Copy
Deze e-mail in uw browser bekijken?

Permacultuur~Seizoenstips Vroege Voorjaar 2017


Waarde lezer,

De dagen worden alweer ietsje langer. En er blijft ook 's avonds nog lekker tijd om te studeren en handwerk te doen. In deze aflevering vind je:
  • Cursussen: Permacultuur in Vogelvlucht op 6 verspreide dagen met 2 excursies, en de laatste lente~cursussen Voedsel verwerken!
  • Blogs: Praktisch en gedachtenslijpend :-)
  • Oproep: Stem op een kantelaar!
  • Boekentip: Volle oogst
  • Een boek bestellen?
  • Doetip: Bouwen aan je lokale netwerk
  • "Permacultuur is toegepaste ecologie"
Deze collage maakte een lieve cursist van de zogenoemde Heksendriedaagse in de herfst van 2016!

We danken de deelnemers aan de Cursus Voedsel verwerken (Heksendriedaagse) van februari voor de serieuze en prettige sfeer. Maranke verwelkomt alvast de nieuwe maart- en aprilheksen! De driedaagse gaat over het bewaren van voedsel, op gezonde wijze. Welke techniek gebruik je wanneer, en waarom? Het zijn huiskamer-keukenworkshops voor heksen m/v. Er is in de 11e en 12e reeks nog wel plek, de laatste van deze lente.

Toen het rondreizende circus van Stichting Permacultuur Onderwijs om technische redenen eens neerstreek in de eigen woonkamer, keuken en tuin van docent Maranke Spoor, namelijk vanwege een reeks verdiepingsdagen over voedselverwerking, bevestigden de reacties het vermoeden dat het voor sommige mensen erg prettig is om in een nog wat kleiner verband een cursus te volgen, en dat anderen het leuk vinden om onze bibliotheek te kunnen raadplegen, onze tuin te zien e.d. Daarom bieden we de zesdaagse cursus Permacultuur in Vogelvlucht dit jaar aan in de vorm van huiskamer-tuinsessies in Utrecht! In een luxe kleine groep dus. De voorjaarscursus is een mix van theorie en praktijk zoals alle opleidingen van Stichting Permacultuur Onderwijs.

Deze 6-daagse is goed te combineren met de interactieve online jaaropleiding permacultuur in de webschool: een mooie manier om het beste van beide werelden mee te pakken. Over de webschool en blended learning lees je onze visie en mogelijkheden via deze pagina: permacultuuronderwijs.nl/blended-learning.

Info & aanmelden? Ga naar de cursussen-webpagina...

Maranke's blogs

 
Voorjaarskriebels en vaste planten!
De zon schijnt, het is half februari en ik begin voorjaarskriebels te krijgen… Best uitdagend want de sneeuw is nog maar net gesmolten en de IJsheiligen zijn nog 3 maanden van ons verwijderd! Nog geen tijd dus om al van alles te gaan zaaien, want voor ik het weet zit ik dan straks weer met een boel lange pierige plantjes, wellicht zelfs middenin een vorstperiode… (Verder lezen?)

Permacultuur is plantjes! Of toch niet?
Een van mijn ecologiedocenten zei altijd: “Plants rule the world!” Hij had natuurlijk gelijk! Het belang van planten is nauwelijks te onderschatten (...) maar om nu te ontkennen dat permacultuur meer is dan dat… (Verder lezen?)

Van monocultuur naar permacultuur
Ken je ze ook, die berichten die stellen dat je, als je om het ‘milieu’ geeft, maar beter geen bio eten kunt eten omdat dat meer land vraagt dan ‘gangbaar’? En inderdaad, als je 2 monoculturen met elkaar vergelijkt, de een gangbaar, en de ander bio, als je dus dezelfde industriële werkwijze gebruikt, dan kun je zomaar bij een dergelijke conclusie uitkomen, zelfs zonder dat je hoeft te goochelen met cijfers. (Verder lezen?)

Boekentip

Volle oogst
Elisabeth Hense e.a.
Ondertitel: Nieuwe waarden en voedselnetwerken
Uitgeverij Jan van Arkel

Dit praktische boek is op een grappige manier ontstaan: universitair docent Elisabeth Hense (Religiestudies in Nijmegen) zag hoe je op het het pad richting meer voedselsoevereiniteit, dus hoe je aan eerlijk eten komt en hoe men eerlijk voedsel teelt, mensen tegenkomt met een (ethische) bezieling die aanstekelijk werkt. Ze verzamelde samen met uitgever Heleen Gierveld (uitgeverij Jan van Arkel) mensen uit wetenschap en/of praktijk in een werkgroep, om een analyserend, aanstekelijk en praktisch boek te maken. (Van deze ontstaansgeschiedenis weten we omdat Lucas enkele hoofdstukken onder handen heeft gehad in zijn werk als tekstredacteur.)

Volle oogst gaat over hoe we waardenvol, betekenisvol kunnen samenwerken. De auteurs laten elk op hun beurt zien hoe nieuwe en langer bestaande bedrijven en klantenkringen daaraan invulling geven: op zorgboerderijen, in voedselcoöperaties, in gemeenschapsgesteunde landbouw (CSA's), via directe verkoop, in welke zakelijke vormen en onder welke afspraken.  Talrijke anekdotes lees je, die zijn opgesteld aan de hand van interviews en bedrijfsbezoeken. Een levendig boekje dus!

Hoofdstuk 6 door Maria van Boxtel is een fijne handreiking om actuele ontwikkelingen te geleiden: als je met aanvullende diensten en producten wilt insteken in een gevestigde boerderij bijvoorbeeld (de plugin-bedrijfjes die ook door Joel Salatin en Mark Shepard beschreven worden ~ Mark Shepards boek zie je overigens onder aan deze seizoenstips). Of als je op ander zakelijk vlak wilt leren van de recente geschiedenis: hoe je aan grond komt of zonder grond-eigendom te werk gaat, hoe je duidelijke afspraken maakt... Deze aspecten komen ook in de andere hoofdstukken naar voren, vaak aan de hand van anekdotes. Een uitstekende gelegenheid om even te pauzeren met dit boek in het staartje van de winter en te leren van pioniers die je voorgingen.

Zie deze website van de uitgever om enkele pagina's uit hoofdstuk 6 en andere hoofdstukken te bekijken.

Oproep


Tot 1 maart kun nog stemmen op uitdagers en aanpakkers van VPRO’s tegenlicht! En nee je hoeft niet te kiezen! Je kunt op meer mensen stemmen, kennelijk gaat het uit van een overvloedsfilosofie….  Dus geen hij is beter dan zij achtige discussies nodig! Hoe verfrissend!

Misschien is het doel van deze actie ook wel, inzichtelijk te maken hoeveel kantelaars er wel niet zijn. Zo'n grote lijst van mensen staat er inmiddels op de website! Je kent er vast ook wel enkele van. Mensen over wie je eerder in onze seizoenstips en blogs las, staan ook in de schijwerpers: Diana en Harmen (De War), en Bob Radstake (Het Levende Dorp) en Henk van Arkel (Social Trade Organisation STRO). En er zijn er nog heel veel meer, steeds meer… verwaRRingsmonteurs, pionierdieren en wat al niet meer, mensen die lokaal, bottom~up tegen vervreemding en voor vernieuwing gaan, ook buiten deze lijst, zo hoopgevend!!!

Er komt 15 maart een avond in Amsterdam waarop een stel vernieuwers zullen vertellen over wat ze denken en doen.
 
Naar de VPRO's Tegenlicht-pagina?
Doetip: Samen baas in eigen buiken

Hoe ga je te werk als je stukjes wilt uitbouwen aan een lokaal voedselnetwerk? Of een klein stukje van zo'n netwerk wilt beginnen? Zodat je meer keuzevrijheid hebt tegen een betere prijs, ook voor de boer en anderen, meer uit het seizoen, diverser en verser, minder afval en meer ruimte voor diverse boerderijen en tuinderijen?

Een standaard-permacultuur-antwoord is: Dat hangt ervan af ;-) Want het valt of staat allemaal met een logistiek die past in de situatie en met de communicatie tussen mensen die meebouwen aan zo'n netwerk. Wensen en mogelijkheden moeten op elkaar worden aangesloten. De bronnen moeten in kaart worden gebracht, bijvoorbeeld van verse groenten die buiten de boot dreigen te vallen in de detailhandel en anders zouden worden doorgedraaid (zeg maar weggegooid). De permacultuur-ontwerpmethodes zijn daarvoor uitermate geschikt. Deze kun je leren gebruiken in een van onze ontwerp-opleidingen.

Wat verder heel praktisch is, is meer leren over het verwerken van voedsel. Hiermee kun je immers de golfbewegingen opvangen die er in de markt zijn. Namelijk de dynamiek in de loop van de seizoenen en de dynamiek die hoort bij boerderijen en tuinderijen die meer biodiversiteit kennen. Als je op gezette tijden even bij elkaar komt om samen kimchi, of sap, of droogwaren te maken (er is onwijs veel mogelijk) en het blijkt een gezellige bedoening, dan zit je samen op een spoor dat je verder kunt verkennen. Over het verwerken van voedsel heeft Maranke een aantal cursussen van drie losse dagen gegeven, tot grote tevredenheid ook van de deelnemers, liefkozend 'Heksen (m/v)' genoemd. (In de reeksen van april zijn er nog enkele plaatsen vrij.)

En dan heb je nog goede afspraken nodig met boeren, met winkels of marktkooplui, misschien wel met een restaurant, een vissersfamilie, of als je wat groter denkt met een veiling of een andere tussenhandelaar. (Lees deze doetip verder op Lucas' website Oefenboerderij.nl...)
 
Foto: Tobyhemenway.com
Permacultuur is toegepaste ecologie

"The most straightforward, easily comprehended way to learn nature's approach is by mimicking the form and processes of the natural environment. Thus permaculturists took first to the garden because it offered the most obvious nursery in which to learn natural-systems design. (...) After thirty years we're starting to know what we're doing. (...) And now we're realizing that the same rules and strategies that apply to understanding and designing living ecosystems for the home and farm hold true for many other human endeavors. Permaculture design applies broadly to many forms of what we have come to call complex adaptive systems. (...) I'm renewed and inspired by the growing realization, both my own and that of countless other ecologically minded people, that the principles, strategies, and methods that have been organized under the heading of permaculture and refined in gardens and farms apply directly to designing and working not only with energy, water, and waste systems and other parts of the built environment but also with what we call the invisible structures: businesses, currencies, and economies; communities, families, and other human groups; legal, justice, and decision-making processes; and many other intangible aspects of our culture."

Toby Hemenway, The Permaculture City (pagina x-xi) ~
(Zie de recente winterse Seizoenstips voor meer info over dit boek...)
Nog een praktisch, revolutionair boek lezen?
Meer informatie en bestellen?
Meer informatie en bestellen?
Nieuwsgierig naar deze boeken? Ze zijn vertaald en bewerkt door Stichting Permacultuur Onderwijs. Klik op de afbeelding om ze te verkennen, er in te bladeren...
Zonnige groeten en tot ziens!
Share
Tweet
Forward
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
CC-BY-SA-NC 4.0, 2017, Stichting Permacultuur Onderwijs,


Afmelden van deze nieuwsbrief?    Uw instellingen wijzigen? 

Email Marketing Powered by Mailchimp