Copy
View this email in your browser
de ZorgInfoKrant maart 2017
Het VAKwerkhuis
Interview met Dianne Dekkers (student post-HBO Zorgadministratie)

Graag stellen wij u voor aan Dianne Dekkers. Zij is een DOT-consulent van Ziekenhuisgroep Twente en heeft vorige jaar meegedaan met de gratis introductiedag van onze post-HBO opleiding zorgadministratie. Na deze introductiedag heeft zij zich ingeschreven voor de hele post-HBO opleiding zorgadministratie.

“Ik zocht eind vorig jaar een opleiding om meer verdieping en kennis op te doen, maar kwam er al snel achter dat er geen opleiding is voor DOT consulenten. Na het overwegen van een opleiding tot medisch codeur of bij de NCOI vertelde mijn leidinggevende mij over de ZorgInfoStraat.

Op woensdag 14 december was een gratis introductiedag van de post-HBO opleiding Zorgadministratie. Ik heb deze dag als erg verfrissend ervaren. Er was gelijk een klik. Deze klik ontstond doordat de problemen waar wij als afdeling tegenaan liepen, werden omschreven. Ik had dus gelijk de herkenning van de frustraties in mijn dagelijkse werkzaamheden. Het was ook erg fijn dat ik tijdens de introductiedag gelijk wat tips meekreeg. Zoals waar ik de juist informatie kon zoeken. Deze handvatten heb ik de volgende dag met mijn collega´s gedeeld en iedereen was toen al enthousiast.

Tot nu toe heb ik één thema gevolgd: Wet- en regelgeving & Planning en Control. Ik vind de opleiding boven verwachting van wat ik me had voorgesteld. We hebben als afdeling veel van wat ik leer in de praktijk kunnen brengen. Als ik terugkom van een lesdag vragen veel collega’s naar de kennis die ik heb opgedaan en brainstormen we samen over hoe we het kunnen inzetten.

Wat ik zo goed vind aan de opleiding is dat de opdrachten gericht zijn op de praktijk. Er wordt van je gevraagd om je horizon te verbreden door contact met andere afdelingen te zoeken. Zo leer je een netwerk opbouwen. En, omdat het een huiswerk opdracht is, heb je een stok achter de deur. Door zelf een netwerk op te bouwen, zet je de afdeling ook meer op de kaart. Bij Ziekenhuisgroep Twente heeft dat nu al iets opgeleverd: ik ben gevraagd om tijdens een overleg van Financiën en Informatie wat te vertellen over onze afdeling en over wat ik tot nu toe heb geleerd in de opleiding.

Ik heb nog maar één van de zes thema´s gevolgd en zie nu al het resultaat hiervan voor mij en de afdeling. Ik raad iedereen die op zoek is naar een zorgadministratieve opleiding aan om op 29 maart naar de volgende gratis introductiedag te komen. Misschien is de post-HBO opleiding Zorgadministratie ook wel wat voor jou.”
 
Overweegt u een opleiding te gaan volgen om uw kennis van zorgadministratie te verbreden en te verdiepen? Kom dan op woensdag 29 maart naar de gratis introductiedag van onze post-HBO opleiding zorgadministratie. Op deze dag wordt enerzijds aandacht besteed aan ontwikkelingen in de zorgadministratie en anderzijds wordt de opbouw van de post-HBO opleiding toegelicht. 
Het Raad&DaadBureau
Goede aanpak en borging

Uw zorgadministratie reorganiseren, centraal en decentraal?

De ZorgInfoStraat is gespecialiseerd in zorgadministratie en heeft ruime kennis van het VAKgebied. Wij kennen de doelgroep en hebben visie op de toekomst van zorgadministratie. Onze medewerkers hebben jarenlange ervaring met adviseren, ontwikkelen van medewerkers, meten van Vaardigheden, Attitude en Kennis. 

Onze aanpak is gericht op behalen en borgen van gewenst resultaat. 

Interesse, neem contact met ons op.
Agenda
 
29 maart 2017: Gratis introductiedag post-HBO

21 april 2017: Thema Werken in zorgadministratieve projecten post-HBO (totaal 3 lesdagen)

8 & 9 juni 2017: Het ZorgInfoPlein
De CodeerPraktijk
Kwaliteitsaudit
 
De betrouwbaarheid van de HSMR staat nog wel eens ter discussie. Een belangrijk punt daarbij is de kwaliteit van de codering. Een tegenvallende HSMR zou kunnen komen door kwaliteit van registratie en proces en hoeft niet meteen te betekenen dat de zorg niet goed is. Om meer inzicht te krijgen in de betrouwbaarheid van de HSMR biedt de Codeerpraktijk een kwaliteitsaudit aan.

Bij een kwaliteitsaudit wordt de medische codering grondig onder de loep genomen. In overleg met het ziekenhuis worden de afspraken gemaakt over de audit, zijn er bepaalde aandachtspunten of werkafspraken en hoe groot moet de steekproef zijn? Als deze afspraken gemaakt zijn, voeren onze ervaren codeurs de steekproef uit. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de codering, maar bijvoorbeeld ook naar de hoofdverrichting en of er volgens de werkafspraken en DHD codeadviezen gewerkt wordt. Uiteraard kan er ook gekeken worden naar de kwaliteit van de ontslagdocumentatie.

Na de audit worden de resultaten uitgebreid teruggekoppeld en kan er, indien gewenst, een verbeterplan gemaakt worden. De Codeerpraktijk kan ondersteuning bieden in de codering en de verbetering van de codering, maar kan bijvoorbeeld ook ondersteunen met het verbeteren van de ontslagdocumentatie. Uiteindelijk zal de HSMR, en de overige indicatoren die afgeleid worden uit de LBZ, dan daadwerkelijk iets zeggen over de zorg en niet over de registratie. 
Wat is een codespecialist?

Eenmalige registratie aan de bron voor meervoudig gebruik. Dat is waar de zorg naar streeft. Onze visie is dat ook het codeerwerk door de medisch codeur langzaam minder zal worden. Op termijn zal het meeste afgeleid worden uit de registratie. Dan zal een andere invulling van taken een feit zijn. Daarvoor is een goed opgeleide expert nodig die een breed kennisgebied overziet en over andere vaardigheden beschikt.
De Codespecialist is dé kenner in de zorginstelling van ICD-10, LBZ, Snomed CT, Diagnosethesaurus, Verrichtingen, kwaliteitsindicatoren en wat hiermee samenhangt, zoals de inrichting van ICT-systemen. Hij adviseert en ondersteunt medisch professionals en is tevens een belangrijke contactpersoon voor externe partijen. Taken zijn:
  • Hij kan zelfstandig steekproeven opzetten en uitvoeren alsmede benodigde controles bouwen.
  • Hij is in staat als expert een belangrijke rol te vervullen bij implementaties van veranderingen. Daarbij is hij een inhoudelijk expert in de projectgroep (geen projectleider).
  • Hij kan goed communiceren met medisch specialisten en ondersteunende afdelingen.
  • Hij kan de medisch specialist adviseren.
  • Hij kan een intermediairsrol vervullen; kan zich inleven in werk en aandachtsgebied van diverse betrokkenen.
  • Hij volgt de specifieke ontwikkelingen en participeert in landelijke overleggroepen en bezoekt relevante bijeenkomsten.
  • Hij analyseert en vertaalt ontwikkelingen naar intern gebruik.
  • Hij draagt zorg voor externe aanlevering van volledige en betrouwbare data.
  • Hij speelt een belangrijke rol bij het inrichten van ICT systemen t.b.v. tijdige, juiste en volledige registratie.
  • Hij is in staat te coderen.
 
Kortom: de Codespecialist is een zorgadministrateur met specialisatie.

Afgelopen week is een opleiding codespecialist gestart en in de komende maanden gaan wij het leerproces van de codespecialisten in opleiding in de ZorgInfoKrant volgen.
Email
Website
LinkedIn
© 2017 de ZorgInfoStraat
Wilt u onze mails niet meer ontvangen?
U kunt zich hier uitschrijven van deze lijst.
Email Marketing Powered by Mailchimp