Copy
De eerste Mirá!Nieuws
View this email in your browser
Mirá! kindercoaching

De eerste Mirá!Nieuws is op je mailmat gevallen!

Welk proces hieraan vooraf is gegaan deel ik graag in deze eerste uitgave. Hierbij heb ik onbewust veel stappen genomen die ik ook met kinderen beleef.

Verder gaat het in deze Mirá!Nieuws over de handigheidjes van visualiseren, over hoe fijn het kan zijn om niet te kunnen tekenen, geef ik een boekentip en informeer ik je over de Ik leer leren-training die Mirá! kindercoaching aanbiedt.

Ik wens je veel leesplezier!
 

Wat je je kunt voorstellen, kan zich vormen…
2017 is alweer ruim een maand oud. Misschien had je goede voornemens gemaakt voor het nieuwe jaar… hoe staat het daarmee?

Wat ik zelf liever doe is bewust terugblikken op het afgelopen jaar. En houd me dus niet zozeer bezig met het maken van ‘goede voornemens’ voor een nieuw jaar. Hoewel, deze keer had ik wel een idee voor het nieuwe jaar: ik wil graag een nieuwsbrief van Mirá! kindercoaching :-)

Enthousiast ging ik aan de slag met het ontwerpen van een header. Na een tijdje kwam het eerste barstje in m’n enthousiasme: het werd niet zoals ik wilde. Ik stoeide met diverse probeersels die het allemaal niet waren. Gelukkig kon ik de hulp van Matty inroepen. Als lieve intervisiegenoot - en veel meer- gaf ze me een liefdevol zetje, door mee te denken en doen en kon ik ermee verder. De verschillende ontwerpen liet ik sudderen, want ‘hét ontwerp’ zag ik er nog niet tussen.

Inmiddels ging ik me verdiepen in het MailChimp-programma waar de nieuwsbrief in gemaakt zou worden. Ik verslond YouTube-filmpjes om het programma me eigen te maken. Ai, dat viel meer tegen dan ingeschat en de volgende barstjes werden zichtbaar. Met als gevolg dat ik de door mijzelf bedachte deadline verschoof naar later. Gelukkig werd ondertussen met hulp van Gerard het inschrijfformulier voor Mira!Nieuws nu wél mooi op mijn website.

Ik was toe aan een rust / sudderpauze. Deze voelde veel minder prettig dan de vorige; er zat weinig beweging en voortgang in. Ik stond op het punt ‘voor Mirá geen nieuwsbrief’. Ik liet het los en gaan…

…en wat vaak gebeurt als je iets loslaat, gebeurde ook bij mij: na een tijdje komt een ingeving. Die ingeving was bij mij dat Devi mij misschien kon helpen bij MailChimp. En ja, dat kon en wilde hij doen! Een barstje minder, Jippie!
Verder bood Margot aan dat ze de tekst lekkerder leesbaar zou kunnen maken. Wat lief, dank je wel! De barstjes smolten als sneeuw voor de zon.

Toen ik even later voor een cursus zat te lezen, zag ik de volgende zin staan: Wat je je kunt voorstellen, kan zich vormen
Natúúrlijk! Dat was wat me vooruit kon helpen! Visualiseren!

Dit doe ik heel vaak met kinderen in mijn praktijk. Voor de jongere kinderen noem ik het fantaseren/een plaatje of filmpje voor je zien. In jezelf.
Dat begint al bij de eerste sessie: als je weet wat je niet meer wil, wat wil je dan wél? En hoe ziet dat eruit? Stel je het eens voor...
Waar ben je - wat doe je - wat kan je - wat zie je - wat voel je - wat ruik je - welke kleuren - welke mensen - en zo door…

Mijn eigen visualisatie liet me een Mirá!Nieuws zien met header die nog mag veranderen. Met inhoud vanuit mezelf en hoe het werkt in mijn praktijk. Met info waar ouders, kinderen, scholen inspiratie uit kunnen halen. Om het op hun eigen manier toe te kunnen passen.

En zie hier het resultaat: de eerste nieuwsbrief is een feit!
 

Bescherming om je heen visualiseren
Regelmatig komen er kinderen in mijn praktijk die in beelden denken en gevoelig zijn voor prikkels om hen heen. Ze zuigen als een spons álles op uit hun omgeving: zien elk detail, horen ieder geluid en voelen hoe een ander zich voelt. Hele mooie eigenschappen! En soms ook heel vermoeiend. Of het gaat ten koste van hun concentratie.

