Copy
Newsletter RNDR
View this email in your browser
                                   
CUPRINS
  LICEELE AGRICOLE, HUB-uri PENTRU FERMIERII MICI ŞI MIJLOCII
 
Cum ar trebui formată viitoarea generație de fermieri în agricultură?
 
De ce au nevoie elevii pentru a deveni fermieri de succes și cum i-ar putea sprijini liceele în acest sens?
 
Cum trebuie sprijinite liceele agricole pentru ca ele să poată oferi programe educaționale relevante pentru dezvoltarea fermelor mici si mijlocii?
 
Sunt întrebări la care o serie de ONG-uri au încearcat să răspundă şi să ofere soluţii prin implementarea, cu sprijinul Fundaţiei Româno-Americane, a unui program pilot numit “Liceele agricole - hub-uri locale locale pentru dezvoltarea fermelor mici şi mijlocii”.

Programul este derulat de un consorţiu format din World Vision Romania (WVR), Junior Achievement Romania (JAR), Fundația Civitas Pentru Societatea Civilă - Filiala Cluj (Civitas), Centrul pentru Educație Economică si Dezvoltare din România (CEED) şi Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE).

Acest program a fost creat special pentru elevi, profesori, şcoli, afaceri locale, autorităţi locale, regionale şi naţionale, şi este destinat celor care activează în domeniul educaţiei şi dezvoltării rurale.

Pornit la drum în anul 2015, cu termen de finalizare în octombrie 2017, programul pilot a fost implementat până la această dată în 8 licee agricole din România (Miroslava, Huşi, Brăneşti, Slatina, Salonta, Turda, Ciumbrud, Prejmer), dorindu-se extinderea sa şi pentru perioada 2018-2020.

Sprijinirea acestor licee vine în contextul în care se pune tot mai mult accent pe dezvoltarea ofertei educaţionale prin promovarea unor programe de învăţământ vocaţional care să dezvolte aptitudini relevante în cadrul liceelor agricole, cu un accent mai mare pe educaţia viitorilor fermieri şi antreprenori mici şi mijlocii în agricultură.

Pe parcursul primului an de implementare s-au făcut şi primele demersuri pentru ca educaţia în domeniul agricol să fie sprijinită şi de alţi actori relevanţi la nivel naţional. Astfel, educaţia agricolă a fost inclusă în două strategii guvernamentale: Pachetul Anti-Sărăcie şi Pachetul pentru agricultura de mijloc, pentru implementarea cărora au fost alocate fonduri guvernamentale şi europene.
 
Scopul programului este acela de a sprijini liceele agricole în pregătirea viitorilor întreprinzători mici şi mijlocii în agricultură şi domenii conexe, precum şi facilitarea implicării fermierilor, oamenilor de afaceri şi a unor instituţii locale în activităţile liceelor agricole. Programul pune accent în primul rând pe ideea că liceele trebuie să își asume un rol activ în calitate de hub-uri educative comunitare pentru dezvoltarea fermelor mici și mijlocii și a întreprinderilor agricole.


 
Prioritatea strategică a acestui ”program pilot” o constituie dezvoltarea economiei rurale prin transformarea liceelor agricole în parteneri puternici, care să îşi aducă aportul la elaborarea şi implementarea strategiilor economice locale. În felul acesta, liceele agricole pot deveni hub-uri educaționale ale comunităților, care vor servi la dezvoltarea de ferme mici şi mijlocii și afaceri în agricultură.
Programul cuprinde patru piloni mari de intervenție:
  • creșterea capacității școlilor de a oferi programe apropiate de nevoile micilor fermieri și antreprenorilor
  • sprijin pentru școli în a-și face cunoscute în comunitate oferta și rezultatele, pentru a atrage candidați mai mulţi și mai bine motivați
  • creșterea capacității școlilor de a înțelege nevoile comunităților locale și de a crea și pune în aplicare proiecte care să atragă finanțare
  • prezență mai bună a școlilor în comunitățile locale, ca furnizori de resurse valoroase și actori locali importanți, şi presupune crearea unui pachet dedicat de educație antreprenorială (JAR), tururi de studiu care să permită studenților să exploreze modul în care funcționează cu adevărat afacerile în agricultură (Civitas), modele de internship în întreprinderi și ferme locale (WVR) și pregătirea școlilor pentru a crea propriile proiecte de educație, adaptate nevoilor locale (CEED).
Pentru mai multe detalii accesaţi: https://goo.gl/EJDC6Z
INFORMAȚII UTILE
CURSURI DE FORMARE PROFESIONALĂ PENTRU FERMIERI PE M11- AGRICULTURĂ ECOLOGICĂ

Agenţia Zonei Montane (AZM) organizează, la sediul instituţiei, cursuri de formare profesională, gratuit, pentru fermierii care deţin angajamente pe Măsura 11 - Agricultură ecologică din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR 2014-2020).
Pentru înscrieri şi informaţii suplimentare accesaţi site-ul instituţiei: https://goo.gl/PUCQZF

PLĂȚI COMPENSATORII ACORDATE ÎN CADRUL MĂSURILOR DE MEDIU ȘI CLIMĂ DIN PNDR 2014-2020



 SPRIJIN ACORDAT PRIN PNDR PENTRU STIMULAREA COMASĂRII TERENURILOR
Autoritatea de Management pentru PNDR amintește tuturor celor interesați că se pot depune, la AFIR, proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă pentru stimularea comasării terenurilor și pentru consolidarea exploatațiilor agricole prin submăsura 6.5 „Schema pentru micii fermieri” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020).
Sesiunea de primire a proiectelor a fost lansată în data de 15 decembrie 2016 și are ca termen limită de depunere ziua de 15 mai 2017, ora 16.00.
Alocarea bugetară stabilită pentru sesiunea de depunere în curs aferentă submăsurii (sM) 6.5 este de 112,33 milioane de euro.
Beneficiarii eligibili în cadrul acestei submăsuri sunt micii fermieri care au aplicat cel puțin un an Schema simplificată pentru micii fermieri din Pilonul I, implementată prin APIA, și care doresc să cedeze exploatația agricolă prin contract de arendă pe minim 20 de ani, prin contract de vânzare-cumpărare sau prin act de donație. 
Pentru mai multe detalii accesați: https://goo.gl/FXaaP2
AJUTOR DE STAT PENTRU PRIMA ÎMPĂDURIRE

Până în data de 31 martie 2017, ora 16.00, cei interesați pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, aferentă Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, subMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul PNDR 2014 - 2020.
Alocarea bugetară, stabilită pentru sesiunea noiembrie 2016 - martie 2017 este de 50 mil. euro. Pentru mai multe detalii accesați: http://www.afir.info/
 SPRIJIN CUPLAT ÎN ZOOTEHNIE

Fermierii crescători de bovine care vor să obțină sprijnul cuplat pentru anul 2017 trebuie să intre urgent în posesia unor acte care îi vor ajuta să încaseze acești bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
 Procedura trebuie demarată înainte de depunerea cererii unice de plată la APIA! Sesiunea de depunere a cererilor pentru subvenții începe de la 1 martie 2017. Pragul minim de eligibilitate pentru Campania 2017 o să fie de 5 capete dar, atenție, numai pentru fermierii care provin din zonele cu constrângeri naturale, inclusiv zona montană.
Pentru mai multe detalii accesaţi: https://goo.gl/JHIcu4
 DESCHIDERE SESIUNI DE DEPUNERE A PROIECTELOR DE INVESTIŢII ÎN DELTA DUNĂRII PRIN PNDR

La 13 februarie 2017 au fost deschise sesiunile de depunere a proiectelor de investiţii pentru zona ITI Delta Dunării (Instrumentul Teritorial Integrat Delta Dunării), finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Cererile de finanțare a proiectelor realizate în teritoriul ITI se pot depune pentru investiţii în procesarea produselor agricole, prin submăsura 4.2, pentru investiţii în procesarea produselor din sectorul pomicol, prin submăsura 4.2a, precum şi pentru instalarea tinerilor fermieri, prin submăsura 6.1.
Pentru toate aceste submăsuri, sesiunea continuă de primire a proiectelor este deschisă în intervalul 13 februarie 2017, ora 9.00 - 12 noiembrie 2017, ora 16.00.
Pentru mai multe detalii accesați: http://www.afir.info/
„LISTA ZONELOR ALBE – LEADER 2014-2020” ÎN CONSULTARE PUBLICĂ

La solicitarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) organizează, până la data de 10 martie 2017, o rundă de consultare publică în scopul definitivării listei localităților (sate și orașe mici de până în 20.000 de locuitori) neacoperite de rețele de comunicații electronice în bandă largă de mare viteză din aria teritorială a celor 37 de grupuri de acțiune locală (GAL-uri) selectate de MADR să implementeze măsuri de intervenție publică în domeniul comunicații electronice în cadrul LEADER 2014-2020, parte a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, Măsura 19 - Sprijin pentru dezvoltarea locală LEADER.
Pentru mai multe informaţii accesaţi: https://goo.gl/oThcSX
AFIR A PUBLICAT RAPORTUL DE SELECŢIE AFERENT sM 4.2a GBER - PROCESARE PRODUSE POMICOLE

Raportul de Selecție aferent submăsurii 4.2a GBER „Procesare produse pomicole”, etapa lunară 2, sesiunea 01 din 2016, a fost publicat pe pagina oficială de internet a AFIR.
Pentru mai multe detalii accesați: https://goo.gl/nDQWv2 sau https://goo.gl/YYzSMd
LANSAREA PLATFORMEI ŞI PUBLICAŢIEI ONLINE „ROMÂNIA NOASTRĂ”

Vă anunțăm lansarea platformei și publicației online România noastră, două instrumente de informare dedicate zonelor rurale și subiectelor de interes referitoare la agricultura românească.
 
Platforma este o iniţiativă a domnului Avram Fiţiu, profesor universitar la Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj Napoca. Atât plaftorma, cât şi revista sunt deschise propunerilor de subiecte din sfera dezvoltării rurale şi agriculturii.
Dintre secțiunile și sub-secțiunile permanente ale site-ului, menționăm: salvarea fermei țărănești, afaceri agricole, agroalimentare, agroturistice, non agricole, satul Românesc.
Publicația poate fi citită accesând http://www.romanianoastra.info
EVENIMENTE INTERNAȚIONALE
 NOUL PAC ÎN CONSULTARE


Comisia Europeană a lansat consultările publice pentru simplificarea şi modernizarea Politicii Agricole Comune (PAC).

Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei (DG-AGRI) a publicat sondajul de opinie pentru identificarea nevoilor celor interesaţi/implicaţi în agricultură.
 
Chestionarul face parte dintr-un proces amplu de consultare publică ale cărui rezultate vor fi integrate în studiul de impact al simplificării şi modernizării PAC. Acestea vor fi publicate pe site-ul Comisiei Europene și comunicate în cadrul unei conferințe publice care va avea loc în luna iulie 2017.
Formularul este disponibil în limbile engleză, franceză și germană.
 
Pentru a consulta chestionarul şi a răspunde întrebărilor, puteţi accesa: https://goo.gl/oFqARZ
 
EXTINDEREA INOVĂRII LEADER

Sursă: ENRD 2017
Participanții la seminarul Extinderea inovării LEADER. Sursă: ENRD 2017

Reprezentanţii Unității de Sprijin a Rețelei Naționale Rurale din România şi ai Autorităţii de Management pentru PNDR  au participat, la Bruxelles, în perioada 21-22 februarie a.c., la a 4-a reuniune a Subgrupului LEADER/CLLD şi la  workshop-ul „Extinderea inovării LEADER”.
 
Evenimentele au fost organizate de Comisia Europeană şi Reţeaua Europeană pentru Dezvoltare Rurală şi au avut ca teme de discuţii importanţa inovării, stadiul programului LEADER şi a activităţilor de cooperare, facilitarea schimbului de experienţă.
Concluziile celor două acţiuni le regăsiţin pe site-ul RNDR: https://goo.gl/iYiYcx 
 
PROMOVAREA INCLUZIUNII SOCIALĂ

Reprezentanții Unității de Sprijin a Rețelei Naționale Rurale din România au participat în 9 februarie a.c., la Bruxelles, la Grupul de lucru: „Răspunsul la schimbările demografice și de promovare a incluziunii sociale”.

Evenimentul, organizat de Rețeaua Europeană pentru Dezvoltare Rurală (REDR), a avut ca obiective:
  • promovarea și activitatea centrelor sociale (migrații și refugiații, persoanele de etnie romă, tineri, femei și rolul artelor și culturii);
  • prezentarea exemplelor și inițiativelor europene pentru a răspunde la schimbările demografice și promovarea incluziunii sociale;
  • dezvoltarea acțiunilor de cooperare prin programele de dezvoltare rurală în vederea promovării incluziunii sociale și a schimbărilor demografice.

Rețelele Rurale Naționale, prin instrumentele și metodele de comunicare,  trebuie să identifice părțile interesate și să sprijine implicarea activă a comunităților rurale în procesul de dezvoltare rurală.
 
Pentru mai multe detalii accesați (ENRD): https://goo.gl/GzHSgi
 
EVENIMENTE NAȚIONALE
VIZITA REPREZENTANŢILOR MADR ÎN JUDEŢUL DÂMBOVIŢA



Secretarul de stat, Daniel Dumitru Botănoiu, a participat în data de 23 februarie 2017, la o întâlnire cu producătorii agricoli din localitatea Titu, judeţul Dâmboviţa. Alături de secretarul de stat s-au aflat Mihai Herciu, şef serviciu în cadrul Direcţiei Generale Dezvoltare Rurală precum şi experţi din MADR, AFIR şi APIA.
 
Discuţiile au vizat identificarea unor soluţii pentru realizarea de către fermierii din bazinele legumicole din judeţul Dâmboviţa a unor proiecte integrate privind producerea, valorificarea sau procesarea producţiei de legume prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.
 
Pentru mai multe detalii accesaţi: https://goo.gl/7HhTHZ
TÂRG APICOL LA TÂRGU-JIU



În perioada 11-12 februarie a avut loc Târgul Apicol Târgu-Jiu 2017, aflat la ediția a IV- a.   
Peste 70 de exponenţi din țară şi-au prezentat ofertele, evenimentul fiind un bun prilej de întâlnire a apicultorilor, procesatorilor şi producătorilor de utilaje şi echipamente apicole.
Târgul Apicol a reprezentat o oportunitate pentru expozanţi şi apicultori privind încheierea de contracte, promovarea şi comercializarea produselor proprii, iar sesiunile de comunicări şi dezbateri au fost prilej pentru diseminarea noutăţilor legislative, a posibilităţilor de finanţare și a informaţiilor despre creşterea albinelor şi desfacerea produselor apicole.
 Compartimentul de Dezvoltare Rurală - Gorj a fost prezent la eveniment cu broșuri și materiale informative referitoare la PNDR 2014-2020 şi RNDR.
CONFERINŢĂ DE INFORMARE PRIVIND PNDR LA TIMIŞ



Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş a organizat, în data de 28 februarie a.c., conferinţa de informare privind PNDR 2014-2020 şi Plăţile directe 2017 - “Oportunităţi de finanţare în cadrul PNDR 2014-2020”.

Reprezentanţii Centrului Regional pentru Finaţarea Investiţiilor Rurale 5 Vest Timişoara, specialiştii din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi reprezentanţii instituţiilor financiare prezente la eveniment şi-au manifestat interesul de a sprijini potenţiali beneficiari în accesarea fondurilor publice nerambursabile.
CALENDAR
3-5 martie 2017
FructExpo - Expoziţie internaţională dedicate horticulturii – Bucureşti, Casa Presei Libere
Date de contact: Victoria Lupu, telefon: 0040 744 35 19 25
 
3-5 martie 2017
Expo Apis Transilvania - Cluj Napoca
detalii...

9-10 martie 2017
Analiza implementării Planului de Acţiune a Economiei Circulare al UE, 1 an de la adoptare. Colaborari pentru viitor - Bruxelles, Belgia
detalii...

10-12 martie 2017
Târgul Apicol Slobozia 2017
Date de contact: tel: 0735.309.947
11-12 martie 2017
Târgul Apicol Iaşi
Date de contact: dr. Sebastian Ciocan, tel. 0740.99.80.84
 
15-17 martie 2017
A 7-a întâlnire a Reţelelor Naţionale Rurale - Azores, Portugalia
detalii..
 
23-25 martie 2017
Expoziţia Internaţională GastroPan – Sibiu
detalii...
 
25-26 martie 2017
Sărbătoarea Mierii de la Blaj 2017, a 10-a ediţie aniversară
detalii..
28 martie 2017
Forumul „Viitorul Agriculturii, 2017” – Bruxelles, Belgia
detalii...
 
30 martie 2017
Seminar ENRD privind revitalizarea zonelor rurale prin inovare – Bruxelles, Belgia
detalii...
 
31 martie - 2 aprilie 2017
Târgul Naţional al Mierii – Ediţia de Primăvară
detalii...

 

Editat de REȚEAUA NAȚIONALĂ DE DEZVOLTARE RURALĂ (RNDR)

Contact: 

E-mail: rndr@madr.ro
Website
: www.rndr.ro 

Bd. Carol I nr. 2-4, sector 3, cod 030163, București
Tel.: 021 307 23 91, 
       021 307 86 79/24

Fax: 021. 307 86 06

Copyright © 2016, RNDR. All rights reserved.


Our mailing address is: usr.rndr@madr.ro

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp