Copy
naar onze website
e-mail ons
Nieuwsbrief nr. 6, Februari 2017

 

Beste mensen,
Wanneer ik dit schrijf hebben we al weer een tweetal concerten achter ons liggen. Ons eerste jubileumconcert op 19 november in Hotel Faber te Hoogezand, samen met Wia Buze.
En op 14 januari j.l. hadden we een deeloptreden met de Hondsrugzangers in het Dorpshuis in Valthe, ook een koor van Ronald Kreuk.
Het komende half jaar kunnen we er weer flink tegenaan. Op vrijdag 17 maart een optreden in de Stefanus Kerk in Westerbork en de dag erna, 18 maart, een optreden in Groningen op de Dag  van de Grunniger Toal. We mogen de dag openen. Op 5 mei hebben we een deeloptreden op een zangavond die is georganiseerd door de Missionaire Werkgroep PKN kerken in Sleen. En tot slot, op 13 mei, ons tweede jubileum jubileumconcert in Café – Restaurant Hofsteenge in Grolloo. Dit optreden doen we samen met Harm en Roelof uit Sleen. Het wordt een spetterend concert. Noteer de datum als dit nog niet is gebeurd.
Zowaar een vol programma voor de komende maanden. Maar er zijn nog mogelijkheden voor een concert bij u in de buurt.

Vandaag in deze Nieuwsbrief hebben we als gastschrijver Rein Munniksma vanuit zijn vakantieadres in Australië. Een Fries van oorsprong, die uiteindelijk in het Nedersaksisch taalgebied is terechtgekomen. Hij spreekt over het Fries als zijn moeders – taal. Wat dat betreft hebben we raakvlakken met elkaar.
Ikzelf ben geboren in de Stellingwerven, om precies te zijn in Wolvega. In mijn geval kun je spreken van twee moers – talen. Het Fries kreeg ik mee van mijn ouders, ze komen uit Joure. In huis spraken we Fries, maar op “straat” sprak ik Stellingwerfs. Doordat ik in 1990 in Emmen terecht kwam kon ik mijn Stellingwerfs weer gaan gebruiken. Ongeveer 6 jaar geleden kwam ik bij het NsVE. En het zingen in je dialect is geweldig! Als ik in Friesland ben, hoor je mij weer Fries spreken met de Friezen.

Ik wens de alle lezers veel leesplezier.
Namens het NsVE,
Errit Jan van der Veer, voorzitter.
 
NIEUWSFLITS
Dagblad van het Noorden: Freek met Groningers in 'DWDD'.

Afgelopen dinsdag heeft Freek de Jonge opnames gemaakt voor het strijdlied i.v.m. de gaswinning, met een aantal bekende Groninger en Drentse streektaal artiesten en het Nedersaksisch Vocaal Ensemble.
Aanstaande dinsdag 14 februari gaan we allemaal met de bus naar De Wereld Draait Door!
Zie de link hieronder.

Inhoudsopgave Nieuwsbrief
  • Gastschrijver Rein Munniksma: De ratio verliest het van het emotionele
  • Belevenissen van koorlid Duike Boevé - Opnames strijdlied met Freek de Jonge
  • Column Harry Nibbelke: Petticoat
  • Tekstverklaring Freek Kwint: Doar is de zunne
Nedersaksisch Vocaal Ensemble
Het NsVE is een uniek streektaalkoor dat onder andere zingt in het Drents, Gronings, Stellingwerfs, Achterhoeks, kortom in alle streektalen van het Nedersaksisch taalgebied. 
Bezoek ook onze website www.nsve.eu.
 
GASTSCHRIJVER:  Oud-gedeputeerde Rein Munniksma
De ratio verliest het van het emotionele
 
Het is vier graden onder nul in Noord Nederland. Ik vind vriezend weer in januari meestal prima. Het hoort er bij. Elfstedentocht-koorts krijg ik niet meer. Maar lekker schaatsen op het Zuidlaardermeer of nog liever op de Friese meren, daar zoek ik mijn momentje voor.
Alleen we zijn op dit moment niet in Nederland. We zijn down-under in Australië. We hebben net ingecheckt op een “hartstikke” mooie camping in het Nationaal Park the Grampians. Bij de receptie wordt met een glimlach gezegd dat ze ons al ingeschat hebben. Voor  een “Dutchy Price” kunnen we hier kamperen. Even later wordt er aan toegevoegd dat een Nederlandse eigenaar is. Die zullen we niet zien. Ze is nog meer down-under dan wij, in Nieuw Zeeland.
Ze hebben hier een prima ingerichte plek om te internetten. Dus even met de laptop naar het moderne dorpshuis. Het risico van internet is dat je mailtjes ontvangt met vragen waar je eigenlijk geen nee tegen kunt zeggen.
Eerst aarzelde ik over een mailtje. Immers we zijn op vakantie. Maar even later verschijnt er op het moment dat we aan het toetje toe zijn een ijscokar. Een kar met twee rood wit blauwe vlaggen en aan de voorkant mooi beschilderd met echte Friese  (of Nedersaksische?) koeien. Het toetje weer in de koelkast. We halen een ijsje.
De ratio verliest het van het emotionele. Dus ben ik nu een stukje aan het schrijven voor het Nedersaksisch Vocaal Ensemble.
Kort geleden hebben we genoten van hun optreden. Het Nedersaksisch en voor mij geldt dat voor het Fries is de taal die je mee gekregen hebt. Het is je moeders-taal.  Emotie zit daaraan vast. Zolang dat zo blijft, is er ruimte voor die taal die je van huis uit meegekregen hebt. Niet dat emotie het altijd moet winnen van het verstand. Nee, je moet zeker je verstand blijven gebruiken. Dus nu lekker genieten van dat ijsje uit die ijscokar. Enneh … blijven genieten van het uit volle borst zingen van het Nedersaksisch Vocaal Ensemble!
 
Rein Munniksma
Vanuit het Halls Gap Lakeside Tourist Park, Australië

 
BELEVENISSEN VAN EEN KOORLID
Opnames strijdlied met Freek de Jonge

Dinsdag 7 februari. Samen met Ria ben ik onderweg naar De Oosterpoort in Groningen. Opnames met Freek de Jonge voor z'n strijdlied tegen de gaswinning in Groningen. Zelf zit ik nog helemaal met m'n hoofd in de gasbubbel door de handtekeningenactie die ik met vier andere mensen in Assen heb georganiseerd. We willen voorkomen, dat aan de NAM een nieuwe vergunning verleend wordt  om bij ons onder Marsdijk, een wijk met 13.000 mensen, het laatste restje gas weg te halen.
Maar vandaag gaat het om Groningen.
Ik ben dubbel zenuwachtig, want ik weet, dat de NOS ook naar De Oosterpoort komt om opnames te maken. Vorige week heb ik een paar keer contact gehad met Reinalda Start van de NOS over Assen en toen heb ik laten vallen, dat ik ook nog met het NsVE naar Groningen zou gaan. Reinalda heeft met nog twee anderen het boek 'De Gaskolonie' geschreven en weet dus alles van de ellende die de NAM en de regering ons aandoen.
Twaalf uur. We zijn, veel te vroeg natuurlijk, in De Oosterpoort. Met z'n zessen (of zevenen, ik heb niet echt geteld) gaan we de Kleine Zaal in. De opnames zijn al bezig. Er lopen allerlei BG'ers rond en ook Freek de Jonge en z'n vrouw Hella zijn druk in de weer. Maar Freek neemt wel de tijd om ons te begroeten. Leuke man hoor! En opmerkzaam ook. Hij vraagt of we allemaal dezelfde kapper hebben! Lachen natuurlijk.
Nou merk ik, dat ik al die Bekende Groningers echt niet allemaal van gezicht ken. Maar de namen vliegen rond:  Alex Vissering, onze eigen Erwin de Vries met gitarist Christof Bauwens, voormalig Rooie Rinus en Pé Daalemmer met Alina Kiers, tout bekend Grunnen geeft acte de présence.
Wij zijn pas om half twee aan de beurt. Ondertussen is de NOS ook met de camera binnen. Spannend allemaal.
Er wordt druk gefilmd. Floor-manager Maurits heeft het helemaal in de hand. Ook al zo'n  leuke man. Leert ons in no-time "oe" en "aa" zingen en ook nog op de goede hoogte.
Wat een eer om mee te mogen zingen met dit strijdlied! Freek is hartstikke tevreden over ons en eigenlijk zijn we dat ook wel over ons zelf. Het is een belevenis!
Na de opnames gaan we wat eten en  na zes uur stromen de app'jes binnen, dat “ze” ons gezien hebben in het journaal van  18.00 uur. Hoe beroemd worden we . . .
's Avonds worden we verwacht op het podium om samen met Freek het strijdlied ten gehore te brengen. Dat loopt even wat anders. Er staat ook een muziekkapel op het podium en die blaast gewoon alles omver. Freek is er niet echt gelukkig mee; wij konden dat aan hem zien. Maar hij is zo professioneel, hij stapt daar overheen en gaat verder met de rest van het programma.
Het hoogtepunt, de fakkeloptocht, is heel indrukwekkend. Natuurlijk lopen we allemaal mee. Het geeft een heel goed gevoel.
Ik hoop, dat we gauw kunnen zeggen “Dit was het keerpunt en het NsVE was daarbij”!

Duike Boevé (alt)
 
COLUMN
Petticoat

Hebt u ook zo genoten van de serie Petticoat die onlangs op TV is uitgezonden? Die tune swingt zo heerlijk: Petticoat, petticoat, roze, lila, geel of rood ! 
Het Oost-Groninger winkelmeisje Patty Jagersma heeft een droom !  Zangeres wil ze worden. Weg uit Winschoten, weg uit de armoede van de strokartonindustrie waar vader Jagersma zijn zuur verdiende weekloon incasseert. 

We spreken van de jaren vijftig , de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. De tijd van wederopbouw na die verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting. Emigratie ook van vele mensen naar Canada, Australië en Nieuw Zeeland. De opkomst bovendien van het communisme, met name in Oost-Groningen. Een prachtig tijdsbeeld.
Abby Hoes speelt de rol van Patty, vol verve, wat een prachtige meíd. Het mooiste vind ik haar accent, prachtig zoals ze haar streektaal uitspreekt. Lichtjes gecultiveerd, af en toe zelfs ondertiteld voor de mensen uit de rest van Nederland die ook van haar droom willen meegenieten. 

Als de bus van de meidengroep " De petticoats"  toevallig op een landweggetje in de buurt van Winschoten pech krijgt, grijpt Patty haar kans en legt de eerste contacten. Op naar de showbizz.
Hoeveel jongeren hebben niet die droom? Kijk eens naar de nog steeds voortdurende talentenshows die regelmatig de beeldbuis vullen . Na Idols in 2002/03 volgden er vele met het huidige Voice of Holland als voorlopig hoogtepunt met talenten die al meer beter lijken te worden. 
Er is naast het bezit van zangtalent echter nog een vereiste. Je moet geen accent hebben en het liefst geen noordelijke tongval. Dat reduceert je kansen bij voorbaat. Ik ken hiervan meerdere voorbeelden. Ook moet je je een beetje thuis voelen in het wereldje van gebakken lucht en vriendjespolitiek niet schuwen.
Patty Jagersma blijft zichzelf, hoewel ze haar naam, geheel passend in de showbizzwereld wijzigt in Patty Hunt. Maar ze blijft haar mening zeggen, verloochent haar afkomst niet en is op momenten het duidelijkst als ze haar moedertaal gebruikt.

Als ze haar a.s. schoonmoeder moet typeren gebruikt ze de term "eelskerd" en het wordt niet vertaald in de ondertiteling!!! Waarschijnlijk hebben ze bij de ondertitelingsafdeling erg lang gezocht naar een woord dat de lading zou kunnen dekken en niets passends kunnen vinden.
Het hoogtepunt vind ik het moment waarop Patty zwanger raakt en luidkeels verzucht: " 'k Heb pokkel vol aarms en bainen".
Ook dit werd niet vertaald en precies zoals Patty het verwoordde ondertiteld !!  De doorbraak van het Nedersaksisch in een TV-serie!
Eindelijk! Er is nog hoop. Weg met het minderwaardigheidsgevoel dat nog steeds rondwaart in onze contreien. Het Nedersaksisch is nu diep doorgedrongen in het westen des lands.
En de groeten aan Max!
Dankjewel Patty.
 
Harry Nibbelke (tenor)
 
TEKSTVERKLARING NsVE REPERTOIRE
Daor is de zunne
 
Van vrolijke liedties kuj as koor nooit genog hebben. Daorom wollen wij ok zo donders geern het nummer ''Daor is de zon'' van de Brabantse troubadour Gerard van Maasakkers op oonze zanglieste hebben. Veur de neie tekst gung de veurkeur uut naor het Achterhoeks en zo klopten we veur de tweede maol an bij Derk Jan ten Hoopen. Hij har eerder al iens ''Een stil gedicht'' anleverd, wat deur Herman Koster op muziek zet wuur. Ten Hoopen is in Neede geboren en is nao zien studie huusarts in Zuudwolde west, waor hij nao zien pensionering is blieven wonen. Hij is doende bij de Dialectkring Achterhook en Liemers en is bekend van meerdere gedichtenbundels. Derk Jan warkte graag met en  hef zien eigen draai an de tekst geven. Een stukkie van de tekst luudt as volgt:
 
De zunne schient, ik heur de veug'le fluiten
De zunne schient, ik do de ramen lös
De zunne schient, ik wille boeten lopen
In het natte grös
 
Het arrangement is maakt deur Hans Bergman en as koor hebt we het nummer al verscheiden keer met veel plezier zungen.
 
Freek Kwint (tenor)
 
Nieuwjaarsconcert dd. 14 januari 2017 met de Hondsrugzangers


 
Mobiel: 06-2904 7639
E-mail: secretaris@nsve.eu

Wilt u deze nieuwsbrief op een ander e-mailadres ontvangen? Wijzig uw voorkeuren.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u uit.

Email Marketing Powered by Mailchimp