Copy
 
NYHETSBREV
Om Visning och Spridning
Ser mailet konstigt ut? Visa i webbläsaren
Välkommen till Film Stockholms nya nyhetsbrev om visningsfrågor!

Nyhetsbrevet är ett led i Film Stockholms ambition att stärka arbetet kring visningsfrågorna inom Stockholms län, ett arbete som inleddes med en kartläggning 2015 av visningsläget i Stockholms län, Var visas filmen?

Nyhetsbrevet riktar sig till dig som på ett eller annat sätt arbetar med att visa film i Stockholms län och kommer att bevaka vad som händer på visningsområdet i Stockholm och Sverige och inte minst informera om hur vi arbetar med visningsområdet inom Film Stockholm. Vi siktar på att nyhetsbrevet ska komma ut ett par gånger per termin och innehålla angelägen omvärldsbevakning, information om stöd och bidrag, teknikutveckling, nätverksträffar och mycket annat.

Och det händer väldigt mycket på visningsområdet just nu. Den nya statliga filmpolitiken ritar om spelplanen för den svenska filmbranschen och för närvarande pågår ett omfattande arbete att se över Filminstitutets stöd i relation till detta. Flera förändringar som påverkar biografstöden har redan genomförts, bland annat har ett Nystartsstöd av biograf etablerats och den höjda biografmomsen har gjort att Kulturdepartementet har tillfört resurser i ett utvecklingsstöd till biografer på mindre orter, ett stöd som nu föreslås bli permanent. Det sker en tillväxt på biografer i Stockholms län och med nykomlingarna Möja Bio och Skärholmens Bio finns det nu över 50 biografer i länet, och fler är på gång!

Film Stockholm arrangerar under hösten en fortbildning för biografmaskinister och biograftekniker. Det har varit stort tryck på platserna för utbildningen som består av fem utbildningstillfällen. För närvarande planerar vi att kursen skall återkomma under 2018 samt att vi även kommer att arrangera en nybörjarkurs i biografteknik.

Missa inte Film Stockholms nätverksträff för visningsfrågor. Den 28 november ses vi på Zita salong 1 klockan 15.00-18.00.

Ulf Slotte
Filmkonsulent Visning och Spridning, Film Stockholm

 
Skärholmens Bio invigd
Flera nya biografer i Stockholm


Nya biografer har blivit en trend i Stockholms län. Den 9 september fick Stockholm sitt senaste tillskott då Stadsteatern Kulturhuset i Skärholmen invigde sin nya biograf under Skärholmendagen. Biografen drivs av stadsteatern i Skärholmen som för närvarande utvecklas till att bli ett lokalt kommunalt kulturhus i Stockholmsförorten Skärholmen. Under sommaren nyinvigdes också Möja Bio efter ett fantastiskt gräsrotsarbete på skärgårdsön. Målsättningen är att verksamheten skall ha öppet året runt för att stärka kulturen i skärgården.

I kommunal regi öppnade också Vallentuna Kommun Tuna Bio innan årsskiftet. Det är Vallentuna Teater som har digitaliserats och visar nu film och livesända föreställningar varje vecka. Vallentuna har varit utan biograf sedan IOGT-drivna Centrumbio lades ner i samband med digitaliseringen av landets biografer. I samma kommun visar också Kårsta-Ekskogens bygdegårdsförening film på återinvigda Saga Bio i Ekskogen sedan december 2015.

I startgroparna är också Sländan i Nykvarn som digitaliserades under sommaren, och framåt jul kan vi se fram emot tre nya kvalitetsfilmssalonger i Vasastan i Stockholm då Capitol åter igen slår upp dörrarna som biograf. Nu i distributionsbolagen Nonstop Entertainments och Njuta Films regi.


Skärholmens BioMöja Bio
Nya digitala biljettsystem
Biografcentralen har under ett par års tid arbetat med att utveckla en portal för Sveriges alla oberoende biografer, bio.se som kommer att lanseras under december i år. Kopplat till portalen utvecklar Biografcentralen parallellt ett modernt flexibelt biljettsystem, Veezi som möjliggör enkla biljettköp över internet och digitala biljetter. Bio Forellen i Tyresö använder redan idag Veezi och Biografcentralen erbjuder introduktioner till både bio.se och Veezi för intresserade biografer. På brabio.se kan biografer skaffa ett testkonto och läsa mer om villkoren för att använda systemet. Även norska Unique har utvecklat ett nytt digitalt biljettsystem för biografer, RosettaPOS som nu lanseras i Sverige. Biografcentralen har för avsikt att även RosettaPOS skall vara kompatibelt med bio.se. RosettaPOS används redan av bland annat Spegeln i Malmö. Sedan tidigare finns även bland annat de digitala biljettsystemen Kassablanca Suite och Chaplin som används av många biografer.

Digitala biljettsystem erbjuder biobesökarna biljettköp via dator eller mobiltelefonen och flera system erbjuder också digitala biljetter som besökaren har i mobilen. På biografen krävs att biljettkassan utrustas med uppkopplad dator, biljettskrivare och scanner. Kostnadsmodellerna för de olika biljettsystemen skiljer sig något åt men normalt betalar biografen en månadsavgift och eventuellt en kostnad per biljett. Filminstitutet ger stöd för finansiering av utrustningen biografen behöver i biljettkassan för att använda ett digitalt biljettsystem.
 
Film Stockholm har möjlighet att hjälpa biografer och andra verksamheter som vill skaffa ett digitalt biljettsystem att orientera sig i de olika tjänsterna, kostnader och kassautrustningen. Ta kontakt med oss så bokar vi in ett möte.

RosettaPOS | Veezi | bio.se 
Fritidsgården tar över bion i Salem
Den 26 september var det premiär för Fritidsgården tar över bion på Bio Murgrönan i Salem. Det är ungdomarna på fritidsgården i kommunen som gemensamt väljer filmer, sköter marknadsföringen, bemannar kassa, insläpp och maskinrum och inte minst ansvarar för utbudet i kiosken.

Biografägaren Eurostar satsar från och med hösten också på filmvisningar varje söndag på Bio Murgrönan. Biljetter till både fritidsgårdens onsdagsvisningar och de ordinarie söndagsvisningarna bokas på eurostar.se

GRATTIS


I år gratulerar vi Vaxholms bio som firar hundra år som biograf i år och firar med visning av klassiker under hösten. Grattis också till Gröna Ladan i Sigtuna som firar 90 år! Även Biograf Reflexen i Kärrtorp firar att det är 40 år sedan dåvarande Skarpnäcks Kulturkommitte tog över biografen av SF.

Gröna Ladan | Vaxholms Bio | Reflexen
Granskning och åldersgränser

Den 1 februari röstade riksdagen igenom ett förslag som om avgiftsfri filmgranskning av biograffilm och att ledsagarregeln utvidgas även till barnförbjuden film. Förändringarna trädde i kraft den 1 mars 2017. För att film på bio skall bli barntillåten eller få någon av åldersgränserna 7 eller 11 år har det krävts att filmägaren eller distributören låtit Statens Mediaråd mot en avgift granska filmerna. Annars har filmerna automatiskt blivit barnförbjudna (15-årsgräns). Detta har medfört att det är dyrare att distribuera film till barn och unga men denna avgift försvinner nu.

Film med 7- eller 11-årsgräns har sedan tidigare varit möjlig att se även för äldre personer om de ser filmen tillsammans med en myndig person. Denna regel utvidgad nu även till den barnförbjudna filmen vilket innebär att exempelvis en 13-åring sedan den 1 mars kan se en barnförbjuden film tillsammans med en myndig. Statens mediaråd konstaterar dock att 15-årsgränsen betyder fortfarande att en film bedöms kunna vara till skada för välbefinnandet för barn under 15 år, inte att filmen anses lämplig för en 11-åring i sällskap med en vuxen. Tillståndskorten som tidigare har krävts att biograferna skall ha på plats vid visning av film försvinner också den 1 mars.

Mederådet om åldersgränser på Film
Filminstitutets kommande biografstöd

Missa inte ansökningsomgångarna till höstens biografstöd på Svenska Filminstitutet den 30 oktober. Då är det dels deadline för Upprustning av biograf, Stöd till publikarbete men också det helt nya stödet Stöd till nya biografer.

Film Stockholm hjälper gärna till med ansökningsprocesserna. Ta kontakt med oss i god tid.

Läs mer om stöden på filminstitutet.se
Analog projektion tillbaka!
Parallellt med den digitala utvecklingen på biografområdet sker på många håll en reaktion där den analoga formaten står i fokus. I Norge arrangeras åter igen utbildningar av 35mm-maskinister och på andra sidan Atlanten distribueras utvalda filmer åter igen på 35mm. I Sverige representeras det kanske tydligast av att SF Bio har installerat 70mm-projektorer på salonger i Stockholm, Göteborg och Malmö. I Stockholm är det på Rigoletto salong 1 där de klassiska Philips DP70-projektorerna från 1959 fick en upprustning inför Quentin Tarantinos The Hateful Eight. Under sommaren har Dunkirk visats på 70mm och under hösten kommer Kubricks klassiker År 2001 – Ett rymdäventyr samt en nyinspelad filmatisering av Mordet på orientexpressen ha premiär i 70mm på
Rigoletto. Även nya Bio Capitol vid S:t Eriksplan i Stockholm planerar att installera 35mm-projektorer inför öppningen i vinter.

SF Bio | Bio Capitol



Film Stockholm är Stockholms läns regionala resurscenter för film och rörlig bild. 
Vi är en del av Stockholms läns landstings kulturförvaltning och förvaltar ett uppdrag från landstingets kulturnämnd och Svenska Filminstitutet. 


Kontakt:
Ulf Slotte, filmkonsulent visning och spridning, Film Stockholm,
ulf.slotte@sll.se, 08-123 378 92
Joakim Blendulf, chef Film Stockholm/Filmbasen,
joakim.blendulf@sll.se, 08-123 378 81.
Mikael Ström, kommunikatör Film Stockholm/Filmbasen,
mikael.strom@sll.se, 08-123 378 85.

Film Stockholm
Stockholms läns landsting
Box 38204, 100 64 Stockholm
Besöksadress: Bergsunds strand 39
Telefon: 08-690 51 00
info@filmstockholm.sll.se

Film Stockholms webbplatser
www.filmstockholm.se
www.filmbasen.se
Sluta prenumerera | Ändra dina prenumerationsinställningar | Visa nyhetsbrevet i din webbläsare