Copy
Het allerlaatste nieuws over hepatitis voor u op een rij. 
Bekijk de nieuwsbrief in uw browser
Stichting Hepatitis Info

Nieuwsbrief van de Stichting Hepatitis Informatie, februari 2017

Nationaal Beleidsplan Chronische Hepatitis


Minister Schippers heeft de Tweede Kamer op 7 februari geïnformeerd over het Nationaal Beleidsplan Chronische Hepatitis.
 
Nederland doet van oudsher veel aan de bestrijding van chronische hepatitis, zoals speciale risicogroep benadering en een (Rijks-)vaccinatieprogramma voor de preventie van hepatitis B. Toch sterven in Nederland naar schatting 500 mensen jaarlijks aan de gevolgen van chronische hepatitis B of chronische hepatitis C. De behandelmogelijkheden zijn de laatste jaren enorm toegenomen door het op de markt komen van nieuwe geneesmiddelen. Meer inzet is dan ook nodig om de ziektelast en het sterftecijfer te verminderen.
 
Op basis van financiële arrangementen met de leveranciers heeft de minister de geneesmiddelen tegen verlaagde kosten kunnen opnemen in het basispakket. Hierdoor is Nederland uniek, alle geneesmiddelcombinaties voor alle genotypen zijn beschikbaar én worden vergoed, inclusief de preventieve behandeling bij hiv-positieve mannen die seks hebben met mannen (MSM).
Daarnaast heeft de minister de Gezondheidsraad om advies gevraagd of screenen op chronische hepatitis opportuun is en is gelijktijdig aan het RIVM gevraagd de beroepsgroepen te faciliteren om gezamenlijk tot planvorming in het veld te komen.
In lijn met het advies van de Gezondheidsraad zetten de beroepsgroepen vooral in op bewustwording en ‘case finding’ voor tijdige identificatie en juiste behandeling binnen de reguliere zorg en heeft het RIVM een handreiking voor opsporing van eerder gediagnosticeerden opgesteld.
 
De professionals betrokken bij de hepatitiszorg hebben afspraken gemaakt in het nationale actieplan hepatitis, inclusief afspraken over het inrichten van één landelijk registratie en monitoringsysteem bij de Stichting HIV-monitoring. In het plan en de registratie vinden de curatieve en preventieve zorg aansluiting op elkaar.
 
Het actieplan van de beroepsgroepen maakt integraal onderdeel uit van het Nationale Beleidsplan Chronische Hepatitis. Via het RIVM zullen de beroepsgroepen ook de komende jaren gefaciliteerd worden om hun gezamenlijke acties te delen en te ontwikkelen.
 
De diensten van het Ministerie van Veiligheid en Justitie zorgen ervoor dat asielzoekers en gedetineerden vergelijkbare zorg krijgen als in het reguliere zorgsysteem.
Hiermee is in Nederland met alle betrokken partijen gezamenlijk een allesomvattende aanpak chronische hepatitis neergezet, van preventie tot curatie.

Bron: VWS

Beantwoording Kamervragen over financiële arrangementen voor hepatitis C-medicijnen


Minister Schippers (VWS) heeft antwoord gegeven op de vragen van het Kamerlid Bruins Slot (CDA) over financiële arrangementen voor hepatitis C-medicijnen.
De financiële arrangementen voor hepatitis C-medicijnen hebben alleen betrekking op leveringen van geneesmiddelen die onder de Zorgverzekeringswet vallen. 
 
Hepatitis C-geneesmiddelen geleverd aan asielzoekers, aan personen binnen justitiële inrichtingen of patiënten die in verpleeghuizen of langdurig (meer dan drie jaar) in instellingen voor verslavingszorg worden behandeld vallen niet onder de Zorgverzekeringswet. Patiënten die korter dan drie jaar in een instelling behandeld worden vallen wel onder de Zorgverzekeringswet.
 
Voor de levering van hepatitis C-geneesmiddelen aan patiënten die niet onder de Zorgverzekeringswet vallen geldt de prijs zonder de korting van het financieel arrangement.

Bron: VWS.

Subsidieregeling hepatitis vaccinatie zorg 
 

De Subsidieregeling vaccinatie stageplaatsen zorg (hepatitis B) bekostigt de vaccinatie tegen Hepatitis B van stagiaires in de zorg.
 
De subsidie is voor onderwijsinstellingen in het mbo en hbo. Onderwijsinstellingen die van de regeling gebruikmaken, ontvangen voor het volgend studiejaar automatisch een aanvraagformulier in het voorjaar van 2017.
 
De subsidieregeling vaccinatie stageplaatsen zorg is in juli 2008 gestart en in 2011 geëvalueerd. Na de positieve evaluatie heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) besloten de regeling voort te zetten.
De regeling is in 2016 weer geëvalueerd. Deze evaluatie is nog niet naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit is uitgesteld, omdat de Minister van VWS nog wacht op de evaluatie van de registratiecommissies. Planning is dat de evaluatie samen met de kabinetsreactie in het voorjaar naar de kamer wordt gestuurd. Dan beslist de minister ook of er een soortgelijke regeling moet komen voor in de toekomst,  de Subsidieregeling vaccinatie stageplaatsen zorg is vanaf juli 2017 namelijk niet meer geldig.
 
Bron: VWS 

 

Toename acute hepatitis A
 

In 2016 is er een toename gesignaleerd van het aantal acute hepatitis A infecties bij MSM (mannen die seks hebben met mannen).
De toename van acute hepatitis A infecties in MSM is niet alleen in Nederland gesignaleerd, maar ook in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Spanje, Italië en Luxemburg. In Duitsland zijn 21 gevallen gesignaleerd, in het Verenigd Koninkrijk 24 gevallen.  

Infecties worden zowel geclusterd als sporadisch gezien en lijken niet geassocieerd met voedsel(verwerking). Homoseksueel contact in MSM is de meest waarschijnlijke transmissieroute. 
De ECDC moedigt lidstaten aan om met name medewerkers in de gezondheidszorg die betrokken zijn bij preventie en zorg bij MSM alert te zijn. Hepatitis A (en B) kunnen voorkomen worden door vaccinatie. . 


Bronnen: 
1. ECDC.
2. ECDC.
3. GGD Amsterdam

Richtsnoer behandeling hepatitis C 


Het ‘Richtsnoer behandeling hepatitis C’ geeft aanbevelingen over de behandeling van acute en chronische hepatitis C infectie bij volwassen patiënten, met aandacht voor patiënten met nierinsufficiëntie, HCV/HIV coïnfectie, falen van eerdere antivirale therapie, gedecompenseerde levercirrose en in de transplantatie setting.  
 
Het richtsnoer is tot stand gekomen op initiatief van en uit naam van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV), Nederlandse Vereniging voor HIVbehandelaren (NVHB), Nederlandse Vereniging voor Maag-Darm-Leverziekten (NVMDL), de Nederlandse Vereniging voor Hepatologie (NVH) en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuis Apothekers (NVZA). 
 
Het richtsnoer wordt regelmatig ge-update en is te vinden op www.hcvrichtsnoer.nl.
De laatste update was op 3 januari 2017.

Studies op het gebied van hepatitis / NASH / PBC / PSC / AIH
 

Op hepatitisinfo.nl staan overzichten van studies waar patiënten nog geïncludeerd kunnen worden. In het afgelopen kwartaal zijn de volgende studies op de website geplaatst:
 
Acute HCV: sofosbuvir/velpatasvir bij acute hepatitis C gedurende 6 of 12 weken.

CAMARO studie: Effect van mycofenolaatmofetil (cellcept) versus azathioprine bij auto-immuun hepatitis.

Overzicht DAA registratie in EU per genotype 



r=ritonavir

Agenda     

  • 2-4 maart 2017: 4th International Conference on Nutrition & Growth. Info
  • 21 maart 2017: 27e Transmissiedag infectieziekten. Info
  • 21 maart: Post-CROI symposium 2017. Info
  • 23-24 maart: Voorjaarsvergadering NVGE. Info
  • 18-19 april: HCV Community Summit Amsterdam. Info
  • 19-23 april: EASL ILC Amsterdam. Info
  • 30 mei: Virale Hepatitis - Na EASL 2017. Info 
  • 5-6 oktober: Najaarsvergadering NVGE. Info 

De nieuwsbrief is mogelijk gemaakt door een (educational) grant van:

 



 

In deze nieuwsbrief staat de laatste informatie over bewustwording, preventie en behandeling van hepatitis. 

De nieuwsbrief is een uitgave van de Stichting Hepatitis Informatie.

Uitschrijven    Doorsturen 

Email Marketing Powered by Mailchimp

U kunt contact opnemen via:  
UMC Utrecht
Heidelberglaan 100
Utrecht, 3508 GA
Netherlands

Add us to your address book
 
Twitter
Website