Copy
Lutherska Bekännelsebrevet
Webbversion av nyhetsbrevet

Lutherska Bekännelsebrevet #22


# Reformationens genombrott
# Nytt från Den Lutherske Bekjennelseskirke
# Nytt från Lutherska Bekännelsekyrkan
# Nytt från S:t Johannes ev-luth församling
# "Vad säger Bibeln om..."
# Kontaktuppgifter


Vi tipsar om: Veckobrevet


Prenumerera gärna även på veckobrevet med nyinspelade predikningar och gudstjänster. Det kan du göra genom att klicka länken längst ner i nyhetsbrevet, eller helt enkelt genom att svara på detta mejl och skriva att du vill ha veckobrevet.

 

Reformationens genombrott


Under århundradena före Luther hade det blivit allt mer tydligt att en reformation av kyrkan var nödvändig. Det gällde både på det moraliska området, där förfallet ibland var väldigt påtagligt, och på det läromässiga området, där Guds fria nåd hade fördunklats genom människans naturliga lagiskhet.

De 95 teserna, som blev startskottet för den lutherska reformationen, var mer inriktade på de missförhållanden i kyrkan som avlatshandeln ledde till än den teologiska reformation som senare skulle komma. I de 95 teserna räknar Luther också fortfarande med skärselden. Först sedan han hade förstått rättfärdiggörelsen genom tron som allt kunde sättas i rätt sammanhang och då såg Luther också att missbruken i den romersk-katolska kyrkan hade sin grund i att rättfärdiggörelsen genom tron förnekades. I de Schmalkaldiska artiklarna (1537) skriver Luther om rättfärdiggörelsen: "Och på denna artikel grundar sig allt, som vi i lära och liv bekänna gent emot påven, djävulen och världen." (SKB, s.314)

När Luther därför gjorde sin reformatoriska upptäckt, eller rättare sagt när den Helige Ande öppnade Luthers ögon för vad evangeliet faktiskt innebär, så ledde detta också till att Kristi förtjänst kom att förkunnas på ett sätt som det sällan fått höras förut. Luther beskriver själv hur det gick till, när han under sin bibelutläggning kämpade med att förstå vad Paulus menade i Romarbrevet och hur han hatade orden om att "Guds rättfärdighet" uppenbaras i evangeliet. Han hade fått lära sig att Guds rättfärdighet syftade på den rättvisa som Gud straffar syndare med. 

"Men jag, oklanderlig munk som jag var, kände inför Gud att jag var en syndare med ett väldigt plågat samvete. Jag kunde inte vara säker på att Gud var nöjd med mina gottgörelser. Jag älskade inte, nej, istället hatade jag den Gud som straffar syndare. I tystnad, om jag inte hädade, så knorrade jag intensivt och blev arg på Gud. Jag sa: 'Är det inte tillräckligt att vi arma syndare som är evigt förlorade på grund av arvsynden är förtryckta av alla sorters olyckor genom de tio budorden? Varför lägger Gud sorg på sorg genom evangeliet och hotar oss genom evangeliet med sin rättvisa och sin vrede?' På detta sätt rasade jag med ett vilt och skakat samvete. Jag tjatade ständigt på Paulus angående detta ställe i Romarbrevet 1 och ville ivrigt få veta vad han menade. 

Dag och natt mediterade jag över dessa ord tills jag till slut, genom Guds nåd, lade märke till sammanhanget: "Guds rättfärdighet uppenbaras i det, som det står skrivet: 'Den rättfärdige ska leva av tro'". Jag började förstå att i denna vers är Guds rättfärdighet det som den rättfärdige lever av, genom en gåva från Gud, genom tron. Jag började förstå att denna vers betyder att Guds rättfärdighet uppenbaras i evangeliet, men att det är en passiv rättfärdighet, alltså att genom den rättfärdiggör den barmhärtige Guden oss genom tron, som det står skrivet: 'Den rättfärdige ska leva av tro'. På en gång kändes det som att jag hade blivit född på nytt och gått in i själva Paradiset genom öppna portar. Genast såg jag hela Skriften i ett annat ljus."

Detta var reformationens sanna begynnelse. Evangeliet kom att gå ut i världen i en sällan skådad klarhet och många fick sina ögon öppnade för den rättfärdighet som Gud tillräknar oss för Kristi skull. Hela Skriften kommer då i ett nytt ljus, och oavsett om man känner det som att Paradisets portar har öppnats så vet man ändå att Gud har öppnat dem också för oss - för dig och för mig.

Det är reformationens budskap och som allt annat beror på.

Anders Nissen
Biblion Vasa

DEN LUTHERSKE BEKJENNELSESKIRKE


Kirkemøtet 2017
arrangeres på Stemnestaden, Grinde – 28-30 juli
Temaet i år er: Vår lutherske arv

Foredragsholdere blir Stefan Hedkvist, Øyvind Edvardsen, David Edvardsen og Tor Jakob Welde, og de skal undervise om den lutherske reformasjonen, "Skriften alene", "Troen alene" og "Nåden alene". 

Som vanlig blir det også barneundervisning, gudstjenester, korøvelser, grillkveld osv. 

Fullt program kan leses her


Prekener siden sist: 

Julaftengudstjeneste
» Guds nåde er blitt åpenbart

Juledag
» Immanuel - Gud med oss

Kristi åpenbaringsdag
» Lys og håp for folkeslagene

1. søndag etter Kristi åpenbaringsdag
» Liten gutt, stort oppdrag

2. søndag etter Kristi åpenbaringsdag
» Sakkeus - ren og uskyldig

3. søndag etter Kristi åpenbaringsdag
» En travel dag for Jesus

Kristi forklarelsesdag 
» Med Jesus ned fra fjellet

Vingårdssøndagen 
» Trøst i all trengsel


---
Utforsk
» Prekener på luthersk-kirke.no

LUTHERSKA BEKÄNNELSEKYRKAN




Gud fortsätter att välsigna oss rikligen: David Erlandsson, Emma Lundgren och Emilia Stare konfirmerades i Stockholm söndag 12:e februari. Vi glädjer oss med er och önskar er allt gott i vår Herre Jesus!

Vänj den unge vid den väg han ska vandra,
så viker han inte av från den när han blir gammal.
(Ordspråksboken 22:6)


Kommande läger:

13-16 april: Skidläger, Kåbdalis
25-27 maj: Barnläger, Hjortsberga

Senaste undervisning:

Lyssna till predikningar från kyndelsmässodagen
» Gudstjänst i Ljungby, "Har du sett Israels frälsning?" (Luk 2:22-40) 
» Predikan i Uppsala, "Mina ögon har sett din frälsning" (Luk 2:22-40)
» Predikan i Norrköping (Luk 2:22-40)

Lyssna till predikningar från septuagesima
» Gudstjänst i Ljungby (Matt 19:27-30)
» Predikan i Uppsala, "Vid världens pånyttfödelse" (Matt 19:27-30)

Mera nyinspelad undervisning hittar du via länken nedan.

---
Utforska
» Inspelningar på bekannelse.se

S:T JOHANNES EV-LUTH FÖRSAMLING



David Åkerlund har svarat ja på kallelse till pastor, vilket vi tackar Gud för. Nu förbereder vi ordination, som planeras ske lördagen den 25 mars i trakten av Pedersöre. Exakt klockslag och plats är inte klara, men det blir på eftermiddag eller kväll. Vi gläder oss åt att få besök från WELS genom pastor Donald Patterson och från LBK genom pastor Peter Öman, som handlett David i hans studier. Även från SLT kommer representanter.

Verksamheten fortsätter med vissa förändringar från mars. Gudstjänster i Lepplax bykyrka hålls normalt varje söndag kl 12. Varannan gång blir det nattvard efter gudstjänsten. I Settlementcentrum i Vasa hålls gudstjänster normalt varannan söndag kl 11. Vi ordnar ingen bibelhelg under våren, eftersom Biblicum ordnar en föreläsningsdag med teol.dr Seth Erlandsson den 11 mars i Hotel Polaris, Pedersöre. Följ vår webbkalender för närmare information!

Inspelningar sedan senaste brevutskick (ljudfiler om inte annat nämns):

---
Utforska

» Inspelningar på sanktjohannes.info
» Inspelningsdatabasen "Oratio" (StJ, LBK Sverige och Norge)
» Kommande verksamhet

Ungdomsläger på Brevik

"Gå ut i hela världen och förkunna evangeliet för hela skapelsen."
– Mark 16:15

Fråga: Jag har gått och funderat ifall det kan bli fel att ge dyra gåvor till pastorer. Jag tänker på att den gamla människan i oss kan se en möjlighet "att köpa" den mannen, så att han eventuellt senare undviker att predika svåra ämnen/synder. Tänker på att vi måste bli medvetna på detta så att inte vår kyrka undergrävs på ett sånt sätt.
 

Tack för din fråga!

Till att börja med kan vi säga att nästan alla jordiska egendomar kan användas till gott eller ont, och att nästan allt kan missbrukas. På så sätt blir det enkla svaret på din fråga ’ja’. Så skulle det kunna bli. Men låt oss titta närmare på den farhåga du beskriver.

En princip som Bibeln återkommer till på flera ställen är den om att var och en som predikar Ordet bör understödjas av dem som får ta del av hans tjänst. Här kan vi nämna 1 Timoteusbrevet 5:17,18: ”De äldste som sköter sin ledaruppgift väl ska ni anse värda dubbel heder, särskilt dem som arbetar med predikan och undervisning. Skriften säger: Du ska inte binda för munnen på oxen som tröskar, och: Arbetaren är värd sin lön.” Aposteln Paulus talar om det rimliga i att en församling understödjer sin pastor, även ekonomiskt. För oss som har små församlingar är det intressant att lägga märke till att det inte står något om hur mycket en modern församling bör avlöna sin pastor, bara att den bör göra det. Som församlingsmedlem är det viktigt att i sammanhanget tänka på att vi skänker pengar till församlingens verksamhet (inklusive ev. ersättning till dess kallade arbetare) inte för att vi tycker att en viss person är duktig, utan för att vi vill skänka av det vi har till Gud, Hans kyrka och Ordets predikan.

Din fråga verkar dock inte gälla ett regelbundet stöd, eller månadslön, utan enstaka gåvor. Det är inte fel att skänka gåvor om motivet är tacksamhet. Vi kan läsa om hur Maria, Lasarus syster, smörjer Jesu fötter med dyrbar olja (Joh 12) och om hur Judas ifrågasätter om det verkligen var ett klokt sätt att använda en dyrbar resurs. Kunde inte oljan sålts så att man kunde använda pengarna till något annat? Men Jesus tar Maria i försvar och vill inte att Judas ska missunna henne att få visa sin kärlek på detta sätt. Även dyra gåvor kan alltså vara behagliga i Guds ögon om motivet är det rätta.

Samtidigt ser vi av Bibelns undervisning att Gud har sett den fara du talar om. Herren talar till Mose och ger honom instruktioner om hur han vill att Hans folk ska handla. Gud säger: ”Du skall inte handla orätt när du dömer. Du skall inte hålla med någon för att han är fattig och du skall inte vara partisk för den som har makt. Du skall döma din nästa med rättvisa” (3 Mos 19:15). Det uppdraget är naturligtvis extra viktigt för en församlingsledare. Pastorn får inte ha anseende till person, utan ska behandla alla rättvist

Sammanfattningsvis kan vi säga att den som vill skänka en dyrbar gåva till sin pastor bör tänka på varför han eller hon gör det. Görs det av tacksamhet mot Gud så är det något mycket gott. Görs det med förhoppning om en gentjänst, som en muta, är det något mycket ont. För pastorn är det viktigt att fråga sig: Vad innebär det att ta emot den här gåvan? Kan jag ta emot den och ändå handla opartiskt i min kallelse, så som Gud uppmanat sina barn: ”Du skall inte förvanska rätten och inte vara partisk. Du skall inte ta mutor, ty mutor förblindar de visas ögon och förvrider de rättfärdigas sak” (5 Mos 16:19).

Peter Öman 
Kontakt
– tipsa oss gärna om innehåll till framtida nummer

Tor Jakob Welde
Den Lutherske Bekjennelseskirke
pastorwelde@gmail.com

Bjarte Edvardsen
Lutherska Bekännelsekyrkan
bjedvard@gmail.com

Ola Österbacka
S:t Johannes ev-luth församling
ola.osterbacka@sanktjohannes.info
"Vad säger Bibeln om..."

Går du och tänker på något i ditt liv och funderar ifall Bibeln har något att säga om detta? Eller har du läst något i Bibeln som du inte förstod och nu undrar du vad det kan betyda? Skicka frågor till oss anonymt:

» https://goo.gl/forms/v14zwQCIOtk7qsEu1

Frågor besvaras av någon pastor/teolog inom vår kyrkogemenskap i ett av våra kommande nummer.

Vi är tacksamma för alla frågor som skickas och vi ber om tålamod från er som väntar på svar på era frågor.

Sprid Ordet

Dela
Tweeta
Vidarebefordra
2017 Lutherska Bekännelsebrevet



» Välj vilka utskick du vill ha från oss / Uppdatera mejladress

» Utforska arkivet

» Avprenumerera

Email Marketing Powered by Mailchimp