Een van de dingen die we dan kunnen doen, is een bescherming om je heen bedenken. En dat kan van alles zijn! Een koepel, een huis, een bubbel. Kinderen zien zelfs een Ferrari of een regenboograam om zich heen.  

De fijne dingen mogen binnen, de niet-fijne dingen ketsen af. Hoe het er daarbinnen uitziet, wordt ook gevisualiseerd. Allerlei hulp-dingen ontstaan.
De bescherming kan ook nog getekend worden en natuurlijk testen we het uit. Ik mag me dan uitleven met geluiden/bewegingen en meer (Love my job!).   
Meestal merkt het kind meteen verschil. Soms volgt er een aanpassing om het nóg beter te laten werken. Bij een volgende sessie hoor ik terug dat “het zo fijn en lekker rustig is”. Met meer alertheid in de klas, en minder moeheid. Handig, dat visualiseren!
 

Ik kan niet tekenen
Dat hoor ik kinderen regelmatig zeggen. Vaak bedoelen ze dan dat ze niet letterlijk kunnen tekenen wat ze in hun hoofd hebben. Een leuke manier om hierbij meer ontspanning te krijgen is om eerst een vel papier vol te krassen.

Wát?!? Krassen?? Jaaa, heerlijk krassen! Het hoeft niets te lijken, gewoon dat potlood over dat papier laten gaan. Met kleuren die je zelf wil. 

Vinden kinderen leuk! Ja, ook de oudere kinderen. Probeer het zelf ook eens.
Kijk dan van een afstandje naar je papier. Wat zie je?
Misschien wel een gezicht, of een puntmuts. Een letter, of iets anders.
Je kunt er ook een zoekplaatje van maken: teken een vorm op je krastekening en zoek alleen binnen die vorm. Kijk van alle kanten, draai het papier, totdat je in de lijnen jouw vondst ontdekt. Maak je ontdekking nog meer af. 
Of kleur alle rondjes die je in jouw tekening ziet in met een felle kleur.
Dat wordt een mooi kunstwerk! 


 

 

 



Als bonus vind je onderaan deze brief een tekentip rondom carnaval :-) 

Boekentip
Het boek De wensster (Marneta Viegas) gebruik ik regelmatig om
visualisatie te stimuleren. Korte meditatie-verhaaltjes die je brengen bij
zinnen als ‘ik ben kalm’, ‘ik ben vrij’, ‘al mijn wensen komen uit’.

Van dezelfde serie is er ook Relax Kids, met sprookjesmeditaties. En De Toverdoos, voor wat oudere kinderen. Al deze boeken zijn ook bij de bibliotheek te leen. Fijne verhaaltjes om voor te lezen / zelf te lezen voor het slapengaan.
 





Ik leer leren training
Je hebt er misschien al iets over gelezen op Facebook, op mijn website, in een mail of op de school van je kind: volgende week start de eerste Ik leer leren-training van dit jaar. En wel op twee locaties!

Op maandagmiddag (20-02)  in mijn praktijk in Nijmegen en op donderdagmiddag (23-02) op basisschool De Sieppe in Groesbeek.

In vijf bijeenkomsten gaan we aan de slag met leren leren. Dus geen huiswerkbegeleiding, maar “hóe kan ik het makkelijkst leren”.
En hoe ga ik om met faalangst, concentratie, motivatie, plannen en organiseren. Door te ontdekken wat je eigen leerstijl is, kun je met handige tips aan de slag. We doen dat samen met elkaar, in een groepje van 4 tot 6 kinderen vanaf 10 jaar. In Groesbeek is de training bijna vol, in Nijmegen zijn nog wat plekken vrij. Mogelijk gaan we in Nijmegen op maandag 6 maart starten. Mocht deze training iets voor jouw kind zijn, meld het dan snel aan!
Ik leer leren







Bonus: teken-tip carnaval
Carnaval: voor veel kinderen leuk en gezellig, soms ook (te) druk. Om rondom alle drukte wat rust te creëren, kun je lekker samen tekenen. Op Facebook bericht ik er uitgebreid over, hier een kleine afbeelding. 



Wat vond je van deze eerste Mirá!Nieuws? Ik ben benieuwd en hoor het graag. Tot een volgende keer!

Facebook
Facebook
Website
Website
Email
Email
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Instagram
Instagram
Copyright © 2017 Mirá! kindercoaching

Ons e-mailadres is:
chris@mirakindercoaching.nl

Je ontvangt Mirá!Nieuws omdat we eerder contact hadden via mijn praktijk, of omdat je je hebt ingeschreven. Mocht je dit ongewild ontvangen, schrijf je dan gerust uit.
pas mijn instellingen aan       uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp