillere: gamblere og hyggespillere. Gamblerne kommer for at spille om penge og have lidt action på siden, men har ikke mange chancer i en 11-points kamp. Hyggespillerne kommer for at spille og lære lidt og for at have en sjov dag. Men forskellen mellem Holland og Denmark er, at der er ikke nogen, der rigtig ville lære at spille godt. Hyggeligt nok i Holland, men det er ikke der, jeg lærer meget mere af spillet. 

Det er derfor, jeg godt kan lide at spille i Danmark. Niveauet er meget højere, og folk tænker mindre over heldfaktoren. Det er mere et tankespil end gambling.


I 2011 blev nu nummer to i championship-rækken til Nordic Open, hvor du tabte finalen til Ralf Jonas fra Tyskland. Hvordan ser du tilbage på den oplevelse? 

Christian: "Det har været en meget god oplevelse med en lidt dårlig slutning.

Jeg havde trænet meget inden Nordic Open 2011, og var klar til at vinde. Det var det år, hvor jeg var mest spændt på at spille. Jeg havde trænet meget med GNU og XG. 

Jeg kom onsdag aften til Nordic Open for at spille varm up. Jeg gik ind for at registrere mig, men blev jeg stoppet, fordi verdensholdet manglede en makker at træne med. Jeg kom op til hotelværelset og skulle spille mod alle spillere fra verdensholdet - ligesom DK vs the World. Jeg fik dog en makker Naoya Kihara, en kendt pokerspiller.

Kampen startede og det var mig og Kihara, mod alt for mange Giants (7 styks mener jeg). Spændt som jeg var, spillede vi ellers meget godt sammen og gav teamet kamp til stregen. Teamet vandt i sidste rul med et passlag. Lige meget om jeg vandt eller tabte var det måske den bedste erfaring, jeg nogensinde har haft. 

Næste dag skulle jeg også lige varme lidt op, inden jeg skulle spille en satellit til championship. Jeg startede med at spille en 50 euro jackpot. Den vandt jeg. Jeg følte mig varm. Nu gik jeg over og tilmeldte mig til championship-satelitten, den vandt jeg også. Jeg kunne nok ikke forvente en bedre start end at vinde to satellitter. 

Fredagen startede championship, og jeg startede med at få en bye. I min  første kamp vandt jeg mod Kenny Nissen. Anden runde kom jeg op mod en stærk spiller fra Norge; ham jeg røg ud til året før. Jeg gjorde alt og mit bedste for at vinde over ham. Vi kom helt op til DMP for at afgøre det. Han havde kun 22 sekunder tilbage i starten af spillet. Jeg var i en meget skidt position, men han overså at hitte mig og lukke bordet på grund af tiden. På grund af at han lavede den fejl, levede jeg stadig i main. 

Efter jeg vandt en kamp til, kom jeg op mod Ralf Jonas. Han er en stærk spiller men jeg følte, at jeg havde overtaget i spillet. Uheldigvis tabte jeg den kamp og røg tilbage i fighters. Jeg var så tæt på at komme videre. 

Efter et kæmpe comeback i fighters, stod jeg lige pludselig mod Michi (Michihito Kageyama, red.) i semifinalen. Jeg fik min selvtillid tilbage og var klar. Jeg vandt den kamp hurtigt 7-0 og 7-1. Jeg spillede også lige op i error-raten. 

Finalen var kommet. Jeg havde nok aldrig forventet, at jeg ville komme i finalen. Jeg var meget nervøs og skulle spille midt blandt publikum. Der var meget larm, og jeg kunne ikke rigtig koncentrere mig. Det blev ikke spillet i et aflukket rum eller med publikum på afstand. 

Første kamp vandt jeg uden problemer 7-0, 4-cube og gammon. Anden kamp var jeg ved at lukke med en gammon, men så rullede Jonas en 33 fra baren med to brikker. Derefter fik jeg aldrig en chance igen for at lukke kampen. Bye bye 25.000 euro. Titlen ville havde betydet mere for mig. Jeg var så tæt på. Jeg tabte og havde spillet meget dårligt. 

Selvom det sidste var en dårlig erfaring, har jeg lært meget af det. Det havde været den fedeste Nordic Open nogensinde." 


Din far, Jimmy Sørensen, har været medlem af DBgF siden 1997. Har det betydet, at du spillede meget backgammon, da du var ung? 

Christian: "Ja, jeg har spillet meget backgammon, da jeg var ung. Jeg spillede lidt for sjov med min far til at starte med. Det gør vi stadig den dag i dag. Vi har altid meget lir, når vi spiller og hygger os. Der bliver grinet meget og lidt trash talk.

Men stadig meget glad for han lærte mig spillet. Min første turnering spillede jeg i Roskilde da jeg var 11. En caféturning, hvor jeg vandt og spillede mod 3 spillere fra elite-divisionen. I finalen rullede jeg 66 fra baren da modstanderen lige åbnede op fra et lukket bord. Jeg vandt racet der fra.
"   

Hvordan vil du beskrive dig selv som backgammonspiller? 

Christian: "Jeg er en spiller, som altid vil lære mere om spillet, men jeg kan også godt bare hygge, mens jeg spiller. Jeg vil gerne lære folk noget, men lærer også tit noget selv. Jeg prøver at finde et svar i spillet. Jeg vil altid vinde, men det kan man ikke i backgammon. 

Men en ting er sikkert. Jeg vil lære mere og en dag være den bedste i hele verdenen til backgammon. Jeg tror, jeg er ved at komme tæt på. Men bortset fra det er backgammon mere end kun PR, error-rate og det at vinde. Backgammon er et spil, der bringer folk sammen

DBgFs platforme

Følg os på W E B S I T E T
Skriv til os på E M A I L
Følg os på F A C E B O O K
BLIV MEDLEM AF DBGF
Nyhedsbrevets redaktion
Taus Bøytler (redaktør)
Lene Espersen (design og layout)
Copyright © *|2015|* *|LIST:DBgFs  Nyhedsliste|*, All rights reserved.

Frameld dig dette nyhedsbrev    Opdatér dine oplysniger






This email was sent to <<Emailadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dansk Backgammon Forbund · Backgammonvej 66 · København V 1600 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp