Copy
Lieselot Maes - De laatste nieuwtjes op een rij!
View this email in your browser

Beste <<Voornaam>>,

iemand het beste toewensen mag van mij altijd, dus laat me alvast beginnen met jou niet alleen een heel gelukkig 2017 toe te wensen, maar evenzeer een gelukkige vandaag.
Nieuwjaar is vaak het uitgelezen moment voor plannen en voornemens. Als plannen en voornemens werken voor jou, go for it! 

Ik heb er dit jaar geen gemaakt. Of misschien toch... Na mijn burn-out ben ik gestopt met teveel specifieke doelen te stellen. Ik ben een beetje meer "go with the flow" gaan leven en dat bevalt me prima. Het laat mij toe om flexibel te zijn, kansen te zien en ze te benutten. Je zou kunnen zeggen dat mijn voornemen gaat over meer en bewuster kijken en zijn. 
En laat vandaag nu net de uitgelezen dag zijn om daar iets mee te doen. Net als morgen trouwens... :-)

Ik wens jou een mooie tijd, te beginnen met vandaag!

What a FEELING!

Voor het maandblad Feeling mocht ik eind januari, samen met twee andere straffe madammen, mijn verhaal doen over wat mijn burn-out voor mij betekend heeft.
Wat heeft het mij geleerd? Hoe kijk ik er nu naar? 


Het resultaat daarvan is te lezen in het maart-nummer dat nu in de winkel te vinden is...
of je scrolt even verder naar beneden waar je het onder de foto's ook kan nalezen!
“Ik werkte in de banksector en gaf leiding aan drie teams. Het was een job die me op zich wel lag want ik werk graag met mensen. Maar zoals overal werden door de crisis de cijfers steeds belangrijker en de druk steeds groter. Ik probeerde mijn mensen te beschermen, maar besefte niet dat ik er zelf steeds meer onderdoor ging. Ik negeerde ook de signalen die mijn omgeving me gaf. Ontelbare keren heeft mijn man me gezegd: “Zo gaat het toch niet meer?” “Zou je niet naar de dokter gaan?”. Maar ik luisterde niet en deed gewoon door, ondanks het feit dat ik vaak huilend en uitgeput thuiskwam.
“Op een dag zeeg ik neer in de keuken. Ik kon niet meer, ik was leeg, op. Ik bleef acht weken thuis en ging daarna weer aan het werk. Maar alles was hetzelfde gebleven en dezelfde stress was er vanaf dag één. Targets moesten worden gehaald, ten koste van wie of wat dan ook.
“Vier maanden heb ik het nog uitgehouden en dan ben ik gecrasht. Typisch voor burn-outers: ik had al een nieuw plan. Ik droomde ervan om coach te worden en had al helemaal uitgezocht hoe ik dat zou realiseren. Maar wat ik niet wist is dat ik de eerste vier maanden niet eens een boek kon lezen of kon tv-kijken. Fysiek was ik na een tijd hersteld, mentaal was ik volledig op. Niets kwam nog binnen. Ik heb me uiteindelijk laten begeleiden door een psychologe, maar de meeste steun heb ik gehad aan alle opleidingen en workshops die ik heb gevolgd.
“Ik leerde mezelf steeds beter kennen en zag ook mijn eigen aandeel in het verhaal. In het begin was ik alleen maar boos op mijn werkgever. Mijn valkuil? Het was een job die me status verschafte. Ik genoot ervan dat mensen naar me opkeken. Terwijl ik eigenlijk niet zo geschikt was voor die job.
Ik ben te empathisch en te gericht op de menselijke kant van het leidinggeven. Cijfers konden me altijd al weinig schelen."
“Nu heb ik een eigen praktijk als stress- en burn-outcoach. Het loopt veel beter dan ik had verwacht, ook al ben ik nog niet zo lang bezig. Ik geniet ervan om mensen te begeleiden en leer heel veel van hen. Door gerichte vragen te stellen ontdekken we samen al heel snel patronen. Vaak zie je dat een traumatische ervaring uit de jeugd, dat kan iets heel kleins zijn, aan de oorsprong ligt van een burn-out. Mensen passen copingtechnieken van vroeger toe op stresssituaties van nu.  Hoe ze vroeger omgingen met bv. hun vader of een leraar, zet zich verder in hoe ze zich nu gedragen tegenover hun leidinggevenden. We trachten dat te ontrafelen en nieuwe, betere tactieken te ontwikkelen.
“Wat ik zou willen meegeven aan mensen die op de rand staan van een burn-out? Luisteren naar je lichaam, in de eerste plaats. Mensen die in de ratrace zitten hebben soms alle connectie met hun fysieke sensaties verloren. Ik leer ze opnieuw voelen. Vaak ontdekken ze dan dat ze al een tijd worstelen met bepaalde klachten. Negeer die klachten niet, het zijn belangrijke signalen. Het is het moment waarop je meer moet doseren, zorgen voor meer me-time of down-time. daarmee bedoel ik: neem een paar keer per dag pauze door even te gaan wandelen, te gaan sporten, lekker te gaan lunchen… zonder smartphone of andere schermpjes. Dat hoeft niet voor iedereen yoga of meditatie te zijn. En het is beter om verschillende rustmomenten per dag in te bouwen dan één lange aan het einde van een werkdag. Zo doseer je je prikkels en laat je je stressniveau dalen.”
Coming up! 
"Opgebrand of vurig?"
 
Stress, burn-out, bore-out, opgebrand, lege batterijen,... .
Het lijkt standaard bij onze maatschappij te horen.
Dat kan niet de bedoeling zijn.
Het kan ook anders.


In samenwerking met Gezinsbond Lovendegem-Vinderhoute geef ik een lezing over stress en burn-out. Het wordt een avond gevuld met kennis, ervaring en mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan.

WANNEER?
Donderdag 23 februari 2017
Aanvang om 20.00u stipt.

WAAR?
Paviljoen Co-housing Vinderhoute
Bergstraat 14, 9921 Vinderhoute

KOSTPRIJS?
Leden van de Gezinsbond betalen € 2,- / Niet-leden betalen € 4,-

PRAKTISCH?
Het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijven kan via gezinsbondlovendegem@live.be (met
vermelding van aantal personen en eventueel uw lidnummer) of per telefoon: 0485 765 788.

 
IEDEREEN WELKOM!
Nieuw hier? Welkom!

Heb je je pas recent ingeschreven voor mijn nieuwsbrief?
Je kan de vorige nieuwsbrieven nog raadplegen via mijn website.
Gewoon even doorklikken naar: http://lieselotmaes.be/nieuws.html
Deel op Facebook
of op Twitter
of op LinkedIn
of per e-mail!
Copyright © 2017 Lieselot Maes Coaching & Consulting, All rights reserved.


Wil je deze mails anders of niet meer ontvangen?
Je kan hier je voorkeuren aanpassen of jezelf uitschrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp