Copy
NWP Nieuwsbrief
 
NIEUWS
1. Missies en beurzen moeten passen in groter geheel
2. MoU voor effectieve financiering van Keniaanse drinkwaterbedrijven
3. Kenia ziet urgentie van innovatieve financiering voor de watersector
4. Terugkoppelbijeenkomst DRR-Teams Thailand en Tonga
5. RENEXPO Water & Energy Western Balkans 4th International trade fair and conference 
6. Nationale Watertechnologie Week: Inschrijving voor seminars geopend!
7. Larive hosts YEP event 16 February 
8. Country update Indonesië

INGEZONDEN NIEUWS VAN DEELNEMERS
9. Mondiaal topkenniscentrum voor klimaatadaptatie in Nederland
10. Opnieuw veiligheidscertificaat voor Afmitech
11. Studenten krijgen de kans om te strijden voor de Xylem Water Prize
12. Succes bij orkaan ‘Otto’ bevestigt succes Waterdialoog in Panama Stad
13. Symposium 'Verborgen schatten in de afvalwaterwereld'
14. 'Costing Sustainable Services’ e-course
15. Sarphati Sanitation Awards 2017
16. REOI voor een kustbeschermingsproject voor São Tomé en Príncipe

1. Missies en beurzen moeten passen in groter geheel

Afbeelding

Frank Goossensen volgde op 1 december vorig jaar William van Niekerk op als voorzitter van het kernteam Export en Promotie van Topsector Water. Hoog tijd om hem aan het woord te laten over zijn ambities. In zijn blog geeft hij aan wat zijn prioriteiten zijn.

2. MoU voor effectieve financiering van Keniaanse drinkwaterbedrijven

Op 9 februari tekenden NWP deelnemer SNV Nederlandse Ontwikkelingsorganisatie, het Keniaanse Kenya Market Trust en NWP een MoU. Via deze formalisering van samenwerking, bundelen de drie partijen hun krachten in het kader van het Kenya Pooled Water Fund (KPWF), het eerste initiatief van de Kenya Innovative Finance Facility for Water (KIFFWA). Beide initiatieven worden momenteel geïmplementeerd door NWP en zijn gefinancierd door de Nederlandse Ambassade in Nairobi,  Kenia.

Het KPWF is gericht op het aantrekken van geld door het verkopen van obligaties aan lokale (Keniaanse) institutionele investeerders zoals bijvoorbeeld pensioenfondsen. Het opgehaalde geld wordt vervolgens ‘langlopend’ uitgeleend aan een selectie van Keniaanse (drink)water-en sanitatiebedrijven. Deze bedrijven worden ook ondersteund in het ontwikkelen van projecten waardoor de bedrijven ‘bankabeler’ worden. De selectie van de eerste zes bedrijven die een lening en projectondersteuning kunnen krijgen heeft in 2016 plaatsgevonden. Lees meer

3. Kenia ziet urgentie van innovatieve financiering voor de watersector

Afbeelding

46 %van de Keniaanse bevolking, oftewel 19 miljoen mensen, heeft geen toegang tot schoon drinkwater. Het millennium ontwikkelingsdoel om in 2015 80% van de bevolking te voorzien van toegang tot water, is hiermee niet bereikt. Eén van de grote redenen hiertoe is het gebrek aan financiering. Het Keniaanse ‘National Water Plan 2030’ geeft aan dat jaarlijks een bedrag van twee miljard dollar nodig is om problemen in de water sector aan te pakken. Zowel de overheid in Kenia als donoren zijn niet in staat dit bedrag op te hoesten.  De ‘Kenya Innovative Finance Facility for Water’ (KIFFWA) en het eerste grote KIFFWA initiatief: het Kenya Pooled Water Fund (KPWF), spelen hier direct op in, zoals in het filmpje ook wordt erkend op ministerieel niveau in Kenia. 

KIFFWA en het KPWF 
De Kenya Innovative Finance Facility for Water (KIFFWA) is een initiatief van NWP dat wordt gefinancierd en ondersteund door de Nederlandse Ambassade in Nairobi, Kenia.
KIFFWA fungeert als een ‘co-ontwikkelaar’ van waterinitiatieven in brede zin, zonder een focus op één of meerdere specifieke sub-sectoren. Door het verschaffen van zowel geld als (financiële) expertise tijdens de ontwikkelfase van een bepaald waterinitiatief, wordt het beter financierbaar, waardoor er meer (lokaal) geld voor water beschikbaar komt. Het eerste initiatief van KIFFWA is het  Kenya Pooled Water Fund (KPWF). Dit beleggingsfonds is gericht op het aantrekken van geld door het verkopen van obligaties aan lokale (Keniaanse) institutionele investeerders zoals bijvoorbeeld pensioenfondsen. Het opgehaalde geld wordt vervolgens ‘langlopend’ uitgeleend aan een selectie van Keniaanse (drink)water-en sanitatiebedrijven. Zij kunnen daarmee projecten financieren waardoor hun dienstverlenging (toegang tot water en sanitaire voorzieningen) kan toenemen. Lees hier meer en lees de eerdere NWP blog (gepubliceerd op 2 november 2016).

Meer weten? Kijk op Kiffwa of neem contact op met Joris van Oppenraaij, j.vanoppenraaij@nwp.nl of Annemarie Mastenbroek, a.mastenbroek@nwp.nl

4. Terugkoppelbijeenkomst DRR-Teams Thailand en Tonga

Op donderdag 23 februari organiseert NWP, in samenwerking met RVO, een sectorbijeenkomst voor de terugkoppeling van de DRR-Team missies naar Thailand en Tonga. De bijeenkomst vindt plaats van 14.00 tot 16.00 uur bij het NWP in Den Haag. Er wordt gestart met de missie naar Tonga (14:00 tot 15:00) en het tweede deel gaat over de missie naar Thailand (15:00 tot 16:00). U kunt zich nog tot dinsdag 21 februari aanmelden via dit formulier. De teams presenteren tijdens de bijeenkomst hun bevindingen en gaan met de aanwezigen in gesprek gaan over mogelijke aanknopingspunten en follow-up acties voor de sector.
 
De DRR-missie naar Thailand, onder leiding van teamleider Ben Lamoree (Lamoree Consult), heeft plaatsgevonden van 19 tot 26 november 2016. De missie richtte zich op problematiek van stedelijke drainage in Bangkok en de directe omgeving. De DRR-missie naar Tonga, onder leiding van teamleider Sjef IIzermans (WaterPartner), heeft plaatsgevonden van 13 tot 18 november 2016. Deze missie richtte zich op irrigatieproblematiek in Tongatapu. Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met Jelmer Klinkenberg, e-mail j.klinkenberg@nwp.nl.

5. RENEXPO Water & Energy Western Balkans 4th International trade fair and conference 

De Nederlandse Ambassade in Belgrado (Servië) nodigt Nederlandse bedrijven van harte uit voor RENEXPO Water & Energy van 25 tot 27 april in Belgrado, Servië. De Ambassade is officieel partner van de RENEXPO 2017. De deelnemersbijdrage voor Nederlandse bedrijven bedraagt 150 euro. Voor dit bedrag krijgen deelnemers voor drie dagen een custom-made branded exhibition slot in het Holland Paviljoen en een op-maat-gemaakte B2B ondersteuning voor matchmaking. Daarnaast zijn alle andere standaard beurskosten bij dit bedrag inbegrepen. Dit bedrag is exclusief vervoers- en accommodatiekosten. Geïnteresseerden kunnen wel geassisteerd worden en gebruikmaken van speciale reis- en verblijfaanbiedingen. Aarzel niet om contact op te nemen over uw vragen over de RENEXPO. Bekijk de volledige uitnodiging hier.

Voor alle vragen gerelateerd aan de rol van de ambassade kunt u contact opnemen met Dr. Dusko Krsmanovic (dusko.krsmanovic@minbuza.nl).  U kunt zich aanmelden bij Inge de Weerd (i.deweerd@nwp.nl).

6. Nationale Watertechnologie Week: Inschrijving voor seminars geopend!

 NWP, Water Alliance en ENVAQUA organiseren tijdens de Nationale Watertechnologie Week meerdere inspirerende themasessies. De inschrijving voor de seminars is geopend!
Met duurzame en innovatieve oplossingen probeert de Nederlandse watertechnologiesector op een efficiënte manier met water om te gaan, in de industrie, het milieu en de land- en tuinbouw. Op 21, 22 en 23 maart vinden in de ochtend seminars plaats waarin verschillende thema’s centraal staan en u kunt meepraten over innovatieve technieken en oplossingen voor duurzaam water(her)gebruik. 

Dinsdag 21 maart starten we de Nationale Watertechnologie Week met een thematische sessie over ‘Samenwerking in de waterschapsmarkt’’. Woensdag 22 maart heeft als thema ‘Drinkwater & Communaal Afvalwater’ en donderdag 23 maart staat ‘Proceswater en industriewater’ centraal. Registreer u hier voor een van de seminars.

Parallel aan de Nationale Watertechnologie Week loopt de Aqua Nederland Vakbeurs van 21 t/m 23 maart op dezelfde locatie. De Aqua Nederland Vakbeurs is dé watertechnologiebeurs in Nederland met meer dan 300 exposanten en bijna 10.000 bezoekers. Tijdens de Aqua Nederland Vakbeurs zetten ENVAQUA, NWP en Water Alliance gezamenlijk de Aqua Lounge neer: dé plek waar netwerken samenkomt.  Nieuw dit jaar in de Aqua Lounge is het innovatieplein. Hier worden de nieuwste innovaties op het gebied van watertechnologie getoond.

Bezoek de Aqua Lounge, stand nr. 212, en ontmoet het grootste watertechnologienetwerk van Nederland. Meer informatie over de Aqua Nederland Vakbeurs en de mogelijkheid om u te registreren voor de beurs vindt u hier.

7. Larive hosts YEP event 16 February 

The Young Expert Programme (YEP) offers young Dutch professionals the opportunity to gain experience abroad and young professionals in emerging markets the opportunity to gain experience with working in an international environment through Dutch organisations. The YEP Programme is carried out jointly by the Netherlands Ministry of Foreign Affairs, the Netherlands Water Partnership (NWP) and the Food & Business Knowledge Platform.

On Thursday 16 February 2017, YEP mentors will gather at Larive’s head office in Zeist to share experiences and insights. Recently, young professionals from Larive’s head office in the Netherlands and Larive Group members in Kenya and Myanmar have been enrolled in the YEP program. Among them is Menno Morenc, active in Kenya improving the fish value chain

“YEP offers me the opportunity to gain invaluable working experience in the fast developing Kenyan food and agro sector, contributing greatly to my personal and professional development and boosting my career. The program offered me networking opportunities through its vast global YEP-network. Lastly, YEP challenged me to develop a real-life business case for the agro- food sector which I am currently developing with my Kenyan counterpart.” (Menno Morenc). Read more .

8. Country update Indonesië

Resultaten van de handelsmissie onder leiding van Minister President Rutte, ontwikkelingen in de Port of Jakarta, een nieuwe netwerkbijeenkomst begin mei: Dat en meer leest u hier  in de nieuwe country update Indonesië. Wilt u de country update Indonesië direct ontvangen? Geef dan uw interesse door aan Jelmer Klinkenber, e-mail j.klinkenberg@nwp.nl.
 
Ingezonden nieuws

9. Mondiaal topkenniscentrum voor klimaatadaptatie in Nederland

Nederland, Japan en de Verenigde Naties (UN Environment) nemen het initiatief tot oprichting van een Global Centre of Excellence on Climate Adaptation in Nederland. Vandaag ondertekent het ministerie van Infrastructuur en Milieu hiertoe samen met wereldwijde projectpartners een opstartovereenkomst. Wereldwijd zijn er verhoogde risico’s op natuurrampen en andere problemen ten gevolge van klimaatverandering. Het mondiale topkenniscentrum gaat landen, organisaties en bedrijven met kennis en advies ondersteunen op het gebied van klimaataanpassing, zodat zij beter toegerust zijn om de gevolgen van klimaatverandering te dragen. Lees meer 

10. Opnieuw veiligheidscertificaat voor Afmitech

Goed nieuws van Afmitech. Het Jouster bedrijf, dat gespecialiseerd is in de zuivering van afvalwater op decentrale locaties, is opnieuw gecertificeerd VCA*.  Vandaag werd het certificaat door Jetse Monsma van Nedcon Organisatieadvies overhandigd aan Age Huitema van Afmitech.

De VCA is ooit ontwikkeld vanuit de petrochemische industrie, ‘om praktische veiligheidsaspecten- en risico’s in werkuitvoering onder te brengen in een certificeerbare norm’. Concreet betekent dit dat Afmitech kan waarborgen dat het op iedere locatie verantwoord en veilig werkt, volgens de geldende normen. Het bedrijf kan hiermee rechtstreeks opdrachten uitvoeren voor gemeenten en grote aannemers.

Maart wordt een drukke maand voor het watertechnologiebedrijf. Directeur Jan Boele de Jong vertrekt in de tweede week van maart naar Panama, voor de ingebruikstelling van een waterzuivering geleverd door het Friese bedrijf voor een bouwproject van een vleesverwerker, niet ver van Panama City.
Lees meer

11. Studenten krijgen de kans om te strijden voor de Xylem Water Prize

De watersector is volop in beweging en belooft de komende jaren voldoende uitdagingen te bieden voor wetenschappers en waterprofessionals. De huidige studenten spelen daarbij een belangrijke rol, daarom is Xylem Inc. dit jaar officiële partner van International Junior Science Olympiad (IJSO) 2017. IJSO is een internationale wetenschapswedstrijd waarin 15-jarige studenten uit 50 landen van over de hele wereld met elkaar strijden over een actueel onderwerp. Dit jaar is het thema “Water & Duurzaamheid”. 
 
Xylem Water Prize
Xylem wil de studenten een extra kans bieden om hun kennis en talent te bewijzen in het kader van de International Xylem Water Prize 2017 en Xylem Water Prize Nederland. Hierbij vraagt Xylem de studenten een korte video te maken waarin zij een innovatief en creatief wetenschappelijk idee presenteren dat de toegang tot veilig drinkwater in de toekomst verzekert en vergroot. 

Voor meer informatie bezoek www.xylemwaterprize.com

12. Succes bij orkaan ‘Otto’ bevestigt succes Waterdialoog in Panama Stad 

De lakmoesproef van de Waterdialoog in Panama Stad was orkaan Otto, die in november 2016 Centraal Amerika teisterde. Dankzij het Community Action programma – als onderdeel van de waterdialoog – was het drainagesysteem dit jaar wel in staat om het stormwater te verwerken, met minimale schade als gevolg. Met dit positieve resultaat werken de gemeente van Panama Stad en Wetlands International met ondersteuning van de Nederlandse Ambassade verder om de lokale regelgeving aan te passen om verder het overstromingsrisico te verminderen. 

13. Symposium 'Verborgen schatten in de afvalwaterwereld'

Innovaties zijn van alle tijden. De MembraanBioReactor-technologie (MBR) werd ca. 15 jaar geleden gezien als de innovatie voor de afvalwaterbehandeling. Er werden zelfs 3 full-scale demonstratie-installaties gebouwd, maar verder vervolg bleef uit. Waarom? Dezelfde vraag kan gesteld worden voor bijvoorbeeld USBF, Vertech, of de korrelreactor voor fosfaatverwijdering. Waarom zijn deze innovaties niet tot brede toepassing uitgegroeid?
Aan de andere kant zijn er uiteraard ook succesverhalen als biologische defosfatering, lichtslib-bestrijding en Nereda. Waarom zijn deze innovaties uiteindelijk wel succesvol geworden?
 
De KNW themagroep Afvalwaterbehandeling en Valorisatie organiseert 8 maart een interactief symposium waarbij succesvolle maar ook minder succesvolle ontwikkelings- of onderzoekstrajecten op het gebied van afvalwaterzuiveringstechnologie centraal staan. We willen graag van en met elkaar leren wat het succes van een innovatie bepaalt en hoe je de kans erop kan vergroten. Wat kunnen we meegeven aan de ontwikkelaars van de huidige en toekomstige innovaties? Lees meer

14.  ‘Costing Sustainable Services’ e-course

Do you want to know more about the life-cycle cost approach and how it can help you to plan and budget for sustainable water, sanitation and hygiene (WASH) services? Then sign-up for our Costing Sustainable Services e-course. The course is in English, free of charge and open to anyone interested in the topic. It is a hands-on course which helps you to familiarise yourself with the life-cycle cost approach and to integrate it in your own work. You can interact with the other participants via a Forum and also IRC staff members are ready to help you throughout the course. Once you have successfully completed the course you will receive an IRC certificate. Read more

15. Sarphati Sanitation Awards 2017

World Waternet , Netherlands Water Partnership and Aqua for All initiated the biennial Sarphati Sanitation Award in 2013 to honor the outstanding contribution of individuals or organizations to the global sanitation and public health challenge through entrepreneurship.

This year the Sarphati Sanitation Awards will be handed out for the third time during the Amsterdam International Water Week (30 October). In 2015 it was decided to make two Prize Categories and Dr. Kamal Kar of the CLTS Foundation was awarded for Lifetime Achievement in the creation of demand for sanitation. As for the Young Entrepreneurs category Safi Sana was recipient. Read more 

16. REOI voor kustbeschermingsproject voor São Tomé en Príncipe

De regering van São Tomé en Príncipe heeft een Develop2Build schenking ontvangen voor het Água Grande Coastal Protection Project. De schenking is bedoeld om consulting bedrijven of een consortium te contracteren voor voorbereidende studies voor het kustbeschermingsproject. Het gaat om een klimaatkwetsbaarheid analyse, een haalbaarheidsstudie en een (voorlopige) Environmental and Social Impact Analysis (ESIA). De regering van het land is op zoek naar bedrijven die daarin geïnteresseerd zijn en heeft een Request for Expressions of Interest (REOI) uitgezet. Deadline voor deze REOI is zaterdag 4 maart om 14.30 uur lokale tijd (São Tomé en Príncipe). Lees meer
 
 
 
Veel activiteiten van het NWP vinden plaats in het kader van de programma’s Partners voor Water, Water Mondiaal, Water OS, Yep Water en DRR-team. Deze e-mail nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd naar 4000 abonnees. Heeft u een bericht voor de NWP Nieuwsbrief? Stuur uw bijdrage naar nieuwsbrief@nwp.nl
Email Marketing Powered by Mailchimp